Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hoe kom je uit een relatiedip?

Hoe kom je uit een relatiedip?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De beginfase van een relatie. Je bent in de zevende hemel, smoorverliefd en je bent blij met elk moment dat je samen doorbrengt. De romantiek spat er vanaf en jullie vinden elkaar perfect. Na een langere tijd bij elkaar lijkt alles op de automatische piloot te gaan. De sleur doet zijn intrede in jullie relatie. De relatie raakt in een dip. Hoe voorkom je de sleur of hoe geraak je weer uit die relatie dip? Lees verder voor tips and tricks!

Dip in je relatie

Vele van ons maken het ooit mee; een relatiedip. Wanneer je verliefd bent en alles door een roze bril ziet, lijkt de ander perfect en kun je niks negatiefs bedenken. Na een langere tijd samen kom je er dan toch echt achter dat niemand perfect is. Hij laat zijn sokken slingeren en zij kan maar niet onthouden het dopje op de tandpastatube te draaien. Wanneer de sexy lingerie  alleen maar voor de sier in de kast blijft liggen en jullie steeds minder samen leuke dingen doen, lijkt je relatie toch echt in een dip te zijn beland.

Dit is vaak het moment waarop je (voor het eerst) begint te twijfelen over je relatie. De paniek slaat toe. Wil je wel samen oud worden. Is het wel allemaal zo geweldig als dat je een jaar geleden dacht? Ben je nog wel verliefd? Waar is dat gelukzalige gevoel gebleven?

Vaak is die paniek nergens voor nodig. In veel gevallen gaat het om een dipje waar elk stel wel eens mee te maken krijgt. Als jullie problemen geen diepere betekenis hebben dan alleen die sokken, de hoofdpijn en de afwas is het ook gewoon op te lossen. Met een beetje moeite zitten jullie binnen no time weer op die roze wolk!

Bring back the love!

Wanneer je tot de conclusie bent gekomen dat jullie relatie wel een boost kan gebruiken zal je aan het werk moeten! Want door het te laten sluimeren wordt het er in ieder geval niet beter op. Een ding is zeker; de dip zal niet vanzelf overwaaien.

Met de volgende tips proberen wij je op weg te helpen hoe jullie de relatie nieuw leven in kunnen blazen en weer uit de relatiedip kunnen komen. Laat de liefde overwinnen!

Communicatie
Praten, praten en nog eens praten. Deze eerste tip is meteen ook de beste. Een goede communicatie met je partner is essentieel. Praat met elkaar over je gedachten  en gevoelens. Het is belangrijk om te weten of jullie allebei hetzelfde ervaren. Haal samen herinneringen op aan hoe het was in het begin van jullie relatie. De dates, de eerste zoen of jullie eerste vakantie samen. Hierdoor weten jullie weer hoe fijn het was en hoe leuk jullie het samen kunnen hebben. Door dit gevoel weer terug te halen voel je je vaak al een heel stuk beter.

Samen werken aan je relatie
Relatie is een werkwoord wordt er wel eens gezegd. En dat is ook echt zo. Je moet moeite willen doen voor elkaar om zo samen oud te worden. Als je niets doet drijven jullie alleen maar verder uit elkaar. Door altijd maar in je joggingbroek op de bank te hangen blaas je je relatie geen nieuw leven in. Besteed aandacht aan je uiterlijk, niet alleen wanneer je naar buiten moet of uit gaat met vrienden of vriendinnen, maar juist ook voor je partner. Werken aan de relatie bestaat juist uit vele kleine dingen. De kaarsjes aan als je partner thuis komt, een lief berichtje als je aan hem of haar denkt of een welgemeend complimentje op zijn tijd zal jullie dichter bij elkaar brengen.

Maak tijd voor elkaar
Sleur in een relatie komt vaak voort uit het gebrek aan tijd. Onze levens zijn zo druk door banen, kinderen en een sociaal leven dat je vaak vergeet tijd te maken voor elkaar. Wanneer je in een relatiedip zit is het juist belangrijk te investeren in elkaar. Neem een dagje vrij van je werk en plan een leuke dag weg. Breng de kinderen een avondje naar de oppas en ga samen lekker uit eten of naar de film. Er is niets mis mee om deze dates in jullie agenda in te plannen. Je zult zien dat wanneer je op regelmatige basis leuke dingen met elkaar gaat doen, je elkaar weer gaat missen als jullie niet bij elkaar zijn.

Steek meer aandacht in jullie seksuele relatie
Een gevolg van een relatiedip is vaak dat de dip zich doorzet in de slaapkamer. Dit doet de relatie geen goed.  Passie zorgt er voor dat er weer vuur in de relatie komt. Maak dit onderwerp bespreekbaar ook als je dit moeilijk vindt. Vraag open en eerlijk aan elkaar wat je nodig hebt. Stof die sexy lingerie weer eens af en zorg dat het vuur weer oplaait! In de beginfase konden jullie toch ook niet genoeg krijgen van elkaar?

Relatiedip of gewoon een slechte relatie?

Misschien is er niet sprake van een relatiedip, maar zit je relatie echt niet goed. Heb je simpelweg te maken met een ‘slechte’ relatie waar je in eerste instantie nooit aan had moeten beginnen. Vraag je dan ook af of jullie relatie ooit goed geweest is. Waren er vanaf het begin al twijfels of ergernissen. Een relatie die vanaf het begin niet goed was zal waarschijnlijk ook nooit goed worden.

Je kunt blijven wachten op de goede dingen van een relatie, maar als die niet komen moet je je toch afvragen of het wel de moeite waard is om je relatie te redden. Een auto met onderdelen is te repareren omdat deze ooit helemaal goed was. Als je relatie nooit goed is geweest, wat wil je dan nog repareren?

De perfecte relatie

Geen enkel mens is perfect en er bestaat ook niet zoiets als de perfecte relatie. Er zijn altijd dingen die beter of anders kunnen. Een relatie zal altijd bestaan uit ups en downs.  Zolang je van elkaar houdt en de basis goed is, kun je er samen uit komen. Het is geven en nemen. Soms geven we wat meer en soms moeten we wat meer nemen.  Wanneer je hier over in gesprek blijft en moeite blijft doen voor elkaar is een relatiedip niet het einde van de relatie, maar hooguit een check-up!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies