Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

7 Voorbeelden van een profieltekst voor een man

7 Voorbeelden van een profieltekst voor een man

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Na je profielfoto is de profieltekst die je hebt geschreven de belangrijkste factor waar andere singles op een datingsite je op beoordelen. Een goede profieltekst kan daarom al snel de doorslag geven of een leuke vrouw contact met je op zal nemen. Maar het schrijven van een leuke, aantrekkelijke, effectieve en vooral ook persoonlijke profieltekst is zo makkelijk nog niet.

Daarom hebben we in dit artikel een aantal goede en slechte voorbeelden voor je op een rijtje gezet waarmee. Hiermee ben je zelf in staat makkelijker een geweldige profieltekst te bedenken waarmee je hopelijk al snel de ene leuke reactie na de andere binnen zult hengelen.


3 beste datingsites van 2020

lexa

1. Lexa

Bezoek
metjou

2. MetJou

Bezoek
parship

3. Parship

Bezoek


Geen inspiratie voor een profieltekst?

Wanneer je geen inspiratie hebt voor je profieltekst dan heb je helaas een behoorlijk groot probleem. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je met je persoonlijke profieltekst single vrouwen naar je inbox weet te lokken waar je echt een klik mee zou kunnen hebben. Het is weliswaar zo dat je profielfoto’s de belangrijkste factor is waar andere singles naar kijken, maar de profieltekst is direct daarna het belangrijkste punt.

Als je spectaculaire foto’s hebt kun je wel wegkomen met een wat mindere profieltekst. Wanneer je echter gewoon een normale man bent zoals zoveel anderen, niet lelijk maar ook geen fotomodel, dan kan je profieltekst wel degelijk de doorslag geven. Maar wat nu als het je maar niet lukt om een leuke en persoonlijke profieltekst uit je pen te persen, wat kun je dan doen? In elk geval maak je beter niet de fout uit ons eerste voorbeeld.


1: Een standaard profieltekst van internet gebruiken

Een van de grootste fouten die mannen maken is om een standaard profieltekst die ze op internet hebben gevonden licht aan te passen naar hun eigen situatie en die meteen als eigen profieltekst in te zetten. Dat heeft een aantal nadelen. Ten eerste zullen de meeste vrouwen, die vaak wel honderden profielen per dag bekijken, je profieltekst waarschijnlijk al vaker hebben gelezen. Daarmee val je direct onherroepelijk af voor die vrijgezelle vrouwen.

Daarnaast reflecteert zo’n tekst niet wie je echt bent, dus de kans dat een reactie uiteindelijk voor een goede match zorgt is nihil. Daarom geven we in dit artikel niet de panklare voorbeelden waar je wellicht op hoopte, maar bieden we je de hulpmiddelen waarmee je zelf een profieltekst kunt schrijven die doeltreffend maar ook heel persoonlijk is.


blank

2: De 70/30 regel

Ons eerste goede voorbeeld is dat van profielteksten die gebruikmaken van de 70/30 regel. Die regel houdt in dat 70% van je profieltekst eigenschappen, wensen en interesses van jezelf vertelt, terwijl de andere 30% van de tekst de vrouw beschrijft die je zoekt.

Natuurlijk vereist dit geen wiskundige precisie en je hoeft dus echt niet de woorden te tellen om op exact deze verhouding uit te komen. Maar wanneer je globaal aan 70/30 (of twee derde tegenover een derde) vasthoudt is dat al voldoende. Dit wordt door veel datingexperts namelijk als de perfecte verhouding beschouwt. Je geeft zo als het goed is ruim voldoende informatie over jezelf om de vrouw die je profiel bekijkt een compleet beeld van je te geven, zonder dat je meteen egocentrisch overkomt omdat je alleen maar over jezelf praat.

Besteed je het grootste deel van de profieltekst juist aan de single meid waar je naar zoekt dan kun je weer te veeleisend of needy lijken. Ook ontstaat het risico dat de lezer denkt dat je jezelf niet interessant genoeg vindt om over te praten en dat schrikt ook veel vrouwen af. Want als jij jezelf al niet leuk vindt, waarom zou een leuke vrouw dan in je geïnteresseerd zijn?


3: Toon je karakter met concrete voorbeelden

Wanneer je zelf al een tijdje aan het daten bent heb je waarschijnlijk ook al heel wat profielteksten gelezen. Je kunt dan ook vast wel beamen dat er nog altijd door veel te veel singles niet originele en zelfs ronduit saaie profielteksten worden gebruikt. We durven je geen cent te bieden voor elke keer dat je een zin hebt gelezen met de volgende strekking:

“Ik ben een sportieve spontane lieve leuke man/vrouw van … jaar.”

Natuurlijk zijn dat geweldige eigenschappen waar elke single trots op mag zijn. Sterker nog, het is wat de meeste mensen in een nieuwe partner zoeken. En toch is het niet effectief om het op deze manier in je profieltekst te zetten. Het komt gewoonweg niet heel geloofwaardig over in deze vorm. Daarom kun je deze kenmerken van je karakter veel beter in concrete voorbeelden verwerken, bijvoorbeeld op deze manier:

“Ik ga drie keer per week roeien en ik vind het altijd leuk om even met mijn vrienden de stad in te gaan voor een drankje en een praatje”.

Met de tweede variant geef je dezelfde eigenschappen aan maar dan wel geloofwaardiger en zonder als een dertien-in-een-dozijn profiel over te komen.


blank

4: Geef de lezeres een positief gevoel

Wat je ook schrijft over wie je bent of wat je doet, het aller belangrijkste is dat je de lezeres een positief gevoel geeft. Dat betekent dat je nooit negatieve dingen zegt over je werk of hoe de rest van je leven eruit ziet. De meeste single vrouwen vinden een positieve levenshouding namelijk nog vele malen belangrijker dan een hoge levensstandaard. Dat heeft niet eens automatisch te maken met je werk of je genoten opleiding.

Alhoewel het misschien je eigen ego streelt om te vertellen wat voor goedbetaalde baan je hebt, welke hoge opleiding je hebt afgerond of wat voor dure auto je rijdt, de meeste single vrouwen vinden dat gewoon niet zo interessant om te lezen. Er zijn manieren om zelfverzekerdheid en geluk uit te stralen die veel effectiever zijn dan een opsomming van die feiten. Passie, positiviteit en daadkracht uitstralen wordt in de regel veel hoger gewaardeerd. Dat komt als eerste terug in je profielfoto’s, maar ook in je tekst.


5: Straal zelfvertrouwen uit

Arrogantie is een nare karaktertrek waar vrijwel niemand zich toe voelt aangetrokken. Zelfvertrouwen daarentegen, het liefst gekoppeld aan een goed gevoel voor humor en relativeringsvermogen, vinden vrouwen over het algemeen onweerstaanbaar. Dat komt zelfs terug in de manier waarop je jouw zinnen formuleert en daarbij is elk woord belangrijk. Lees bijvoorbeeld eerst de volgende zin:

“Het zou me leuk lijken een lieve spontane vrouw met humor te leren kennen…”

En vergelijk die met deze formulering van dezelfde wensen:

“Ik zoek een lieve en spontane vrouw die tegen een gebbetje kan.”

Vergeet daarbij voor nu even dat dit veel te algemene wensen zijn en focus je op de formulering. De tweede zin straalt namelijk veel meer vastberadenheid en overtuiging uit en heeft op een profieltekst dus altijd de voorkeur.


6: Vertel wat je wel zoekt, niet wat je niet zoekt

In een goede profieltekst blijf je dus altijd positief en dat werkt ook door in het deel waarin je vertelt wat voor vrouw je zoekt. Wanneer je graag buiten in de natuur of onder de mensen bent kan dat ook een belangrijke eis zijn voor je aanstaande partner. Dat kun je natuurlijk op deze manier zeggen:

“Ik ben niet op zoek naar een vrouw die alleen maar op de bank wil hangen”.

Veel beter is het om die volledig legitieme wens in deze vorm te gieten:

“Ik zoek een avontuurlijke vrouw die er net als ik graag op uit trekt.”

Met beide zinnen bereik je hetzelfde doel, maar de tweede is veel positiever en dus effectiever geformuleerd dan de eerste. Je zult er de juiste kandidates mee aantrekken in plaats van de slechte matches mee af te stoten.


7: Afsluiten met een call-to-action

De beste profielteksten sluiten af met een bepaalde call-to-action. Dat is een afsluiting waarmee je de lezer oproept om in actie te komen. Daarmee straal je ten eerste uit dat je een open en benaderbaar persoon bent. Daarnaast is het heel effectief omdat je de tekst positief beëindigt. Je hoeft echt niet heel lang op deze afsluitende zin te broeden, ook de volgende zin kan al afdoende zijn:

“Als mijn profiel je aanspreekt hoop ik dat je me een berichtje zult sturen!”

Gebruik de woorden waar je jezelf het prettigst bij voelt en die jou het meest natuurlijk in de oren klinken om leuke dames te bewegen om contact met je op te nemen.


Conclusie

Een goede profieltekst schrijven is helaas nog niet zo eenvoudig, maar het is wel degelijk de tijd en moeite waard om daar even goed voor te gaan zitten. Veel mannen schrijven snel maar iets waar ze niet heel goed over hebben nagedacht, bijvoorbeeld omdat ze dan meteen kunnen beginnen met de profielen van leuke vrouwen te bekijken of omdat ze denken dat hun foto’s en andere gegevens verder wel voldoende zijn voor leuke reacties. En dat is zonde, want een eerste indruk maak je niet zomaar ongedaan. Helemaal nu het op datingapps en datingsites steeds gebruikelijker wordt dat je profielen kunt afwijzen (die je daarna nooit meer te zien krijgt) is het goed om van die eerste indruk meteen een geweldige te maken. Met de voorbeelden en tips uit dit artikel kom je daar hopelijk al een heel eind mee!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies