Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 kenmerken van een slechte relatie

5 kenmerken van een slechte relatie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je ergert je aan het vieze bord op het aanrecht, dat de vuilnis nog niet buiten staat en jullie zitten allebei ‘s avonds blind naar jullie laptop te kijken. Allemaal voorbeelden van kleine frustraties en ergernissen die de laatste tijd de normaalste zaak van de wereld lijken in jullie relatie. Jullie weten allebei dondersgoed dat het natuurlijk niet daadwerkelijk draait om deze kleinigheden. Het gaat namelijk om opgekropte gevoelens in jullie relatie waar jullie beiden niet zo goed het antwoord op weten.

Misschien heb je al zo’n voorgevoel dat het de laatste tijd niet zo lekker gaat tussen jou en je partner. Je twijfelt waarschijnlijk of je nog verder wilt of dat je misschien beter af bent als jullie relatie stopt.
Toch is het zetten van de daadwerkelijke stap misschien nog een ver-van-je-bed-show en vraag je jezelf af of je voorgevoel klopt. Twijfel je eraan of het de moeite waard is om door te gaan met jullie relatie? Dan is het verstandig om eerst na te gaan wat een slechte relatie nou eigenlijk inhoudt. Hieronder hebben we daarom vijf kenmerken op een rijtje gezet van een slechte relatie.


Kenmerk 1: Constante twijfel

Het eerste kenmerk aan een slechte relatie is, dat je zelf overal over aan het twijfelen bent. Uiteraard hoeft niet alles over rozen te gaan in een relatie. Ups en downs horen nou eenmaal thuis in elke relatie, maar dit moet uiteraard wel in verhouding staan met elkaar. Twijfelgevoelens gaan niet altijd over de grootste en belangrijkste dingen in een relatie, maar kunnen juist om hele onbenullige dingen gaan. Misschien betrap je jezelf er wel op dat je de laatste tijd je vriend(in) in gezelschappen een beetje aan het observeren bent. Je vraagt jezelf elke keer af of je nog wel sterke gevoelens hebt voor hem of haar en of het ook anders zou kunnen.

Twijfel kan in dit geval over alles gaan: zijn of haar kledingkeuze, de antwoorden die je vriend(in) geeft, een irritant lachje, slechte grappen en zijn of haar houding naar jou toe. Het lijkt wel alsof je partner niets goed meer kan doen in jouw ogen. Daarnaast merk je dat je af en toe even je stoom moet afblazen bij je vrienden en dat je daar even je hart moet luchten. Hebben je vrienden ook door dat het de laatste tijd niet zo botert in jullie relatie dan is het wel duidelijk dat er iets moet gaan veranderen. Het klinkt misschien heel logisch, maar toch spreken veel mensen het niet uit naar hun partner dat ze twijfelen. Wees daarom eerlijk toe naar je partner en vertel hem of haar op een rustig moment dat je twijfelt aan jullie relatie en waarom je twijfelt. Zo kom je er tevens achter of de twijfel alleen van jouw kant afkomstig is of dat jouw partner misschien ook zijn of haar twijfels heeft.


Kenmerk 2: Prioriteiten liggen ergens anders

Een tweede kenmerk aan een slechte relatie is, dat jullie niet meer elkaars prioriteit zijn. Ben je een man dan verkies je misschien liever een potje voetballen of bier drinken boven je vriendin. Ben je een vrouw dan merk je misschien dat je prioriteit geeft aan het winkelen met vriendinnen of samen uitgaan. Dit betekent dat jullie liever leuke dingen gaan doen met anderen en dat je je partner een beetje aan het ontlopen bent. Uiteraard is er niets mis met het spreken van je vrienden en vriendinnen, maar als quality time met je partner altijd op de tweede plek komt moet je jezelf toch even achter de oren krabben.

In een goede relatie is het heel belangrijk dat je tijd voor elkaar vrij maakt, voldoende quality time samen doorbrengt en dat je vriend(in) vaak op de eerste plek komt. Als je elkaar voornamelijk aan het ontwijken bent en elkaar bijvoorbeeld alleen ‘s avonds ziet dan is dit eigenlijk al een voorteken van jullie relatieproblemen. In dit geval is het dan ook verstandig om jezelf af te vragen waarom je nou eigenlijk liever iets anders gaat doen dan een avondje bankhangen met je vriend of vriendin.


Kenmerk 3: Jullie communiceren niet (meer)

In een slechte relatie kan communiceren voor jullie beiden een hele opgave zijn. Slechte communicatie begint meestal met het opkroppen van jullie gevoelens. Waar jullie eerder frustraties en issues benoemden, kiezen jullie er nu voor om het voor je te houden. Jullie stoppen dus met het benoemen en bespreken van jullie problemen en houden jullie eigen gevoelens en gedachten voor je. Dit betekent meestal dat jullie beiden weten dat er een bepaalde spanning aanwezig is, maar dat jullie er allebei niet aan willen geloven om hier als eerste over te beginnen. Je hebt misschien het idee dat jullie niet helemaal eerlijk meer naar elkaar zijn en dat je je aan dingen gaat ergeren die er eerst nog niet waren. Negeren lijkt in dit geval de makkelijkste opgave, omdat je zo niet over moeilijke issues hoeft te praten. Toch weten jullie dat de situatie er op deze manier natuurlijk niet op vooruit gaat.

De communicatie die er is, is waarschijnlijk niet zo diepgaand en geïnteresseerd als het zou moeten. In veel gevallen gaat jullie communicatie bijvoorbeeld over het avondeten van vanavond of hoe laat de een de ander moet ophalen. Dit betekent dat er dus geen oprechte interesse meer is in elkaars dag en elkaars belevenissen. Er is weinig empathie te herkennen in jullie gesprekken en dit zorgt ervoor dat jullie eigenlijk langs elkaar heen leven. Zwijgend tegenover elkaar zitten tijdens het avondeten komt dus helaas vaker voor dan jullie zouden willen.


Kenmerk 4: Minder intimiteit

Een vierde kenmerk aan een slechte relatie is, dat jullie minder intiem zijn dan eerst. Er is natuurlijk niet iets als een goede norm voor hoe vaak je seks moet hebben. Daarnaast hoef je ook echt niet zo vaak van bil te gaan als in het begin van je relatie, maar het gaat erom dat jullie wel jullie intieme momentjes houden. Heb je het idee dat je zelf niet zoveel behoefte meer hebt aan seks of dat je alleen seks hebt om de ander te plezieren? Dan moet je jezelf toch echt afvragen wat er ontbreekt in jullie relatie.

Uiteraard komt bij intimiteit veel meer kijken dan alleen seks. Intimiteit kan namelijk al in de kleinste dingen zitten. Misschien merk je wel dat jullie elkaar bijna niet meer aanraken en dat jullie ‘s avonds allebei je eigen ding doen. Een intiem momentje Netflix kijken waarbij jullie tegen elkaar aan liggen op de bank lijkt dan ook al een eeuwigheid geleden. Daarnaast krijg of geef je misschien wel geen spontane knuffels meer zoals op het begin van jullie relatie. Allemaal voorbeelden van tekenen dat het nogal ontbreekt aan intimiteit in jullie relatie. Een goede dosis intimiteit is juist erg belangrijk in een goede relatie, omdat het zorgt voor een grote verbondenheid met je partner. Vraag jezelf dus af of jullie relatie nog wel voldoende intimiteit heeft.


Kenmerk 5: Ruzie maken is de normaalste zaak van de wereld

Het laatste kenmerk aan een slechte relatie is, dat jullie vaak ruzie maken. Af en toe ruzie maken is natuurlijk heel gezond in een relatie en hoeft niet per se te betekenen dat je relatie slecht is. Tijdens een ruzie zorgen jullie er namelijk voor dat jullie allebei uitspreken waar jullie mee zitten en dat jullie manieren zoeken om het op te lossen. Ruzies kunnen er dus ook voor zorgen dat je de ander beter leert kennen en dat jullie uiteindelijk dichter tot elkaar komen.

In een slechte relatie draait het vooral om hoe vaak je ruzie maakt, maar nog belangrijk op welke manier je ruzie maakt. Heftige woordenwisseling en felle ruzies zijn dus heel anders dan ruzies waarin jullie beiden de ander de kans geven om het woord te doen. In een slechte relatie wil je dus vooral je eigen zin hebben en heb je minder oog voor de ander. Daarnaast zie je vaak dat koppels in de verdediging schieten, de ander de schuld geven of de ander persoonlijk aanvallen in een slechte relatie. Je kunt je bijvoorbeeld best ergeren aan dat je partner iets nog niet heeft gedaan, maar je moet voorkomen dat je dit meteen betrekt op zijn of haar karakter. Een ander kenmerk aan ruzies in een slechte relatie is, dat het vaak niet wordt bijgelegd. Jullie gaan uit elkaar of lopen boos weg van elkaar zonder dat de situatie dus helemaal is opgelost. Deze manier van ruzie maken kun je dus beter voorkomen, omdat de situatie er vaak niet beter op wordt. Wil je werken aan jullie relatie, dan moet je dus ook de ander zijn woord laten doen en samen met een oplossing komen voor het probleem.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies