Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Liefde op afstand: hoe zorg je dat het succesvol wordt?

Liefde op afstand: hoe zorg je dat het succesvol wordt?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Even een afzakkertje doen op het terrasje, samen een wandeling maken in het park of spontaan over gewoon gezellig thuiskomen en je vriend(in) een knuffel geven. Je denkt er misschien niet zo over na, maar dit is lang niet altijd vanzelfsprekend in een relatie. Het is natuurlijk erg fijn als je samenwoont of als je dicht bij je vriend(in) in de buurt woont, zodat je op elk moment dingen kunt delen en doen. Maar niet iedereen heeft dit geluk, er zijn namelijk veel koppels die het moeten hebben van een een lange afstandsrelatie. Je liefde van je leven woont misschien wel in het buitenland of jullie kunnen door werk misschien niet zomaar bij elkaar in de buurt wonen.

Uiteraard kleven er zowel negatieve als positieve dingen aan een liefde op afstand. Als je elkaar niet zo vaak kunt zien, krijgen kleine gebaren of momenten in je leven juist extra waarde. Jullie genieten samen misschien wel dubbel zoveel van de momenten dat je elkaar na een tijd weer kunt zien. Toch brengt een liefde op afstand ook een uitdaging met zich mee, omdat het tijd en energie kost en je je eenzaam kunt voelen. Hoe zorg je er dan voor dat je het beste uit je liefde op afstand haalt en dat het succesvol wordt?


Investeer in je relatie

Om een relatie te laten slagen, moet je uiteraard investeren in een relatie. Bij een lange afstandsrelatie moet je hier alleen wel wat meer moeite voor doen. Door de afstand tussen jullie kan het contact namelijk snel wegebben en groeien jullie sneller uit elkaar als jullie niet investeren. Een liefde op afstand kan goed werken, maar dan moet je van beiden kanten evenveel energie erin steken. Het moet niet zo zijn dat de een veel meer moeite moet doen dan de ander in een relatie.

Ontwijk de sleur

Een ander punt om te blijven investeren in je relatie is om de sleur in een relatie te ontwijken. Uiteraard kun je bij een liefde op afstand soms moeilijker spontane dingen doen, maar blijf elkaar verrassen in jullie relatie. Heb je opeens een plekje vrij in je agenda, verras je liefje dan met een verrassingsbezoekje. Uiteraard kunnen deze spontane dingen ook in kleine gebaren zitten. Bel je vriend(in) zomaar eens op of laat eens een bloemetje bezorgen aan de deur. Zo laat je zien dat jullie, ondanks de afstand, aan elkaar denken en van elkaar houden.

Plannen maken voor de toekomst

Niet alleen is het belangrijk om te investeren in je relatie op korte termijn, maar ook op de lange termijn. Maak daarom samen plannen voor de toekomst, zodat jullie ergens met z’n tweeën naar uit kunnen kijken. Zo kunnen jullie misschien de plannen hebben om in de toekomst samen te gaan wonen. Praat hier met elkaar over hoe je dit voor je ziet en leef naar dit mooie moment toe. Dit hoeven natuurlijk niet altijd grootse plannen te zijn. Het is namelijk ook heel leuk om plannen te maken voor een leuk weekendje weg of jullie bestemming voor de zomervakantie. Zo hebben jullie samen iets om over te praten en bovenal naar uit te kijken.


Blijf met elkaar praten

Heb je een liefde op afstand, dan is het heel belangrijk dat jullie goed met elkaar blijven communiceren. Bij een lange afstandsrelatie ontstaan er nou eenmaal sneller frustraties, issues of ergernissen. Jullie zijn niet altijd in de gelegenheid om dit fysiek uit te spreken, dus je hebt misschien eerder de neiging dit soort gevoelens op te kroppen. Zorg ervoor dat je dit soort dingen wel blijft uitspreken naar elkaar, want anders zul je sneller uit elkaar groeien. Zit je ergens mee, maar duurt het nog een tijdje voor jullie elkaar kunnen zien? Bespreek je issues dan niet in een Whatsapp bericht. Zorg ervoor dat je elkaars stem hoort of elkaar ziet, zo kun je veel beter je emoties tonen.

Aangezien je elkaar niet zo vaak kunnen zien, is het belangrijk om te blijven praten. Dit hoeven niet alleen gesprekken te zijn over gevoelens en jullie planning. Het is namelijk juist belangrijk om gesprekjes te hebben over koetjes en kalfjes. Bel elkaar ook zomaar eens op, vraag hoe elkaars dag was of wens een ander welterusten of goedemorgen.

Maak goede afspraken

Bij goede communicatie hoort ook het maken van goede afspraken. Er kunnen namelijk in een lange afstandsrelatie heel veel dingen niet vanzelfsprekend zijn. Misschien zien jullie elkaar nog niet zo lang en vraag je je af of jullie exclusief zijn. Zorg ervoor dat jullie je verwachtingen naar elkaar uitspreken en maak afspraken over jullie relatie. Een andere punt kan bijvoorbeeld zijn dat jullie afspreken hoe vaak jullie elkaar zien. Kijken jullie wanneer het jullie uitkomt of willen jullie liever een vast moment in de week of in de maand hebben dat jullie elkaar zien? Een ander voorbeeld is dat één van jullie misschien wel in het buitenland woont.


Liefde in het buitenland

Als je liefde in het buitenland woont en het is niet mogelijk om elkaar fysiek te ontmoeten kan dit extra lastig zijn. Het kan voorkomen dat er periodes van enkele maanden of jaren overheen gaan voordat je elkaar weer in de armen kunt sluiten. In dat geval is het extra belangrijk om bovenstaande tips ter harte te nemen.

Hierbij dien je ook rekening te houden met cultuurverschillen. Sommige dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn, kunnen in Brazilië heel vreemd lijken. Heb je dus een partner uit een andere cultuur, zorg er dan voor dat je verwarring en irritaties zo snel mogelijk met elkaar uit kunt praten.

Voor een succesvolle relatie is een onmisbare tip dus praten, praten en nog eens praten. Als je blijft communiceren met elkaar dan weet je wat je van elkaar kunt verwachten en hoe jullie beiden in jullie relatie staan. Daarnaast zorg je ervoor dat jullie elkaar op de hoogte houden van gevoelens en dagelijkse bezigheden en dus niet uit elkaar groeien.


Gebruik de vrije tijd wijs

Woont je grote liefde op afstand dan kun je je misschien wat sneller eenzamer voelen. Je ziet andere gelukkige koppels om je heen, terwijl jij misschien nog een paar weken of maanden moet wachten voordat jullie elkaar kunnen zien. Sluit jezelf dan niet op in huis om je een potje ellendig te voelen, maar gebruik de vrije tijd wijs. Je hebt nou eenmaal meer vrije tijd om op te vullen dan iemand die samenwoont of die haar vriend(in) vaak ziet.

Er zitten dus ook positieve kanten aan een liefde op afstand. In dit geval kun je namelijk dingen doen waar je anders misschien helemaal niet aan toe komt. Gebruik de tijd om vaker met vrienden af te spreken, je familie op te zoeken, te sporten, leuke uitjes te plannen of misschien eindelijk die vreemde taal te leren. Zo kom je nog eens aan dingen toe die je altijd al eens hebt willen doen.

De laatste tip is, dat je ook moet nadenken over hoe jullie de tijd samen inplannen. Als jullie bij elkaar zijn, zorg er dan voor dat jullie echt quality time hebben met z’n tweeën. Ga dus niet een hele avond op de bank hangen of Netflix kijken, maar ga erop uit met z’n tweeën en leer elkaar (nog) beter kennen. Daarnaast is het belangrijk dat jullie ook intiem blijven met z’n tweeën. Niets is zo leuk toch om de slaapkamer weer in te duiken nadat jullie elkaar een tijd niet hebben gezien?


Met al deze tips in je achterhoofd kun je ervoor zorgen dat je een goede basis hebt in je relatie en bovenal de spanning en plezier erin kunt houden. Zo ben je goed op weg om je liefde op afstand te laten slagen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement