Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

10 kenmerken van een goede relatie

10 kenmerken van een goede relatie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

In de eerste paar maanden van een relatie is er vaak geen vuiltje aan de lucht: jullie zijn dolverliefd en geen brug lijkt te ver. Maar als de roze bril naar verloop van tijd verbleekt, hoeft het heus niet over te zijn met de romantiek. Als je een goede relatie hebt, wordt de intimiteit namelijk verdiept en maken jullie nog meer plezier dan voorheen. Maar hoe kun je beoordelen of je een goede of slechte relatie hebt? Welke aspecten ontbreken er op dit moment nog? In dit artikel kom je meer te weten over de kenmerken van een goede relatie.


Kenmerk 1 – Jullie zitten op een lijn

Het succes van een goede relatie gaat gepaard met gedeelde normen en waarden, zodat je niet lijnrecht tegenover elkaar tijdens de verkiezingen of het maar niet eens wordt over de opvoeding. Daarnaast is het belangrijk om actief na te denken over de toekomst, waarbij jullie beider wensen aan bod komen. Sommige wensen kunnen best verschillen; zo wil jij misschien een verre reis maken terwijl dat van je partner niet zo hoeft. Andere wensen lijken nu nog niet zo belangrijk, maar kunnen jullie relatie in de toekomst op scherp zetten. Willen jullie allebei kinderen? Hoe gaan jullie met financiën om? Waar willen jullie later wonen? Als jullie met de belangrijke zaken op een lijn zitten dan getuigt dat van een goede relatie.


Kenmerk 2 – Jullie hebben je eigen leven

In het begin van een relatie ga je helemaal in elkaar op, je wil elkaar het liefst de hele dag door zien en vergeet daarbij vrienden en familie nog weleens uit het oog. Maar naarmate de relatie vordert, is het heel belangrijk om elkaar een beetje los te laten en ook oog te hebben voor je eigen leven. Het is dan ook prima als jij op zaterdag gaat paardrijden en hij op het voetbalveld staat. Of als jullie het weekend met vrienden doorbrengen.

Als je het plezier alleen haalt uit elkaar, dan kan dat namelijk een grote druk op de relatie veroorzaken. Een goede relatie heeft dan ook een natuurlijke balans tussen samen leuke dingen doen, én jullie eigen leven leiden.


Kenmerk 3 – Jullie hebben veel plezier

Een goede relatie wordt gekenmerkt door veel plezier: samen in een deuk liggen bij een goede comedy en kunnen lachen om een blunder of gewoonweg een flauwe mop. Doorgaans worden activiteiten leuker met je partner erbij, of het nou gaat om boodschappen doen of vakantie vieren. Natuurlijk is een relatie geen comedyshow; de dagen gaan soms behoorlijk op elkaar lijken en jullie zijn ongetwijfeld weleens chagrijnig. Maar als jij telkens weer weet hoe je een glimlach op het gezicht van je partner tovert (en andersom!), dan is dat een teken van een goede relatie.

Wordt het plezier overschaduwd door minder leuke momenten? Klik hier om meer te lezen over geluk in je relatie


Kenmerk 4 – Jullie zijn een goed team

Je kent vast het volgende cliché wel: als je samen een tent op kunt zetten zonder ruzie te maken, dan zijn jullie een goed koppel. Dit lijkt misschien een flauw voorbeeld, maar eigenlijk slaat het de spijker op z’n kop: als jullie goed kunnen samenwerken dan is dat een kenmerk van een goede relatie. Van samen koken tot de opvoeding van de kinderen: een relatie is een aaneenschakeling van kleine en grote beslissingen waarin samenwerking centraal staat. Dat betekent niet dat je het altijd eens bent: in een goede relatie moet je feedback kunnen geven én ontvangen.


Kenmerk 5 – Jullie kunnen goed ruziën

In een goede relatie leidt passie ook weleens tot meningsverschillen. Juist omdat jullie normaal gesproken zo op een lijn zijn, kan het soms lastig zijn als het een keer niet zo is. Dan is het de kunst om goed ruzie te maken, want ruzie hebben kan iedereen. In een goede relatie draait ruziën niet om ‘winnen’ of ‘je gelijk halen’, maar om een oplossing. In het heetst van de strijd gooi je er makkelijker kwetsende dingen uit, maar dat werkt alleen maar destructief: je partner wordt nog bozer of klapt zelfs dicht. Als jullie in staat zijn om elkaar tijdens ruzies respectvol te blijven behandelen en om je excuses aan te bieden, dan hebben jullie een goede relatie.


Kenmerk 6 – Jullie krijgen bevestiging

Er zijn twee soorten bevestiging: van je partner en van buitenaf. Allereerst is het belangrijk dat jullie elkaar bevestiging blijven geven om door te gaan met de relatie, door te laten zien waarom je elkaar zo waardeert. Daarnaast is bevestiging van buitenaf ook een goede graadmeter voor jullie relatie, en dat gaat verder dan de hoeveelheid likes op jullie vakantiefoto’s. Hoewel je natuurlijk volwassen bent en je eigen beslissingen neemt, is de mening van je ouders best relevant. Zij kennen jou heel goed en herkennen het als geen ander of je gelukkig bent en een goede relatie hebt. Ook als jullie veel bevestiging krijgen van vrienden, zit het vast en zeker goed.

Voel je je ondanks de bevestiging toch onzeker in je relatie? Lees hier hoe je daarmee om kunt gaan.


Kenmerk 7 – Jullie communiceren altijd

In een goede relatie heb je echt contact met elkaar, waarin allebei de partners ruimte krijgen om zich te uiten. Vertel niet alleen hoe je dag was, maar wees ook open over je onzekerheden en angsten. Daarnaast kun je in een goede relatie openlijk je gevoelens delen, ook als je partner een beslissing maakt die jou kwetst of zelfs kwaad maakt. Dat geldt net zo goed voor je partner: hij of zij moet alles tegen jou kunnen zeggen, zonder direct jouw oordeel te ontvangen. Maar communicatie gaat ook over kleine dingen, zoals laten weten of je mee-eet of het geven van een compliment. Als jullie jezelf hierin herkennen, hebben jullie een goede relatie.


Kenmerk 8 – Jullie ervaren veel intimiteit

Na verloop van tijd laat je elkaar misschien niet meer alle hoeken van de kamer zien, maar er is nog wel regelmatig sprake van lichamelijk contact. Daar hoort seksueel contact ook bij, want aantrekkingskracht is wat jouw partner onderscheidt van ‘normale’ vrienden en vriendinnen. Maar daarnaast draagt seks bij aan het gevoel van intimiteit, vertrouwen en vriendschap. Het is een manier om letterlijk en figuurlijk dichtbij te zijn, juist in drukke tijden. Ook zit intimiteit in kleinere gebaren, zoals een knuffel of een kus. Dat maakt intimiteit tot een kenmerk van een goede relatie.

Wil je vriend geen seks meer met jou? Hier vind je meer informatie


Kenmerk 9 – Jullie blijven elkaar verrassen

Naarmate jullie elkaar beter leren kennen, komen jullie steeds meer over elkaar te weten. In een goede relatie maakt de nieuwe, misschien verrassende informatie je partner alleen nog maar leuker en interessanter, in plaats van dat je erop afknapt. Maar ook fysieke verrassingen zijn een kenmerk van een goede relatie en de ideale manier om de waardering voor je partner uit te spreken. Spontaan een weekendje weg, of simpelweg een mooie bos bloemen: met zulke attente gebaren blijven jullie de sleur de baas en behoud jullie een goede relatie.

Wil jij je partner graag verrassen? Doe hier wat inspiratie op voor hem of haar.


Kenmerk 10 – Jullie willen elkaar niet veranderen

Het is een veelgehoord obstakel in bijna elke relatie. Hoeveel je ook om die ander geeft, er zijn altijd wel wat kleine verbeterpunten te ontdekken. Natuurlijk kan je partner best leren de sokken in de wasmand te gooien, maar het wordt lastig als je praat over zaken als karaktertrekjes. Van iemand die heel ondernemend is, kun je niet verwachten dat diegene hele weekenden met jou op de bank blijft hangen. In een goede relatie ben je dan ook in staat om elkaars verschillen te accepteren, zonder telkens aan te sturen op verandering. Als jullie eventuele verschillen juist inzetten om elkaar aan te vullen, dan ontstaat er een goede relatie.


Tips voor een goede relatie

Willen jullie dolgraag aan bovenstaande punten voldoen, maar is er nog wel wat werk aan de winkel? Met deze tips voor een goede relatie komen jullie hopelijk snel in de buurt.

Als je relatie totaal niet correspondeert met bovenstaande kenmerken, kan het zijn dat je in een slechte relatie zit. Hier lees je wat de kenmerken van een slechte relatie zijn.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies