Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Zoenen op de eerste date, wel of niet doen?

Zoenen op de eerste date, wel of niet doen?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het blijft toch altijd wel een dingetje: zoen je nu wel of niet op de eerste date? Uiteindelijk is het natuurlijk vooral ook heel persoonlijk. Je moet doen wat jouw hart je in geeft. Als het goed voelt, dan is er geen reden om het niet te doen en als je twijfelt, dan wacht je beter tot de volgende date. Was het maar zo makkelijk! Je hebt immers niet alleen met je eigen gevoelens te maken, maar ook met die van de ander. Dan zijn er ook nog die gedachten over wat die ander wel niet van jou zal denken.. Lastig hoor! Wij helpen je een eindje op weg.

Het verschil tussen mannen en vrouwen
Laten we duidelijk zijn: mannen en vrouwen zijn compleet anders op veel gebieden. Wanneer iemand in gedachten een discussie met zichzelf voert over het wel of niet zoenen op de eerste date, dan ziet deze discussie er bij een vrouw heel anders uit dan bij een man. Veel vrouwen zijn bang dat zij als ‘makkelijk’ of ‘goedkoop’ gezien zullen worden als zij wel zoenen op de eerste date, maar dat zij overkomen als ongeïnteresseerd of hard to get wanneer zij dit niet doen. Mannen zijn bang dat zij overkomen als iemand die direct het bed in wil duiken als zij wel zoenen op de eerste date, maar ze zijn ook bang dat de vrouw zich afgewezen voelt als zij het niet doen. Dan komen er nog allemaal zorgen bij kijken. Wat doe je als jij de geslaagde date wel af wilt sluiten met een zoen en al aanstalten maakt om vervolgens door de ander afgewezen wordt? Wat doe je als het juist andersom is en de ander met de mond op je afkomt terwijl jij het hoofd weg draait? Hoe weet je nu wat de ander wil? Al die zorgen geven je direct al een ongemakkelijk gevoel.

Denk er nooit van tevoren over na
Een eerste belangrijke tip, die overigens ook wel heel lastig is, is om er van tevoren niet over na te denken. Fantaseer niet over het einde van de date en of deze zal worden afgesloten met een zoen. Als je dit wel doet, dan kan het op het moment zelf behoorlijk tegenvallen en dan valt de hele date in het water. Ook kan het zijn dat de date helemaal niet zo leuk is als je van tevoren had verwacht, waardoor je je gedachten tijdens de date moet bijstellen. Dit leidt je af van de date en maakt het enkel nog minder leuk. Dan gooi je misschien wel je eigen glazen in. Probeer er niet over na te denken en geniet gewoon eerst van de date.

Worden er tijdens de date signalen afgegeven?
Probeer alles goed in je op te nemen tijdens de date. Jij kunt voor jezelf heel makkelijk bepalen of je je date echt leuk vindt of niet, maar je kunt niet in het hoofd van de ander kijken. Het is daarom belangrijk om goed te letten op eventuele signalen die hij of zij afgeeft. Zijn er bijvoorbeeld korte aanrakingen aan de handen of worden er veel lieve complimentjes gemaakt? Dan kun je er wel vanuit gaan dat de ander jou ook leuk vindt. Kijkt de ander liever steeds op het horloge dan naar jou? Laat je hoop dat los, want het wordt niks.

Wil jij er zelf voor gaan of toch liever niet?
Wanneer je date richting het einde loopt, dan wordt het wel tijd om voor jezelf in elk geval te gaan nadenken over of jij wel of niet wilt zoenen aan het einde van deze eerste date. Als je dit wel wilt, dan is het natuurlijk helemaal prima als het gebeurt. Het is alleen wel belangrijk om niet te teleurgesteld te zijn als het dan toch niet gebeurt. De ander kan jou ook wel heel leuk vinden, maar is misschien gewoon nog wat terughoudender, onzekerder of angstiger om op de eerste date te zoenen. Geen zoen betekent zeker niet per definitie dat er geen klik is. Dit geldt natuurlijk ook voor jou. Als jij voor jezelf besluit dat je een zoen net even te snel vindt, dan moet dit ook goed zijn. Je kunt wel direct aangeven dat de date wel ontzettend geslaagd was en dat je uitkijkt naar een volgende date. Zo kun je direct de ander een eventueel afgewezen gevoel ontnemen.

Laat je gewoon gaan in het moment
Als je voor jezelf hebt besloten dat jij wel in bent voor een zoen om de date leuk af te sluiten, dan is het beste wat je kunt doen gewoon genieten van ieder moment. Door jezelf ontspannen op te stellen, en niet heel bewust (en dus zenuwachtig) toe te werken naar een eventuele zoen, zal alles direct veel fijner aan gaan voelen. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je date. Het is niet goed om de afwachtende houding aan te nemen, maar het is ook niet goed om al het initiatief te pakken. Probeer subtiele signalen af te geven en probeer subtiele signalen op te pakken. Zo komen jullie vanzelf dichterbij elkaar en zal het aanvoelen zoals het hoort. Wanneer het te geforceerd verloopt, dan is de kans groot dat er geen tweede date meer aankomt, gewoon omdat die zoen werkelijk alles verpest heeft. Blijf ontspannen en laat je meevoeren door het moment.

En als die zoen dan toch niet gekomen is?
Was jij wel in voor een zoen en had je het idee dat je date er hetzelfde over dacht, maar is het toch niet gebeurd? Dan kan het heel goed zijn om de date nog eens te bespreken via de chat of een appje bijvoorbeeld. Vraag niet direct waarom de date niet met een zoen is afgesloten, maar bespreek de hele date. Uiteindelijk komt er zeker een moment waarop je kunt zeggen dat je toch wel in was voor een zoen. Je geeft de ander dan de kans om hierover zijn of haar mening ook te uiten. Zo is er direct ook meer duidelijkheid voor een eventueel volgende date.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies