Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Ik ben getrouwd maar verliefd op een ander, hoe ga ik hier mee om?

Ik ben getrouwd maar verliefd op een ander, hoe ga ik hier mee om?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Verliefd zijn is een heerlijk gevoel. De vlinders die rondfladderen in je buik en de wereld bekijken door een roze bril zorgt bij iedereen voor geweldig geluksgevoel. Alhoewel, bij iedereen? Want wat als je al voorzien bent van een partner? Als je als getrouwde man of vrouw hopeloos verliefd wordt op een ander? Hoe ga je daar dan het beste mee om? Antwoorden op deze vragen vind je in onderstaand artikel.


Verliefd worden op een ander

De meeste mensen die het overkomt voelen zich super-schuldig. “Hoe kan ik nu in vredesnaam verliefd worden op een ander terwijl ik al getrouwd ben? Dat is toch niet normaal…” Ja en nee is daarop het antwoord. Er kunnen namelijk meerdere redenen aan ten grondslag liggen waarom je verliefd wordt op een ander terwijl je al in een relatie zit. We hebben de meest voorkomende redenen voor je op een rijtje gezet.

Geen genegenheid en affectie met de eigen partner

Eén van de meest voorkomende redenen waarom je open kunt staan voor een ander is het ontbreken van affectie en genegenheid in je huidige huwelijk. De sleur is er een beetje ingekomen. Jullie knuffelen nauwelijks meer en van seks is al bijna helemaal geen sprake meer. Elk mens heeft het nodig om zich geliefd te voelen en veelal uit zich dit in lichamelijke aantrekkingskracht tussen beide partners. Seks vormt daar een belangrijk onderdeel bij, maar ook een knuffel of een kus op z’n tijd draagt bij aan een gevoel van geliefd zijn. Wanneer deze zaken ontbreken kan het zomaar gebeuren dat een ander deze gevoelens bij je opwekt. Je staat er in ieder geval meer open voor dan wanneer jij en je partner dagelijks intieme momentjes beleven.

Ruzies en spanningen

Ruzie komt voor in elk huwelijk. Er wordt wel eens gezegd dat een huwelijk zonder een ruzie op z’n tijd niet goed is. Wanneer de ruzies en spanningen echter overheersen weet je dat het foute boel is. Ook hier kunnen weer tal van redenen voor zijn. Denk aan het hierboven genoemde stukje van “zich niet geliefd voelen”, maar bijvoorbeeld ook financiën, kinderen en familiezaken kunnen voor veel stress binnen een huwelijk zorgen. Wederom kan een andere man of vrouw je in zo’n situatie de werkelijkheid even laten doen ontvluchten. Je voelt je weer even heel erg happy wanneer je bij hem of haar in de buurt bent. En dit kan dus zelfs leiden tot verliefdheid.

De koek is simpelweg op

Eeuwenlang is ons voorgeschoteld dat een man en vrouw een huwelijk voor het leven sluiten. Van begin tot eind beloof je elkaar trouw. In goede en in slechte tijden. Of dit nog helemaal van deze tijd is, is een vraag waar veel discussie over is. Als mensheid zijn we veranderd en we veranderen alsmaar meer. We leven in een tijdperk waarin vrouwen gelijke rechten hebben (iets wat een paar decennia terug absoluut niet het geval was) en waarin ieder mens de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen tot de persoon die hij of zij graag wilt worden. Verleidingen liggen overal op de loer: op de werkvloer, via social media, in het verenigingsleven en ga zo maar door. Dan kan het natuurlijk gebeuren dat partners door de jaren heen uit elkaar groeien. Beiden hebben ze zich ontwikkeld op hun eigen pad en waar het pad jarenlang synchroon liep, kan het zijn dat de paden onderling steeds verder uit elkaar zijn komen te liggen. De koek is simpelweg op. En dat opent deuren naar andere wegen. Bijvoorbeeld naar verliefdheid op een ander.


Biologie hou je niet tegen

Bovengenoemde redenen zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen verliefd worden op een ander terwijl ze al getrouwd zijn. Toch hoeft het niet altijd zo te zijn dat het slecht gaat binnen je relatie wanneer je verliefd wordt op een andere man of vrouw. Het kan ook zomaar gebeuren dat je verliefde gevoelens ontwikkelt voor iemand terwijl je huwelijk juist wél helemaal koek en ei is. Des te meer verwarrend de situatie dan is natuurlijk.

Weet dan dat het puur biologisch is. De mens is nu eenmaal in staat om voor meerdere mensen gevoelens te ontwikkelen. Het overkomt de beste. En het hoeft helemaal niets te zeggen over jouw gevoelens naar je partner toe.

Wanneer je puur biologisch naar de man en vrouw gaat kijken zijn de volgende twee zaken aan de orde: mannen zullen zoveel mogelijk hun zaad willen verspreiden om maar zoveel mogelijk nakomelingen te kunnen creëren. Dit kan logischerwijs het beste bij meerdere vrouwen. Een vrouw is tenslotte slechts een bepaalde tijd vruchtbaar en doet er 9 maanden over om de vrucht te werpen. Vrouwen zoeken anderzijds de meest geschikte partner die een veilig onderkomen biedt voor haar en haar kroost. In de tegenwoordige wereld wordt dan vaak gedacht aan een man met voldoende financiën die de vrouw en de nakomelingen zekerheid kan bieden. Vroeger was dit anders. Toen was de man vooral nodig om de vrouw en de kinderen te beschermen tegen indringers. Andere mensen of roofdieren bijvoorbeeld.

Het is daarom biologisch gezien helemaal niet vreemd als een man verliefd wordt op een andere vrouw en is het ook helemaal niet raar wanneer een vrouw een ander Alfa mannetje tegenkomt die bij haar kriebels in haar buik veroorzaakt. Hoe je er verder mee omgaat, dat is natuurlijk een ander verhaal. Maar dat je die gevoelens hebt, daar is dus eigenlijk helemaal niets mis mee!


Omgaan met de verliefde gevoelens voor een ander

Moraal van het verhaal: verliefd worden op een ander kan iedereen overkomen. Wat de reden ook mag zijn. Hoe je er verder mee omgaat is veel belangrijker. Er is hier geen algemene oplossing voor. Alleen jij weet wat je het beste kunt doen in jouw situatie. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Toegeven aan de verliefde gevoelens

De meeste mensen zullen voor deze optie willen kiezen. Je gevoel wegstoppen is immers knap lastig. Het is echter wel iets waar je goed over na zult moeten denken voordat je actie onderneemt. Je kunt tenslotte op meerdere manieren toegeven aan je gevoelens, maar er zal altijd een gevolg zijn voor je huidige huwelijk.
De zwakste optie die je kunt kiezen is je partner bedriegen met de man of vrouw waar je verliefd op bent.

Enerzijds is het gewoon laf om je man of vrouw te bedriegen. Hoe sterk de vlinders ook rondfladderen in je buik en hoe week je knieën ook worden bij het zien van die ander. Anderzijds schiet je er ook jezelf mee in de voet. Want stel dat de man of vrouw waar je verliefd op wordt je ‘ware’ is. Je nieuwe soulmate. Hoe kan hij of zij je ooit 100% vertrouwen, wetende dat je je vorige partner hebt bedrogen met hem of haar. Mocht je een relatie aangaan met de nieuwe vlam, zal hij of zij altijd in het achterhoofd houden dat dit hem of haar ook kan overkomen. Absoluut de slechtste keuze die je kunt maken dus.

Ben je toch flink overtuigd dat je door moet met de nieuwe vlam? Handel de zaken dan eerst netjes af met je huidige partner. Dit is wel zo fair voor diegene aan wie je ooit eeuwige trouw hebt beloofd. Ook voor de nieuwe partner wekt dit vertrouwen voor de toekomst. Hij of zij ziet dat je eerlijkheid en oprechtheid hoog in het vaandel hebt staan en zal het alleen maar kunnen waarderen dat je er op deze wijze mee omgaat.

Besef jezelf wel – als je toe gaat geven aan je gevoelens – dat je de wereld momenteel door een roze bril bekijkt. Keuzes die je maakt maak je veelal vanuit een subjectief gedachtegoed. Er bestaat dus een reële kans dat het achteraf geen goede keuze blijkt te zijn. Blijkt de nieuwe partner toch helemaal niet zo leuk en spannend te zijn als dat het leek toen je nog helemaal hoteldebotel op hem of haar was. Veelal is het dan te laat om je foutieve keuze nog te herstellen en zal je moeten leven met de gevolgen van de keuzes die je hebt gemaakt.


Kiezen voor je huwelijk

De andere kant van de medaille is natuurlijk bij je partner blijven. In dat geval zal je goed voor jezelf moeten nagaan waar de verliefde gevoelens van de ander precies vandaan zijn gekomen. Is het puur een gevalletje van biologie? Erken dan dat je deze gevoelens hebt gehad en mogelijk in de toekomst opnieuw kunt hebben. Als je er vanuit een helicopter-view op die manier naar kan kijken is er weinig aan de hand. Je kunt dan zelfs overwegen om je verliefdheid voor een ander niet te delen met je partner. Hij of zij kan hier tenslotte alleen maar onzeker van worden waardoor er grote problemen en een groot wantrouwen binnen de relatie kan ontstaan. Zolang je je gevoelens onder controle hebt, weet dat ze er zijn en er verder niets mee doet, is er vrij weinig aan de hand.

Heeft de verliefdheid een andere oorzaak? Dan zal deze aangepakt moeten worden om te voorkomen dat je in de toekomst alsnog een misstap begaat. Op een zwak moment willen mensen nog wel eens foute keuzes maken. Met alle gevolgen van dien. Door te werken aan hetgeen wat er schort binnen de relatie voorkom je dat je opnieuw in een gevaarlijke situatie terecht komt.

Welke oplossing de juiste is, dat ligt helemaal aan de situatie. We schreven eerder al een artikel over veelvoorkomende relatieproblemen en hoe je ze op kunt lossen. Neem dat artikel zeker even door als je verliefdheid op een ander verband houdt met problemen binnen je huidige huwelijk.


Ervaring?

Is het je wel eens gebeurd dat je verliefd werd op een ander terwijl je al in een relatie zat? Zo ja, welke keuzes heb je toen gemaakt en hoe is dat achteraf allemaal uitgepakt? Laat het ons weten via een reactie onderaan de pagina!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement