Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Vrouwen die vreemdgaan; hoe ga je daar mee om?

Vrouwen die vreemdgaan; hoe ga je daar mee om?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De tijd dat mannen vaker vreemd gingen dan de vrouwen is inmiddels wel een beetje voorbij. Uit onderzoek van de Amerikaanse online datingsite Ashleymadison.com blijkt dat 65% van de getrouwde vrouwen eerder een affaire overweegt dan een scheiding. Geen goed nieuws voor de mannelijke helft van de bevolking natuurlijk! In dit artikel gaan we dieper in op vrouwen die vreemdgaan. Wat zijn de belangrijkste motieven? Hoe kun je het voorkomen? En hoe ga je er het beste mee om als je partner je bedrogen heeft? Nieuwsgierig naar de antwoorden op deze vragen? Lees dan vooral verder!

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Vroeger was alles beter. Voor de man tenminste. Want als je vrouw vreemd ging waren er slechts een paar opties: het was de melkman, de buurman of iemand anders in de directe omgeving. Veel vrouwen werkten een halve eeuw geleden nog niet. Ze waren huisvrouw. Moeder. De spil in het gezin. Zodoende lag de verleiding minder op de loer als vandaag de dag.

Vandaag de dag hebben we internet. We appen apps als Tinder en Bumble. Honderdduizenden datingsites (al dan niet die vreemd gaan stimuleren) en de vrouw des huizes is niet langer meer alleen huisvrouw en moeder. Ze brengt een groot gedeelte van de dag door op de werkvloer waar de leuke mannelijke collega’s voor het oprapen liggen. We hebben het maar moeilijk als man zijnde in de huidige tijd waarin we leven.

Natuurlijk zijn deze factoren niet direct de grootste reden dat vrouwen vreemdgaan. De verleiding mag er misschien meer zijn en de mogelijkheden om een slippertje te maken mogen misschien ruimer zijn, maar dat wilt niet zeggen dat je vrouw of vriendin simpelweg vreemd gaat omdat de mogelijkheid er toe is. Er zit wat anders achter, want in tegenstelling tot mannen die biologisch gezien hun zaad zoveel mogelijk willen verspreiden (en dit kan natuurlijk het beste bij zoveel mogelijk bedpartners) gaat de vrouw vreemd vanwege andere motieven.

Motieven voor vrouwen om vreemd te gaan

Biologisch gezien heeft een vrouw maar één taak: de meest geschikte partner vinden voor haarzelf en haar kroost. De man moet een ‘provider’ zijn. Hij moet zijn gezin veilig kunnen stellen. Ze voorzien van voedsel en onderdak en bij dreigend gevaar moet hij zijn gezin kunnen beschermen. Je zou dus kunnen zeggen dat een vrouw die haar partner reeds gevonden heeft geen enkele noodzaak meer heeft om vreemd te gaan. Evolutionair gezien dan. Want dat de wereld vandaag de dag wat anders in elkaar zit moge duidelijk zijn.

Mede dankzij de verleidingen die overal op de loer liggen kan een vrouw bijvoorbeeld verliefd worden op een andere man. Hier kun je als man zijnde weinig aan doen. Veel mensen geloven niet dat we gemaakt zijn om maar voor één partner liefde te voelen (polyamorie) en op zich is die gedachte nog niet eens zo gek. Denk bij jezelf maar eens na hoe vaak je wel niet van een vrouw die je passeert denkt “Wow, wat een lekker ding!” Natuurlijk ben je dan niet op slag verliefd, maar het geeft wel aan dat het altijd mogelijk is dat jij of je partner verliefd wordt op een derde.

Je open stellen voor een ander doe je doorgaans echter niet als je relatie helemaal koek en ei is. Vaak gaan vrouwen dan ook vreemd omdat er ‘iets’ ontbreekt in de relatie. Dit ‘iets’ kan van alles zijn. Een gebrek aan erkenning en/of waardering. Een tekort aan seks en intimiteit. Er hele andere wensen in de slaapkamer op na houden dan de partner. Te weinig aandacht krijgen. De sleur die in de relatie zit. Een partner die haar als vanzelfsprekend is gaan zien. Een partner die depressief is (geworden) en waar maar weinig levenslust uit voort komt.

Toch zijn er ook redenen waarom vrouwen vreemdgaan waar je zelf weinig invloed op kunt hebben. Op veel van bovengenoemde factoren heb je namelijk zelf invloed. Je kunt dingen aanpassen en er aan werken. Maar wat als je vrouw vreemdgaat omdat ze simpelweg wilt checken hoe goed haar ‘positie in de markt’ nog is? Of omdat ze gewoon niet monogaam kan zijn? Je kunt dan nog zo je best doen en dingen (proberen te) veranderen, maar uiteindelijk zal het maar weinig effect hebben en is de kans dat je weer bedrogen wordt er nog altijd.

Voorkomen dat je vrouw of vriendin vreemd gaat

Het is dus niet altijd te voorkomen dat je partner vreemd gaat, maar in sommige gevallen kun je er wel degelijk wat aan doen. Als je bovenstaande paragraaf goed hebt doorgelezen zul je tot de conclusie zijn gekomen dat veel vrouwen vreemd gaan omdat zij het gevoel hebben iets te missen in de relatie. Door er voor te zorgen dat dit gemis er niet is maak je de kans op overspel van je partner al stukken kleiner.

Hierbij hoef je je vrouw of vriendin echt niet de hele dag door op een voetstuk te plaatsen. Een gemeende kus en een innige knuffel wanneer je van huis gaat. Hetzelfde wanneer je weer thuis komt van je werk. Luisteren. En dan oprecht luisteren naar d’r, want voor veel vrouwen is dit een erg belangrijk iets. Zorg er voor dat ze zich te allen tijde geborgen voelt. Gehoord voelt. Speciaal voelt. Gezien voelt. Gewild voelt. Zij is immers de leukste toch? De knapste. De liefste. De vrouw waar je voor altijd samen mee wilt blijven. Geef ‘r dat gevoel en je hoeft je nog maar weinig zorgen te maken om eventueel overspel van je vrouw of vriendin.

Zorg er zelf ook voor dat je jezelf niet verwaarloost. Wanneer jij tijd en aandacht besteedt aan je uiterlijk voel je je zelfverzekerder en dit heeft een positief effect op de wijze waarop je partner naar jou kijkt. Houd het vooral ook spannend in de slaapkamer. Of juist daarbuiten, want altijd alleen maar intiem zijn in de slaapkamer is de grootste dooddoener die er bestaat in een relatie. En vermijd jaloezie. Door jaloers gedrag te vertonen kun je je vrouw of vriendin juist van je afstoten. Gaat ze de grenzen op zoeken met alle gevolgen van dien. Je zult echt niet de eerste (en de laatste zijn) waarbij de relatie strandt vanwege overmatige jaloezie.

Ze is vreemd gegaan. Wat nu?

Ondanks alle inspanningen en de bovenstaande tips en tricks die je hebt toegepast is het kwaad toch geschied: ze heeft je bedrogen. Ze is vreemd gegaan. Wat nu? Hoe ga ik daar mee om?

In feite is het vrij simpel. Je hebt immers twee opties. Of je blijft. Of je gaat. Een tussenweg is er nooit. Welke optie je voorkeur heeft is helemaal aan jou. Sommige mannen kunnen er prima bovenop komen wanneer zij bedrogen zijn door de partner, maar anderen komen er nooit meer bovenop en slepen het gevoel van wantrouwen voor de rest van hun leven met zich mee. Er is niet iets wat goed is of fout. Alleen jij weet waar je je diep van binnen het fijnst bij voelt. Niemand die je daarbij kan helpen.

Onderstaande tips kunnen het echter misschien wel gemakkelijker maken om het bedrog te verwerken en er bovenop te komen. We gaan er hier wel van uit dat je besluit om te blijven. Want als je besluit om je partner het bedrog niet te vergeven en de relatie te beëindigen zal je het een tijdlang vast moeilijk hebben, maar uiteindelijk kun je met een eventuele nieuwe partner met een compleet schone lei opnieuw beginnen.

Achterhaal de reden van het overspel

Als je besloten hebt om het je partner te vergeven is er nog een lange weg te gaan voordat het vertrouwen in de partner weer volledig is teruggekeerd. Als het überhaupt volledig terugkeert, want vaak blijkt het overspel zulke diepe scheuren in de vertrouwensband en de relatie te hebben gebracht dat dit niet meer te lijmen valt.

De eerste stap die je zult moeten zetten is de reden van het overspel achterhalen. Waarom heeft ze je bedrogen? Mist ze iets? Mooi! Want dat betekent dat je er aan kunt werken. De sleutel hierbij is praten. Communiceer met elkaar. Zelfs als het moeilijk is en alle emoties er uit moeten komen. Probeer wel altijd te denken in oplossingen en niet in problemen. Je partner constant blijven verwijten dát ze is vreemd gegaan is weinig constructief. Er achter komen waarom ze is vreemd gegaan zorgt er voor dat je betere bruggen kunt bouwen naar een relatie waarin jullie beiden weer gelukkig zijn.

Maak duidelijke afspraken

Vooral vlak na het overspel kun je achter elke boom een beer zien. “Ze reageert niet op m’n appjes. Ze is later thuis dan normaal. Ze gaat uit met vriendinnen; ik moet m’n hart vasthouden…” Maak daarom duidelijke afspraken met elkaar. Als je vriendin of vrouw net zo graag als jij wilt dat het weer goed komt zal ze respect hebben voor de afspraken die jullie onderling maken en zich er aan houden. Doet ze dit niet? Dan weet je ook weer direct waar je staat. Kun je vanuit daar vervolgkeuzes maken.

Laat het rusten

Natuurlijk zal het bedrog in het begin veel aandacht, tijd en energie van je eisen. Maar naarmate de tijd vordert zal je het moeten laten rusten. Je hebt er niets aan om in gedachten constant bij het overspel te zijn. Ditzelfde geldt voor het constant ter sprake brengen van het vreemdgaan. Je partner weet heus wel dat ze fout zat. Ze hoeft het echt niet iedere keer opnieuw voor haar kiezen te krijgen. Ook hier is het belangrijk om constructief te denken, zelfs als je woede en boosheid de overhand hebben. Kun je het na afzienbare tijd nog steeds niet goed van je afzetten? Dan zul je bij jezelf te rade moeten gaan in hoeverre je zelf nog verwacht dat je je partner nog gaat vergeven. Vergeten hoeft echt niet. Maar vergeven is essentieel als je besloten hebt om te blijven nadat je vrouw of vriendin is vreemdgegaan.

Garanties zijn er niet. Nooit niet…

We hebben in dit artikel veel zaken omtrent vreemdgaan behandeld. Vast niet alles, maar in grote lijnen hebben we met je besproken waarom vrouwen vreemdgaan en hoe je er mee om kunt gaan. Voornamelijk wanneer je besloten hebt om bij je partner te blijven na het overspel.

Besef echter dat er geen garanties zijn. Die zijn er namelijk nooit. Je kunt je best doen. Je vrouw of vriendin kan haar uiterste best doen. Maar dat wilt niet zeggen dat het weer helemaal goed komt tussen jullie. Het wilt ook niet zeggen dat het niet nog een keer voor gaat komen. Ook die kans is er altijd en daarbij kan het bedrog een hele andere reden kennen dan het eerdere overspel.

Het belangrijkste bij een partner die vreemdgaat is hoe jij er voor jezelf het beste mee om kunt gaan. Doe enkel en alleen waar JIJ je goed bij voelt. Geef jezelf de tijd om het bedrog te verwerken en maak vanuit daar keuzes. De helicopterview is de beste zienswijze die je hierbij kunt aannemen. Helemaal los van emoties van een afstandje naar de situatie kijken. Ontzettend moeilijk, maar wel hetgeen wat je het verste gaat brengen. Of dat nu met je vrouw of vriendin is, of niet. Die garantie heb je niet. Nu niet. En in de toekomst niet. Maar dat is juist alleen maar mooi toch? Blijft het leven tenminste spannend!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies