Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

10 goede gespreksonderwerpen voor een date

10 goede gespreksonderwerpen voor een date

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Eindelijk is het dan zover. Na tijden online gekletst te hebben via de datingsite heb je een date afgesproken. Of misschien heb je in een zelfverzekerde bui wel zijn of haar nummer gevraagd en wordt jullie Whatsapp-sessie nu bekroond met een eerste date. Spannend. Want een offline conversatie is nu eenmaal anders dan via de digitale snelweg.

Op een datingsite of via Whatsapp heb je tenslotte altijd even de tijd om na te denken over je antwoord. Bij een date in het ‘echte leven’ niet. Bij veel mensen begint de vertwijfeling en zenuwen dan ook al gauw op te spelen na het afspreken van de date. Want wat als er een pijnlijk stilte gaat vallen in het gesprek? Hoe houd ik het gesprek op een leuke manier gaande? Waar moet ik het in vredesnaam over hebben? Twijfels, twijfels, twijfels. Geen paniek, want in dit artikel behandelen we de beste 10 gespreksonderwerpen voor tijdens een date.

Let op; Leer dit lijstje niet uit je hoofd. Hoe natuurlijker het gesprek verloopt, des te beter. Wanneer je lijstjes of voorbeeldzinnen uit je hoofd gaat leren bestaat de kans dat je het een en ander vergeet waardoor je in paniek raakt. Gebruik onderstaande gespreksonderwerpen dan ook als leidraad en probeer vanuit daar een natuurlijk gesprek te vormen.


1. Je huidige situatie

Aan dit gespreksonderwerp ontkom je bijna niet tijdens een eerste date. Tenzij dit natuurlijk al uitgebreid besproken is tijdens jullie contact via de datingsite of de app. Vragen als: “Wat voor werk doe je of wat studeer je?” zullen bijna altijd wel voorbij komen bij een eerste date. Hier is niets mis mee, al is het wel een beetje cliché natuurlijk. Het vormt nu eenmaal een onderdeel van je leven en het is daarom prima om daar een kijkje in te geven.


2. Doelen en dromen

Een veel mooier en interessanter vervolg op dat bekende riedeltje zijn iemands dromen en doelen. Zo ontdek je waar iemands passie ligt. Wanneer hij of zij vurig vertelt dat hij of zij de wereld wilt rondreizen, kinderen in Afrika wilt helpen of stinkend rijk wilt worden weet je direct wat voor vlees je in de kuip hebt. Waar iemand nu is in het leven, is altijd gebaseerd op keuzes die gemaakt zijn in het verleden.

Je toekomst ontstaat aan de hand van de keuzes die je nu maakt en aangezien jij met hem of haar op date bent (en er vanuit gaande dat dit uitmondt in een relatie) zal jij ook van invloed zijn op de toekomst. Bijzonder interessant gespreksonderwerp dus!


3. Familie

Met dit gespreksonderwerp moet je een beetje uitkijken. Zeker als je de persoon in kwestie nog niet goed kent. Niet iedereen is tenslotte geboren in een omgeving waar alles rozengeur en maneschijn was. Misschien is zijn moeder wel overleden of is de dame in kwestie misbruikt door haar vader. Extreme gevallen misschien, maar als het het geval is weet je zeker dat je date goed verziekt is.

blank

Aan de andere kant kan familie een erg boeiend gespreksonderwerp zijn en kan je veel over de ander te weten komen. Mannen zien bijvoorbeeld graag een vrouw die een goede moeder zou zijn voor hun kinderen en vrouwen zien graag een man die verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Praten over je schattige neefje of nichtje kan bij de ander voor enorme kriebels in de buik zorgen. Een prima gespreksonderwerp om sympathie te wekken dus, maar wel altijd een klein beetje mee uitkijken. Het kwartje kan tenslotte zomaar de andere kant opvallen en dat is niet iets wat je wil op de eerste date natuurlijk!


4. Vakanties of reizen

Vakanties en reizen zijn enorm goede gespreksonderwerpen. Waarom? Iedereen houdt er van en je wekt altijd emoties op. Iemand heeft tenslotte bepaalde herinneringen aan de reizen die hij of zij heeft gemaakt en zeker als je weleens op dezelfde bestemming bent geweest heb je voldoende stof om er uren over door te praten. Het hoeft echter niet altijd over reizen en vakanties te gaan die je al hebt gemaakt. Droombestemmingen bespreken is ook uitermate vermakelijk. Wie weet hebben jullie beiden wel dezelfde droomreis in gedachten en wordt een idee plots een deal!


5. Vroeger: je pubertijd en/of de middelbare school

blank

Nostalgie alom als je dit gespreksonderwerp aansnijdt. Want ook dit is weer zo’n onderwerp waarover men doorgaans niet uitgesproken raakt. Het is immers een ingrijpende tijd geweest en de meeste mensen zitten toch wel minimaal 4 jaar op de middelbare school. In 4 jaar gebeurt er van alles. Zeker als je aan het puberen bent. Vaak komen de mooiste anekdotes bovendrijven en je ontdekt meteen waar iemands sterke en minder sterke punten liggen. Wiskunde afgesloten met een 4, maar voor geschiedenis een dikke 9? Dan kun je wel raden waar de interesses van de ander liggen.


6. Favoriete boeken en/of films

Iedereen heeft wel een boek en/of film die een onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Wederom dus weer een prima gespreksonderwerp om te gebruiken. Ook hiermee ontdek je weer duidelijk waar iemands voorkeuren en interesses liggen en wie weet hebben jullie wel een gezamenlijke favoriete film. Perfect om een vervolgdate af te spreken. Kunnen jullie samen nog eens genieten van die kaskraker!


7. Muziek

In navolging van de vorige tip is dit natuurlijk ook een super-goed gespreksonderwerp. Iedereen heeft wel een bepaalde voorkeur qua muziek en je kunt dus gemakkelijk achterhalen of jullie een beetje op één lijn liggen voor wat betreft dit onderwerp. Wie weet kun je de ander wel kennis laten maken met een muziekstroming waar hij of zij nog nooit van gehoord heeft of hebben jullie juist precies dezelfde voorkeur qua muziek. Ook hier is een vervolgdate natuurlijk weer snel op gemaakt: bezoek samen een concert van jullie favoriete band tijdens de opvolgende date!


8. Vrijetijdsbesteding

blank

Ook dit is weer een onderwerp dat vrijwel altijd wel voorbij komt als het al niet is besproken tijdens jullie eerdere gesprekken. Wat iemand in zijn of haar vrije tijd doet zegt heel veel over de persoon in kwestie. Je kunt iemand dus direct beter leren kennen door dit gespreksonderwerp aan te snijden. Denk daarbij wel weer even terug aan de tip die we je in het begin gaven over open vragen stellen. Je kunt dit namelijk net even iets origineler aanpakken dan simpelweg vragen “Wat zijn je hobby’s?”. Door er een statement van te maken prikkel je de ander. “Je lijkt me iemand die vaak naar de gym gaat” is net wat leuker dan de vraag “ga je vaak naar de sportschool?”.


9. Eten

Wie houdt er nu niet van lekker eten? Iedereen toch? Zeker als je een lunchroom, terras of restaurant hebt uitgekozen als datelocatie is dit een prima gespreksonderwerp om over te beginnen. Je ontdekt meteen of jullie voorkeuren bij elkaar passen en bevinden jullie je in een horecagelegenheid en besluiten jullie wat te eten te bestellen, kun je het mooi over de maaltijd zelf hebben. Lekker samen de keuken afkraken (in het slechtste geval) of juist samen beamen hoe goed het eten hier is. Het is typisch iets wat koppeltjes doen wanneer ze er samen op uit zijn!


10. De omgeving

Zijn alle bovenstaande gespreksonderwerpen al voorbij gekomen en dreigt het gesprek stil te vallen? Dan kun je het altijd nog over de omgeving hebben waarin jullie je bevinden. Er valt altijd wel iets te vertellen over de omgeving. Zit je samen in een cafeetje? Vraag hem of haar dan wat hij of zij van de decoratie vindt. Loop je samen door de stad? Vraag dan naar zijn of haar favoriete winkel. Samen besloten om naar de kinderboerderij te gaan? Vraag dan naar zijn of haar favoriete dier. Er is altijd wel iets te vinden waarmee je het gesprek draaiende houdt, maar eerlijk gezegd zou je het met bovenstaande tips nooit op deze laatste tip aan hoeven laten komen!


Hoe lang kennen jullie elkaar al?

Er is een behoorlijk groot verschil of je helemaal blanco naar een eerste date toe gaat of dat jullie al een voorgeschiedenis hebben. Als je al even aan het kletsen bent via de digitale snelweg heb je natuurlijk veel meer handvatten om je aan vast te grijpen. Er zijn misschien al wel tal van onderwerpen de revue gepasseerd waar je mooi op kunt inspelen tijdens de eerste date.

Wanneer je juist al heel snel af gaat spreken nadat jullie met elkaar in contact zijn gekomen kan dit wat moeilijker zijn. Je hebt tenslotte minder informatie tot je beschikking en zal de ander dus echt helemaal vanaf scratch moeten gaan leren kennen. Toch hoeft dit geen heel groot probleem te zijn. Mits je de juiste gespreksonderwerpen en de juiste manier van vragen stellen toepast natuurlijk.


Probeer er geen interview van te maken

Om maar meteen te beginnen bij de meest gemaakte fout tijdens een eerste date: maak er geen kruisverhoor of jobinterview van. Natuurlijk wil je alles over de ander te weten komen, maar een vragenvuur zal voor je gesprekspartner al gauw onbehaaglijk aanvoelen. Pas daarom vooral hoor en wederhoor toe. Vraag, maar geef de ander de ruimte om te antwoorden en eventueel een vraag op jou af te vuren. Dat is tenslotte nog steeds de basis van een dialoog.

De beste tip die we je hierbij kunnen geven is het stellen van open vragen. Een open vraag kan nooit beantwoord worden door een korte ja of nee. Het nodigt uit om uitgebreider te antwoorden waardoor de kans bestaat dat er nieuwe gespreksonderwerpen aan bod komen. Wellicht heb je bovenstaande tips dan niet eens meer nodig en gaat het gesprek een natuurlijke kant op. Alleen maar goed natuurlijk!


Zelf nog een geweldig goede tip?

Heb je na het lezen van dit artikel zelf nog een mega goede tip om een gesprek tijdens een date draaiende te houden? Laat het dan weten via een reactie onderaan deze pagina. Wie weet heb jij wél de gouden tip voor onze overige lezers waarmee hij of zij succesvol een date weet af te sluiten en zodoende een vervolgdate weet te bemachtigen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement