Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Relatie beëindigen: Hoe maak je het uit?

Relatie beëindigen: Hoe maak je het uit?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het spookt al een tijdje door je hoofd, maar nu ben je er klaar voor: het beëindigen van je relatie. Je weet nog niet precies hoe je het aan gaat pakken, maar het laatste wat je wil is jouw partner nog meer kwetsen dan nodig is. Aan alles komt soms een einde. Ook aan relaties. Hoe kort of lang het ook heeft mogen duren, als het vat leeg is is het vat leeg en doe je jezelf en je partner te kort door door te gaan met de relatie. Hoe beëindig je nou een relatie op een normale manier zonder de ander al teveel pijn te doen? Als jij op het punt staat om het uit te maken is dit artikel je op je lijf geschreven.

Relatie verbreken of niet?

Een relatie beëindigen is nooit leuk. Meestal is één van de twee het er niet mee eens. Zag het misschien wel helemaal niet aankomen en dan doet een breuk flink pijn. Er is dan ook geen ideale manier om een relatie te beëindigen, maar we proberen je een eindje op weg te helpen door een paar tips met je te delen.

Voordat we dat doen blikken we alvast even vooruit. Want na een relatie die is beëindigd is er natuurlijk weer ruimte voor nieuwe liefde. Niet dat je je direct hals over kop in een nieuwe relatie moet storten, maar een beetje afleiding is nooit weg natuurlijk. Daarnaast kan het ontmoeten van nieuwe mensen je helpen om dingen weer op te pakken. Zo vang je het gat dat een break-up met zich meebrengt goed op. Om die reden hebben we de leukste datingsites voor je op een rijtje gezet, want of je nu degene bent die het uitmaakt of dat je juist aan de andere kant van de tafel zit; het leven gaat door.


Badoo

Badoo is ontstaan als website waar je nieuwe vrienden kunt ontmoeten en een gedeelte van de leden gebruikt de website nog steeds volgens dit principe. Je kunt er echter ook prima een leuke date scoren of eventueel op zoek gaan naar mensen die serieus op zoek zijn naar een relatie. Het ledenaantal is groot en je zult dan ook altijd wel leuke contacten opdoen via Badoo.


PepperBezoek Pepper

Pepper is wat meer gericht op liefde en relaties, maar nog steeds behoorlijk vrijblijvend. Je vindt hier wederom single mannen en vrouwen die op zoek zijn naar vriendschappen, relaties en/of leuke dates. Volgens diverse enquêtes bevinden de leukste singles zich op Pepper.nl en daarom is dit naast Badoo een hele goede optie om de zinnen even te verzetten nadat je relatie tot een einde is gekomen.

Bezoek Pepper

LexaBezoek Lexa

De derde die mooi in dit rijtje past is Lexa. Met een ledenbestand waar je U tegen zegt kom je hier van alles tegen. Singles die al jaren alleen zijn en nu toch echt wel een leuke man of vrouw aan de haak willen slaan voor een serieuze relatie en singles die net als jij net uit een relatie komen en nog op zoek zijn naar wat ze echt willen. Een aanrader bij Lexa zijn de vele single events die ze door heel het land organiseren. Denk hierbij aan speeddate avonden, maar ook leuke workshops en natuurlijk de beroemde Lexa borrel waar honderden singles samenkomen om een goed feestje te bouwen.

Bezoek Lexa

9 tips voor het respectvol beeindigen van je relatie

Zijn er überhaupt goede tips om je relatie te beëindigen kun je je afvragen. Het blijft altijd een zuur verhaal, maar doorgaan met een relatie waarin je je niet happy voelt zorgt enkel maar voor grotere problemen. Bij jezelf, maar zeker ook bij de ander.

Het belangrijkste bij het beëindigen van een relatie is dan ook dat je eerlijk naar jezelf en naar je toekomstige ex toe bent. Als het voor jouw gevoel klaar is, maak het dan ook zo snel mogelijk uit. Blijf niet doorsudderen en misschien wel nog erger: vertel het niet eerst aan anderen voordat je het je partner vertelt. Niets vervelender dan wanneer je vriend of vriendin van een ander hoort dat jij het uit gaat maken. Niemand houdt er van om aan het lijntje gehouden te worden.


Tip 1 – Bereid je goed voor

Wanneer je jouw relatie beëindigt, krijg je waarschijnlijk als eerste de ‘waarom’ vraag. Deze vraag is niet altijd even makkelijk te beantwoorden, omdat het soms niet meer dan een gevoel is. Toch is het belangrijk om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, ook voor jezelf: het zou zonde zijn om een relatie te vroeg te beëindigen. Als je eenmaal achter de keuze staat om het uit te maken, kan het helpen om een paar keer te oefenen in de spiegel. Dat klinkt stom, maar daardoor kom je wellicht beter uit je woorden op het moment suprême.


Tip 2 – Doe het in het echt

Als je slechts een paar dates hebt gehad, kom je er nog wel vanaf met een laf smsje. Maar als er echt sprake is van langdurig contact of zelfs een relatie, dan is het wel zo respectvol om het tijdens een gesprek uit te maken. Een e-mail of sms biedt misschien wel ruimte aan jouw eigen gevoelens, maar is natuurlijk meer een monoloog. Terwijl het juist zo belangrijk is om alles goed uit te praten en om fysiek afscheid te nemen.

Mocht je bang zijn dat je niet goed weet te verwoorden wat je wilt zeggen, kun je er voor kiezen om je partner een brief te schrijven. Je hebt dan meer tijd om over je bewoordingen na te denken en zo voorkom je dat je in het heetst van de strijd dingen zegt die je eigenlijk niet had willen zeggen. Wees dan overigens wel mans of vrouw genoeg om je partner de brief zelf te overhandigen en misschien is het zelfs wel verstandig om er bij te blijven wanneer je partner de brief leest zodat je vervolgens alsnog de dialoog aan kunt gaan. Het voordeel hiervan is dat je niet ‘out of the blue’ hoeft te zeggen dat je het uitmaakt, maar dat dit middels de brief al duidelijk wordt. Dit maakt het niet plezanter, maar zorgt er wel voor dat je duidelijk ‘uit hebt kunnen spreken’ wat er aan scheelt voordat de welbekende emoties tijdens het gesprek de overhand gaan nemen.

Want dat dat gaat gebeuren kunnen we je haast wel op een briefje geven. Het is altijd frappant om te zien hoe snel liefde om kan slaan in haat. Partners die eerst de hemel in werden geprezen worden na het beëindigen van de relatie vaak naar de hel verwezen. Wees de verstandigste in zo’n situatie en ga niet mee in het gedrag. Hou je eigen eer (en die van je ex) hoog door de meest volwassene te zijn gedurende de dialoog en eventueel ook in de tijd die na de breuk volgt. Het is voor niemand leuk als jullie over en weer met poep gaan gooien naar elkaar nadat de relatie is beëindigd. In de figuurlijke zin van het woord uiteraard, al zullen er vast mensen zijn die nu op een idee zijn gebracht om hun ex eens echt goed terug te pakken.


Tip 3 – Kies het juiste moment

Een relatie beëindigen komt natuurlijk nooit ‘goed’ uit, maar je kunt wel rekening houden met sommige gebeurtenissen in je partners leven. Na het overlijden van een dierbare, is je partner extra kwetsbaar en kan een break-up nog harder aankomen. Ook als je partner een belangrijke deadline heeft, is het wel zo respectvol om een paar weken te wachten met het slechte nieuws. Natuurlijk kun je niet eindeloos blijven ‘verlengen’ want de klap komt vroeg of laat toch wel en je wil zelf ook een keer door met je leven.


Tip 4 – Draai er niet omheen

Het is verleidelijk om te lang te blijven hangen in ‘koetjes en kalfjes’ maar voordat je het weet hebben jullie weer een gezellige avond en durf je het niet meer te zeggen. Daarom is het goed om direct duidelijk te zijn waarom jullie elkaar zien: jij wil de relatie beëindigen. Wees helder en respectvol in je boodschap, laat geen ruimte over voor twijfels en hoop. Het heeft geen zin om er lang omheen te draaien, want dan wordt het gesprek alleen maar moeilijker voor jullie beiden. Daarnaast wil je niet de indruk wekken dat je speelt met gevoelens.


Tip 5 – Leg uit waarom

Dit punt sluit goed aan bij tip 1. Als je een korte uitleg geeft over waarom je de relatie wil beëindigen, dan is er een grotere kans dat je partner het accepteert en dat jullie goed uit elkaar kunnen gaan. Tijdens je uitleg is het onrespectvol om met het vingertje te gaan wijzen, dat is een onvolwassen aanpak die de andere persoon kan kwetsen. Het is veel beter om de reden bij jezelf te houden, waarom jij niet geschikt (meer) bent voor de relatie. Maak liever geen gebruik van het welbekende zinnetje “het ligt niet aan jou, maar aan mij”.

De dialoog aangaan is het beste, maar ook direct het moeilijkste. Je gaat iemand toch (flink wat) pijn doen en het verdriet wat komt kijken bij zo’n mededeling kan zwaar op de maag vallen en daardoor misschien wel een behoorlijk obstakel vormen om daadwerkelijk het gesprek aan te gaan.


Tip 6 – Luister naar de ander

Waarschijnlijk speel jij al een tijdje met het idee om de relatie te beëindigen, maar voor de andere persoon kan dit erg onverwachts komen. Of misschien is het wel een opluchting, omdat je partner ook al een poosje twijfels had. Vraag in elk geval naar het perspectief van je partner, zodat jullie het er goed over kunnen hebben. Het is daarbij erg respectvol om ruimte te bieden aan de emoties en vragen van je partner, zonder dat je deze direct ‘opvangt’. Want als je de gevoelens probeert te verzachten, kan dat alleen maar valse hoop geven.


Tip 7 – Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst, dat geldt ook voor het beëindigen van relaties. Als je eerlijk bent, kun je namelijk op meer begrip rekenen. Misschien doet de waarheid op het moment zelf meer pijn, maar het helpt jouw partner om zich voor te bereiden op toekomstige relaties. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat diegene in jouw ogen structureel te weinig tijd voor je vrijmaakte en het zou jammer zijn als dat een volgende relatie in de weg staat. Pas hierbij wel op dat je geen onnodige beledigingen aan je verhaal toevoegt, het is niet erg respectvol om diegene nog meer te kwetsen dan dat nodig is.


Tip 8 – Bedank je partner

Als je op een respectvolle manier uit elkaar wil gaan, is het wel zo netjes om je partner te bedanken voor de mooie momenten die jullie samen hebben gedeeld. Laat zien dat de relatie geen verspilde tijd was en dat je jouw partner dankbaar bent voor de ervaring. Het is daarbij niet nodig om alle herinneringen stuk voor stuk bij langs te lopen, tenzij je er behoefte aan hebt om samen nog eens flink te huilen…


Tip 9 – Laat het hierbij

Je partner was degene met wie je alles deelde, van vervelende collega’s op het werk tot leuke plaatjes en dilemma’s. Het is een hele omschakeling om ineens niets meer van je te laten horen, maar het is wel zo respectvol: je wil geen valse hoop creëren. Er komen ongetwijfeld momenten dat je je partner mist, maar weersta de verleiding om het contact op te zoeken. Ook belanden sommige exen na de relatie met elkaar in bed, maar ook dat is geen goed idee omdat seks met je ex vaak gepaard gaat met allerlei gevoelens.


Een absolute no-go bij het uitmaken van een relatie is de relatie beëindigen via een smsje, whatsapp of email. Besef als je dit van plan bent dat er ooit een tijd is geweest dat je verliefd bent geweest op de ander. Dat je hem of haar geweldig vond en aan niets anders kon denken. Verdient je partner het dan echt om aan de kant gezet te worden op zo’n onpersoonlijke wijze? En hoe zou je het zelf vinden als je partner dit bij jou zou doen op die manier? Niet echt tof toch? Dan maar even door het stof zodat je later tegen jezelf kunt zeggen: “ik heb dit op een normale manier opgelost.”

Een lange relatie verbreken

Het verbreken van een relatie met een persoon met wie je al lang samen bent kan extreem lastig zijn. Over het algemeen is het zo dat, hoe langer de relatie is geweest, hoe moeilijker het wordt om de relatie te beëindigen. Natuurlijk moet je voor jezelf ook goed afwegen of je wat jullie samen hebben opgebouwd, daadwerkelijk wilt stoppen.

Ga in dat geval niet over een nacht ijs, maar probeer de bestaande problemen in jullie relatie op te lossen. Het kan echter ook zo zijn dat jullie uit elkaar zijn gegroeid en dat het van beide kanten niet meer klikt. In zo’n geval is het meestal van beide kanten eenvoudiger om er een einde aan te knopen.

Al met al is er vrijwel geen andere manier dan met de billen bloot gaan en het gewoon recht-toe-recht-aan zeggen tegen je partner dat je klaar bent met de relatie. In eerste instantie zal de partner je vervloeken, maar na verloop van tijd zal hij of zij het alleen maar waarderen dat je in al je eerlijkheid hebt uitgesproken hoe je er over denkt.

En nu?

Als het hoge woord eruit is, kun je eindelijk weer met een schone lei verder. Maar hoe doe je dat precies? Dit artikel geeft tips.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies