Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Ik vertrouw mijn partner niet meer

Ik vertrouw mijn partner niet meer

Laatst bijgewerkt: 5 november 2020

In een goede relatie is vertrouwen hebben in elkaar uiteraard van groot belang. Soms lijkt het alsof andere relaties altijd perfect zijn, maar elke relatie heeft wel zijn ups en downs. Een gebrek aan vertrouwen is uiteraard geen goed uitgangspunt voor een stabiele en goed werkende relatie. Misschien is er in het verleden wel iets gebeurd waardoor je vertrouwen is geschaad of heb je het idee dat je partner zich anders gedraagt dan normaal. Hoe weet je dan of je partner nog wel te vertrouwen is en hoe kun je het beste omgaan met deze situatie?


Ik vertrouw mijn man/vriend niet meer

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom je je vriend of man niet meer vertrouwt. Misschien is hij wel een keer vreemdgegaan of heb je verhalen gehoord van hoe hij zich in de stad gedraagt. Uiteraard hoeft er niet altijd een duidelijke oorzaak te zijn, maar kun je ook gewoon een slecht onderbuikgevoel hebben dat je vriend niet goed te vertrouwen is. Hieronder vertellen we je welke signalen erop wijzen dat je vriend niet helemaal te vertrouwen is en wat je er zelf aan kunt doen om het vertrouwen weer te herstellen.

Slechte ervaring in het verleden

Als je je vriend of man niet helemaal meer vertrouwt, komt dit meestal doordat je in het verleden een slechte ervaring hebt gehad. Dit kan zijn dat je ex bijvoorbeeld is vreemdgegaan of dat je man of vriend in jullie huidige relatie weleens te ver is gegaan bij een andere vrouw. In dit geval ben je natuurlijk extra waakzaam, omdat je deze situatie al eens eerder hebt meegemaakt. Je wilt jezelf uiteraard in dit geval beschermen en wilt een soortgelijke situatie niet nog een keer meemaken.

Bespreek de issues die je hebt

Heb je je vriend een tweede kans gegeven om het vertrouwen weer te winnen, spreek dan gewoon uit dat je het lastig vindt om hem te vertrouwen. Hij is immers degene die is vreemdgegaan, dus dat betekent dat hij ook zijn best zal moeten doen om deze twijfelgevoelens bij je weg te nemen. Merk je dat je het erg lastig vindt om hem te vertrouwen, dan is het misschien verstandig om eens een break in te lassen in jullie relatie. Zo kunnen jullie allebei goed nadenken over de situatie en achterhalen of jullie het de moeite waard vinden om te blijven werken aan jullie relatie.

Gebrek aan duidelijke oorzaak

Uiteraard heeft een gebrek aan vertrouwen niet altijd een duidelijke oorzaak, maar heb je soms een voorgevoel dat er iets niet helemaal klopt. In dit geval moet je anders met de situatie omgaan omdat je geen bewijzen hebt en je je vriend of man niet zomaar ergens van kan beschuldigen. Allereerst is het verstandig om te kijken naar de signalen die erop kunnen wijzen dat hij niet te vertrouwen is.

Signalen van vertrouwensbreuk

Hij zit veel op zijn telefoon

Het eerste signaal is, dat hij veel op zijn mobiel aan het kijken is, een andere code heeft of zijn mobiel een beetje beschermd. Dit betekent uiteraard niet dat je zijn mobiel moet pakken en achter zijn rug om zijn whatsapplijst door moet scrollen op zoek naar berichtjes. Probeer er in dit geval zo luchtig mogelijk over te doen. Als hij immers niks te verbergen heeft dat zal hij er ook niet moeilijk over doen als je zijn mobiel eventjes gebruikt om iets op te zoeken of om een foto te maken. Als je merkt dat hij er een issue van maakt dat je zijn mobiel gebruikt dan heeft hij wellicht iets te verbergen.

Vage antwoorden

Een ander signaal is, dat hij overal een beetje vaag over doet. Zo krijg je bijvoorbeeld een vaag antwoord over waar hij afgelopen avond was en met wie hij heeft afgesproken. Uiteraard is het niet gezond als je vriend alles zou moeten verantwoorden, maar het is heel normaal om in je relatie met elkaar te bespreken wat je die dag of avond gedaan hebt. Een vaag antwoord kan dus komen doordat hij niet helemaal de waarheid vertelt of niet graag over dit onderwerp wil praten.

Altijd druk, druk, druk…

Een ander signaal is, dat hij altijd druk druk druk is, terwijl je eigenlijk niet zo goed weet waar hij mee bezig is. Als hij later thuiskomt of als hij weg moet zegt hij dat hij ‘dingen moet doen voor het werk’ zonder specifiek te benoemen wat hij nou eigenlijk moet doen. Ook kan hij heel vaag doen over waar hij naartoe gaat en op rare tijdstippen ineens ‘druk’ zijn. In dit geval is het verstandig om hem lichtjes voor het blok te zetten. Stel bijvoorbeeld voor om mee te gaan naar zijn vrienden of vraag hoe zijn avond was als hij terugkomt. Als je merkt dat hij jouw initiatief of vragen probeert te ontwijken, dan kan het zijn dat hij iets te verbergen heeft.


Ik vertrouw mijn vrouw/vriendin niet meer

Uiteraard kunnen niet alleen vrouwen, maar ook mannen het gevoel hebben dat ze hun partner niet helemaal meer vertrouwen. Voor mannen kan dit een enorme onzekere periode zijn. Je wilt namelijk aan de ene kant je vrouw of vriendin de ruimte geven, maar je bent aan de andere kant bang dat jullie daardoor uit elkaar zullen groeien of dat zij je verlaat. Hoe kun je daarom het beste met de situatie omgaan als je het gevoel hebt dat je je partner niet helemaal meer vertrouwt?

Belangrijke signalen

Allereerst zijn er, net als bij mannen, ook bij vrouwen de nodige en belangrijke signalen op te vangen.

Ijdeler dan normaal

Het eerste signaal is, dat ze ijdeler is dan normaal. Vrouwen kunnen natuurlijk best wel ijdel zijn en lange tijd doorbrengen voor de spiegel. Toch weet je als vriend of man heel goed voor welke gelegenheden ze zich mooi maakt en hoeveel tijd ze doorgaans doorbrengt voor de spiegel. Merk je dat ze bijvoorbeeld vaak nieuwe kleding heeft gekocht en extra lang voor de spiegel staat? Dat zou dat erop kunnen duiden dat ze indruk op iemand probeert te maken.

Afwijking van patroon

Een ander signaal is, dat ze op een ander tijdstip naar bed gaat dan jij. Als ze eerder of later naar bed gaat dan zou ze dat kunnen doen om ongestoord te kunnen appen of bellen. Let er eens op of ze ‘s avonds laat nog druk bezig is op haar mobiel. Net als bij mannen geldt nu ook weer dat je prima haar mobiel even kunt gebruiken. Als ze niks te verbergen heeft dan zal ze daar niet moeilijk over doen. Heeft ze wel iets te verbergen op haar mobiel? Dan zal ze zich ook anders gedragen als je haar mobiel pakt om even gebruik van te maken. Vraag aan haar waarom ze niet gezellig tegelijkertijd met jou naar bed komt, zonder haar ergens van te beschuldigen.

Blijft langer of vaker van huis

Een derde signaal waar je als man op kunt letten is, dat ze langer op het werk blijft of vaak borrels of tripjes heeft van het werk. Dit zou erop kunnen wijzen dat ze langer probeert weg te blijven dan nodig is en dat ze deze tijd liever met iemand anders doorbrengt. Wat je als man het beste kunt doen is vooral interesse tonen in haar activiteiten. Heeft ze daadwerkelijk een borrel of tripje van haar werk gehad, dan vindt ze het fijn dat je belangstellend bent. Heeft ze iets te verbergen, dan zal je merken dat ze liever over een ander onderwerp praat of dat ze er vaag op in gaat. Let erop hoe ze reageert, of ze zich comfortabel voelt en of ze probeert om het onderwerp te mijden.

Vertrouwen weg na misstap

Is jouw vrouw of vriendin in het verleden wel eens over de streep gegaan met andere mannen? Dan is het uiteraard lastig voor je om haar weer het volledige vertrouwen te gunnen. Ze heeft je immers al een keer gekwetst en je bent bang dat je wellicht weer hetzelfde overkomt. Is dit het geval, dan is het heel normaal dat je dit met haar bespreekt. Zij is namelijk degene die is vreemdgegaan dus mag je ook gerust tegen haar zeggen dat je het lastig vindt om haar weer te vertrouwen. Het maakt daarbij niet uit hoe lang dit geleden is, want een gevoel van ontrouw is zeker niet iets wat je kunt gebruiken in jullie relatie.

Wanneer je vrouw/vriendin iets voor je achterhoudt

Heb je het gevoel dat je vriendin of vrouw iets voor je achterhoudt? Dan komt dit meestal door allerlei kleine aanwijzingen die hierop wijzen. Als partner moet je ervoor oppassen dat je wel realistisch naar de situatie blijft kijken. Een gevoel van ontrouw kan namelijk ook komen doordat je als man angst hebt dat je verlaten wordt of dat ze je niet meer leuk vindt. In dit geval gedraag je je meestal zelf anders en praat je jezelf dingen aan. Jaloezie of angst werkt in dit geval dus averechts. Probeer jezelf dus niet stalkerig op te stellen, maar geef haar de vrijheid die ze nodig heeft. Daarnaast is het heel belangrijk om te blijven praten en interesse te tonen in haar dagelijkse bezigheden. Merk je dat ze zich anders gedraagt, dan zou je haar hier eens mee kunnen confronteren op een rustige manier. Lichaamstaal en oogcontact kunnen in zo’n situatie al veel zeggen, let daar dus goed op.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement