Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

De beste openingszin voor je date

De beste openingszin voor je date

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Dus jullie gaan op date. Na elkaar ontmoet te hebben in de kroeg, op het werk, in de sportschool, via een online datingsite of elke andere alternatieve wijze is het eindelijk zo ver. De locatie is besproken, de activiteit is ingepland. Je hebt een lekker geurtje op gedaan en stapt vol goede moed de deur uit. Je komt aan op de afgesproken plek en daar staat hij of zij dan. En dan? Wat zeg je dan als openingszin tijdens die eerste date? Lees snel verder, want in dit artikel helpen we je een eindje op weg!


Dé perfecte openingszin bestaat niet

Boeken zijn er over volgeschreven, websites puilen er mee uit: openingszinnen. En toch is het allemaal onzin. Dé perfecte openingszin bestaat namelijk niet. Natuurlijk zijn er algemene zinnen die prima werken, maar jij bent jij toch? Je date is je date toch? En jullie situatie en eerste date is daarmee uniek toch? Waarom dan de date openen met één of andere slappe ingestudeerde openingszin?


Speel in op wat je al weet

Afhankelijk van jullie voorgeschiedenis zijn er tal van manieren om het gesprek te openen tijdens die allereerste date. Misschien hebben jullie elkaar bijvoorbeeld ontmoet via een online datingsite en is er al een heel gesprek aan vooraf gegaan voordat jullie besloten om op date te gaan. Je kunt dan in principe alle informatie die je al vergaard hebt aangrijpen om te gebruiken in je openingszin. Onderwerpen die jullie al besproken hebben, iets bijzonders aan zijn of haar profiel(foto) of de website waarop jullie elkaar hebben ontmoet. Speel in op wat je al weet en pas het toe in de opening van het gesprek. Een simpele zin als: “Zo, dat is toch weer eens wat anders dan in zo’n chatroom.” is lekker luchtig, zegt meteen iets over jullie voorgeschiedenis en nodigt uit tot een reactie. Een openingszin hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn. Ditzelfde geldt natuurlijk voor elke andere situatie waarin jullie elkaar ontmoet kunnen hebben. De eerder aangehaalde voorbeelden (kroeg, werk, sportschool etc.) zijn allemaal inkoppertjes die je prima kunt gebruiken om het gesprek mee te openen tijdens de eerste date.


Geef complimentjes (maar niet teveel!)

Complimentjes doen het altijd goed tijdens een eerste date en zijn makkelijk toe te passen aan de hand van de huidige situatie. Stel dat je opmerkt dat je date erg lekker ruikt tijdens de drie openingszoenen kan je ‘m er meteen ingooien: “Wow, lekker luchtje zeg!” Ditzelfde kan je toepassen op de kleding die je date draagt of zijn of haar verzorgde uiterlijk. “Damn, wat staat die jurk je goed!” of “Nice haircut heb je zeg!” zijn prima openingszinnen die je kunt gebruiken en waarmee je direct al pluspunten scoort. Probeer dit echter niet te overdrijven. Niets is vervelender dan een date die alleen maar loopt te slijmen.


Het weer

Is het je ooit wel eens opgevallen dat mensen altijd over het weer beginnen als ze het echt niet meer weten tijdens een gesprek. Het is echt de makkelijkste manier om een ongemakkelijke stilte te voorkomen of op te lossen. Over het weer valt altijd wel iets te zeggen. Positief of negatief, al raden we je wel aan om het gesprek altijd positief te houden. Zelfs als je door de stromende regen naar je date bent gekomen kan je er een positieve draai aangeven: “Zie je; zelfs deze hoosbui weerhoudt me niet om je nu eindelijk eens te ontmoeten.” Zeker weten dat het ijs dan al snel gebroken is en je wederom kunt rekenen op pluspunten.


Wees eerlijk als je nerveus bent

Ben je super-zenuwachtig voor jullie eerste date en bang dat je niet meer uit je woorden komt zodra je hem of haar ziet? Zeg dat dan gewoon. “Ik ben zo zenuwachtig nu ik je eindelijk in het echt zie. Vergeef me als ik er iets stoms uitflap zometeen.” Met zo’n zin scoor je punten én dek je jezelf een klein beetje in. Je laat namelijk zien dat je die ander toch best wel heel erg leuk vindt (anders zou je immers niet zenuwachtig zijn) en zegt nu alvast dat je er misschien iets stoms kan uitgooien omdat je zo zenuwachtig bent. Eerlijkheid duurt altijd het langst en er is werkelijk niets om je voor je te schamen als je best wel zenuwachtig bent om hem of haar voor het eerst in het echt te ontmoeten. Het geeft alleen maar aan dat je niet voor niets op de date verschijnt natuurlijk.


Denk niet te lang na over je openingszin

De beste openingszinnen zijn niet ingestudeerd. Ga dus niet uren voor de spiegel oefenen met dé ideale openingszin, want zoals je hebt kunnen lezen bestaat deze niet. Je maakt het jezelf alleen maar moeilijk op deze manier, want reken maar dat je super-onzeker wordt als je plots tot de conclusie komt dat je je perfect ingestudeerde openingszin kwijt bent op het moment suprême. Veel beter is het om er blanco in te gaan en op het moment zelf pas te beslissen wat de beste openingszin is. Met de tips hierboven moet het toch wel lukken om origineel uit de hoek te komen toch?


Je kunt het niet snel fout doen

Als je denkt dat je succes valt of staat met een goede openingszin tijdens de eerste date heb je het volledig mis. Je hebt namelijk al succes. Hij of zij heeft tenslotte ingestemd om zijn of haar kostbare tijd aan je te spenderen. Anders was die eerste date er sowieso nooit van gekomen. Ga met die insteek naar je date toe en laat hele gebeuren gewoon gebeuren. Je moet wel echt iets heel lomps zeggen wil je het verpesten met je openingszin en na het lezen van dit artikel kunnen we ons haast niet voorstellen dat je het dan alsnog weet te verprutsen!


Jouw ultieme openingszin

Heb je na het lezen van dit artikel nog een waardevolle aanvulling die ons en de overige lezers zou kunnen helpen? Voeg ‘m dan zeker toe in een reactie onder dit artikel. Wie weet help je één van de overige lezers wel dé perfecte openingszin te plaatsen tijdens zijn of haar eerste date met die droomman of droomvrouw!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement