Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Relatie na vreemdgaan; hoe ga je ermee om? 6 tips

Relatie na vreemdgaan; hoe ga je ermee om? 6 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Vreemdgaan is een van de meest gehoorde relatieproblemen. Verdrietig, maar helaas liegen de statistieken er niet om. De meeste mensen zeggen dat vreemdgaan het einde van hun relatie zou betekenen. Maar in de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent al zo lang samen, er zijn nog gevoelens, het vreemdgaan stelde feitelijk niets voor.

Daarnaast zijn er diverse psychologen die ons erop wijzen dat vreemdgaan niet per se het teken is van een slechte relatie of van een ten dode opgeschreven huwelijk. Kortom, genoeg reden om de relatie na vreemdgaan nog een kans te geven. Maar makkelijk is het niet. Hoe ga je ermee om?


1. Hoe hou ik mijn relatie in stand na vreemdgaan?

Als er sprake is van vreemdgaan, overspel, een affaire of hoe je het maar noemen wilt, dan moet je geen overhaaste beslissingen maken. Nadat het slippertje bekend wordt gemaakt, is het verleidelijk om direct korte metten te maken met de relatie.

Bij wijze van spreke iemands koffers op straat te gooien en je partner met veel poeha de deur te wijzen. Maar als je jouw relatie nog wil redden, dan is dat niet handig. Jullie zullen eerst moeten wachten tot de emoties een beetje bekoeld zijn. Als je enorm emotioneel bent, maak je misschien keuzes waar je spijt van krijgt.


2. Zorg dat jullie écht met z’n tweeën zijn

met twee

Voordat de relatie weer een kans van slagen kan hebben, moeten jullie jezelf ervan verzekeren dat er geen derden meer in het spel zijn. Beide partners moeten de keuze hebben gemaakt om andere scharrels/flirts et cetera opzij te zetten. Geen enkel contact is toegestaan, nog niet eens een sms’je. Dit is het moment om (opnieuw) voor elkaar te kiezen en te laten blijken dat het menens is.


3. Blijf communiceren

Je hoeft dus niet van de een op de andere dag te bepalen dat je bij elkaar blijft. In de tussentijd is het echter wel enorm belangrijk om met elkaar te blijven communiceren. De communicatie is nodig om het vertrouwen weer op te bouwen, en het vertrouwen is nou het hetgeen waar jullie relatie op dit moment gebrek aan heeft. Wat is er eigenlijk gebeurd, wat betekent dat voor jullie relatie? Uit welke bewegingsredenen heeft de overspelige gehandeld?

Was het lust, liefde, angst, schaamte, onbegrip of het gevoel uit elkaar gegroeid te zijn? Probeer op en eerlijk over de situatie en de aanleiding te spreken. Geef ook degene die bedrogen is de mogelijkheid om te praten. Hoe confronterend het ook is: hij of zij moet vertellen wat de situatie met hem/haar doet. In de gelegenheid worden gesteld om vragen te stellen, ook al lijkt het om details te gaan. Alleen door met elkaar te communiceren kunnen jullie weer nader tot elkaar komen en jullie relatie redden.


4. Investeer tijd in elkaar en zoek eventueel hulp

Het kost veel tijd om de vertrouwensband weer te herstellen. Neem dan ook de tijd voor elkaar. Niet alleen om erover te praten, maar ook om af en toe leuke dingen te doen. Je moet de zware momenten een beetje zien af te wisselen met de luchtige momenten. Op den duur moeten jullie er samen voor zorgen dat elke lach weer verandert in een traan, en dat kan alleen door tijd en energie in elkaar te investeren.

Sommige stellen willen wel heel graag een relatie na vreemdgaan, maar weten niet goed hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen. De emoties lopen hoog op, en een goede communicatie… Tja, die is ver te zoeken. In dat soort gevallen kun je het beste samen naar een relatietherapeut gaan. Het liefste een die is gespecialiseerd in overspel en bedrog. Dan heeft jullie relatie weer een grotere kans van slagen! Liever dat je alles geprobeerd hebt, dan dat je je partner te vroeg laat gaan, toch?


Toekomst bekijken

5. Kijk naar de toekomst

Vreemdgaan is een grote aanslag op je relatie. Jullie geven de relatie nu een kans na vreemdgaan, maar hoe moet dat in de toekomst? Wat moeten jullie aan jullie relatie en/of communicatie veranderen om toekomstig overspel te voorkomen? Het is belangrijk dat je dit met elkaar bespreekt. Misschien is het zelfs nodig om jullie grenzen te herdefiniëren. Ga daar serieus voor zitten.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat het verwerken van bedrog een proces is met een lange nasleep. In het begin zal je er dagelijks mee geconfronteerd worden, maar hopelijk trekt dat gevoel naar verloop van tijd weer weg. Houd er echter rekening mee dat de pijn zomaar weer de kop op kan steken. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren of jullie worden aan het vervelende voorval herinnerd. Geef ruimte aan het verdriet, want als het opgekropt moet worden dan leidt dat uiteindelijk tot een bom die gaat barsten. Exit relatie.


6. Valkuilen in je relatie na vreemdgaan.

Na het lezen van bovenstaande alinea’s, weet je in ieder geval zeker dat je een ding te doen staat: herstel de vertrouwensband in je relatie. Dat is hard werken, zowel voor de vreemdganger als voor degene die bedrogen is. Er zijn een aantal valkuilen die vaak worden gemaakt door stellen die de draad weer proberen op te pakken. Hieronder zetten we de belangrijkste, zodat je ze hopelijk niet zelf maakt…

Passief de waarheid vertellen

Als je een passief de waarheid spreekt, dan ben je feitelijk niet aan het liegen. Maar toch is het niet helemaal in de haak. Waarom niet? Als je passief de waarheid vertelt, dan moet de ander al het werk doen. Ze moeten continu doorvragen om de waarheid te achterhalen. En als iemand iets uit zichzelf vertelt, dan vertikt hij/zij om andere details uit de context te schetsen. Degene die zogenaamd de waarheid vertelt, denkt ‘zolang ik antwoord geef op de vraag, spreek ik de waarheid’. Terwijl dat niet de volledige waarheid hoeft te zijn. Als een van de partners de ander erop betrapt na vreemdgaan, wordt het lastig om de draad weer op te pakken.

Deel van de waarheid vertellen

Deze valkuil past een klein beetje in bovenstaand straatje. Dit houdt in dat jij (of je partner) slechts gedeeltelijk de waarheid vertelt, los van de vraag die hem/haar wordt gesteld. Dat ligt een beetje in lijn met iets geheim houden. Het is gewoon een ander gedefinieerde vorm van liegen, die zeker niet wordt gewaardeerd. Als je een relatie weer aan het opbouwen bent na een relatie, dan is dit soort gedrag echt een doodsteek.

De gebeurtenissen bagatelliseren

Sommige vreemdgangers zijn eerlijk, maar geneigd om overspelige gebeurtenissen kleiner of minder belangrijk te maken. Dat doen ze meestal om de reactie van de partner wat te temperen, en om hem/haar minder te laten lijden. Maar: als je bent bedrogen, dan heb je de tijd nodig om je hart te laten helen en het vertrouwen te laten groeien. Andersom geldt dat ook. Als jij bent vreemdgegaan, moet je jouw partner de tijd geven zich daar overheen te zetten. Het bagatelliseren van de situatie kan kwetsend zijn, want dan denkt de ander wellicht dat je hem/haar niet serieus (genoeg) neemt

Je laten meeslepen in buitenproportionele gevoelens

Degene die bedrogen is, reageert doorgaans heel kwaad. Logisch ook, want er is een regel geschonden en je vertrouwen is geschaad. Degene die is vreemdgegaan, gaat vaak in de verdedigingsmodus. “Ja, maar” of “Er zat geen gevoel bij” of “Dit was eenmalig” zijn veelgehoorde kreten, die de ander nog kwader kunnen maken. In deze situatie is het belangrijk dat beide partijen naar elkaar luisteren. Waarom is iemand vreemdgegaan? Had het te maken met een eenmalige slipper door overmatige alcoholinname, of zit er meer achter? Wat betekent dit voor zijn/haar gevoelens? Daarnaast heb je niets aan kwade reacties. Je mag wel aangeven dat je gekwetst bent, maar je moet het gesprek zo snel mogelijk aangaan, voordat jullie door de kwade conversaties nog meer afstand gaan voelen.

Onmiddellijke vergiffenis verwachten (of geven)

Als iemand is vreemdgegaan en dat opbiecht aan zijn/haar partner, voelt diegene vaak veel trots. Ze zijn eerlijk, verdienen het haast om vergeven te worden. Al helemaal als degene die bedrogen is ook nog eens aangeeft de relatie een kans te willen geven. Dat gaat niet zomaar. Ook als je besluit dat je de ander op termijn kunt vergeven (of denkt te kunnen vergeven), dan heeft het tijd nodig voordat je dit daadwerkelijk doet. Je moet dit proces niet overhaasten, want dat kan voor extra spanningen zorgen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies