Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

14 tips voor een goede profieltekst op een datingsite

Gratis
14 tips voor een goede profieltekst op een datingsite

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Inschrijven op een datingsite is één ding, maar er succes op behalen is een tweede. De wereld is snel. Het internet is vlug-vlug. Een eerste indruk maak je slechts één keer en op een datingsite telt elke seconde.

Een afbeelding zegt daarbij inderdaad meer dan 1000 woorden, we schreven er al eens een artikel over, maar een praatje bij het plaatje kan ervoor zorgen dat een potentiële match je alsnog interessant genoeg vindt om verder te ontdekken als je profielfoto niet direct doorslaggevend is. Daarom in dit artikel tips en tricks hoe je een goede profieltekst voor op een datingsite schrijft.


Op welke datingsite moet je een profiel aanmaken?

Voordat we ingaan op het schrijven van een goede profieltekst, een klein overzicht met de twee populairste datingsites waar een goede profieltekst zorgt voor veel reacties.


CupifyBezoek Cupify

Cupify is een hele leuke en populaire datingsite voor alle leeftijden. Je kunt op e site een enorm uitgebreid profiel aanmaken. Niets is verplicht om in te vullen maar het vergroot wel je kansen op reacties. Naast je basisgegevens, gewoontes, uiterlijk en achtergrond kun je een eigen omschrijving invullen. Vul in deze omschrijving een leuke profieltekst in, met de onderstaande tips natuurlijk! Alle profielen op Cupify.nl worden handmatige gecontroleerd.

Bezoek Cupify

Relatieplanet

Al 10 jaar op rij is de website Relatieplanet website van het jaar. De website is een groot succes en er is voor iedereen een match te vinden. Met meer dan een miljoen leden moet je natuurlijk wel opvallen met je profieltekst. Je kunt je profiel aanmaken via de website, of via de app. Inschrijven is volledig gratis.


Zo maak je een goede profieltekst, 14 tips

Je profieltekst is het eerste dat mensen te zien krijgen nadat ze op je foto hebben geklikt en soms is het zelfs het allereerste wat men ziet als de zoekresultaten naar voren komen. Onnodig om te zeggen dat je profieltekst moet aanspreken natuurlijk.

Het is dé manier om jezelf te verkopen als je profielfoto dat al niet doet voor je. Maar wat zet je dan precies in een profieltekst? Welke punten moeten er naar voren komen en welke juist niet? Laten we voorop stellen dat je geen professionele schrijver hoeft te zijn om een goede profieltekst te schrijven. Zolang je profieltekst aan de volgende punten voldoet zit je in principe goed:


1. Kort en bondig

Afhankelijk van de datingsite wordt je totale profieltekst getoond of slechts een gedeelte ervan. Je hebt dus slechts een paar regels om de aandacht te grijpen. Sowieso zijn mensen over het algemeen niet van de hele lappen tekst lezen op het internet. Je moet je profieltekst dus vooral kort en bondig houden.

blank

2. Positief en prettig te lezen

Misschien ben je al wel even op zoek naar de liefde van je leven. Het kan dan gebeuren dat het lood je in de schoenen zakt en je een negatieve beeldvorming hebt gevormd rondom het hele ‘online dating gebeuren’. Ondanks dat dat misschien zo is; laat het nooit doorschemeren in je profieltekst. Mensen vinden positief ingestelde mensen nu eenmaal leuker dan negatieve mensen.

Wees dan ook vooral positief in je profieltekst en vermijd zware/heftige zaken. Stel dat je bijvoorbeeld psychische problemen hebt of een handicap. Bewaar dit soort zaken dan voor een later stadium. Je profieltekst is er om een eerste (positieve) indruk achter te laten.

Als iemand je echt leuk vindt zal hij of zij in het latere gesprek heus geen problemen maken rondom het rugzakje dat je met je meedraagt. Of wel, maar dan weet je ook weer meteen waar je aan toe bent.


3. Beschrijvend, maar niet te algemeen

Leuk, lief, aardig, vriendelijk, sociaal, etc. Allemaal dooddoeners die praktisch iedereen wel over zichzelf kan neerpennen. Beschrijf jezelf, maar voorkom dat je in algemeenheden vervalt. Kies liever iets dat jou uniek maakt.

Mensen lezen je profiel omdat ze meer over je te weten willen komen. Vermeld dan ook vooral zaken die specifiek op jou van toepassing zijn. Ben je een fervent bergbeklimmer? Vermeld dan welke bergtoppen je allemaal al getrotseerd hebt. Ben je meer van de Netflix en bankhangen? Schroom niet en zet in je profiel dat je professioneel bankhanger bent.

Eerlijkheid duurt het langst en jezelf anders voordoen dan je daadwerkelijk bent is een no-go op datingsites. Mensen komen er (als het tot een date komt) vanzelf achter dat je niet helemaal bent zoals je in je profieltekst beschrijft. Kies er daarom liever voor om dicht bij jezelf te blijven, maar zoals gezegd: geen algemeenheden benoemen!


blank

4. Geen taal- en spelfouten

Een open deur wellicht, maar als je profieltekst uitpuilt van de taal- en spelfouten zullen de meeste mensen een negatief beeld vormen over je. Ben je niet zeker van je eigen grammaticakennis? Laat je tekst dan vooral nalezen door iemand die wél goed is in de Nederlandse taal.

Overigens is dit een tip die je sowieso zou moeten toepassen: laat je profieltekst lezen door iemand die je goed kent. Een goede vriend(in) of een familielid bijvoorbeeld. Hij of zij kent je goed en zal dan ook snel genoeg bemerken of de profieltekst goed bij je past of niet. Eventueel kan de persoon in kwestie nog andere positieve eigenschappen rondom jouw persoontje benoemen waar je zelf nog niet aan gedacht had. Een win-win situatie dus!


5. Kies de juiste gebruikersnaam

Eigenlijk nóg veel belangrijker dan een goede profieltekst. Het is tenslotte de basis waar je hele online dating avontuur mee begint, al is dat wel afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Op Tinder is je gebruikersnaam bijvoorbeeld automatisch de naam die aan je Facebook-profiel is gekoppeld, maar op tal van andere sites zal je zelf een gebruikersnaam moeten kiezen.

Vermijd daarbij vooral rare en/of kinderachtige gebruikersnamen. Denk dan bijvoorbeeld aan “xx_Denise_xx” of “MrNiceGuy”. Deze nietszeggende namen zullen hoogstwaarschijnlijk niet al te hoge ogen gooien op een datingsite. Probeer juist origineel uit de hoek te komen met een nickname die aanspreekt én ook nog eens iets over jezelf zegt.

Vleugje humor

blank

Wil je het helemaal goed doen, dan zorg je ook nog voor een vleugje humor en zelfspot in je username. Houd het ook hier weer kort en bondig. Hoe korter je gebruikersnaam, hoe eenvoudiger deze te onthouden is. Vanuit schrijversperspectief zou je ook nog een stijlfiguur toe kunnen passen waarmee je je kansen op succes nóg meer vergroot: de alliteratie.

Bij een alliteratie is de beginklank van elk woord constant hetzelfde. Hierdoor zal je gebruikersnaam nóg eenvoudiger te onthouden zijn. Want zeg zelf: hoe lekker klinken nicknames als “BlondeBabs”, “Saarmetkrullendhaar” of “VlotteLotte”?


6. Bepaal je doelgroep

Een algemene tip als het om schrijven gaat, maar zeker één die ervoor zorgt dat je profieltekst nóg beter in elkaar steekt. Altijd als je begint met het schrijven van een tekst, moet je duidelijk hebben voor jezelf voor wie je de tekst gaat schrijven.

Dit is dus ook het geval als je een aantrekkelijke profieltekst wilt neerkrabbelen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar iemand met een passie voor wijn of wil je een partner die net als jij van reizen houdt? Ga in je tekst dan even dieper in op verschillende soorten wijnen of over de fantastische landen die je al hebt bezocht en wellicht nog wilt gaan bezoeken. Wat je precieze doelgroep ook is; houd die in gedachten en geef antwoord in je profieltekst op wat je doelgroep mogelijk van je zou willen weten.


blank

7. Begin en einde

Elke tekst bestaat over het algemeen uit drie delen: een begin, een middenstuk en een einde. Een profieltekst op een datingsite vormt hier geen uitzondering op. Er valt winst te behalen door je profieltekst origineel te beginnen en met een aanzet tot actie af te sluiten. Een veel voorkomend begin is de zin “hoi, leuk dat je m’n profiel bezoekt…”. Een regelrechte dooddoener. Het is zó nietszeggend namelijk.

Wees lekker origineel: “ook zo’n fanatieke hardloper als ik? Mooi! Wanneer gaan we een blokje om?” Eindig je profieltekst altijd met een aanzet tot actie. Om in te haken op de hardloopfanaat: “DM me om een hardloopdate in te plannen!”


8. Weet wat je wilt en ga er voor

Samenvallend met bovenstaande, maar: wie tegen iedereen praat, praat tegen niemand. Natuurlijk wil je dat je profieltekst door iedereen gelezen wordt, maar wil je ook met iedereen de dialoog aan gaan? Vast niet! Bepaal daarom precies waar je naar op zoek bent en draag dat ook uit.

Gaat het je om de liefde van je leven? Spreek dat dan uit. Ben je eerder op zoek naar vluchtig vertier? Ook niks mis mee, maar door het duidelijk in je profiel te vermelden scheid je het kaf van het koren en houd je enkel de mensen over waar je naar op zoek bent.


blank

9. Accepteer je leeftijd en wees realistisch

Opnieuw samenvallend met bovenstaande punten, maar je hebt er simpelweg niets aan om onrealistisch te zijn op een online datingsite. Dit leidt uiteindelijk alleen maar tot teleurstellingen. Hetzij aan jouw zijde, hetzij aan de zijde van je gesprekspartner.

Als je al ergens in de dertig bent, dan zul je ongetwijfeld andere verwachtingen hebben van online daten dan wanneer je in de beginfase van je twintiger jaren bent. Je bent waarschijnlijk op zoek naar de ware liefde en zult (over het algemeen genomen) voornamelijk matchen met leeftijdsgenoten. Accepteer daarom vooral je leeftijd en stel niet al te hoge verwachtingen.

Je kunt als 40-jarige dude wel 100% focussen op een leuke 18-jarige meid, maar de kans dat je een leuke jonge vrouw matcht die dezelfde verwachtingen heeft als jij zal minimaal zijn. Het is dan veel beter om je verwachtingen bij te stellen en in een vijver te gaan vissen waar de vissen wél zullen bijten.


10. Vraag om hulp

Met bovenstaande tips moet je al een eind kunnen komen, maar niet iedereen is nu eenmaal gezegend met een goede pen. Vrees dan ook vooral niet om hulp in te schakelen van vrienden, familie en/of collega’s. Wie weet heb je wel iemand binnen je kennissenkring die een geboren schrijver of schrijfster is. Hij of zij kan je dan zeker tips geven of misschien zelfs wel de profieltekst voor je schrijven.

We noemden hem al eerder, maar laat je tekst ook vooral nog even nalezen door mensen die dicht bij je staan zodat je eventuele taal- en/of spelfouten uit je profieltekst filtert en een tekst oplevert die perfect beschrijft wie jij bent en wat je zoekt.


11. Spieken is geen ramp

Je hoeft niet altijd om hulp te vragen om hulp te krijgen. “Schrijven is stelen van dieven” zei dichter Ingmar Heytze ooit tijdens de Nacht van de Poëzie. Natuurlijk had hij de zin niet zelf verzonnen. Ook hij had hem weer van een andere dichter, die hem op zijn beurt ook weer van iemand anders had. Je kunt eindeloos veel inspiratie opdoen door te kijken naar gebruikersnamen en profielteksten van andere mensen op een datingsite.

Ga voor jezelf na welke teksten je aantrekkelijk vindt. Welke je aanspreken. En ‘leen’ gerust stukjes tekst die op jou van toepassing zijn. Voorkom daarbij echter wel dat je een complete profieltekst 1-op-1 kopieert. Iemand die de tekst elders al eens gelezen heeft zal direct zien dat je de profieltekst letterlijk hebt overgenomen en daarmee zullen je kansen al gauw verkeken zijn bij de persoon in kwestie.


12. Blijf up to date

Je leven verandert. Voortdurend. Natuurlijk hoop je dat je in no-time na je inschrijving op een datingsite de ware tegen het lijf loopt, maar het is realistischer om te zeggen dat je wel even zoet zult zijn op een datingsite voordat je ‘the special one’ ontmoet. Houd in de tussentijd je profiel up to date.

Ben je bijvoorbeeld gaan reizen of onlangs verhuisd? Vermeld dat dat in je profieltekst en/of pas je instellingen aan. Niemand heeft er wat aan als je bij potentiële matches in Groningen naar voren komt, maar in de tussentijd in Maastricht bent gaan wonen of sterker nog: aan de andere kant van de globe rond wandelt.


13. Zorg voor afwisseling

Je kunt voor je gevoel nog zo’n ijzersterke profieltekst in elkaar hebben gezet, maar als je niet af en toe wisselt van profieltekst zul je nooit weten of er ergens verbeterpunten zitten. Meten is tenslotte weten en dat lukt alleen maar door te kijken welke profieltekst het beste werkt.

Laat dan ook vooral een profieltekst een maandje staan om te kijken wat de response er op is en verwissel hem na een maandje om opnieuw te ontdekken of je nieuwe tekst wellicht meer succes oplevert. Uiteraard kun je dit tot in den treure blijven doen, maar als je eenmaal hebt ontdekt dat een bepaalde tekst (of een combinatie van meerdere profielteksten) het beste werkt, verander hem dan niet meer. Never change a winning team, right?


14. Have fun

We benoemden het al in het stukje over de positieve en prettig leesbare tekst, maar benadrukken het nog maar eens: heb vooral heel veel plezier in online daten en straal dat uit middels je profieltekst. Ja, het kan frustrerend zijn als je al eeuwen door profielen heen bladert op zoek naar de ware, maar bekijk het van de positieve kant: je leeft in een tijdperk waarin je vanuit je luie stoel op zoek kunt gaan naar liefde en/of seks.

Je hoeft er de deur niet voor uit, je hoeft geen honderden euro’s te spenderen aan drankjes aan mensen waarmee het toch niets gaat worden en kunt dankzij de technologie eenvoudig met andere leuke mensen in contact komen en communiceren. Het leven is een feestje en online dating kan daarbij een hele mooie aanvulling zijn. Profileer dit vooral middels je profiel en je zult zien dat er meer response op je komt dan wanneer je bij de pakken neer gaat zitten en je profiel doordrenkt is van één en al negativiteit.


Aan de slag!

Je weet nu met welke dingen je rekening moet houden tijdens het schrijven van je profieltekst. Dit zijn echter richtlijnen. Je profieltekst hoeft dus echt niet perfect te worden. Iedereen begrijpt dat je niet ineens een Harry Mulisch bent, dus houdt de tekst vooral ook lekker dicht bij jezelf. Overigens kun je ook wat betreft profielteksten een datingsite kiezen die goed bij je past. Sites als Lexa.nl en Relatieplanet.nl bieden veel ruimte voor een tekst over jezelf. Profielen op Pepper.nl worden daarentegen vooral gevuld met foto’s. Ga dus vooral op onderzoek uit om te zien welke datingsite het beste bij jou past.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 2, 8011 CZ te Zwolle | Privacy & Cookies