Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Wanneer verlaat een man zijn vrouw voor een ander? 6 redenen

Wanneer verlaat een man zijn vrouw voor een ander? 6 redenen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

“Mijn man heeft me verlaten voor een ander…”. Voor veel vrouwen is dit een van de pijnlijkste dingen die hen kan overkomen. Allereerst is het ontzettend pijnlijk om verlaten te worden, al helemaal als blijkt dat er een derde in het spel is. Daarnaast heerst er vaak veel onbegrip. Ben jij recent verlaten door je man? Of ben je bang dat je man je gaat verlaten voor een ander? In dit artikel zullen we proberen om zo goed en zo kwaad antwoord te geven op de vraag: “Wanneer verlaat een man zijn vrouw voor een ander?”

Voordat we uitgebreid terugkomen op de vraag, willen we er alvast bij zeggen dat er geen pasklaar antwoord bestaat voor de vraag. Elke man heeft zijn eigen motief om een vrouw te verlaten. Soms ligt de aanleiding bij ‘de ander’, soms staan de relatiebreuk en de nieuwe partner helemaal los van elkaar. De enige persoon die écht weet hoe de vork in de steel zit, is jouw eigen (ex)man. Dit artikel schetst daarom een beeld van potentiële redenen en motieven, maar kan jouw persoonlijke situatie niet beantwoorden.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een man verlaat zijn vrouw voor iemand anders?

  Er zijn verschillende scenario’s wanneer een man zijn vrouw verlaat voor een ander. De scenario’s zullen we hieronder kort schetsen:

  1. De man komt iets tekort bij zijn huidige vrouw, en vindt dat gemis bij een ander.
  2. De man is niet meer verliefd op zijn huidige vrouw, en zijn hart staat daarom bewust of onbewust open voor een andere vrouw.
  3. De man denkt dat het gras groener is aan de overkant, bij een ander.
  4. De man wordt uit het niets verliefd op een ander, zonder aanwijsbare reden. Hij volgt zijn gevoel en verlaat zijn vrouw voor een ander.
  5. De man blijkt homoseksueel te zijn en verlaat daarom zijn vrouw voor een man.
  6. De man heeft een midlifecrisis en verlaat zijn vrouw halsoverkop voor een ander.

  Zoals je ziet zijn er verschillende situaties waarin een man ervoor kan kiezen om zijn vrouw te verlaten. We hebben nog niet alle mogelijkheden benoemd, maar in ieder geval de meest voorkomende. In feite kan bijna elke reden voor relatiebreuk tevens een reden zijn om zich op een ander te storten. Om een en ander nog iets verder te nuanceren, zullen we dieper ingaan op de verschillende situaties.


  1 – De man zoekt gemis in huidige relatie bij een ander

  Elke relatie heeft positieve en negatieve kanten. Bij een goede relatie, zijn er overwegend veel positieve aspecten waardoor beide partners zich prettig en blij voelen in de relatie. Het kan echter voorkomen dat de relatie minder stabiele vormen aanneemt waardoor de man en/of de vrouw ontevreden wordt. Hieronder beschrijven we de 7 meest voorkomende pijnpunten die mannen in een relatie kunnen ervaren:

  1. Niet (genoeg) gewaardeerd worden
  2. Ergeren aan het uitgavenpatroon van de vrouw
  3. Beschaming van vertrouwen, bijvoorbeeld doordat de vrouw vreemdging
  4. Weinig gemeenschappelijk meer met de vrouw
  5. De man heeft niets meer gemeen met zijn vrouw
  6. Gevoel van falen, in huwelijk of in relatie
  7. Te weinig voorzien in seksuele behoeften
  8. Te weinig oog voor mening en algemene behoeftes

  Een slimme man kaart een of meerdere van bovenstaande problemen aan bij zijn vrouw. Heeft jouw man aangegeven dat hij met een van deze dingen zit? Neem dit dan serieus! De meeste mannen praten niet graag over hun gevoel, dus als ze dit doen, dan zit iets ze goed dwars. Als dit soort problemen verergeren en blijven sluimeren, dan voelt de man langzaam minder voor zijn vrouw of in ieder geval voor de relatie/huwelijk met haar. Als er een ander op zijn pad komt die wel goed naar hem luistert / aangeeft hem aantrekkelijk te vinden / veel met hem gemeen heeft of wat dan ook, dan ligt een affaire op de loer. Met alle nare gevolgen van dien.


  2 – De man is niet meer geïnteresseerd in zijn vrouw

  Relaties en huwelijken stranden om uiteenlopende redenen. Een veelgehoorde top 3 is:

  1. Gevoel is ‘op’
  2. Vreemdgaan
  3. Veel ruzie, bijvoorbeeld over kinderen of financiën

  Concrete redenen, zoals bedrog van de partner, is een hele duidelijke en concrete aanleiding tot een relatiebreuk en/of iemand verlaten voor een ander. Maar de eerste reden, ‘het gevoel is weg/op’ is een hele ongrijpbare reden die vooral gebaseerd is op gevoelens. Als mannen dat ervaren, is het eigenlijk een behoorlijke dooddoener. In theorie kun je samen proberen om het gevoel terug te brengen, maar in de praktijk geven veel mannen en vrouwen de relatie bewust en onbewust op… Ook als de man het niet meteen uitmaakt, heeft het consequenties. Want zodra hij niet meer geïnteresseerd is zijn huidige vrouw, dan zet hij zijn hart misschien wel open voor een ander. Oei… dan verlaat hij je misschien wel sneller dan je denkt.


  3 – De man denkt dat het gras groener is aan de overkant

  In prille relaties kun je je geluk niet op. Zelfs de meest stoere mannen veranderen in verliefde, jonge honden. Ze denken continu aan de vrouw, kunnen niet wachten om haar te zien, willen haar overladen met cadeautjes en voelen zich elke seconde van de dag tot haar aangetrokken. Als dat wederzijds is, spat de liefde er vanaf, mogelijk uitmondend in een relatie en later zelfs een huwelijk. Maar iedereen die een langdurige relatie heeft (gehad), weet dat deze gevoelens op den duur plaats maken voor minder extreme gevoelens. Je voelt je vertrouwd, goed, fijn, maar misschien niet meer zo opgewonden of verliefd als in het begin. Sommige mannen willen dat gevoel van het begin terug, en voelen zich daardoor aangetrokken tot een ander. Ze denken dat het gras groener is aan de overkant, zonder zich te realiseren dat de cyclus zich dan opnieuw zal herhalen… Dit soort mannen zullen nooit lang bij dezelfde vrouw kunnen blijven.


  4 – De man wordt onverwacht verliefd en volgt zijn hart

  Verliefdheid kun je niet sturen, zelfs niet als je dat nog zo graag wil. Soms wordt een man of vrouw verliefd op een ander, zonder dat diegene het wil. De gevoelens kunnen zo ontzettend sterk zijn dat het hem of haar doet besluiten om de partner te verlaten en een relatie te beginnen met een ander. Hoewel het voor de achterblijver, in dit geval de vrouw, soms moeilijk te begrijpen is, wordt deze keuze vaak gestuwd door extreme gevoelens van verliefdheid. De man voelt zich waarschijnlijk machteloos en gedwongen om deze keuze te maken, ook als hij hier rationeel gezien niet achter staat.


  5 – De man blijkt homoseksueel te zijn en verlaat daarom zijn vrouw

  Er zijn relaties waarin de man om de een of andere reden niet zichzelf kan zijn. Er zijn relatief onschuldige gevallen, wanneer een man bijvoorbeeld geen gehoor mag geven aan zijn hobby om speelgoedautootjes te sparen, maar ook extremere gevallen. Bijvoorbeeld als de man niet durft uit te komen voor bepaalde gevoelens, zoals homoseksualiteit. Een aantal vrouwen is op latere leeftijd verlaten door hun man, omdat ze uit de kast kwamen. Het is een schrijnende situatie. Je denkt: “Waarom heb ik dit nooit gezien?” en “Hoezo komt hij nu pas uit de kast?”. Feit blijft, dat de man waarschijnlijk heel graag met jou in het perfecte plaatje wilde passen. Op den duur kostten alle aanpassingen hem echter teveel energie, waardoor hij je alsnog verlaat voor een ander. Een andere man, in dit geval.


  6 – De man heeft een midlifecrisis en gaat daarom naar een ander

  Mensen maken vaak grappen en grollen over ‘de midlifecrisis’. Nieuwe auto? “Oh, die heeft vast een midlifecrisis.” Het wordt al heel gauw geroepen, terwijl de ernst van deze psychologische ontwikkelfase ondermijnd wordt. Als een man een midlifecrisis ervaart, kan hij als het ware een ‘kronkel in de kop’ krijgen. Hij ervaart andere emoties, gedachtes. Heeft behoefte aan andere zaken, zoals een nieuwe auto, een nieuwe vrouw, een wereldreis of wat dan ook. Het kan zijn dat deze keuzes totaal niet bij zijn persoonlijkheid passen. Vaak zal jouw man je niet vertellen dat hij een ander verlaat vanwege zijn midlifecrisis. Waarschijnlijk heeft hij zelf niet eens door dat hij door een soort identiteitscrisis heen gaat. Als vrouw is het echter een schrale troost. Kijk hoe je man zich gedraagt, ook op niet-romantisch vlak, en kijk of dit de oorzaak kan zijn van waarom hij je (potentieel) verlaat voor een ander.


  foto auteur Robin de Boer
  Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

  Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

  © Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement