Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Scheiden en dan… Wat volgt er na je scheiding?

Scheiden en dan… Wat volgt er na je scheiding?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een scheiding is een levensveranderende gebeurtenis. De partner waar je jaren, soms decennia lang op hebt gesteund en geleund is er niet meer. Soms is de koek simpelweg op. Een andere keer heeft een scheiding een andere (ingrijpende) oorzaak. Overspel bijvoorbeeld. Wat de reden ook mag zijn: een scheiding gaat je nooit in de koude kleren zitten en er komt een tijd na de scheiding. Hoe vul je die in? Wat komt er allemaal kijken in de periode na de scheiding? In dit artikel zetten we uiteen wat er volgt na een scheiding.


1. Wanneer de krabbel is gezet

Wat ooit begon met een officiële handtekening eindigt ook met een krabbel op een velletje papier. In het meest gunstige geval zijn beide partners het er over eens en is een vechtscheiding niet aan de orde. In andere gevallen is de scheiding een langlopend conflict waarbij de meest nare verwensingen en verwijten over en weer over tafel worden gegooid. Er moet onderhandeld worden over de woning. De bezittingen. Eventueel de kinderen als die er zijn. Alles wat ooit was, zal verdeeld moeten worden en op papier moeten worden vastgelegd zodat er naderhand geen onduidelijkheden meer overblijven.

Een slopende periode waar veel mensen als in een roes doorheen gaan. Pas als de laatste krabbel is gezet (en soms zelfs een lange periode daarna) komt de man met de hamer. Het besef sijpelt door. Je bent alleen en alles wat je samen had opgebouwd in al die tijd is verloren gegaan. Voor niets gebleken. Althans, dat is vaak het gevoel dat op dat moment overheerst.


2. Je eigen weg weer vinden

De mens is van nature een gewoontedier. We houden van routine en verandering is vreselijk. Vooral in de eerste periode na de scheiding zal het dan ook lastig zijn om een ritme te vinden. Voorheen kwam je partner rond half 6 thuis, aten jullie saampjes tegen de klok van half 7 en keken jullie samen (met de kinderen) wat tv voordat het licht uitging in de woning. Nu kom je thuis in een leeg huis. Het is er kil. De koelkast is leeg. En plots moet je opeens zelf koken. Iets wat vrouwlief al die jaren voor je deed. Of voor de dames: die vuilniszak zal je nu toch echt zelf naar buiten moeten brengen. Vreemd is dat opeens.

Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen in de eerste periode na de scheiding enorm worstelen met de nieuwe situatie. Eenieder zal daar anders mee omgaan. De één sluit de gordijnen en zal avonden lang alleen zitten kniezen op de bank, zichzelf gek makend waar en wanneer het precies fout is gegaan. Een ander zal juist veel dingen gaan ondernemen om zo maar onder de mensen te blijven. Vrienden of vriendinnen worden ingeschakeld en misschien breekt de ‘sletterige periode’ voor deze persoon wel aan.

In dit geval is er geen goed of fout. De periode na een scheiding kun je prima zien als een periode van rouw en rouwen doen we allemaal op een andere wijze. Wat voor de één wél werkt, is voor de ander juist een regelrechte hel. Uiteindelijk kan alleen de persoon in kwestie bepalen wat goed en wat fout is voor hem of haar. Natuurlijk met wat hulp van de naasten om je heen, want die zijn in deze periode vaak onmisbare figuren binnen de ontstane situatie.


3. Als je je ritme hebt gevonden

Weken, maanden en soms wel jaren kunnen er overheen gaan voordat je weer een beetje lekker in je vel komt te zitten. De omgangsregeling met de kids verloopt soepel en je kunt je ex weer normaal onder ogen komen zonder elkaar dood te wensen. Werk gaat lekker en ook je hobby’s heb je weer opgepakt. En dan? Hoe ga je weer invulling geven aan je leven? Is er nog hoop voor wat de liefde betreft?

Dit is voor veel mensen een vraagstuk waar ze lang mee worstelen. Het vertrouwen is weg. Het vertrouwen in de liefde, maar vaak ook het vertrouwen in zichzelf. Als het met de vorige partner niet goed uitpakte, waarom zou dat dan met een nieuwe partner wél gaan gebeuren? En stel dat je open staat voor een nieuwe liefde, hoe vind je die dan? Je bent al jaren ‘uit de game’ en een nieuwe man of vrouw ontmoeten is daarmee niet altijd even eenvoudig. Je zit inmiddels weer een bepaald patroon. Je hebt je vaste tijden waarop je je vaste dingen doet. Je kent je collega’s allemaal door en door en ook op de vereniging ken je de mensen goed. Dan is het vrij lastig om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Laat staan iemand ontmoeten waar je je hart aan durft open te stellen.


4. Datingsites zijn een goede optie

In een wereld waarin alles steeds meer via de digitale snelweg gaat is het helemaal niet zo vreemd meer om nieuwe mensen via het internet te ontmoeten. Er zijn een miljoen-miljard datingsites te vinden op het internet. Van vrij algemene datingsites die iedereen verwelkomen zoals bijvoorbeeld Relatieplanet of Parship tot zeer specifieke datingsites als Alleenstaande Papa’s of Alleenstaande Mama’s, waarbij de leden dus vooral bestaan uit single ouders.

Er zijn meerdere redenen te benoemen om na je scheiding eens te kijken naar de mogelijkheden op een datingsite. Het hoeft echt niet direct allemaal te draaien om het vinden van een nieuwe partner (alhoewel dat natuurlijk wél een optie is als dat je voornaamste doel is). Je kunt via een datingsite op een laagdrempelige manier in contact komen met nieuwe mensen. Mensen met ieder hun eigen verhaal. Misschien ontmoet je wel iemand die in hetzelfde schuitje als jij zit. Ook gescheiden en niet goed wetende hoe hier mee om te gaan. Steun van vrienden en/of familie kan hartstikke fijn zijn, maar soms helpt iemand die volledig buiten je eigen situatie staat veel beter. Omdat hij of zij met hetzelfde bijltje heeft gehakt en daardoor precies weet hoe jij je op dit moment voelt en tegen welke struikelblokken je allemaal aanloopt.

Inschrijven

Ook is het inschrijven op een datingsite een goede manier om je ‘versierskills’ te testen en eventueel weer op peil te brengen. Je kunt in een rap tempo in contact komen met leuke mannen of vrouwen en op die manier testen hoe goed je nog in de markt ligt. Kijken of je ‘het’ nog hebt of dat je her en der wat moet gaan bijschaven. Wie weet resulteert een leuk gesprek wel in een date en ook dat is iets wat waarschijnlijk nieuw voor je gaat zijn na de scheiding. Goed dus om ook dat weer te ervaren.

Op date gaan hoeft namelijk niet per se te betekenen dat er iets uit voort moet vloeien. Het is een prima manier om nieuwe mensen te leren kennen en daarmee ook een fijn tijdverdrijf. Misschien ben je de persoon die na 1 date (met de juiste) weer op slag verliefd wordt, maar veel waarschijnlijker is het dat je na je scheiding een (flink) aantal keren op date gaat. Allemaal alleen maar goed om jezelf weer te (her)ontdekken en van daaruit kun je natuurlijk weer bezien hoe je er verder mee omgaat. Misschien kom je tot de conclusie dat de tijd nog helemaal niet rijp is voor een nieuwe partner in je leven en misschien is het juist wel een verademing om weer te gaan daten.

Ook dat is natuurlijk weer ieder voor zich. Niemand kan je vertellen hoe jij daar het beste mee om kunt gaan en er is maar 1 manier om tot conclusies te komen: ervaren. De dingen doen. Want anders kom je er tenslotte nooit achter.


5. Na regen komt zonneschijn

We sluiten een artikel als dit graag af met een positieve noot. Een scheiding is gewoon altijd ronduit balen en voor niemand leuk. Alle betrokkenen lijden er onder. Zelfs als beide partners zelf donders goed snappen dat het beter is om ieder een eigen richting op te gaan. Onthoud tijdens de donkere dagen dat er altijd zonneschijn op de loer ligt. Is het vandaag niet, dan is het morgen.

Je zal er echter wel voor naar buiten moeten gaan om het te kunnen bewonderen. Wanneer je thuis met de gordijnen dicht blijft zitten zal het langer duren voor je in gaat zien dat ook voor jou de zon gewoon nog schijnt en dat er altijd voldoende opties op je pad zullen komen. Wie de stoute schoenen aantrekt en er het beste van probeert te maken zal zien dat er ook na een scheiding nog een mooie periode in het leven in het verschiet ligt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies