Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

30 tips voor je dating profiel

30 tips voor je dating profiel

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De eerste indruk op je persoonlijke profiel is belangrijk. De eerste indruk is bepalend: neemt iemand contact met je op of niet? Wist je dat 1 op de 3 mensen hun liefde nu online vindt?

De teller van het aantal mensen dat is ingeschreven op datingsites staat namelijk op enkele miljoenen! De wereld van online dating kan ontmoedigend zijn als je het nog nooit eerder hebt geprobeerd. Daarom is het goed onderstaande tips ter harte te nemen.


1. Vul je profiel meteen helemaal in

Wanneer je niet alles op je profiel invult denken mensen al snel dat je wat te verbergen hebt. Vul je dating profiel daarom helemaal in. Neem er ook even goed de tijd voor om dit direct na je inschrijving te doen, anders blijft het er wellicht bij. En aangezien je vaak in de eerste dagen van je aanmelding veel bezoekers krijgt wil je natuurlijk dat die meteen de juiste indruk van je krijgen.


2. Zorg dat je moeilijk weg te strepen bent

De grote keuze uit profielen op een datingsite is voor veel mensen eerder een last dan een lust. Het is onvermijdelijk om veel profielen weg te gaan strepen omdat je gewoonweg geen tijd hebt om elke single die je maar enigszins leuk vindt een reactie te sturen. Daar volgt dus uit dat ook jij ervoor moet zorgen dat je lastig weg te strepen wordt voor andere singles. Dat doe je door je profiel met zorg samen te stellen en niet zomaar wat neer te pennen.


blank

3. Zorg dat je perfect op de foto staat

Hoe moet je op de foto staan? Ten eerste is je voornaamste profielfoto er eentje waarop je goed te zien bent. Dus geen foto waarop je in de verte op een strand staat of een zonnebril op hebt, maar gewoon een leuke foto van dichtbij waarop je gezicht en in elk geval een groot deel van je bovenlichaam goed te zien zijn. Een leuke grijns of mooie glimlach werken voor zowel mannen als vrouwen prima, terwijl een man ook een snaar kan raken bij vrouwen door geconcentreerd in de verte te kijken. Lees voor meer tips hierover natuurlijk ook ons artikel met tips voor de perfecte profielfoto.


4. Gebruik alleen recente foto’s

Mensen veranderen snel en je maakt alleen op de korte termijn goede sier door te oude foto’s op je profiel te zetten. Helemaal wanneer je in de tussentijd een andere haarkleur of een heel ander kapsel hebt genomen is het goed om nieuwe foto’s te (laten) maken waardoor andere singles een goed beeld krijgen van hoe je er op dit moment uitziet.


blank

5. Plaats ook foto’s waarop je actief bent

De belangrijkste foto op je profiel is zoals gezegd eentje van je gezicht war het liefst ook je hele lichaam op te zien is. Het is echter altijd goed om daarnaast nog andere foto’s te plaatsen. Niet alleen van jezelf, maar ook actiefoto’s waarin je bezig bent met je favoriete bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan een foto waarop je gitaar speelt. Dit maakt je profiel interessanter om te bekijken en geeft de ander bovendien meteen een onderwerp om over te praten.


6. Wees eerlijk over wie je bent

Elke single heeft eigen unieke kwaliteiten, maar natuurlijk ook wat minder positieve kanten waar je wellicht zelfs wel onzeker over bent. Het heeft echter weinig zin om glashard over die mindere punten te liegen door bijvoorbeeld een lager gewicht te veinzen of te doen alsof je langer bent dan echt het geval is. Tijdens een echte date zal onherroepelijk de aap uit de mouw komen en veel mensen zullen dan toch het gevoel hebben dat je ze om de tuin hebt geleid. Zelfs mensen die normaal gesproken helemaal geen moeite zouden hebben met de kanten die je zelf minder leuk vindt kunnen dan al snel afhaken.


7. Neem de tijd voor je profieltekst

Naast de profielfoto is je profieltekst het belangrijkste aspect van je dating profiel. Daarmee laat je zien wie je bent en hoe je in het leven staat, maar ook naar wat voor iemand je op zoek bent. Neem dus echt serieus de tijd voor het vinden van de juiste woorden en pen niet zomaar je eerste gedachten neer. Menig single maakt zich er makkelijk vanaf omdat ze graag van start willen gaan met het zoeken van profielen. Die concurrentie kun je dus al achter je laten door zelf wel bij de les te zijn.


8. Hou het zo kort en bondig mogelijk

Het gaat er bij je profieltekst niet om hoeveel je schrijft, maar om wat je schrijft. Mensen zijn van nature koppensnellers, wat betekent dat we het liefst slechts een enkele zin lezen om te checken of we een tekst interessant vinden. Op welke zin het oog van jouw lezers dus ook valt, die moet als het even kan genoeg aanleiding zijn om verder te lezen. Weeg elk woord zorgvuldig en gebruik het liefst ook korte zinnen.


blank

9. Vermijd de gebruikelijke clichés

“Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd” kan een prima levensmotto zijn. Het is echter niet bijzonder origineel en dus trek je er ook niet de aandacht mee. Vermijd deze en andere clichés dus liever zoveel mogelijk. Vertel liever concreet wat nu echt belangrijk voor jou is, zonder in dooddoeners te vervallen.


10. Zorg dat de lezer blij van je wordt

Het belangrijkste wanneer je een nieuwe partner zoekt is dat je blij wordt van die persoon. Zelf moet je dus ook proberen de lezer meteen een goed gevoel te geven. Dat begint met leuke foto’s waarop je laat zien een positieve uitstraling te hebben, maar ook de toon van je profieltekst is van groot belang. Praat daarin uitsluitend positief over jezelf en hoe je leven eruit ziet.


blank

11. Val op tussen alle andere profielen

Opvallen is belangrijk, want je bent op de meeste datingsites slechts een van de vele profielen. Probeer jezelf dus te onderscheiden door bijvoorbeeld een van je wat gekkere hobby’s of interesses te vermelden in je profieltekst. Maar opvallen doe je ook met leuke en interessante foto’s, bijvoorbeeld eentje waarop je aan het sporten of op vakantie bent.


12. Wees concreet over wie je bent en wat je zoekt

Het liefst ben je zo concreet mogelijk op je profiel want dan zorg je dat de lezer meteen wat leuke aanknopingspunten heeft om op in te gaan. Daarmee help je ook jezelf bij het daten, want je krijgt eerder interessante gesprekken met passende matches. Krijg je veel korte en nietszeggende reacties? Dan kan het goed zijn dat je concreter moet zijn over jezelf en je wensen. Anders is logisch dat je reacties krijgt van mensen die vooral op je foto vallen en geen boodschap hebben aan wie je daadwerkelijk bent.


13. Vermeld je interesses lekker specifiek

Het is altijd goed om specifiek te zijn wanneer je het over jezelf hebt. Zeg dus bijvoorbeeld niet alleen dat je van reizen houdt maar benoem meteen ook enkele specifieke landen waar je bent geweest of graag nog eens naartoe wilt. Een ander voorbeeld is de uitspraak dat je van “lekker eten” houdt. Dat is natuurlijk vrij logisch, want wie houdt er nu van vies eten? Noem in plaats daarvan dat je dol bent op de Italiaanse keuken of dat mensen je midden in de nacht wakker zouden mogen maken voor sushi.


14. Wees duidelijk over wat voor persoon je zoekt

Veel singles maken de fout om voor alles en iedereen wel open te willen staan. Daar maak je echter niet automatisch een goede indruk mee. In de ideale situatie komt jouw gedroomde partner op je profiel en herkent zich meteen in de persoon die jij omschrijft. Geef dus duidelijk aan wat je zoekt in een partner, maar bijvoorbeeld ook in een relatie in het algemeen.


blank

15. Laat zien dat je een eigen leven hebt.

Laat zien dat je een eigen leven hebt door over je werk, hobby’s en andere interesses te praten. Je wilt tenslotte niet de indruk wekken wanhopig op zoek te zijn naar een partner omdat je verder niet zoveel hebt in het leven. Details zijn goed want daarmee blijft het niet te abstract en schets je echt een beeld van wie je bent.


16. Overdrijf het niet!

Het is goed om leuke dingen over jezelf te vertellen, maar sla niet door met eindeloze verhalen over je interessante en drukke leven. Ten eerste kun je daarmee ook wat te zelfingenomen overkomen en dat is niet aantrekkelijk. Maar de lezer moet ook niet het idee krijgen dat je eigenlijk helemaal geen tijd hebt voor een relatie en dat hij of zij automatisch op het tweede plan zou komen.


blank

17. Vermijd taalfouten in je profieltekst

Controleer het taalgebruik van je profieltekst op fouten in de spelling en grammatica. Veel mensen vinden het namelijk een grote afknapper wanneer iemand veel taalfouten maakt. Je maakt er ook gewoon een slordige eerste indruk mee. Laat je profieltekst desnoods even controleren door een goede vriend of vriendin die deze fouten sneller ziet dan jij, ook als jij de taalfouten van andere mensen helemaal niet erg vindt.


18. Gebruik alinea’s en leestekens

Niet alleen goede spelling en grammatica zorgen ervoor dat je tekst prettig leesbaar is, want ook de tekst opdelen in korte alinea’s en het gebruik van de juiste leestekens zorgen ervoor dat je tekst van het begin tot het eind gelezen zal worden. Alinea’s van ongeveer 4 tot 5 regels lezen het prettigst. (Bekijk natuurlijk ook hoe dat er op de profielpagina zelf uitziet).


19. Benut de beschikbare tekstopmaak

Wanneer je bij het schrijven van je profieltekst de beschikking hebt over bepaalde hulpmiddelen voor de opmaak kan het leuk zijn om daar je tekst aantrekkelijker mee te maken. Zo kun je bijvoorbeeld opsommingstekens gebruiken om enkele van je favoriete bezigheden te noemen, of bepaalde woorden vet of cursief maken zodat er meer nadruk op komt te liggen. Dat leest prettig en laat zien dat je aandacht hebt besteed aan je dating profiel.


20. Plaats liever geen groepsfoto’s

Plaats geen groepsfoto als je belangrijkste profielfoto want dat zal eerder voor verwarring zorgen dan dat het goede reclame voor je is. Singles hebben bovendien als het goed is vooral interesse in jou en niet in je vrienden of vriendinnen. Dat komt later wel als jullie inderdaad wat met elkaar krijgen.


blank

21. Voorkom dat je te sexy overkomt

Hoe aantrekkelijk je ook bent, behoed jezelf ervoor om al te sexy over te komen met je dating profiel op een serieuze datingsite. Wanneer je er goed uitziet komt dat sowieso wel uit de verf, daarvoor hoef je als vrouw echt niet met een pruillipje en als man niet met ontbloot botenlijf op de foto te staan. Veel singles zullen er ook nog eens van uitgaan dat je helemaal geen relatie maar alleen een spannend avontuurtje zoekt.


22. Praat gerust over je kinderen

Wanneer je kinderen hebt kan dat een afknapper zijn voor andere singles, maar aangezien je dat liever zo snel mogelijk weet heeft het geen enkele zin om je kinderen te verzwijgen in je dating profiel. Natuurlijk zal dit sommige mensen afschrikken, maar die mensen zou je toch al geen leuke relatie mee op kunnen bouwen. En gelukkig vinden ook heel veel mensen het helemaal niet erg, of reageren juist op je omdat ze zelf ook al kinderen hebben.


23. Vermijd onderwerpen die met het daten zelf te maken hebben

Veel mensen zien een datingsite als een noodzakelijk kwaad om een nieuwe partner te vinden. Iedereen zoekt tegenwoordig online naar een relatie, dus doen zij het ook maar zo. Het is echter niet handig om dat ook op die manier te communiceren op je profiel want dat komt negatief over en geeft de indruk dat je ook zomaar weer af zou kunnen haken omdat het hele datingproces je stiekem tegenstaat.


24. Meld niet wat je niet zoekt, maar juist wat je wel zoekt

Het heeft weinig zin om op je dating profiel te zeggen wat voor persoon je niet zoekt, want daar zal iemand die je wel zoekt zich niet zo snel door aangesproken voelen. Ook komt het al snel wat negatief over. Vertel dus liever wat meer over jouw ideale partner of waarom het je zo leuk lijkt om een nieuwe relatie te vinden.


blank

25. Romantiek is niet verboden

Veel mensen beschouwen online dating iets teveel als iets zakelijks of een wat onpersoonlijk proces. Ze zien het meer als een soort solliciteren dan als een romantische aangelegenheid. Maar juist profielen die het romantische aspect weten te omarmen zijn erg in trek bij andere singles. Uiteindelijk zoek je tenslotte geen perfect kloppend profiel maar echte liefde! Schrik er dus niet voor terug om wat romantiek erin te stoppen, want uiteindelijk zoek je geen nieuwe baan maar iemand om bij weg te dromen.

26. Vraag gerust om hulp

Online daten is al heel lang niet meer iets om je een beetje voor te schamen, want het is echt volledig normaal geworden om via internet op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Daarom is er ook echt niets op tegen om mensen in je omgeving om hulp te vragen. Vrienden en vriendinnen vinden het vaak heel leuk om je profiel te bekijken, fouten in je tekst te verhelpen of simpelweg feedback te geven of jouw unieke persoonlijkheid echt terugkomt in je profiel. Vraag dus gerust om die hulp!

27. Blijf je profiel doorlopend updaten

Het is slim om af en toe nog eens kritisch naar je dating profiel te kijken want dan kijk je er met een frisse blik naar en zie je wellicht iets wat toch anders kan. Maar natuurlijk is het ook leuk om regelmatig een nieuwe foto te plaatsen. Zo hou je het profiel nieuw en interessant. Gemiddeld zijn singles 6 tot 12 maanden aan het daten voor ze een goede match vinden dus het is verstandig om je profiel tijdens die periode up-to-date te houden.

28. Kies een goede gebruikersnaam

Wanneer een datingsite je de optie geeft om een unieke gebruikersnaam aan te maken begint het succesvol daten daar al mee. Dat kan de ideale manier zijn om alleen al met je naam op te vallen, maar waak er wel voor om geen al te jolige naam te kiezen. Want hoe grappig die ook is, je kunt er ook onbedoeld leuke mensen mee afschrikken.

29. Wees terughoudend met emoji’s

Strooi niet teveel met emoji’s maar probeer je emoties liever in woorden te vangen. Niet iedereen is gesteld op de kleurige gezichtjes en andere plaatjes die je in je tekst kunt stoppen. Dat geldt overigens ook voor privéberichtjes en met name bij de eerste reactie hou je emoji’s het beste achterwege.

30. Onderzoek welke mensen je profiel bekijken

De meeste datingsites bieden je de mogelijkheid om te zien welke singles er de afgelopen tijd op je profiel zijn geweest. Maak van die optie gebruik om te checken welke mensen zich aangetrokken voelden tot je profiel. Als je een bepaald typ single lijkt aan te trekken waar je niet blij van wordt is het tijd om nog eens kritisch naar je profiel te kijken.

Conclusie

Daten kan heel leuk zijn, maar wel alleen wanneer je jouw dating profiel zo op weet te stellen dat je de juiste singles naar je toe weet te lokken. De tips in dit artikel zijn daarbij een goede basis, maar vergeet natuurlijk niet dat jouw dating profiel vooral heel goed bij jou moet passen. Pik er dus vooral de elementen uit waar jij je voordeel mee kunt doen. Dan kun je als het goed is op een prettige en persoonlijke, maar natuurlijk ook vooral heel succesvolle manier op zoek naar een geweldige nieuwe partner.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies