Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe belangrijk is zelfverzekerdheid bij het daten? 6 tips

Hoe belangrijk is zelfverzekerdheid bij het daten? 6 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Naast je op de grond liggen 5 broeken en drie paar schoenen die je allemaal al gepast hebt. Je kunt geen keuze maken wat je tijdens je date zult dragen. Je bent hartstikke nerveus en stuurt je vrienden of vriendinnen foto’s om raad. De tijd dringt, nog een kwartier, je begint nu nog zenuwachtiger te worden en het zweet breekt je uit.

Met een ontevreden zelfbeeld pak je toch de fiets naar de bar waar je hebt afgesproken. En wat tref je aan? Een hartstikke relaxed ogende date die rechtop staat, je zelfverzekerd drie kussen geeft en met alle gemak een gesprek begint. Hoe belangrijk is het om zelfverzekerd over te komen op een date?1. Zelfverzekerde mensen daten vaker

Over het algemeen daten zelfverzekerde mensen vaker dan minder zelfverzekerde mensen. Reden hiervan is dat ze sneller iemand durven aan te spreken, een gesprek te beginnen op Tinder of daadwerkelijk iemand uit te vragen. Echter is nog maar de vraag of dat altijd op het juiste moment gebeurt, want ook zelfverzekerde mensen maken inschattingsfoutjes! Toch levert deze karaktereigenschap je meer op dan dat het je tegenzit.

Gesprekken bij assertieve en zelfverzekerde mensen lopen vaak soepeler, omdat ze minder bang zijn iets fouts te zeggen. Dit zorgt voor openheid waardoor je date zal zich automatisch ook meer op zijn of haar gemak voelen dan wanneer je verlegen overkomt. Ten eerste is zelfverzekerdheid dus van belang om een date te krijgen en daarnaast ook om een date goed te laten verlopen.

Dit betekent overigens niet dat je niet moet gaan daten als je van nature niet zelfverzekerd bent. Sta erbij stil, werk eraan en het zal ongetwijfeld in de toekomst beter gaan. Daten is immers hartstikke spannend en al helemaal als je ook nogeens verliefd bent.


2. Kleding en houding

Wat erg helpt bij het daten is om een zelfverzekerde houding aan te nemen. Dit gaat makkelijker als je je favoriete kleding aan doet, omdat je je dan lekkerder voelt. Zorg dat je rechtop staat, doe je schouders naar achter en verberg je handen niet. Naast dat je zo zelfverzekerder overkomt zul je je ook daadwerkelijk zekerder gaan voelen!

Dit gegeven wordt bevestigd door verschillende sociaal psychologen en gedragswetenschappers. Het werkt namelijk net zoals bij dieren die vaak meer macht hebben wanneer ze zich zelfverzekerd opstellen. Zo zie je dat mannetjes in het dierenrijk zich vaak enorm uitsloven en erg pronken met hun lichaam en kunstjes om het vrouwtje te winnen.


3. Ongemakkelijke situaties

Ongemakkelijke stiltes tijdens het daten, iedereen heeft het weleens meegemaakt of kent het wel. Het liefst zakt op zo’n moment de grond onder je voeten vandaan. Deze veelvoorkomende situatie tijdens dates is te voorkomen door onder andere zelfverzekerd te zijn.

Onzekere mensen zijn namelijk vaak met zichzelf bezig tijdens een date, ze willen zo goed mogelijk overkomen en willen niet iets ‘raars’ of fouts zeggen. Dit zorgt er vaak voor dat ze niet lekker ontspannen in het gesprek zitten wat weer voor spanning zorgt. Deze spanning kan ervoor zorgen dat je dichtklapt en niets meer te vertellen of te vragen hebt. Als er dan een stilte ontstaat steek je al helemaal je kop in het zand.

Over het algemeen zijn zelfverzekerde mensen tijdens dates een stuk ontspannender waardoor gesprekken soepeler verlopen. De kans op ongemakkelijke stiltes is hierdoor een stuk kleiner! Wel is de kans op ongemakkelijke opmerkingen groter, aangezien zelfverzekerde mensen meer risico in hun vragen nemen. Maar wees niet bang, mensen met een beetje relativerend vermogen kunnen hier wel om lachen.


4. Realistische afspiegeling chat en ‘echt’

Vandaag de dag scoren miljoenen mensen een date via het internet. Vaak gaan er eerst een hoop chatgesprekken vooraf. Tijdens deze gesprekken vorm je een beeld van de ander, mede door de wijze waarop hij of zij praat. Dit kan in de realiteit flink tegenvallen wanneer je date heel anders praat en overkomt dan via de chat. Zo komt het nogal eens voor dat mensen via een chat veel meer durven te vragen en te praten dan wanneer ze echt tegenover iemand staan. Vaak zijn dit flinke afknappers en minder succesvolle dates.

Zaak is dus om ervoor te zorgen dat je ook via de chat zoveel mogelijk jezelf blijft, ook al wil je zelfverzekerder overkomen dan je bent. Wees eerlijk en vertel je date desnoods hoe het zit en dat je het hartstikke spannend vindt om te daten! Je zult nooit de ware vinden als je je anders voordoet dan dat je bent. Vroeg of laat gaat dit voor enorme spanningen en wellicht ruzies zorgen. Durf jezelf te zijn. Tegen je date zeggen wat je spannend vindt is een teken van moed, en moed en zelfverzekerdheid liggen in elkaars verlengde.


5. Wees minder snel jaloers

Nog een positief punt van zelfverzekerdheid tijdens het daten is dat je minder snel jaloers bent. Je hebt immers een hoge zelfwaarde, gelooft in jezelf en bent er van overtuigd dat je date jou ook leuk vindt, aangezien hij of zij een of meerdere keren wilt daten. Dat wetende zullen zelfverzekerde mensen dus minder angst voor het ‘vreemdgaan’ van zijn of haar date hebben. Hierdoor zijn ze minder jaloers wat weer voor minder ruzietjes zorgt. Logisch is te bedenken dat onzekere mensen meer de neiging hebben om jaloers te worden aangezien hun zelfbeeld negatiever is en bang zijn om hun ‘scharrel’ te verliezen.


6. Pas op voor arrogantie en narcisme

Zelfverzekerdheid is ontzettend handig in het leven en zo ook in de liefde. Waar zelfverzekerde mensen echter wel voor moeten oppassen is dat mensen hun arrogant gaan vinden. Denk bijvoorbeeld aan gespierde mannen die erg macho lopen, is dat een arrogante houding of zelfverzekerdheid? Vul het zelf maar in! Het is in ieder geval belangrijk om een goede balans te vinden in je zelfverzekerdheid. Probeer niet arrogant over te komen door je bijvoorbeeld ook eens kwetsbaar op te stellen door wat minpuntjes van jezelf te noemen tijdens een date, of veel interesse in haar te tonen (zonder dat het een ondervraging wordt).


Conclusie

Terugkomend op de hoofdvraag valt te concluderen dat zelfverzekerdheid absoluut in je voordeel werkt tijdens het daten. Je date eerder en meer, gesprekken lopen soepeler, je hebt minder last van jaloezie en de sfeer is ontspannender. Kijk echter wel uit voor arrogantie, dat kan in je nadeel werken. Als je wat minder zeker bent kun je eraan werken door te beginnen met een goede houding aan te nemen en je favoriete kleren aan te trekken of een cursus zelfvertrouwen te volgen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement