Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Dromen over vreemdgaan: wat betekent het?

Dromen over vreemdgaan: wat betekent het?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De meeste dromen zijn bedrog. Dat is niet alleen een zin uit een hit van Marco Borsato, maar ook een feit. Soms maak je in je dromen echter iets mee dat levensecht lijkt en word je ’s ochtends wakker met een naar of vreemd gevoel. Een droom over vreemdgaan kan dat veroorzaken. Wat het betekent, lees je in dit artikel.


Wat is de betekenis van je dromen over vreemdgaan?

We maken in ons dagelijks leven allerlei dingen mee, die ’s nachts wanneer je slaapt nog eens de revue kunnen passeren wanneer je droomt. Vaak herinneren we ons nadat we wakker zijn geworden weinig tot niets meer van datgene wat we gedroomd hebben, maar soms lijkt de droom zò echt dat we moeite hebben deze te onderscheiden van de realiteit.

Je krijgt als het ware het gevoel dat je datgene wat gebeurd is in je droom ècht hebt meegemaakt. Wanneer je over iets fijns als een romantische zonvakantie met je geliefde hebt gedroomd, dan kun je wakker worden met een goed gevoel. Helaas dromen we niet altijd louter over prettige dingen. Zo kan het ook voorkomen dat je droomt dat jij of je partner overspel pleegt. En dat kan je een vreemd of een naar gevoel bezorgen.


Hoe gaat je liefdesleven zich ontwikkelen? Chat gratis met een medium.

Dromen over vreemdgaan duidt vaak op onzekerheid in je relatie. Heb je angst voor overspel, vreemdgaan of ontrouw in je relatie? Of wil je graag weten wat het betekent dat je droomt over vreemdgaan? Het praten met een liefdes medium kan je enorm helpen voor het vinden van inzichten en antwoorden. Je kunt via MediumAstro kosteloos chatten met professionele mediums. Je kunt terecht met al je relatievragen.

Chat gratis op MediumAstro.nl »


Angst als voedingsbodem

Wanneer je een droom over vreemdgaan hebt gehad, kun je jezelf af gaan vragen waarom je zoiets gedroomd hebt. Zeker wanneer je een relatie hebt waar jij en je partner allebei zielsgelukkig mee zijn. Hoewel het uiteindelijk gaat om de betekenis die jij toekent aan een droom, kan het geen kwaad mogelijke oorzaken van zo’n droom onder de loep te nemen. Dat kan tot nieuwe, mooie inzichten over jou en je liefde leiden.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je in eerdere relaties gekwetst bent geraakt doordat je partner vreemdging en je daar nare herinneringen aan over hebt gehouden. Wanneer je in een nieuwe relatie stapt, dan hoop je dat je dat binnen deze relatie niet nòg een keer hoeft mee te maken. Binnen je gedachten is angst ontstaan. Laat dat nou net de ideale voedingsbodem voor dergelijke dromen zijn. Ben je overdag bewust of onbewust veel aan het nadenken over de kans dat jouw huidige partner jou gaat bedriegen, dan kun je daar ’s nachts last van hebben. In dit geval is het raadzaam met je partner te praten en jouw angst bespreekbaar te maken. Op deze manier kun je geruststelling vinden en zul je zien dat je over heel andere dingen zult dromen.

Angst voor een partner die vreemdgaat kan niet alleen ontstaan door ervaringen uit het verleden. Het kan ook voorkomen dat je geliefde geheimzinnig gedrag vertoont. Droom je vervolgens over je partner die ontrouw is, dan is het gedrag van je partner een oorzaak van je angst en is je droom een verlengde van de realiteit. Ook in dit geval is het verstandig je observaties van zijn of haar gedrag bespreekbaar te maken, om vervelende dromen over vreemdgaan geen kans te geven.


Zelf overspel plegen in een droom

Je kunt niet alleen dromen over een partner die vreemdgaat, ook kun je zelf vreemdgaan in een droom. Dat kan verschillende betekenissen hebben. Zit de sleur in je relatie en vind je het allemaal niet meer zo spannend met je huidige partner, dan is het mogelijk dat je onderbewustzijn op zoek is naar wat meer sensatie. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je jezelf in de voorbereidende fase van vreemdgaan bevindt. Zoals eerder gezegd, ben jij diegene die je eigen betekenis geeft aan een droom. Zo kun je dit als een signaal zien dat er iets moet gebeuren in je relatie om van een vonk weer een vlam te maken.

Dromen over zelf vreemdgaan kunnen ook onstaan omdat je onzeker bent over jezelf. Je stelt jezelf vragen als “ben ik wel goed genoeg voor mijn partner?” of “zie ik er wel goed genoeg uit?”. In je dromen ga je vervolgens op zoek naar een vorm van antwoord op je vragen, die gegeven worden door een ander.
Dit kan een signaal zijn dat je in de realiteit te weinig bevestiging krijgt van je partner, waardoor je onzeker bent geraakt. Het kan ook betekenen dat je niet goed tussen de regels doorleest en je jezelf onzeker maakt. In ieder geval is het voer voor gespreksstof dat je kunt gebruiken om jezelf en je relatie te verbeteren.


Bepaal wat je ermee doet

Zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen, kan een droom over vreemdgaan je aan het denken zetten over je huidige relatie. Ook kunnen deze dromen je helpen angst en onzekerheden naar boven te halen en deze bespreekbaar te maken.

Wat je aan het einde (of aan het begin) van de dag doet met zo’n droom, is natuurlijk geheel aan jou. Heb je een gelukkige en liefdevolle relatie, hecht er dan niet teveel waarde aan en laat het voor wat het is.
Soms dromen we dat we kunnen vliegen of dat we superhelden zijn en zoeken we daar ook geen diepere betekenis achter. Ben je echter niet meer 100% gelukkig binnen je relatie en droom je over vreemdgaan, bepaal dan voor jezelf waar de oorzaak ligt zodat je er mogelijkerwijs verbetering in kunt aanbrengen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies