Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

10 beste vragen voor een eerste date

10 beste vragen voor een eerste date

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het begon allemaal zo goed..Je hebt je favoriete shirt uit te kast getrokken, je hebt je best gedaan om lekker te ruiken, er was geen ongemakkelijke begroeting én hij hield galant de deur voor je open bij binnenkomst van het restaurant. Tot nu toe lijkt alles over rozen te gaan bij jullie eerste date, maar nu volgt het lastigste moment. Je wilt toch echt je date leren kennen.

Een beetje zenuwachtig probeer je maar de spanning te doorbreken met wat small talk. Lekker weer vandaag hè? Kon je de weg een beetje vinden? Na de menukaart uitgebreid te hebben besproken loopt de ober weg en kun je je niet meer verstoppen achter de menukaart. HELP! Je moet nu toch echt over iets anders dan koetjes en kalfjes gaan praten…

Je wil alles behalve die awkward stilte laten vallen, maar dat is in deze situatie soms nog best lastig. Met het stellen van de juiste vragen ben je al een heel eind op weg naar een geslaagde date. Maar welke vragen moet je dan stellen en welke vragen moet je juist vermijden op een eerste date?


10 goede vragen voor je date

Vraag 1: waar ging je laatste reis naartoe?

Vakantie is altijd een leuk onderwerp om over te praten. Grote kans dat al die leuke vakantieherinneringen weer opgeroepen worden en er voldoende gespreksstof op gang komt. Daarnaast kom je er meteen achter of iemand avontuurlijk is en hoe iemands ideale vakantie eruit ziet.

Vraag 2: heb je een bijnaam?

Een bijnaam kan veel zeggen over iemand. Daarnaast is het onbewust een goede manier om te checken hoe zijn of haar vrienden tegen je date aankijken. Zo kom je op een leuke manier misschien stiekem al wat te weten over de persoonlijkheid of guilty pleasure van je date.

Vraag 3: welke gewoonte van jezelf wil je afleren/ op welke gewoonte ben je trots?

Iedereen heeft wel iets waar die trots op is of iets waar je je misschien een beetje voor schaamt. Het is best een intieme vraag om te stellen, omdat je je eerlijk moet opstellen. Misschien probeert je date al een tijdje om te stoppen met roken óf kom je erachter dat hij het belangrijk vindt om één keer in de maand zijn oma te bezoeken.

Vraag 4: hoe ziet het perfecte weekend eruit voor jou?

De ideale vraag om te kijken waar je date blij van wordt in zijn of haar vrije tijd. Houdt je date ook van een goed feestje of wordt je date blijer om met een dekentje op de bank naar Netflix te kijken? Deze vraag zegt al veel over de persoonlijkheid en interesses van je date.

Vraag 5: waar moet jij hard om lachen?

Humor is een belangrijk punt bij het aantrekkelijk vinden van de ander. Niets is zo vervelend als je totaal niet op hetzelfde level zit qua humor. Bij het stellen van deze vraag kom je erachter wat je date nou echt grappig vindt en kun je checken of dat een beetje in de buurt komt van jouw humor.

Vraag 6: welke studie zou je kiezen als je opnieuw mocht gaan studeren?

Deze vraag laat zien waar de interesses van je date naar uitgaan of waar je date nieuwsgierig naar is. Zou je date nog steeds dezelfde studie kiezen of heeft hij of zij andere interesses ontwikkeld? Deze vraag kan weleens tot hele interessante gespreksstof leiden als je date een totaal andere studie zou kiezen.

Vraag 7: wat heb je altijd al eens willen doen?

Geef toe; iedereen heeft wel een bucket list waar dingen opstaan die je altijd al eens zou willen doen. Vraag wat op het verlanglijstje van je date staat en waarom je date het nog nooit heeft gedaan. Zo kom je erachter wat zijn of haar wensen en dromen zijn.

Vraag 8: waar zou je het liefste willen wonen?

Bij het stellen van deze vraag kom je erachter waar je date zich helemaal thuis voelt. Misschien komt het wel totaal niet overeen met waar jij jezelf later ziet wonen, dan weet je dat ook weer. Daarnaast kom je erachter of je date misschien ambities heeft om ooit in het buitenland te gaan wonen.

Vraag 9: waar erger jij je kapot aan?

Tijdens de eerste date hoeft het gesprek niet alleen maar over leuke en zoetsappige onderwerpen te gaan. Net zo belangrijk is om te weten waar je date zich kapot om kan ergeren of wat hem of haar irriteert. Misschien ontdek je wel dat jullie je beiden groen en geel kunnen ergeren aan iets of iemand.

Vraag 10: hoe zag je kindertijd eruit?

Een hele persoonlijke vraag wat veel zegt over je date. Zo kom je te weten waar je date is opgegroeid, hoe de thuissituatie eruit zag en wat bijvoorbeeld de leukste jeugdherinneringen zijn.


Voorkom het houden van een interview

Uiteraard moet je iemand leren kennen door het stellen van vragen, maar echt niemand zit erop te wachten dat je je opstelt als Matthijs van Nieuwkerk. Het laatste wat je wil, is namelijk dat je date lijkt op een slecht interview. Uiteraard wil je vragen stellen aan je date, maar voorkom een overload aan vragen én zorg er vooral voor dat je de juiste vragen stelt.

Een leuk weetje is, dat uit onderzoek blijkt dat er over het algemeen een mindere connectie is tussen koppels die veel vragen stellen. Nu je dit weet ben je vast blij dat we je hebben gewaarschuwd en je een mislukte date bespaard hebben. Maar nu vraag je je natuurlijk af welke vragen dan wel goed zijn om te stellen op een eerste date?

Een handige tip is om niet teveel standaardvragen te willen stellen. De meeste mensen die op een eerste date gaan weten al aardig wat informatie over studie, sport of het werk wat iemand doet. Daarnaast komt iemand hier vanzelf achter, omdat je zonder dat je het doorhebt vaak refereert naar je dagelijkse bezigheden. Sla dus dit gespreksonderwerp zoveel mogelijk over en probeer in plaats daarvan juist achter iemand zijn interesses, wensen, doelen, karaktereigenschappen of mening te komen. Zo leer je elkaar pas echt kennen en kun je kijken of er een goede klik is.

Goed luisteren naar iemand anders

Heb je het talent om makkelijk te praten? Voorkom dan dat je in geuren en kleuren vertelt over hoe leuk jouw leven wel niet is. Goed luisteren is namelijk een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde date. Als je je namelijk echt geïnteresseerd opstelt tegenover iemand anders, dan komt er vanzelf een moment waarop je date meer over jou wil weten. Bij een goede date is het praten en luisteren namelijk in balans. Is je date toch alles behalve nieuwsgierig naar jou? Dan kun je die kwal alsnog dumpen die alleen met zichzelf bezig is en je tijd nuttig besteden.

Uiteraard snappen we dat je misschien best zenuwachtig kan zijn, maar probeer zo ontspannen mogelijk erin te staan. Kijk iemand voldoende aan en luister goed naar wat iemand anders zegt. Probeer al helemaal niet bezig te zijn met het bedenken van een nieuwe vraag in je hoofd terwijl iemand nog aan het praten is. Dit zorgt ervoor dat het verhaal van je date weleens compleet langs je heen kan gaan. Stel in plaats daarvan juist ‘follow-up’ vragen, zodat je meer te weten komt. Komen de 5 W-vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom) die je hebt geleerd op de basisschool toch nog goed van pas…


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies