Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Ik vind je leuk: hoe maak je het kenbaar?

Ik vind je leuk: hoe maak je het kenbaar?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk om gewoon direct de boodschap op iemand af te vuren wanneer je iemand leuk vindt. Toch ligt de drempel daarvoor vaak veel te hoog, omdat we bang zijn voor afwijzing. Je wil immers voorkomen dat je een blauwtje loopt en met de staart tussen de benen af moet druipen. Gelukkig zijn er meerdere (subtielere) manieren om kenbaar te maken dat je een ander echt wel ziet zitten. In dit artikel lees je welke dat zijn.


Iemand ‘leuk’ vinden

Iemand “leuk” vinden. Het kan vele betekenissen hebben. Je kunt je buurman leuk vinden omdat hij wel eens op je huisdier past. Je kunt de kassière bij je lokale supermarkt leuk vinden omdat ze altijd uiterst klantvriendelijk je boodschappen afrekent. Ook kun je je sportlerares leuk vinden omdat zij altijd leuke grappen maakt tijdens de workout. Dat zijn andere soorten “leuk vinden” dan het type waar we het in dit artikel over gaan hebben.

In dit artikel draait het namelijk om het leuk vinden dat mogelijkerwijs leidt naar verliefdheid of een relatie. Anders hadden we er namelijk geen stuk aan hoeven te wijden: je hebt immers niets te verliezen wanneer je de buurman, de kassière of de sportlerares vertelt dat hij of zij leuk is. Dat kun je namelijk gewoon beschouwen als het geven van een compliment.


Zonder woorden

Wanneer het gaat om liefde ligt dat toch wat anders. Je verwachtingen liggen nogal wat hoger. Het kan ook niet meer gezien worden als een compliment, maar eerder als een bekentenis. Iets dat zou moeten leiden tot een reactie. Een vervolg, dat leidt naar een date en uiteindelijk naar een relatie. Dat maakt het allemaal net wat ingewikkelder, want wat als de ander een reactie geeft die je eigenlijk niet wilt horen? Wat als degene die jij leuk vindt, jou maar een vervelend lastpak vindt? Dat voelt als een afwijzing. En als er iets is wat wij mensen niet leuk vinden, dan is het dat wel.

Daarom willen we vaak eerst de boel een beetje verkennen. Niet meteen alles prijsgeven en afstevenen op een mogelijke afwijzing, maar door bepaald gedrag of specifieke communicatie signalen uitlokken die ons hints kunnen geven over hoe de ander denkt en wat hij of zij voelt. Je kunt je doelwit absoluut zonder de woorden daadwerkelijk uit te spreken laten weten dat je hem of haar leuk vindt. Maar, hoe doe je dat dan precies?

Oogcontact en lachen

Wanneer je oog op iemand gevallen is en je bevindt je in dezelfde ruimte, dan kun je via non-verbale communicatie duidelijk maken dat je de ander ziet zitten. Oogcontact maken bijvoorbeeld. Door de blik van de ander met jouw ogen op te zoeken – en vervolgens een aantal halve seconden in zijn of haar ogen te kijken voordat je wegkijkt – kun je eenvoudig kenbaar maken dat de ander jou is opgevallen.

Verval daarbij uiteraard niet in langdurig iemand aanstaren. Hij of zij zal in het beste geval denken dat je een aandoening aan je ogen hebt of in het slechtste geval denken dat je een enorme creep bent.

Heb je het korte aankijken en wegkijken een paar keer herhaald en merk je dat de ander zijn of haar blik niet afwendt, dan zou je een glimlach in de strijd kunnen gooien. Samen met het oogcontact zijn dat duidelijke signalen dat je de ander ziet zitten.

Krijg je een lach terug terwijl degene in kwestie je aankijkt? Dan nodigt dat in ieder geval uit tot een gesprek. Of dat leidt tot iets en of de ander zo leuk is als hij of zij eruit ziet, zul je zelf moeten ondervinden door met diegene te praten. Het “leuk vinden” draait hier voornamelijk om het uiterlijk of bepaald vertoond gedrag, zonder diegene eerder gesproken te hebben natuurlijk.


Emoticons en vragen stellen

Wanneer je in gesprek raakt met iemand, kun je nog steeds vaak oogcontact maken en lachen naar diegene om kenbaar te maken dat je hem of haar leuk vindt gedurende het gesprek. Vaak leidt dan het één tot het ander en wordt het zonder woorden al duidelijk dat jullie elkaar wel zien zitten. Je gebruikt in dit geval een extra communicatiemiddel wat je online niet beschikbaar hebt: je lichaamstaal.

Wanneer je met iemand in gesprek bent geraakt via een datingsite of datingapp (of je bent zo stoer geweest om zijn of haar nummer te vragen en jullie zitten te appen met elkaar), dan mis je dat extra stukje communicatie.

Tijdens digitaal contact met iemand kun je diegene gelukkig wel op andere manieren laten weten dat je hem of haar leuk vindt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van emoticons, zoals de smiley met de knipoog en de smiley die een kusje met een hartje geeft. Hierbij geldt wel: overdaad schaadt, dus sluit niet elke zin af met een emoticon. De MSN Messenger periode – waarbij het hele scherm uit elkaar knalde van emoticons – is voorbij en je wil natuurlijk niet overkomen als een hyperactief kind in een snoepjeswinkel.


Hou het gesprek lopend

Wanneer je iemand leuk vindt, dan wil je natuurlijk constant met diegene praten. Met andere woorden: je wil het gesprek lopende houden. Dat kun je doen door vragen te stellen en na ieder antwoord (dat je geeft op zijn of haar vragen) een vervolgvraag te stellen. Daarmee geef je tenslotte aan het gesprek voort te willen zetten.
Belangrijk daarbij is het stellen van open vragen. Vragen als “ga je vanavond op stap?” zijn eenvoudig te beantwoorden met een simpele “ja” of “nee”. Beter zou je de vraag kunnen formuleren door te beginnen met “wat”, bijvoorbeeld: “wat ben je vanavond van plan?”.

Door deze vraag te stellen is de kans groter dat je een uitgebreider antwoord krijgt, waar je vervolgens weer op kunt reageren. Ook effectief zijn grapjes maken en lachen om de grappen of leuke opmerkingen van een ander. Dat laatste moet geen probleem zijn, wanneer je de ander leuk vindt. Wanneer je regelmatig een “lol” of een “hahaha” stuurt, dan betekent dat in de meeste gevallen dat het gesprek goed loopt en de persoon in kwestie blij zal zijn met een klein stukje waardering.


Korte aanrakingen

Heb je contact met iemand buiten de digitale snelweg, dus in “real life”, (of is je flirt van de datingsite/datingapp bereid om met je op date te gaan) dan is non-verbale communicatie je beste vriend. Tijdens een gesprek kan een korte aanraking, bijvoorbeeld door je hand op zijn of haar schouder te leggen tijdens het lachen om een grap, een overduidelijk signaal zijn dat je de ander leuk vindt.

Wanneer hij of zij een beetje verstand heeft van signalen ontvangen, zal de man of vrouw in kwestie het ook als een duidelijk signaal interpreteren. Mits de aanraking met enige regelmaat herhaald wordt natuurlijk. Ook hier geldt: overdaad schaadt. Het is niet de bedoeling dat iemand het gevoel krijgt dat hij of zij gefouilleerd wordt.


Minder subtiel zijn

De bovenstaande signalen zijn in de basis subtiel. Zonder er al teveel de nadruk op te leggen maak je op die manier kenbaar dat je interesse hebt in de ander. Je kunt het natuurlijk ook wat minder subtiel overbrengen, door bijvoorbeeld spontaan een bosje bloemen voor de dame in kwestie te kopen of een bierpakket voor de heer in kwestie mee te brengen. Met een leuk of lief kaartje erbij.

Of dit werkt en of je daarmee je boodschap bij de ander krijgt is afhankelijk van de situatie en de persoon. Meestal doe je zoiets immers pas als je wat vaker met diegene contact hebt gehad en je hebt gemerkt dat de ander het ook leuk vindt om met jou te praten of om te gaan. Het is echter voor veel mensen een teken aan de wand. Want waarom zou je tijd, geld en energie in iets stoppen wat je niet leuk vindt, toch?

In de laatste plaats kun je natuurlijk ook gewoon doen wat het meest voor de hand liggend is. Maar daarvoor zal je wel de stoute schoenen aan moeten trekken en bereid moeten zijn om op je plaat te gaan als de tegenreactie tegenvalt. Meestal doe je dit dan ook alleen als je zelf wel aanvoelt dat het goed zit. Door simpelweg te zeggen: “Ik vind je leuk!” maak je het overduidelijk kenbaar en weet je door de tegenreactie direct waar je staat.


Geef het wat tijd

Wat je ook doet, loop niet te hard van stapel en bouw het langzaam op (als je niet bereid bent om keihard afgewezen te worden). Daarmee verklein je de kans op een blauwtje en voorkom je dat je de ander afschrikt. Misschien heeft hij of zij jou namelijk nog helemaal niet in het vizier en zal de aandacht en interesse nog moeten groeien. Je gaat immers ook geen bloem plukken die nog niet tot bloei is gekomen, toch?

Het kan ook voorkomen dat je het idee hebt dat je aan een dood paard aan het trekken bent en je weinig signalen terugkrijgt. In dit geval zul je je moeten afvragen of de moeite die je doet uiteindelijk zal leiden tot het door jou gewenste resultaat. Blijf je de zaadjes water geven totdat de bloem ontstaat of besluit je op zoek te gaan naar andere potgrond? De keuze is aan jou.

Heb jij nog een leuke manier om aan iemand kenbaar te maken dat je hem of haar leuk vindt? Deel deze dan met de rest van de lezers door een reactie te plaatsen op dit artikel!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement