Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

De beste Tinder openingszinnen

De beste Tinder openingszinnen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Dat Tinder één van de populairste dating-apps van dit moment is, hoeven we je niet te vertellen. Je zult vast wel eens van Tinder gehoord hebben via vrienden of zelf actief zijn op deze app. In dat laatste geval zul je waarschijnlijk ook hebben ervaren dat het vinden van een goede openingszin om een gesprek te starten geen eitje is. Merk je vaak dat het kaarsje niet brandt met jouw manier van aansteken? Lees dan in dit artikel welke openingszinnen je het beste kunt gebruiken om een gesprek te starten.

Hoe ontmoet ik mensen op Tinder?

Het ontmoeten van nieuwe mensen op Tinder is ontzettend eenvoudig. Download de app, meld je aan door een nieuw profiel aan te maken of in te loggen met je Facebookprofiel en je bent klaar om op zoek te gaan naar de man of vrouw van je dromen. In eerste instantie gaan de gebruikers op Tinder af op het uiterlijk en is dat bepalend voor het maken van een match. Wanneer de verbinding door middel van die match gelegd is, bestaat de mogelijkheid om een gesprek te starten en de prille, wederzijdse interesse verder te ontdekken.


Een streepje voor

Aangezien de mogelijkheid bestaat om meerdere (lees: veel) matches te krijgen, is het vaak moeilijk om een vervolg te geven aan dat kortdurende maar prettige momentje wanneer je groen licht terug hebt gekregen. Niet zo vreemd. Stel dat je op Tinder aangesproken wordt door een aantal matches die allemaal het gesprek beginnen met een droge “hoi” en er één iemand is die het gesprek begint met een leuke opmerking over je profielfoto. Dan is het toch veel aantrekkelijker om verder te praten met die ene persoon die anders begint en zich daarmee onderscheidt van de rest? Ook op Tinder zijn we selectieve wezens en is een match absoluut geen garantie voor een gesprek. Wie met een openingszin het verschil maakt, heeft een streepje voor. Maar hoe kom je tot zo’n openingszin?


Een gesprek beginnen op basis van een foto

Men zegt dat een foto meer dan duizend woorden vertelt. Nu zal het woordaantal bij het gros van de foto’s op Tinder misschien iets lager liggen, maar er blijft genoeg informatie over die je uit iemands foto zou kunnen halen. Door wat je ziet te gebruiken in je opening, maak je het meteen persoonlijk. Staat iemand met zijn of haar huisdier op de foto? Dan zou je kunnen beginnen met een openingszin als “nu wij aan elkaar gematcht zijn, zou ik ook graag willen weten of je huisdier mij ook ziet zitten..”. Met een openingszin als deze laat je zien dat je de foto daadwerkelijk bekeken hebt en niet zomaar in het wilde weg hebt liggen schieten. Wellicht valt je iets anders op aan een bepaalde foto dat je zou kunnen gebruiken om je openingszin te formuleren. Denk daarbij aan locaties, activiteiten, accessoires of kleding. Zie je bijvoorbeeld op de achtergrond van een foto een rommelige badkamer, dan zou je luchtig kunnen openen met “ik ben ontzettend blij met deze match, maar we moeten echt iets aan je badkamer gaan doen!” of “wanneer beginnen we met de grote schoonmaak?” Spontaniteit en humor in je opening worden vaak gewaardeerd.

Andere voorbeelden die inspelen op foto’s zijn:

  • “Ik zie een paar mooie vakantiekiekjes. Voor welke bestemming mag men jou wakker maken?”
  • “Hartstikke mooi, die stijlvolle kleding van je. Heb je ook een versleten joggingbroek met dito trui in je kast liggen?”
  • “Te gek, dat schilderij op je muur. Een echte Herman Brood?”

Wil je openen met een leuke opmerking over iemands uiterlijk, zorg dan voor originaliteit. Vermijd zinnen als “wat ben je mooi”. Dat zijn zinnen die getuigen van weinig originaliteit en worden (te) vaak zonder succes gebruikt om een gesprek te starten. Probeer iets leuks te maken van de opmerkingen over iemands schoonheid, zoals “je uiterlijk laat me smelten, ik ben benieuwd of jouw persoonlijkheid hetzelfde doet.” Op deze manier nodig je iemand uit om verdere informatie prijs te geven en is de kans groter dat je openingszin uitmondt in een (hopelijk) leuk gesprek.

Openen op basis van profielinformatie

Heeft iemand iets in zijn profiel gezet? Bijvoorbeeld over bepaalde voorkeuren? Dan is dat een mooie gelegenheid om daarmee een gesprek te openen. Geeft iemand aan een enorme voetballiefhebber te zijn, begin dan het gesprek door een vraag te stellen die daarop inspeelt, zoals “op welke manier kan ik jouw verdediging passeren en een goal scoren?” Wanneer iemand aangeeft van Italiaans eten te houden, begin dan met een zin als “als je moest kiezen tussen pizza, pasta of lasagne, wat kies je dan?” Op de bovenstaande manieren formuleer je een originele openingszin door een onderwerp te kiezen en de bijbehorende associaties van dat onderwerp te gebruiken in je zin. In principe heeft elk onderwerp een aantal associaties die je kunt gebruiken bij het opstellen van een zin die meteen de aandacht trekt. Het gaat erom net een stapje verder te denken dan gebruikelijk.

Een aantal andere voorbeelden die inspelen op profielinformatie zijn:

  • “Ik zie dat je van rockmuziek houdt, maar van welke muziek gaan je nekharen echt overeind staan?”
  • “Ben jij iemand die het fitnesscentrum bezoekt om je uit het zweet te werken of bij te kletsen met vriendinnen?”
  • “Een match met een keukenprins maakt mijn dag goed. Heb je ook al eens iets gekookt dat ècht niet te pruimen was?”

Tinder werkt snel en is vluchtig. Heb je informatie gevonden waar je mee uit de voeten kunt, probeer dan vooral een luchtige zin te bedenken. Op Tinder zit namelijk niemand te wachten op quasifilosofische vraagstellingen of iemand die op zoek is naar de dieperliggende betekenis van een bepaalde voorkeur.

Waar vooral niet mee te beginnen

Zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen, behaal je de meeste kans op een gesprek door een luchtige, originele openingszin te creëren die gebaseerd is op wat je op iemands profiel hebt gelezen of op iemands foto hebt waargenomen. Waar je vooral niet mee moet beginnen, zijn zinnen als “hoi, alles goed?”of “hallo, wat zie je er leuk uit”. Wanneer je hiermee begint, maak je geen verschil en slinken je kansen op een gesprek enorm.

Wat ook niet bevorderlijk is voor het starten van een gesprek, zijn openingen die seksueel getint zijn. Er bevinden zich namelijk ook leden op Tinder die puur en alleen op zoek zijn naar seks. Begin je met een seksuele opmerkingen met de intentie een gesprek te starten en grappig te zijn, dan sta je al met 5-0 achter. De andere partij denkt vrijwel direct dat je daardoor één van de velen bent die alleen maar op zoek is naar één ding. Het resultaat is vaak een onbeantwoord bericht.

Digitale blauwtjes

Heb je eindelijk een originele openingszin gevonden, maar reageert je match niet of krijg je niet het antwoord waar je op gehoopt had? Wees dan niet teleurgesteld. Het grote voordeel van Tinder is dat je het gesprek en de match gewoon kunt verwijderen en geen haan die er nog naar zal kraaien. Zodoende kun jij met volle moed door naar de volgende match, waarbij je weer een kans krijgt met een originele opening het ijs te breken. Ook kan het zomaar zijn dat de ander jou voor is en je zelf een mooie openingszin voorgeschoteld krijgt. Laat je hoe dan ook niet tegenhouden om verder te swipen door digitale blauwtjes.

Het kan ook voorkomen dat het gesprek na een veelbelovende opening totaal niet lekker loopt en je merkt dat jouw match totaal niet bij je past. Laat je ook daardoor niet uit het veld slaan maar zie het als een compliment dat jouw opening de ander aangesproken heeft. Neem dat mee in je zoektocht en wellicht dat het de volgende keer wèl een mooi vervolg oplevert.


icon app Tinder

Dit artikel is onderdeel van ons dossier over Tinder. Klik hier om alle artikelen over Tinder te bekijken.

Bekijk alles over Tinder »
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies