Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hoe vraag je iemand mee uit? 15 Tips

Hoe vraag je iemand mee uit? 15 Tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Iemand mee uit vragen is heel spannend. Een onbekend persoon in een opwelling mee op een date vragen is iets wat veel mensen nog wel durven, omdat de afwijzing sneller vergeten kan worden als de ander nee zegt. Voor veel singles wordt het lastiger wanneer ze de andere man of vrouw al langer kennen en misschien zelfs al een tijdje smoorverliefd zijn.

Op dat moment je angst voor afwijzing overboord zetten vergt vaak zoveel moeite dat velen het nooit durven en hun kansen voorbij laten gaan. Om te zorgen dat jij daar niet aan ten prooi valt hebben we in dit artikel 15 tips voor zowel mannen als vrouwen die heel graag iemand mee uit willen vragen, maar niet weten hoe dat ze ooit zal lukken.


Tips voor zowel mannen als vrouwen

Er is een duidelijk verschil tussen als vrouw een man mee uit vragen en hoe je dat als man bij een vrouw doet. Daarom hebben we ook in dit artikel daar een onderscheid tussen gemaakt. We beginnen met enkele handige tips waar zowel mannen als vrouwen hun voordeel mee kunnen doen, maar hebben ook nog enkele tips specifiek voor mannen en vrouwen.

1. Check of je een kans maakt

Een blauwtje lopen is nooit leuk, hoe casual je iemand ook mee uit vraagt. Die zeperd kun je jezelf besparen door eerst te checken of de ander wel single is en open staat voor een nieuwe relatie. Stel, hij of zij is wel single, maar komt net uit een lange relatie. De kans is dan groot dat je een nee te horen krijgt, alleen maar omdat je te vroeg bent. Probeer wanneer dat maar mogelijk is om dus te checken of je überhaupt een kans maakt en of je wel het goede moment hebt uitgekozen. Maar pas op: te lang wachten kan ook betekenen dat iemand anders je voor is!

2. Vraag niet om een nummer maar om een date

Om iemands nummer vragen is in deze tijd van talloze vrienden op Whatsapp en Facebook totaal geen goede strategie meer. Om een telefoonnummer vragen is iets wat nog stamt uit de tijd van de vaste telefoon, toen we het nummer op een briefje meenamen en het thuis naast de telefoon legden om stipt twee dagen later te bellen voor het maken van een afspraakje. Gewoon niet meer doen! Plan in plaats daarvan gewoon meteen een ontmoeting. Dat het dan handig is om elkaars nummer te hebben is logisch, want dan kun je elkaar altijd bereken als er iets mocht zijn. Dat telefoonnummer is dus een prettige bijvangst maar zeker geen doel op zich!

3. Geef een concrete invulling aan de date

Het is makkelijker ja zeggen op een heel concreet voorstel dan op het meer algemene “Wil je met me uit?”. Geef dus meteen een heel specifieke invulling van jullie gezamenlijke uitje. Stel dat je allebei geïnteresseerd bent in kunst, dan kun je voorstellen naar een bepaalde tentoonstelling te gaan. Ten eerste is er een grote kans dat de andere persoon die activiteit op zich al leuk vindt, waardoor die eerder geneigd is om ja te zeggen. Je toont ook assertiviteit, wat niet alleen als man maar ook als vrouw altijd goed is. Bovendien vinden veel mensen een standaard afspraakje met een diner in een restaurant best wel spannend. Samen iets gaan ondernemen biedt meer afleiding en al vanzelf allerlei onderwerpen om over te praten.

4. Wacht niet te lang

In de relatie tussen mannen en vrouwen ligt de friendzone altijd op de loer. Het is heel natuurlijk om nieuwe mensen van het andere geslacht die je ontmoet op de weegschaal te leggen en bij jezelf te denken: zou ik met hem of haar een leuke date/relatie kunnen hebben? Na verloop van tijd raak je echter wat meer aan elkaar gewend en word je elkaars vrienden of kennissen, in plaats van potentiële levenspartners. Wees dat voor door niet te lang te wachten met je poging om het betekenisvoller te maken, anders loop je het risico dat je kans verkeken is en een relatie er eigenlijk niet meer in zit.

5. Wees 100% duidelijk

Wanneer je bloednerveus bent omdat je eindelijk alle moed bij elkaar hebt geraapt om je droomman of perfecte vrouw mee uit te vragen, dan bestaat er altijd het risico dat je op het moment zelf niet goed uit je woorden komt of je er maar halfslachtig vanaf maakt. “Ik zou het denk ik wel leuk vinden om een keertje wat met je te gaan doen” bevat bijvoorbeeld veel teveel onduidelijkheden en onzekerheden. “Denk” je het of weet je het zeker? Wanneer is “een keertje” en wat versta je precies onder “wat doen”? Zorg dat wat je zegt geen twijfel laat bestaan over wat je wilt, want als de ander niet ingaat op je vage hints dan is de kans dat je de vraag nog een keer kunt stellen zo goed als verkeken.

6. Leer geen zin uit je hoofd

Als je tips zoekt over hoe je iemand mee uit moet vragen is het duidelijk dat je het niet nog niet in je eentje kunt of durft. Daar is niets ergs aan, want vrijwel niemand vindt dat makkelijk. Natuurlijk is het een goed idee om al precies te weten hoe en wat je wilt gaan vragen, daar hebben we al wat tips over gegeven. Maar hoe langer je een secuur vormgegeven zin woord voor woord uit je hoofd leert, hoe groter de kans dat je het totaal verprutst. Als het eerste woord er door de zenuwen heel anders uitkomt dan je van tevoren had ingebeeld is de kans groot dat je de rest ook verknalt. Verzin dus alleen waar je iemand mee naartoe wilt nemen en hoe je dat ongeveer wilt vragen. Improviseer de exacte woorden tijdens het gesprek op het moment zelf.

7. Niet nadenken maar gewoon doen

Hoe langer je twijfelt, hoe moeilijker het lijkt om die ene voor jou zo belangrijke vraag te stellen. Je ziet misschien zelfs al voor je hoe het onderwerp van je interesse hikkend van het lachen terugloopt naar vrienden of vriendinnen om je eens goed voor aap te zetten. Het beste is dus maar om op een bepaald moment je verstand op nul te zetten, niet aan de eventuele consequenties te denken, maar het gewoon te doen. Spring in het diepe en stel die vraag gewoon!


blank

Hoe vraag je haar mee uit?

Naast de algemene tips voor mannen en vrouwen zijn er natuurlijk ook specifieke dingen die je als man kunt doen of laten om je kansen te vergroten.

8. Straal zelfvertrouwen uit

Het is geen geheim dat vrouwen zich over het algemeen het meest aangetrokken voelen tot mannen die veel zelfvertrouwen uitstralen en haar uit haar comfort zone weten te halen. Dat betekent dat je durft te flirten en niet bang bent om haar een beetje uit te dagen. Een man die het bijvoorbeeld aandurft om niet te wachten tot een vrouw alleen is en haar dan snel mee uit te vragen, maar het ook gewoon in het openbaar durft te doen of als haar vriendinnen erbij zijn, maakt zonder twijfel een goede beurt.

9. Vraag haar niet letterlijk mee uit

Het is helemaal niet nodig om een vrouw letterlijk mee ‘uit’ te vragen. Dat is een nogal ouderwetse manier van doen, die inmiddels ook een behoorlijk heftige lading heeft gekregen. Het komt erop neer dat je vraagt: wil je met me een avond uit gaan zodat we kunnen checken of we voor altijd bij elkaar willen blijven, een huis willen kopen en kinderen krijgen? Er is daarom niks mis mee om het meer ontspannen te brengen, door gewoon voor te stellen samen wat leuks te gaan doen. Dat kan een bepaalde activiteit zijn, want als je iets doet leer je elkaar veel beter kennen dan als je alleen maar in de bioscoop naast me zit.

10. Hou het luchtig

Wanneer je een lekker flirterig en vrolijk gesprekje aan het voeren bent is er geen enkele reden om ineens heel serieus te worden als je haar mee uit wilt vragen. Hou dus dezelfde luchtige toon aan en ga naadloos over op je vraag of ze met je uit zou willen. Als je dan ineens bloedserieus wordt kan ze daar een ongemakkelijk gevoel van krijgen, of denken dat je vrolijke manier van doen slechts een masker was of een manier om haar in te palmen. Verwerk je vraag om samen tijd door te gaan brengen daarom ook het liefste gewoon in het gesprek zelf. Voorbeeld: “Ja jij bent dus ook dol op pizza? Dan moet je echt vrijdag met me meegaan naar pizzeria zus-en-zo, daar hebben ze echt de lekkerste pizza’s van de hele stad!”.

11. Neem je verlies als een vent (als ze nee zegt)

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat ze nee zegt. Ga daar natuurlijk zo gracieus mogelijk mee om. Doe niet alsof het je geen zier uitmaakt, want daar trapt ze heus niet in. Als je haar niet leuk vond had je haar tenslotte niet mee uit gevraagd. Steken onder water zijn niet de bedoeling, want daarmee laat je zien dat je weinig zelfvertrouwen hebt en dat ze eigenlijk gelijk had dat ze nee heeft gezegd. Maar je mag heus wel aangeven dat je lichtelijk teleurgesteld bent. “Jammer, volgens mij hadden we een hele leuke avond kunnen hebben” bijvoorbeeld.


blank

Hoe vraag je hem mee uit?

Tot slot hebben we ook nog enkele handige tips voor vrouwen die graag een man mee uit willen vragen.

12. Twijfel niet! Het mag gewoon!

Hou niet teveel vast aan het aloude beeld dat mannen altijd maar de eerste stap moeten zetten. Want soms lukt het je gewoon niet om bij iemand op te vallen , terwijl je wel zeker denkt te weten dat jullie een geweldig stelletje zouden zijn. Of je weet dat hij gewoon wat verlegen is en niet zo snel de eerste stap zal nemen door je mee uit zal vragen. Dan is er niks mis mee om dat zelf te doen! Je hebt het als vrouw ook gewoon wat makkelijker dan mannen, want al die ongeschreven regels waar mannen zich toch wel een beetje aan moeten houden zijn er veel minder voor vrouwen. Vraag hem dus maar gewoon mee op een leuke date. En wees gerust, want er is echt een hele grote kans dat hij ja zegt!

13. Maak wel je intenties duidelijk

Een vrouw die een man ‘versiert’, veel vrouwen zelf hebben daar moeite mee. Maar let op: mannen kunnen er soms ook een verkeerd beeld van krijgen. Voorkom dat alles door van meet af aan duidelijk te zijn over je intenties, namelijk dat je een romantische date in gedachten hebt. Er is vaak geen reden om dit heel expliciet te zeggen, maar mocht het voor je gevoel nodig zijn, gewoon doen!

14. Ga recht op je doel af

Mannen worden lang niet zo vaak mee uit gevraagd als vrouwen en de meesten die open staan voor een nieuwe relatie zullen ook gewoon direct ja zeggen. Mannen vinden het altijd een compliment wanneer een vrouw laat merken dat ze hem wel leuk, aardig en/of sexy vindt. Dat voordeel heb je dus en daar mag je gerust gebruik van maken. Ga dus ook gerust recht op je doel af, want mannen vinden die duidelijkheid vaak heel prettig. Uiteindelijk moeten ze het logischerwijs doen zonder de beroemde vrouwelijke intuïtie. Je hoeft dus echt niet subtiele hints te laten vallen om te zorgen dat hij jou uit gaat vragen, spreek hem maar gewoon aan en stel het zelf voor!

15. Doe net of het zijn idee was

Vind je het toch een brug te ver om hem zelf mee uit te vragen? Doe het dan rustiger aan en leid hem naar het punt waarop hij er eigenlijk niet meer omheen kan om je mee op een date te vragen. Uiteraard is het hiervoor belangrijk dat het al redelijk tot goed tussen jullie klikt. Dit werkt wel het beste op plekken zoals je werk waar je veel met elkaar te maken hebt. Vraag bijvoorbeeld regelmatig zijn hulp en knoop met regelmatige tussenpozen een praatje aan. Pas in die situaties op met openlijk flirten, want er wordt al snel over je geroddeld. En toch, mochten zijn collega’s eens tegen hem zeggen: “Goh, jullie kunnen het wel goed met elkaar vinden hé?”. Dan is dat wellicht net de hint die zijn ogen zullen openen en het ideale zetje om eens met andere ogen naar je te gaan kijken.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies