Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Zenuwachtig voor een date? Gebruik deze tips

Zenuwachtig voor een date? Gebruik deze tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Jullie zijn een match, hebben een tijdje met elkaar gechat en gaan nu eindelijk met elkaar op date. Help, nu gaan jullie elkaar natuurlijk in levende lijve ontmoeten! Klotsende oksels, slechte voorbereiding en slopende zenuwen zijn zeker geen ingrediënten die je kunt gebruiken op een date. Wil je weten hoe je zonder zenuwen de drempel over kan stappen en je date onder ogen kan komen? Lees hieronder dan snel verder.


Zenuwen voor een date

Het is eigenlijk heel normaal om zenuwachtig te zijn voor een date. Het lijkt misschien alsof sommige mensen een expert zijn in daten en geen spanning hebben, maar eigenlijk vindt iedereen het wel eventjes spannend. Zenuwen ontstaan meestal omdat je bepaalde verwachtingen schept van tevoren en omdat je een goed indruk wilt achterlaten. Je wilt natuurlijk niet laten merken aan je date dat je zenuwachtig bent, je wilt geen awkward stiltes laten vallen, je wilt dat je date niet tegenvalt en je hoopt erop dat er misschien wel een vervolgdate komt. Allemaal zaken om zenuwachtig over te zijn toch? Gezonde spanning is uiteraard niets mis mee, maar het gaat erom dat je wel de controle kunt houden over je eigen zenuwen. Hieronder vertellen we je daarom de beste tips om minder zenuwachtig te zijn voor een date.


Kies een goede date locatie

Heb je last van zenuwen tijdens een date, dan kan het enorm helpen om een goede date locatie uit te kiezen. Kies een locatie die je al kent en waar je je op je gemak voelt. Uiteraard hoeft dit niet meteen je stamkroeg te zijn, want je wilt uiteraard wel voorkomen dat je diezelfde avond vier vrienden tegen het lijf loopt. Een goed idee is bijvoorbeeld om een barretje of terrasje uit te zoeken waar je al eerder geweest bent en waar een gezellige en knusse sfeer hangt.


Kies voor een korte date

Een andere tip die kan helpen om minder zenuwen te hebben is plannen van een korte date. Je date verwacht namelijk echt niet meteen dat jullie samen uit eten gaan en de hele avond samen spenderen. Stel in plaats daarvan gewoon voor om bijvoorbeeld samen koffie te drinken of te lunchen. Daarnaast kan het doen van een activiteit ook enorm ontspannend zijn. Ga bijvoorbeeld samen iets sportiefs doen of ga samen wandelen en picknicken. Zo zit je niet meteen confronterend tegenover elkaar en heb je meteen iets om over te praten.

Als je eerste date leuk was, dan kun je altijd nog ervoor kiezen om op jullie tweede date bijvoorbeeld een hapje te gaan eten of een drankje te doen. Je eerste date hoeft dus niet uren te duren, maar kan ook gewoon een ontspannen middagje zijn.


Goede voorbereiding is het halve werk

Een wijs gezegde dat zeker ook opgaat voor een date. Als je goed bent voorbereid op je date dan kan dat je heel veel zenuwen besparen. Goede voorbereiding heeft natuurlijk allereerst te maken met hoe je op je date verschijnt. Plan genoeg tijd van tevoren in om te douchen, je haar netjes te maken, een geurtje op te doen en je goed te kleden. Het is handig om de dag van tevoren bijvoorbeeld al te bedenken wat je aandoet. Zo voorkom je dat je je lievelingsshirt in de wasmand vindt of dat je urenlang staat te twijfelen voor je kledingkast.

Bij het uitkiezen van je outfit is het belangrijk om dit af te stemmen op de soort date. Voor vrouwen onder ons zijn hakken dus niet altijd even handig. Mannen onder ons doen er altijd goed aan om een casual outfit te combineren met een blousje. Hiermee scoor je namelijk altijd punten. Als je van tevoren bedenkt wat je wilt aantrekken dan kan het je heel wat kostbare minuten en kopzorgen schelen voor een date. Daarnaast krijg je een goede dosis zelfvertrouwen als je er goed uitziet en tevreden naar jezelf in de spiegel kan kijken.

Goede voorbereiding heeft niet alleen te maken met je kledingkeuze. Goede voorbereiding begint namelijk ook in je hoofd. Probeer jezelf niet op te fokken voordat je een date hebt, maar ontspan je met goede muziek of een lekker bad. Je kunt eventueel ook al wat dingen bedenken die je graag van hem of haar zou willen weten. Hier kun je tijdens jullie date dan altijd naar vragen. Ons artikel over 10 beste vragen voor een eerste date of over de beste openingszin voor een date kan hier heel goed bij helpen.

Voorkom uiteraard dat je hele gesprekken en scenario’s voorafgaand aan jullie date gaat bedenken. Dit heeft helemaal geen zin, want gesprekken lopen toch altijd anders dan je verwacht.


Laat alle verwachtingen los

De meeste zenuwen ontstaan vooral omdat je van tevoren al bepaalde verwachtingen hebt. Je schets misschien bepaalde scenario’s in je hoofd en je bedenkt hoe je eerste date zou zijn. Een date loopt echter nooit helemaal zoals je hebt verwacht, dus deze verwachtingen kun je beter overboord gooien. Heb dus vooral niet de verwachting dat je meteen een date hebt met je droomman of droomvrouw. Een date heb je namelijk om iemand beter te leren kennen. Ga naar een date met de instelling dat je er gewoon een leuke avond van wilt maken en wel ziet waar het op uitloopt. Dan hoeft jullie date dus ook niet te voldoen aan bepaalde verwachtingen.

Net zoals voorafgaand aan de date moet je tijdens de date ook niet teveel bezig zijn met hoe het loopt. Als je constant bedenkt of je date je wel leuk vindt en het gesprek wel leuk genoeg is, dan ben je niet meer gefocust op jullie gesprek. Stap met een luchtige mindset in een date en leer elkaar vooral beter kennen. Als jullie gaan daten kun je er misschien net zo goed achter komen dat jullie niet helemaal meant to be zijn. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jullie date verspilde tijd was. Je leert namelijk altijd van een date en je kunt je date-ervaringen weer meenemen en gebruiken op een volgende date.


Wees niet bang over wat je moet zeggen

Zenuwen voor een date kunnen ook ontstaan omdat je niet goed weet wat je moet zeggen. Misschien ben je wel bang dat het gesprek stilvalt of dat je ineens niet zoveel praatjes meer hebt. Zet die zenuwen uit je hoofd want bij een eerste date hoef je echt niet te praten over werk, studie, hobby’s, vrienden of familie. Het kan namelijk heel goed zijn om lekker over koetjes en kalfjes te praten tijdens jullie date. Zo leer je elkaar ook op een andere manier kennen.

Zenuwen ontstaan meestal omdat je in je hoofd een soort interview bedenkt van wat je je date allemaal wilt vragen. Zo heb je helaas helemaal geen aandacht meer voor je date en ben je eerder afgeleid van jullie gesprek. Vraag gewoon lekker door over jullie gespreksonderwerp, dan komen jullie vanzelf uit op een ander onderwerp. Het maakt dus echt niet zoveel uit waar jullie het over hebben. Wat je date precies op zijn of haar werk uitvoert komt dus vanzelf wel een keer ter sprake. Je zenuwen zijn veel beter te vergeten als jullie gewoon een ontspannen en relaxed gesprek hebben.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies