Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat zijn de fases in een relatiebreuk?

Wat zijn de fases in een relatiebreuk?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De relatiebreuk is een bodemloze put met inspiratie voor schrijvers, filmmakers, dichters en muzikanten. Bijna iedereen herkent de gevoelens van twijfel, onzekerheid met uiteindelijk de onvermijdelijke keuze om de relatie te beëindigen. In dit artikel beschrijven we de verschillende fases in een relatiebreuk. Om jou alvast een hart onder de riem te steken: elke fase is tijdelijk, dus voor je het weet ben je weer de oude.


Fase 1 – De eerste ergernissen

Als je al een poosje samen bent is het logisch dat je na verloop van tijd een beetje van de roze wolk afglijdt. Je vindt de ander nog steeds heel leuk maar er komen langzaam kleine scheurtjes in de relatie. Meestal komen deze als eerste in de vorm van alledaagse relatie-ergernissen, die vaak te maken hebben met kleine dingen zoals rondslingerende was of een andere smaak in tv-programma’s. Het is belangrijk dat jullie deze ergernissen bespreken. Verwaarloosde ergernissen kunnen namelijk uitmonden in beginnende relatieproblemen die jullie minder makkelijk kunnen oplossen.

niet blij met valse hoop


Fase 2 – Beginnende relatieproblemen

Elk mens heeft goede en slechte dagen en dat geldt ook voor relaties. Het kan niet altijd over rozen gaan. In een drukke periode kan het voorkomen dat jullie elkaar wat minder spreken of dat het vuur er wat minder vanaf spat tussen de lakens. In principe niets om je zorgen om te maken op de korte termijn. Iets wordt pas een relatieprobleem als jullie langere tijd ontevreden zijn over een of meerdere aspecten van de relatie. Veel stellen leven langs elkaar heen, zitten in een sleur of gedragen zich eerder als broer en zus dan als geliefden. Probeer beginnen relatieproblemen op te lossen, eventueel met behulp van relatietherapie.


Fase 3 – Het keerpunt

Op een goed moment realiseren jullie je dat het echt niet goed gaat tussen jullie. De problemen worden niet opgelost, integendeel, ze lijken eerder te verergeren. Jullie relatie belandt in een negatieve spiraal die gepaard gaat met veel ruzie en ergernissen. Het lukt helaas niet om dit negatieve patroon te doorbreken en de twijfels over het voortzetten van jullie slechte relatie houden aan. Vaak zijn deze twijfels niet meer gebaseerd op kleine ergernissen maar op fundamentele verschillen tussen jullie. In deze fase wordt de knoop doorgehakt en wordt de relatie beëindigd.

Een plotselinge relatiebreuk?

In het ideale scenario maken twee partners gezamenlijk de beslissing om de relatie te beëindigen. In dat geval zullen jullie fase 1 tot en met 3 waarschijnlijk wel herkennen. Helaas word je in sommige gevallen tot een relatiebreuk geforceerd. Bijvoorbeeld in het geval van overspel, huiselijk geweld of leugens en bedrog. In andere gevallen wil jouw partner het – om wat voor reden dan ook – uitmaken. Terwijl jij daar nog helemaal niet klaar voor bent. In dat geval begint het proces van een relatiebreuk direct bij fase 4: ongeloof en ontkenning.

blank


Fase 4- Ongeloof en ontkenning

Deze fase begint met ongeloof: je kan en wil niet geloven dat de relatie voorbij is. Daarna begint de ontkenning: je kan je gewoonweg niet voorstellen dat er een einde komt aan alle leuke dingen die jullie samen deden. Er moet toch een manier zijn dat het weer goedkomt tussen jullie? Misschien doe je zelfs verwoede pogingen om je partner weer voor terug te krijgen. Je blijft een poosje hangen in de ontkenningsfase totdat de realiteit pas echt tot je doordringt.


Fase 5 – Wisselende emoties

In deze fase besef je dat de relatiebreuk definitief is. Hoe je daarop reageert, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen zoeken afleiding, door bijvoorbeeld heel veel te gaan feesten. Ze zoeken aandacht bij anderen om hun zelfvertrouwen op te krikken en aan zichzelf te bewijzen dat ze hun ex heus niet nodig hebben. Andere mensen voelen woede en onbegrip tegenover hun ex: hoe durft hij of zij het op te geven? Als je de relatie zelf hebt verbroken heb je te maken met andere emoties.

Misschien voel je schuld of zelfs spijt. Je romantiseert de verbroken relatie en vraagt je af of het ‘echt zo erg was’. Wat jouw situatie ook is: deze fase is een rollercoaster van emoties. De ene dag voel je je fantastisch, de andere dag beleef je als een ware hel.


Fase 6 – Een gebroken hart

Nu kom je langzaam tot inkeer en begint het onontkoombare liefdesverdriet. Je realiseert je dat je grote leegte die je voelt niet kunt opvullen met nieuwe kleren, one night stands of andere materie. Het enige dat je kunt doen is jezelf overgeven aan het verdriet en het gemis. Dit kan ook gepaard gaan met een grote eenzaamheid. Wil je graag gezelschap om je heen en je hart luchten, of verwerk je de relatiebreuk liever in alle rust? In deze fase is het belangrijk om voor jezelf te kiezen. Anderen begrijpen het echt wel als je even niet helemaal jezelf bent. Hoe lang deze fase aanhoudt verschilt van persoon tot persoon. Houd voor ogen dat het tijdelijk is en het vanaf nu alleen maar beter kan gaan.

blank


Fase 7 – De situatie accepteren

Langzamerhand begin je de situatie te accepteren. Over het algemeen voel je jezelf een stuk beter en heb je alleen nog korte vlagen van woede of verdriet. Je denkt steeds minder vaak aan je ex en je focust je weer op je eigen leven. Je gaat steeds meer de deur uit, zoekt veel vrienden op en pakt je dagelijkse leven weer op. In deze fase zie je eindelijk in dat jouw ex niet de enige persoon op aarde is. Eindelijk begrijp je de uitdrukking ‘er zwemmen meer vissen in de zee’. Sommige mensen nemen dit wel erg serieus en storten zich in een recordtempo in een nieuwe relatie. Vaak wordt dit aangeduid als ‘rebound relatie’. Bedenk van te voren goed of je echt klaar bent voor een nieuwe relatie.


Fase 8 – Nieuwe bestaan als vrijgezel

Eigenlijk is dit niet de laatste fase van de liefdesbreuk, maar de eerste fase van jouw nieuwe leven als stralende vrijgezel. Je bent eindelijk over je ex heen en kunt met een glimlach terugdenken aan de leuke tijd die jullie samen hebben gehad. Sterker nog, je ziet steeds meer voordelen in van jouw nieuwe, vrijgezelle bestaan. Je hoeft geen rekening te houden met de wensen van jouw ex en kunt je eigen pad trekken. Daarnaast heb je veel vrije tijd over voor verwaarloosde hobby’s en je sociale leven. Voor nu neem je genoegen met het zien vrienden en familie. Wie weet vind je in de toekomst wel weer een nieuwe liefde.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies