Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Wat kun je doen om uit een broer-zus relatie te komen? 8 tips

Wat kun je doen om uit een broer-zus relatie te komen? 8 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Heb je het gevoel dat je een broer-zus relatie hebt? Dat je elkaar nog wel graag mag, maar dat de spanning en seksuele ver te zoeken is? Dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Jullie moeten er snel voor zorgen dat jullie samen uit deze relationele impasse komen. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag: “Wat kun je doen om uit een broer-zus relatie te komen?”. Hopelijk bloeit jullie relatie binnenkort weer op! Het is nog niet te laat.


De broer-zus relatie één van de meest voorkomende redenen om uit elkaar te gaan

Relaties kunnen om meerdere redenen op de klippen lopen. Soms heeft dat een hele duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een grote mate van wantrouwen, omdat er een derde in het spel is. Of omdat jullie simpelweg te verschillend zijn. Maar wat nou als jullie in principe samen door één deur kunnen, maar gewoon een beetje spanning missen? Jullie nauwelijks aantrekkingskracht meer hebben, terwijl jullie vroeger als twee wilde konijnen op elkaar doken?

Dat zet je misschien aan het denken. “Heb ik een broer-zusrelatie?” Misschien wel. Bij een broer-zus relatie voelt het eerder alsof jullie familie zijn dan dat jullie romantische geliefden zijn. Gelukkig is het niet nodig om de relatie te verbreken als je zulke gevoelens ervaart. Er zijn genoeg tips hoe je uit een broer-zus relatie kunt komen! Hieronder delen we de belangrijkste tips met jou.


1. Wat kun je doen om uit een broer-zus relatie te komen?

Een broer-zus relatie wordt vaak vergeleken met ‘een sleur’. De dagen beginnen op elkaar te lijken. Je zit vaak ‘s avonds samen op de bank televisie te kijken, in je comfortabele huiskleding. Moe van het werk, niet per se de behoefte om eens even een potje te gaan zoenen met je vriend of vriendin. Dat was vroeger wel anders! Daarom is het algemene advies: breng je relatie tot leven door je wat meer te gedragen als in het begin van de relatie, toen alles nog goed zat.

Probeer op die manier de vonk terug te brengen. Om dit advies iets concreter te maken, hebben wij een aantal specifieke tips geselecteerd waarmee je dit voor elkaar kunt krijgen. Deze tips moet je overigens delen met je partner, want het heeft het meeste effect als jullie beiden je best doen om uit de broer-zus relatie te komen.


2. Zie elkaar minder vaak

Mensen die langs elkaar heen leven, moeten elkaar meer zien. Maar mensen die zich in een broer-zus relatie bevinden, zien elkaar waarschijnlijk té vaak. Daardoor is het niet bijzonder of spannend om elkaar te zien, maar eerder een gewoonte, iets dat erbij hoort. Daarom raden we aan om elkaar minder vaak te zien doordeweeks. Plan beiden een, twee of drie avonden in dat je iets voor jezelf gaat doen. Naar vrienden, familie, een cursus of wat dan ook. De avonden dat jullie elkaar dan wél zien, heb je echt weer iets te vertellen aan elkaar.

Daarnaast is het raadzaam om van tijd tot tijd eens een langere tijd afzonderlijk te zijn. Door bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan zonder de ander, of iets dergelijks. Op die manier zullen jullie beiden merken dat de aanwezigheid van de ander niet vanzelfsprekend is. Je gaat elkaar missen, hebt elkaar wat te vertellen en hopelijk wordt het verlangen naar elkaar ook weer aangewakkerd. Door beiden jullie eigen leven te behouden, voorkomen jullie dat jullie leven in elkaar overgaat en je een broer-zusrelatie krijgt. Mocht dat al het geval zijn, dan moet je weer een manier zoeken om de draad van jouw individuele leven op te pakken.

vrienden


3. Maak je mooi (voor jezelf en voor elkaar)

Als je net aan het daten bent, kun je wel een uur voor de spiegel spenderen om te kijken wat je aan zal doen. Maar als je lange tijd samen bent, dan ‘is de buit al binnen’ en hoef je je niet zo uit te sloven. Althans… dat zou je eigenlijk wel moeten doen. Het moment dat je de persoonlijke verzorging steeds vaker achterwege laat en je zelden meer opdoft voor de ander, slaat het broer-zus gevoel alleen nog maar meer toe. Zeg nou eerlijk. Wordt jij opgewonden van iemand die onderuit in joggingbroek op de bank zit? Of voel je toch meer voor iemand in een leuk jurkje of mooie blouse, die een lekker geurtje heeft en het haar leuk heeft zitten? Door je best te doen op je persoonlijke verzorging, zal je partner je weer vaker zien staan. Jijzelf zal je ook sexier voelen, en dat zal zich doorvertalen naar hoe jij je tegen je partner gedraagt. Voor jouw partner geldt dit advies trouwens net zo goed!


4. Onderneem samen nieuwe dingen

Een van de beste manieren om een sterke relatie op te bouwen, of om een huidige relatie te versterken, is door samen nieuwe ervaringen op te doen. Ga eens iets doen wat jullie beiden nog nooit hebben gedaan, of wat een van jullie heel lang geleden heeft gedaan maar nog nooit samen. Wees creatief! Het kan iets heel simpels zijn (taart bakken of openluchtbioscoop), of iets sportiefs (klimmen of bungeejumpen) of weer iets heel anders (luchtballonvaart, naar een ander continent op vakantie gaan, wat dan ook).

Het maakt niet zo heel veel uit wat je precies doet, als je het maar samen doet. Je maakt nieuwe dingen mee, creëert gemeenschappelijke ervaringen en herinneringen, en de ‘klik’ wordt vast en zeker weer aangewakkerd. Bovendien is dit een mooie gelegenheid om weer een beetje met elkaar te flirten (mochten jullie dat verleerd zijn).


5. Ga met elkaar daten

blank

In het begin van een relatie heb je constant dates met elkaar. Lekker uit eten, iets drinken samen, avondje naar de bioscoop. Het is de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen. Als je eenmaal een lange relatie hebt – al helemaal als je samenwoont – dan doe je dat iets minder snel. Dat is zonde! Want daten moet je blijven doen, ook als je al 25 jaar getrouwd bent. Je partner verandert namelijk nog steeds, en maakt nog nieuwe dingen mee en krijgt nieuwe inzichten.

Dus er is altijd wel iets om over te praten. Bovendien is het romantisch om samen een uitstapje te maken. Het hoeft echt niet speciaal te zijn. Je kunt bijvoorbeeld uit eten gaan, maar dan niet samen vanuit huis naar het restaurant vertrekken, maar afspreken elkaar daar te ontmoeten. Dat voelt al een stuk spannender en iets meer ‘zoals vroeger’.


6. Investeer in je seksleven

Een ingedut seksleven is een van de grootste struikelblokken van een broer-zusrelatie. Dus als je het seksleven weer nieuw leven in blaast, dan heb je een grote kans dat de rest vanzelf volgt. Hoe doe je dat? Het begint in ieder geval met kleine, subtiele aanrakingen. Een keer een klop op de schouder, ondeugende tik op de mond, spontane kus, onverwachte kus in de nek. Dat soort kleine lichamelijke gebaren zorgen dat je partner geprikkeld wordt. Langzamerhand kun je dit soort gebaren uitbouwen tot een verleidingsmanoeuvre.

Verder kunnen jullie afspreken om iets nieuws te proberen. Wat ‘iets nieuws’ precies inhoudt, moeten jullie onderling bespreken. Het kan van alles zijn: een nieuw standje, samen porno kijken, een keer seks in het (semi)openbaar hebben, tot en met een trio of een parenclub. Op die manier krijgt jullie seksdrive weer een nieuwe impuls, en kunnen jullie hopelijk de seksuele draad zo snel mogelijk weer oppakken.


7. Verras de ander en laat je verrassen

Broer-zus relaties zijn vaak ongelooflijk voorspelbaar. Dat is ook een van de redenen dat de spanning weg is. Hoe doorbreek je die voorspelbaarheid? Je voelt de bui al hangen: door iets onvoorspelbaars te doen! En dan bedoelen we niet: ga vreemd of blijf onverwacht een nacht van huis. We doelen eerder op spontane verrassingen, zoals een weekendje weg, een bos bloemen of iets een ander attent/lief gebaar.


8. Tot slot: beoordeel de relatie op meer dan ‘spanning’

Het is algemeen bekend dat stellen naarmate ze langer bij elkaar zijn, steeds minder vaak de lakens in duiken. Je kent elkaars lichaam inmiddels, de grootste verliefdheid is over, je moet de aandacht verdelen over je partner, carrière, vrienden/vriendinnen en misschien wel kinderen. Dus het is logisch dat je op den duur een minder spannende relatie is. Als het echt voelt als een broer-zus relatie moet je daar natuurlijk iets aan doen, maar wij raden aan om ook vooral naar de positieve aspecten te kijken (althans, als de essentie van de relatie goed zit).

Hoe fijn is het bijvoorbeeld dat je altijd met je partner kan praten? Dat je hem/haar blindelings vertrouwt? Dat je gewoon jezelf kunt zijn en dat bijvoorbeeld de man niet elke dag verwacht dat je in je lingerie klaar zit? Uiteindelijk is het de kunst om gelukkig met elkaar te zijn en te omarmen wat je hebt. Vanuit die basis kunnen jullie samen werken aan een nóg betere relatie met hopelijk meer spanning.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies