Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

14 Tips voor als je verliefd bent op een collega

14 Tips voor als je verliefd bent op een collega

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Verliefdheden op het werk komen veel voor. Niet gek, want in een aantal werksituaties zitten mannen en vrouwen continue op elkaars lip. Hoe ga je om met verliefdheid op een collega en kan je er volledig voor gaan?

In deze blogs lees je alles over flirten op het werk, verliefd zijn op een collega en die ene collega vragen voor een date. Hou het flirten om te beginnen lekker luchtig. Het blijft wel de werkvloer, dus ter plekke een liefdesverklaring geven is wat minder handig.


Maak je niet druk

1. Maak je in de eerste plaats niet te druk

Als je niet eerder verliefd bent geweest op een collega die bezet is, dan kan zo’n situatie heftig aanvoelen. Daarnaast zijn mensen snel geneigd om hun oordeel klaar te hebben. Dit geldt helaas vooral ten opzichte van vrouwen, en bij vrouwen onder elkaar. Mannen maken sneller grapjes over dingen.

Het gebeurt veel mensen dat ze verliefd worden op iemand van het werk. Het schijnt zelfs 50% van de mensen te overkomen. Trek je dus niet teveel aan van het oordeel van anderen.


online daten

2. Weg met verliefde gevoelens? Probeer dan eens een datingsite!

Kan je die ene collega nou niet uit je hoofd krijgen, maar ben je eigenlijk niet blij met de gevoelens die je hebt? Probeer je dan eens in te schrijven op een leuke datingsite. Een match met een andere leuke vrouw of man doet je gedachten verzetten. Wellicht sla je wel iemand anders aan de haak die nog veel leuker is dan je collega.

De volgende twee populaire datingsites kun je gratis uitproberen:


ParshipBezoek Parship 

Parship.nl richt zich op alle doelgroepen en heeft als doel om dé perfecte matchmaker te zijn. Aan de hand van je persoonlijke interesses en voorkeuren word je gekoppeld aan mannen of vrouwen die bij jouw ideale plaatje passen. De mensen die op Parship zitten zijn allemaal op zoek naar een serieuze relatie. Luchtige dates of vluchtige (seks) contacten zul je hier dan ook niet vinden en daarom is Parship ideaal om een leuke partner te vinden die minder complicaties met zich meebrengt dan de collega waarmee je dagelijks op de werkvloer staat.

Bezoek Parship

MetJouBezoek MetJou 

MetJou is een snelgroeiende datingsite waarbij de leden niet alleen maar op zoek zijn naar een nieuwe relatie, maar ook gewoon naar een leuke en gezellige date. Ideaal natuurlijk om die ene collega waar je zo de kriebels van krijgt te doen vergeten. Je kunt via de site direct chatten met de overige leden. Een leuk gesprek is dan ook zo begonnen op MetJou.nl

Bezoek MetJou

3. Voordeel van verliefd zijn op een collega

In de kroeg of op een datingsite ga je op iemand af die je nog niet kent. Het voordeel van verliefd zijn op een collega, is dat je de kans hebt om hem alvast een beetje te leren kennen. Je zal zo zijn goede eigenschappen kunnen observeren, en zijn minder prettige trekjes. Dit kan je bijvoorbeeld aan een collega op het werk zien:

 • Hoe hij of zij reageert in stressvolle of lastige situaties.
 • Houdt hij of zij rekening met anderen of juist niet? Hoe gaat hij of zij met anderen om? Op werk kan je je een aardig beeld vormen van hoe iemand met mensen omgaat.
 • Of hij/zij introvert of extravert is.
 • De hobby’s en belangstellingen (daar zal hij of zij waarschijnlijk weleens over praten).

Als je verliefd wordt op een collega, heb je dus een soort extra ‘bruggetje’ om hem of haar te leren kennen, waardoor het misschien ook makkelijker wordt om hem mee uit te vragen. Naast dat je ziet hoe de ander omgaat met bepaalde situaties, hebben jullie alvast één ding gemeen: het werk dat jullie doen.


vechten tegen verliefdheid

4. Vecht niet tegen de verliefdheid.

Omdat veel mensen hun mening klaar hebben over verliefd worden op het werk, voelen een aantal mensen een grote weerstand als het hen overkomt. Misschien denk je: ‘Hey! Niet ik! Wat nu als ik mijn carrière om zeep help?’ Vooral vrouwen worstelen hier nog al eens mee. Dat komt omdat vrouwen tegenwoordig veel vaker ambitieus zijn dan vroeger.

Het heeft echter geen zin om tegen de verliefdheid te vechten of deze te ontkennen. Je maakt het zo alleen maar heviger en moeilijker voor jezelf. Wat nu als de ander ook verliefd is op jou en je misschien wel de liefde van je leven vindt? En hoeveel betekent je baan eigenlijk voor je?

Weeg dit eens tegen elkaar af, want je grote liefde vinden (en houden) zorgt voor veel levensgeluk.


Gevoelens uitvogelen

5. Gevoelens uitvogelen van je collega

Je hebt een man of vrouw ontmoet op het werk waar je helemaal gek op bent. Je hebt ook al met hem of haar gepraat. Dan wil je natuurlijk weten of de interesse wederzijds is. Hoe vind je dat uit? Omdat mannen en vrouwen hier wat in verschillen, hebben we voor allebei apart de signalen op een rijtje gezet.

Zo reageren mannen

Aan hoe een man op jou reageert kan je al een beetje afleiden of de interesse of de gevoelens wederzijds zijn.

 • Kijkt hij je in je ogen, of laat hij zijn blik langs je lichaam glijden? In het laatste geval is er eigenlijk altijd sprake van lust. In het eerste geval is de kans groot dat hij geïnteresseerd in je is en zich goed voelt bij je.
 • Hij vindt het leuk om je te plagen.
 • Heb je het gevoel dat hij zich op zijn gemak voelt bij jou? Natuurlijk kan een man verlegen zijn als hij verliefd is, maar dat is iets anders dan niet op zijn gemak zijn. Als iemand je nauwelijks aankijkt of alleen naar je lichaam kijkt, is dat het signaal dat er geen interesse is om jou beter te leren
 • Hij laat merken dat hij graag met je praat en dat hij wil weten wat jou bezighoudt.

Zo reageren vrouwen

Vrouwen hebben weer net andere signalen om te laten merken dat ze iemand zien zitten. Hieraan merk je dat een vrouw jou ziet staan:

 • Ze kijkt je in de ogen (net als mannen doen), ook als je dichterbij komt. Als een vrouw niet geïnteresseerd in je is, kijkt ze weg wanneer je dichterbij komt.
 • Ze spiegelt je lichaamstaal, neemt dezelfde houding aan.
 • Ze lacht om jouw opmerkingen en grapjes, ook als ze niet zo grappig zijn.
 • Ze speelt met haar haar.
 • En natuurlijk maakt ze maar al te graag een praatje met je.

blank

6. Maak regelmatig een praatje

Als je iemand te gek vindt, blijf je natuurlijk niet alleen observeren. Als het gevoel aanhoudt wil je actie ondernemen. Maak daarom wanneer je je daar prettig bij voelt, een praatje met hem of haar. Wat we in de eerste tips ook al zeiden: maak je niet te druk. Er zijn meer mensen verliefd op hun collega, en zelfvertrouwen is altijd aantrekkelijk! Dit straal je uit in je doen en laten en de manier waarop je praat. Hou het simpel: jullie zijn op het werk, dus is het niet vreemd dat er over werk gepraat wordt.
Als je een praatje met je collega maakt, merk je meteen hoe hij of zij reageert op jou.


7. Flirt kijk hoe de ander reageert

Zowel voor mannen als vrouwen kan een verliefdheid op de werkvloer spannend zijn. Bij beide speelt er dan ook de kans om afgewezen te worden. Daar staat niemand op te wachten (au), dus mensen zijn op het werk soms voorzichtiger, al verschilt dat van persoon tot persoon.

Als je het gevoel hebt dat je kans maakt, flirt dan vooral met de ander, en doe dit niet te subtiel. Door luchtig te flirten en grapjes te maken, geef je op een ontspannen manier het signaal dat je interesse hebt.

Als je weet dat bij jou op de werkvloer relaties niet gewaardeerd worden, blijf dan wel subtiel in het geval dat er collega’s in de buurt zijn.

Tips voor vrouwen

Als vrouw hoef je niet te subtiel te zijn, ook al klinkt dat nog zo eng. Mannen pakken hints niet zo snel op. Flirt er dus op los, maar hou het lekker luchtig. Maak bijvoorbeeld een opmerking zoals ‘Hé, daar is mijn favoriete collega!’ Of geef hem een compliment over iets, zoals zijn haar dat leuk zit of dat nieuwe overhemd. Mannen zijn namelijk gek op complimenten! Plagen kan natuurlijk ook (mits de situatie daarnaar is).

Tips voor mannen

Ook mannen hoeven niet te subtiel te flirten. Vrouwen waarderen het vaak als een man een beetje de ‘leiding’ neemt in het daten of flirten. Probeer er voor jezelf niet teveel druk achter te zetten, maar zie het als een leuk tijdverdrijf.

Een voorbeeld van wat je zou kunnen zeggen om te flirten is ‘Hey, ben je nu alleen geïnteresseerd in me wanneer er werk gedaan moet worden?’ Dit zou je kunnen zeggen wanneer ze een vraag, probleem of project voor je heeft. Kijk haar aan als je haar uitdaagt, en flirt een volgende dag verder als ze interesse heeft.

Hou het wel spontaan. Voortdurend naast haar gaan staan of haar voortdurend ‘toevallig’ tegenkomen wordt natuurlijk wat veel.


blank

8. Elkaar aanraken

Een andere manier om te flirten is om elkaar af en toe aan te raken. Mannen en vrouwen hebben allebei hun eigen manier om iemand (in dit geval een collega) aan te raken. Als de interesse wederzijds is, is dat erg spannend. En heel belangrijk: het kan een mooie aanloop zijn naar een date.

Je kan bijvoorbeeld de schouder van je collega aanraken als hij of zij achter de computer zit en jij ernaast staat. Vrouwen vinden het vaak fijn om een man die ze leuk vinden af en toe aan te raken tijdens het praten, of om een stofje van zijn kleding af te halen of iets recht te trekken. Vrouwen raken mannen ook vaak aan op hun borst.
Mannen geven een signaal af aan vrouwen door haar schouder, de buitenkant van haar armen of haar elleboog aan te raken.


9. Stel voor om samen te werken aan een klus

Door meer tijd met elkaar door te brengen, leer je elkaar pas echt kennen. Je kan natuurlijk een keer aan de ander voorstellen om samen aan een project of klus te werken. Dan leer je degene die je zo leuk vindt beter kennen. Daarnaast creëer je weer een kans om met elkaar te flirten.
Door veel tijd met elkaar door te brengen, groeit de kans op een verliefdheid. Wat je elkaar ook laat zien met samen aan een project werken is dat het veilig is om de ander mee uit te vragen. Dat is een voordeel, want voor zowel mannen als vrouwen is verliefd zijn in een werksituatie spannend.


10. Iets afspreken met je collega: hoe doe je dat?

Voor zowel mannen als vrouwen is het spannend om iemand op het werk voor een date te vragen. Dit speelt voor mannen misschien nog wel meer, omdat er van mannen vaak wordt verwacht dat ze een vrouw mee uit vragen. Het lastige daaraan is dat mannen bang zijn voor een afwijzing (zeker op het werk) en dat ze hints niet zo snel oppikken. Als je als vrouw dus een hint wil geven aan een mannelijke collega, doe dat dan niet te subtiel.

Een idee is bijvoorbeeld om te laten vallen dat je naar een restaurant of film wilt (bij voorkeur iets dat je mannelijke collega ook leuk vindt). Hij zal de hint voor een afspraak misschien niet in één keer oppakken, maar je geeft wel een boodschap af.

Wat vooral belangrijk is, is om je collega mee uit te vragen nadat jullie elkaar regelmatig gesproken hebben. Als jullie geflirt hebben en elkaar af en toe aanraken, is het een mooi moment om een afspraak te maken! Dit is misschien ook het punt waarop jullie allebei door moeten zetten: als niemand van de twee aanstuurt op een date, gebeurt het ook niet.


blank

11. Geef geen liefdesverklaring op het werk

Op het werk iemand leuk vinden komt vaak voor. Zoals we al omschreven, hoef je je daar niet al te druk over te maken. Er is één ding minder handig om te doen bij een verliefdheid op het werk, en dat is het geven van een liefdesverklaring.
Dit zijn de redenen dat je beter geen liefdesverklaring kan geven op het werk:

 • Je maakt de sfeer meteen erg beladen.
 • Als het niet wederzijds is, is je werk niet de plek waar je dat wil horen.
 • Als je samen aan een project werkt, creëer je met een liefdesverklaring plots heel veel spanning.

De ander vertellen hoe leuk je hem of haar vindt, doe je dus buiten het werk. Je weet dan ook zeker dat jullie privé zijn, iets wat op het werk niet altijd het geval is.

Kortom, probeer je in te houden op het werk. Zeker wanneer relaties daar niet de bedoeling zijn. Buiten het werk kan je je collega verleiden en erop los flirten zonder dat er anderen meekijken.


12. Hoe vertel je het op je werk?

Bij sommige organisaties zijn relaties op de werkvloer verboden. Het is dan aan jou en je collega om samen te overleggen hoe jullie dit verder willen aanpakken. Je zal het in zo’n geval in eerste instantie geheim moeten houden (als dit lukt).

Behalve de regels die er in sommige organisaties gelden, zijn er verder geen regels over het hoe, wel, of juist niet vertellen over de relatie op het werk. Dit is iets om samen te overleggen. Zorg wel dat jullie dit doen, om onaangename verrassingen te voorkomen.


13. Dit doe je als je bent gekwetst door je collega.

Je hoopt natuurlijk dat dit niet gebeurt, maar het komt voor. Dat kan heel pijnlijk zijn, vooral als het net gebeurd is: je moet immers verder op je werk.

In de eerste plaats is het belangrijk dat je niet vecht tegen het teleurgestelde gevoel, of het liefdesverdriet. Dit maakt het alleen maar erger. Geef jezelf de ruimte om teleurgesteld en verdrietig te zijn.

Aan de andere kant moet je het niet groter maken dan het is. Hoe leuk iemand ook is: iedereen wordt weleens afgewezen. Dat is pijnlijk, maar hoort er ook bij. Voor je collega was het waarschijnlijk ook een moeilijk moment. Daarom zal hij of zij je misschien uit de weg gaan nadat de afwijzing was uitgesproken.

Je komt de beëindigde relatie of afwijzing echt weer te boven. Dit kan je verder doen:

 • Lucht je hart bij iemand waar je niet mee werkt.
 • Probeer zoveel mogelijk leuke dingen te plannen buiten werktijd.
 • Besteed op het werk zo min mogelijk aandacht aan de ander, maar wees niet bot.
 • Het begin is heel moeilijk, maar realiseer je dat je ondanks dat jullie collega’s zijn echt over de ander heen zal komen.
 • Laat de ander steeds meer los. Wat daarvoor kan helpen is om weer eens op een datingsite rond te kijken en wat vaker iets buiten de deur te doen.

Ook al voelt het misschien nog niet zo: je komt er echt weer overheen.


14. Vergeet niet dat je op het werk bent

Waar mannen en vrouwen met elkaar samenwerken, komen verliefdheden regelmatig voor. Of dit geaccepteerd wordt, verschilt per organisatie. Omdat liefde een belangrijk onderdeel is van je levensgeluk, mag je er best voor gaan. Sterker nog: maak je niet te druk.
Een voordeel van verliefd zijn op een collega’, is dat je diegene op de werkvloer al enigszins leert kennen. Bovendien hebben jullie iets gemeen: je doet namelijk hetzelfde werk.

Iemand voor een date vragen op het werk kan spannend zijn. Wat kan helpen, is om het elkaar niet te moeilijk te maken. Als vrouw kan je bijvoorbeeld voor zorgen dat er voor de man een aantrekkelijke situatie ontstaat om jou mee uit te vragen.
Door te flirten, met elkaar te praten en elkaar af en toe aan te raken, ontstaat er vanzelf de sfeer waarin je elkaar voor een date kan vragen.

Hou het flirten op het werk speels en luchtig. Zo zorg je ervoor dat de druk voor jezelf en de ander niet te hoog wordt. Zeker wanneer er collega’s bij zijn. Geef op het werk geen liefdesverklaring. Het echt romantische gedeelte bewaar je voor op een (eventuele) date.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement