Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe kun je het beste ontrouw verwerken?

Vreemdgaan
Hoe kun je het beste ontrouw verwerken?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Overspel. Het is misschien wel het ergste wat er kan gebeuren binnen een relatie. Want of het nu gaat om een eenmalig slippertje of een heuse affaire; er is nooit meer een weg terug en het ontrouw laat diepe littekens na bij de partner en de relatie zelf. In dit artikel proberen we je een hart onder de riem te steken als je te maken hebt (gehad) met een vreemdgaande partner en proberen we de vraag te beantwoorden: hoe kun je het beste ontrouw verwerken?


Wanneer spreken we van ontrouw?

Alhoewel dit een duidelijk gegeven lijkt is het dat feitelijk niet. Het ligt er namelijk maar net aan wat jij en je partner hebben afgesproken binnen de relatie. Waar het voor de één duidelijk is dat men is vreemdgegaan wanneer het bed is gedeeld met een ander, hoeft dat voor een ander koppel niet per definitie als ontrouw te worden aangeduid. Denk bijvoorbeeld maar aan swingers met een open relatie. Daarbij is seks met een ander geen vreemdgaan, maar spreken zij onderling bijvoorbeeld af dat men over ontrouw spreekt wanneer één van de partners verliefd wordt op een ander.

Wat in alle verschillende mogelijke situaties wél het geval is bij ontrouw, is dat de ene partner de ander tot op het bot kwetst. Er wordt een grens overschreden waarvan duidelijk was dat dat het punt was van ‘tot hier en niet verder’. Voorbij dat punt gaan schaadt het vertrouwen van de ander en in dat geval spreken we dus van ontrouw.


Hoe kun je het beste omgaan met ontrouw?

Wanneer je pas net hebt ontdekt dat je met een ontrouwe partner te maken hebt, stort je wereld even in. Alles wat hij of zij was of zei dat hij of zij was, lijkt teniet gedaan. Hetgeen jullie hadden stort als een kaartenhuis in elkaar. Je vloekt, je tiert, je bent verdrietig en ziet misschien geen uitweg meer. Weet dat die er wél altijd is. Linksom of rechtsom. Al lijkt het einde nu even zoek.

Het belangrijkste is dat je nu voor jezelf tijd neemt om deze klap te boven te komen. Er zullen immers veel vragen bij je opkomen en de emoties kunnen hoog oplopen. Je zal je misschien niet goed genoeg voelen. Anders had hij of zij je niet belazerd toch? Waarom heeft m’n partner me eigenlijk belazerd en hoe nu verder? Moet ik blijven bij een ontrouwe partner? Kan ik het overspel vergeven? Of is het misschien toch beter om te gaan? Mijn eigen pad volgen en een partner zoeken die wél genoegen neemt met wie en wat ik ben? Zoveel vragen en vaak maar zo weinig antwoorden. Althans, in het begin vooral niet.


Neem nooit overhaaste beslissingen

Je eerste reactie is natuurlijk wegwezen met die ontrouwe partner. Ik hoef hem of haar nooit meer te zien. Nooit meer te spreken. Tabee. Over en uit.

Slim is dit niet. Ook al kan het wel het eindresultaat zijn. Je verkeert namelijk in een emotionele crisis wanneer je te horen krijgt dat je te maken hebt met een ontrouwe partner. Beslissingen die vanuit emotie en/of een crisis worden genomen zijn doorgaans nooit de beste beslissingen. Veel beter is het om de tijd te nemen om weloverwogen keuzes te maken. Alleen, maar misschien ook wel met je vreemdgaande partner. Want wat als hij of zij spijt betuigt? Inziet dat het dé domste fout ooit is geweest en absoluut niet de ezel zal zijn die zich tweemaal aan dezelfde steen zal stoten? Gooi je dan toch direct alles wat jullie hadden zonder blikken of blozen in de prullenbak? Of geef je je partner, waar je misschien al jaren samen mee bent, toch maar een tweede kans?

Dit soort zaken kun je nooit serieus en goed doordacht overwegen als de emotie de boventoon voert. Daarom is het dus beter de zaak eerst even te laten rusten, wellicht heel veel met elkaar te praten en dan pas je definitieve keuzes te maken. Better safe than sorry. Als je eenmaal de scheidingspapieren hebt ondertekend is er namelijk geen weg meer terug en spijt komt altijd te laat. Vraag dat maar aan de ontrouwe partner die er alles voor over heeft om jouw vertrouwen weer terug te winnen na zijn of haar overspel. Die kan het ongetwijfeld beamen.


Als je besluit te blijven

Als jij en je ontrouwe partner het erop wagen om de relatie door te zetten gaan jullie een zware tijd tegemoet. Jij zal het ontrouw namelijk moeten verwerken en een plekje zien te geven en je ontrouwe partner zal waarschijnlijk genoeg pittige gesprekken tegemoet gaan. Ontrouw wordt namelijk nooit vergeten. Vergeven is natuurlijk wél de bedoeling.


Praten is de sleutel

Communicatie is in vrijwel alle zaken van het leven essentieel, maar zeker wanneer er sprake is geweest van ontrouw binnen de relatie. Met elkaar praten over de situatie helpt. Pas daarbij wel op dat je niet voortdurend oude koeien uit de sloot gaat halen. Ja, je partner is vreemdgegaan en heeft je vertrouwen beschadigd, maar dat is geen vrijbrief om het bij iedere kleine ruzie direct op te rakelen. Daarmee help je jezelf niet om het ontrouw te verwerken en ook je partner hoort zijn of haar misstap natuurlijk liever niet voortdurend aan. Probeer juist constructief de dialoog aan te gaan en kijk naar de oplossingen. Niet naar de problemen die zijn ontstaan.


Benoem het probleem

Vreemdgaan gebeurt niet zomaar. Tenzij je te maken hebt met een partner die ‘ziek’ is en daarom altijd vreemd zal blijven gaan, ongeacht de partner die hij of zij heeft. Doorgaans kun je stellen dat (één van) onderstaande redenen de oorzaak zijn van vreemdgaan:

  • Verveling
  • Wraak
  • Spanning
  • Lust
  • Afleiding
  • Emotioneel tekort
  • De liefde is over

Een aantal zaken hangen wellicht samen, maar door met de ontrouwe partner te praten over de reden van het vreemdgaan kun je oplossingen bedenken. Is er te weinig genegenheid en voelt de partner te weinig liefde? Dan is het tijd om elke dag even flink te knuffelen met elkaar. Lieve woordjes in elkaars oor fluisteren en een dikke afscheidszoen bij het weggaan en thuiskomen. Is de seks binnen de relatie of het huwelijk saai geworden? Spice de boel dan op. Desnoods met behulp van een coach of iets dergelijks.

Door de reden van het vreemdgaan te benoemen is het mogelijk om de oplossing te vinden en die is hard nodig als jullie besloten hebben om door te gaan met elkaar.


Maak jezelf (en je partner) niet gek

Leven met een partner die is vreemdgegaan is niet eenvoudig, maar als partner die is vreemdgegaan leven met iemand die paranoia is, is ook geen pretje. Het is verleidelijk om achter elke boom een beer te zien, maar niet bepaald handig als je besloten hebt om samen door te gaan. Ook hier speelt communicatie weer een sleutelrol. Ben je als partner die is vreemd gegaan een keertje later thuis van werk? Meld het dan van tevoren. Zit je met iemand te appen en merk je dat je partner achterdochtig wordt? Laat dan gewoon het Whatsapp gesprek zien zodat hij of zij ziet dat je niet je volgende misstap aan het plannen bent.

Open- en eerlijkheid zijn belangrijk en soms kan het helpen door wat meer inzicht te verschaffen in je reilen en zeilen. Uiteindelijk ben jij immers degene geweest die het vertrouwen van je partner heeft beschadigd. Daar mag je dan best voor werken om het terug te winnen. Andersom is het voor degene die belazerd is dus wél noodzaak om zichzelf niet helemaal gek te maken en niet overal het slechte van in te zien. Je hebt besloten om samen door te gaan. Dan moet je je partner ook een reële kans geven om de relatie weer te doen slagen.


Wanneer jullie wegen scheiden

Heb je het ontrouw even laten rusten en ben je tot de conclusie gekomen dat het beter is om uit elkaar te gaan? Ook dan heb je een lange weg te gaan om het ontrouw te verwerken. We schreven artikelen over liefdesverdriet verwerken en loslaten van liefde. Wellicht helpen ze je bij het verwerken van al dat wat is gebeurd. Wellicht weet je het na het lezen van dit artikel nog steeds niet. Misschien helpt het artikel ‘Scheiden of blijven‘ je dan verder.

De belangrijkste tip die we je hierbij kunnen meegeven is dat we allemaal mensen zijn. Allemaal uniek. De één is de ander niet. Onthoud dat wanneer je vroeg of laat tegen een nieuwe partner aanloopt. Wat je ex je heeft aangedaan is wat je ex je heeft aangedaan. Absoluut geen reden dus om hetzelfde te verwachten van je nieuwe partner. Geef hem of haar een eerlijke kans en laat niet het ontrouw uit je vorige relatie doorsijpelen in de nieuwe. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wel noodzakelijk om écht gelukkig te worden met je nieuwe vlam.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies