Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Ik voel me eenzaam in mijn relatie

Ik voel me eenzaam in mijn relatie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Eenzaamheid wordt vaak geassocieerd met het vrijgezellenleven, terwijl het in de praktijk ook vaak voorkomt bij mensen mét een relatie. Relaties scheppen bepaalde verwachtingen, waardoor het extra schrijnend kan zijn als je merkt dat jouw behoeftes niet worden vervuld. Je voelt je ongezien of misschien zelfs genegeerd en hebt het gevoel dat je steeds verder van je partner verwijderd raakt. Eenzaamheid is dan ook geen emotie om lichtvoetig over te doen: het kan zwaar op jou en je relatie drukken. In dit artikel leggen we uit hoe je eenzaamheid herkent en op kunt lossen.


Alleen zijn is het niet hetzelfde als eenzaam zijn. Alleen zijn kan een bewuste keuze zijn, maar eenzaamheid kan juist in gezelschap de kop op steken. Toen je een relatie aanging, hoopte je natuurlijk dat je niet meer te maken zou krijgen met gevoelens zoals eenzaamheid. Helaas komt eenzaamheid in relaties vaak voor, met name in relaties waar het even wat slechter gaat. Je hoeft je dus niet te schamen of ondankbaar te voelen als je jezelf in dit artikel herkent, het is juist goed dat je iets aan de eenzaamheid wil doen! Langdurige eenzaamheid kan namelijk het immuunsysteem aantasten, met een verhoogd risico op depressies en angststoornissen.


Hoe herken ik eenzaamheid in mijn relatie?

Meestal is eenzaamheid te herleiden naar het gevoel dat je partner je niet ziet. Je vindt bijvoorbeeld dat er (te) weinig oog is voor je behoeftes. Of jij en je partner leven langs elkaar heen, terwijl je graag dichter bij elkaar zou willen staan. Je kan je machteloos gaan voelen: je wil je heel graag weer verbonden voelen met je partner, maar op de een of andere manier lukt dat niet goed.

Ook als je jezelf niet herkent in bovenstaande emoties, betekent het niet dat jouw relatie niet geteisterd wordt door eenzaamheid. Eenzaamheid kan namelijk heel indirect aan de oppervlakte komen, bijvoorbeeld in de vorm van irritaties of verkeerde interpretaties. Als jullie in staat zijn dat gedrag op te lossen, dan zal het onbewuste gevoel van eenzaamheid afnemen of zelfs verdwijnen.


Wat doet eenzaamheid met mijn relatie?

Als je je eenzaam voelt in je relatie, ga je de relatie automatisch minder waarderen. Je hebt het idee dat het je partner allemaal minder kan schelen en dat hij/zij minder betrokken en geïnteresseerd is. Daardoor ga je de relatie met een vergrootglas bekijken, waarbij je veel meer gaat letten op signalen van afwijzing dan op positieve signalen. Dit is gevaarlijk, omdat je eigen houding hierdoor – bewust of onbewust – verandert. Je kan je vijandiger en geslotener op gaan stellen, waardoor je nog minder makkelijk écht contact kunt maken met je partner. Daarom moet je eenzaamheid direct serieus nemen en proberen op te lossen, voordat je in een vicieuze (en verdrietige) cirkel belandt.


Waar komt eenzaamheid in een relatie vandaan?

Als de eenzaamheid te maken heeft met een specifieke gebeurtenis, is het makkelijk om de oorzaak te identificeren en aan te pakken. Als je partner bijvoorbeeld een hele drukke periode op het werk heeft, kan dit eenzaamheid veroorzaken. Ook een liefde op afstand kan gevoelens van eenzaamheid creëren. Het is goed om samen de situatie te bespreken en een manier te bedenken hoe jullie het beste met deze periode om kunnen gaan. Als je geen directe aanleiding ziet voor de eenzaamheid, is het vaak lastiger om te bepalen waar het vandaan komt. Toch moet je eerst weten waar de wond zit, voordat je een pleister op kunt plakken… Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van eenzaamheid:

Oorzaak 1 – Onvervulde behoeften

De voornaamste reden dat jij je eenzaam voelt in je relatie, is dat je je ongeliefd en ondergewaardeerd voelt. Maar ook als je seksuele behoeftes niet bevredigd worden, kan dit leiden tot eenzaamheid, met verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van de relatie. Natuurlijk kan de relatie veranderen als de eerste verliefdheid begint af te nemen, maar je moet er wel voor waken dat je basisbehoeften vervuld worden.

Oorzaak 2 – Andere verlangens

Een minder voor de hand liggende reden van eenzaamheid is het verlangen naar iets anders. Pas als je weet wat je precies zoekt en verlangt van een relatie, zou je die doelen op kunnen schrijven om er samen met je partner aan te gaan werken. Met deze oefening kun je er ook achter komen dat jullie helaas te verschillend blijken te zijn voor een goede relatie. Als je niet op een lijn zit, wordt het namelijk erg lastig om elkaars verlangens te vervullen.

Oorzaak 3 – Slechte communicatie

Als je het druk hebt met een baan, kinderen, je sociale contacten of het huishouden dan schiet het er nog wel eens bij in om eraan te denken wat je zelf echt nodig hebt. Waar jouw partner jouw behoeftes voorheen misschien sneller zag, verliest hij/zij zich ook een beetje in de activiteiten van alledag. Doordat jij niet aangeeft wat je verlangt van jouw partner en jij niet aan jouw partner vraagt wat zijn/haar behoeftes zijn, kan de eenzaamheid erin sluipen.

Oorzaak 4 – Andere levensfase

Partners die al van jongs af aan samen zijn, maken heel veel veranderingen door. Nieuwe vrienden, een andere baan of simpelweg iemands leeftijd kunnen ervoor zorgen dat jij en je partner andere interesses en/of meningen ontwikkelen. Dat is niet erg, maar het wordt wel zorgelijk als jullie steeds minder goed op de hoogte zijn van elkaar. Daardoor loop je het risico om uit elkaar te groeien, en dat brengt veel eenzaamheid teweeg.


Hoe kun je eenzaamheid in een relatie verminderen?

Advies 1 – Ga het gesprek aan

Bij jou drukt de eenzaamheid misschien zwaar op de schouders, maar jouw partner weet waarschijnlijk niet wat het precies met jou doet. Zolang jij jouw partner hier niet bewust van maakt, kan hij/zij ook niets doen om het beter te maken. Voer daarom een open gesprek met elkaar en leg je gevoelens voor, vraag of je partner zich ook zo voelt. Bespreek samen welke mogelijke oorzaken de eenzaamheid heeft en welke oplossingen er zijn.

Advies 2 – Zoek een nieuwe basis

Veel mensen die het gevoel hebben ‘uit elkaar te groeien’, hebben het gevoel dat ze in een trein zonder rem zitten. Het is hen nu eenmaal overkomen en het lijkt met de dag lastiger om opnieuw raakvlakken te vinden met je partner. Je mag het lot echter best een beetje helpen. De beste manier om dat te doen is om weer actief te gaan daten met je partner, zodat je het gesprek weer aangaat en erachter komt wat de ander zoal (mentaal) bezig houdt. Daarnaast creëer je op die manier nieuwe gezamenlijke herinneringen, waardoor je weer meer stof tot praten krijgt. Een hele leuke manier hiervoor is om samen iets te gaan doen wat jullie beiden nooit hebben gedaan, bijvoorbeeld een massagecursus of luchtballonvaart.

Advies 3 – Ontmoet nieuwe mensen

Omdat de eenzaamheid je langzaam meesleurt in lusteloze gevoelens, ben je geneigd steeds vaker thuis te blijven met een goed boek of een leuke film. Op deze manier worden je gevoelens echter alleen maar versterkt. Ook zonder je partner kun je gelukkig aan de eenzaamheid werken, door bijvoorbeeld nieuwe mensen te ontmoeten. Andere mensen geven namelijk een nieuwe kijk op het leven waardoor je weer geïnspireerd en gemotiveerd kunt raken. Dit heeft een positieve invloed op je relatie. Misschien overbodig om te zeggen, maar we doelen op vriendschappelijke contacten – vreemdgaan is vaak niet de oplossing.

Advies 4 – Vraag om hulp

Vooral als je partner het erg druk heeft, laat een goed gesprek soms even op zich wachten. Maar in de tussentijd kun je jezelf best uiten tegen goede vrienden of familie, waarschijnlijk kampen zij zelf ook wel eens met zulke gevoelens. Het is niet alleen fijn om te weten dat het dus niet alleen aan jou ligt, maar ook handig om te vragen hoe zij het eenzame patroon hebben doorbroken. Als je niemand in vertrouwen kan of wil nemen, dan is het ook een idee om je hart te luchten bij een therapeut.

Advies 5 – Ga uit elkaar

Het is belangrijk om een gelijkwaardige relatie te hebben, waarin beide partners oog hebben voor de ander en bereid te zijn om te investeren in een goede relatie. Helaas moet je soms concluderen dat dat niet het geval is… Hoe moeilijk het ook is: iedereen verdient een relatie met voldoende liefde, aandacht en waardering. Als duidelijk wordt dat jouw huidige relatie dat niet (meer) in zich heeft of gaat hebben, dan is het misschien tijd om verder te kijken. In dat geval kun je besluiten om een pauze te nemen of om de relatie te beëindigen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies