Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

14 tips hoe je als vrouw de beste datingsite profieltekst schrijft

14 tips hoe je als vrouw de beste datingsite profieltekst schrijft

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Zo’n datingsite is natuurlijk heel erg leuk, maar hoe kan je op je profiel nu goed laten zien wie je bent? In deze blog vind je daar alle tips over, speciaal voor vrouwen. Wat kan je het beste doen of laten om een zo reëel mogelijk beeld te creëren, maar wel je sterke punten te laten zien?

In dit artikel zochten wij het voor je uit: van een sterke profieltekst tot een goede foto. Tot slot geven we een voorbeeld van hoe een profieltekst voor vrouwen eruit zou kunnen zien.


1. Bedenk wat je wil bereiken met je profiel

Deze tip gaat over wat je als vrouw wilt bereiken met je profieltekst. Dat zijn de volgende dingen:

 • Je wilt aangesproken worden door aantrekkelijke mannen of vrouwen.
 • Je wilt een goede indruk maken.
 • Laten zien wie je bent.
 • Kort vertellen wat je belangstellingen zijn.

Dit klinkt heel eenvoudig, en de grap is dat het dat ook is. Toch worstelen veel vrouwen nog best met een goede profieltekst en foto’s. Dat komt omdat iedereen verwachtingen heeft bij een datingsite, en het altijd spannend blijft. Daarbij heeft iedereen in meer of mindere mate, last van onzekerheden. Dat is niet erg, maar het is nou nét zonde als dat doorschemert via je datingprofiel.


2. Wat kun je beter weglaten in je profieltekst

Okay, je hebt je aangemeld op een datingsite. Zeker als je dit nog nooit gedaan hebt, is dat misschien spannend. Veel vrouwen zijn bang om wanhopig over te komen, maar zetten daardoor dingen in hun profieltekst waardoor ze juíst wanhopig lijken.
Dit kan je beter niet in je profieltekst zetten:

 • ‘Ik heb me hier aangemeld omdat ik moest van mijn vriendinnen.’
 • ‘Ik was nieuwsgierig wat het hier is.’
 • Vermijd, zeker als vrouw, het woord ‘maatje’ in je profieltekst. Dit is niet vrouwelijk en komt juist een beetje wanhopig over. Niemand op een datingsite is op zoek naar een maatje.
 • Clichés zoals ‘Ik hou van gezelligheid’ of ‘Ik hou van lekker eten’.
 • Hele hoge eisen stellen of juist aangeven welke mannen (of vrouwen) je níet wilt is niet aardig. Het stoot mensen af.
 • Jezelf naar beneden halen of allemaal grappen over jezelf maken.

De eerste twee zinnen hierboven zijn gewoon smoesjes. Daar trapt niemand in. Vrijwel alle mensen zitten achter een datingsite met de reden dat ze een (serieuze) relatie willen.


3. Vermijd de woorden “serieuze relatie”

blank

We hebben net omschreven dat smoesjes waarom je achter de datingsite zit, niet aantrekkelijk zijn. Vertellen dat je op zoek bent naar een serieuze relatie, schrikt ook af.

Het beste kan je wat je wilt op relatiegebied, helemaal weglaten. Het voegt niets toe en is wat teveel van het goede. Het is gewoon overbodig; op een datingsite is immers iedereen op zoek.


4. Belangrijk voor vrouwen: hou je profieltekst kort en luchtig

Lange lappen tekst over je leven en wat je allemaal hebt meegemaakt zijn wel erg heftig. En dat niet alleen, het is eigenlijk ook privé. Problemen die je hebt gehad zijn iets wat je misschien kan bespreken als je je date al wat langer kent. Zet ze dus niet in je profieltekst.
Vermijd ook de uitdrukkingen zoals bijvoorbeeld ‘rugzakje’, die nog weleens gebruikt worden door oudere single vrouwen.

We hebben het eigenlijk al een paar keer genoemd: hou je profieltekst lekker kort. Zo kunnen mannen snel zien wie je bent, wat je leuk vindt en wat voor type vrouw je bent. Hoe langer de tekst wordt, hoe sneller mannen hiervan schrikken. Ook is de kans bij een lange tekst simpelweg groter dat er iets in staat waar iemand op afknapt.


5. Negatieve ervaringen met mannen

Iedereen maakt weleens een of meerdere moeilijke periodes door in relaties. Sommige vrouwen zetten dan ook in hun profiel dat ze een man willen die nu eindelijk eens ‘betrouwbaar’ of ‘serieus’ is.

Een andere valkuil (die we eigenlijk al in tip 2 benoemd hebben) is dat je in je profiel zet welke eigenschappen mannen allemaal niet mogen hebben. ‘Kleine mannen, kale mannen, dikke mannen of mannen met slechte humor hoeven niet te reageren.’ klinkt zo negatief, dat ook de leuke mannen je niet snel aan zullen spreken.


6. Wel of niet Schrijven over een kinderwens

blank

Veel mannen en vrouwen hebben een kinderwens. Om dit meteen in je profieltekst te zetten, is wel erg heftig. Je geeft daarmee de boodschap dat je wel heel graag een relatie wilt. Kinderen zijn zelfs alweer een volgende stap. Zet het daarom niet in je tekst. Het schrikt af. Bij een aantal datingsites kan je wel een lijst met basisgegevens invullen (deze gaat over iemands leefstijl, leeftijd, lengte, etc) en daarop staat ook de vraag of je een kinderwens hebt. Wie wil kan het daar invullen. Er staat dan alleen ‘ja’ , ‘nee’ of ‘misschien’.


7. Schrijf over je hobby’s en belangstellingen

Dit is een belangrijk punt in je profieltekst, omdat dit mensen uitnodigt om te reageren. Mannen (en mensen in het algemeen) vinden het aantrekkelijk als een vrouw haar eigen belangstellingen heeft. Het nodigt ook uit tot een gesprek: een man kan jou een leuke vraag stellen en de ander krijgt bij jou het gevoel dat je ook een eigen leven hebt. Mannen krijgen graag het signaal dat je zaken in je leven hebt die belangrijk voor je zijn.
Ook hier hoef je niet heel ingewikkeld over na te denken: vertel kort iets over je studie, werk, belangstellingen, hobby’s of favoriete vakantieland.

Met belangstellingen bedoelen we hier echt de hobby’s of interesses die uniek zijn voor jou als vrouw.
Iets doen met vriendinnen, winkelen, uitgaan, naar het strand gaan of lekker eten vinden de meeste vrouwen leuk. Met zulke informatie vertel je niet zoveel over jezelf.


8. Doe niet te lang over het schrijven van je profiel

blank

Natuurlijk wil je een goede indruk maken als je een profieltekst schrijft. Vrouwen zijn daar vaak iets serieuzer in dan mannen.
Het is goed om aandacht te besteden aan je profieltekst en om ook je spelling even te checken. Toch is het geen scriptie die je af hoeft te leveren. Je hoeft niet al je woorden te wegen of er een kunstwerk van te maken. In onze eerste tip zie je waar een profieltekst uiteindelijk om draait. Denk er dus niet te ingewikkeld over, want een beetje spontaniteit in de tekst is ook leuk.


9. Gek op inspirational quotes? Laat die maar weg

Veel vrouwen houden van inspirational quotes hier en daar. Ook op hun datingprofiel. Zet ze niet in je profieltekst of bij je foto’s. Ze zijn niet origineel en zeggen eigenlijk helemaal niks over jou. Ook niet als je zelf het gevoel hebt dat dat wel zo is.
De wat interessantere, slimme mannen knappen helaas vaak af op inspirational quotes. Ze associëren het met een beetje wijsneuzigheid en origineel is het dus niet.
Niet doen dus, ook al vind je ze nog zo mooi en passend.


10. Tip voor als je het schrijven lastig vindt

Sommige vrouwen schudden zó een kort stukje tekst uit hun mouw, terwijl anderen dat een stuk lastiger vinden. Onthoud vooral dat het geen lange tekst hoeft te zijn. Wist je trouwens dat er verschillende datingsites zijn die hierop inspelen?

Op Pepper krijg je bijvoorbeeld een vragenlijst met allerlei originele en grappige vragen over je persoonlijkheid. Je hoeft hier alleen maar eerlijk en luchtig op te antwoorden. Dat maakt over jezelf vertellen misschien wat makkelijker.


11. Maak je profieltekst compleet met foto’s

Niet elke vrouw is even zelfverzekerd wat betreft foto’s. Toch zijn ze een belangrijke aanvulling op je profieltekst, en ze zorgen ervoor dat de kans veel groter is dat je een bericht krijgt.

Bij voorkeur plaats je minstens twee foto’s, waarop op één van de foto’s je gezicht duidelijk te zien is, en op de andere foto je hele figuur. Daarnaast kan je bijvoorbeeld enkele foto’s plaatsen waarop je bezig bent met iets dat je leuk vindt, of waarop je gezellig een kopje koffie drinkt.

Wees niet te onzeker over je figuur of je looks. Vaak vergroten vrouwen iets wat zij negatief vinden van zichzelf enorm uit. Maar een man ziet zulke punten niet, of vindt het juist erg mooi! Kortom, je hoeft niet perfect te zijn, maar de ander wil wel graag weten hoe je eruit ziet. Net als andersom.

Bekijk ook:


12. Vermijd deze foto’s bij je profieltekst

We hebben in de vorige tip verteld hoeveel en welke foto’s je het beste kan plaatsen. We hebben ook enkele tips over wat je beter niet kan doen qua foto’s:

 • Opvallende, sexy foto’s. Hiermee trek je vooral mannen aan die alleen seks willen. Een beetje sexy is mooi, maar sla er niet in door. Hou het bijvoorbeeld bij één foto, en liever subtiel sexy. Je wilt immers graag dat iemand jou beter wilt leren kennen.
 • Doorslaan in beautyfilters: deze filters maken je gezicht uiteindelijk gewoon vaag, en vaak zien mannen heel goed dat er zo’n filter gebruikt is. Vrouwen gebruiken beautyfilters veel vaker dan mannen. Kijk er liever mee uit.
 • Heel oude foto’s waarop je er totaal anders uitziet dan nu
 • Foto’s met een grote zonnebril.
 • Alleen foto’s met gekke bekken.
 • Foto’s van jou tussen je vriendinnen, zodat een man maar moet gissen wie jij bent.

13. Voorbeeld van een korte profieltekst voor vrouwen

Hieronder hebben we een voorbeeld van hoe een profieltekst voor een vrouw eruit zou kunnen zien. Je kan zelf natuurlijk iets heel anders invullen, in jouw eigen stijl.
Zoals je ziet is de tekst niet heel lang, en staat er niets in over Lisa’s verleden of over wat ze verwacht van een relatie. Toch krijgen mannen waarschijnlijk wel een beeld van haar na het lezen van deze tekst. Ook is het makkelijk voor hen om haar een vraag te stellen over bijvoorbeeld haar film – en muzieksmaak. Daarmee trekt ze sneller mannen aan die dezelfde interesses hebben. Tot slot zie je dat Lisa niet direct iets over haar karakter vertelt. ‘Show don’t tell’ dus, maar waarschijnlijk kan je wel uit de profieltekst afleiden hoe haar karakter is.

Lisa, 30 jaar (Utrecht)

“Graag onderweg, meestal met mijn camera. Ik bezoek graag musea en concerten, maar kan ook thuis genieten van een mooie film of een goed boek. Rustig, dromerig en gek op een kopje espresso. Mét een stukje taart natuurlijk! Ik hou van oude films en verzamel LP’s, het liefst van oudere artiesten. Favoriete muziek? Talk Talk en The Cranberries!
In het weekend ga ik graag met vrienden naar een kroeg of een bandje. “


14. Een goede profieltekst schrijven als vrouw is niet moeilijk.

Ook mannen zijn soms onzekerder dan je denkt. Net als jij. Daarom is het als vrouw belangrijk om je profieltekst luchtig, kort en toegankelijk te houden. Omschrijf wat je interesses en activiteiten zijn, wat je werk of studie is en wees positief. Daarbij is een grapje leuk, maar sla er niet in door en haal jezelf zeker niet omlaag.

Probeer bij je interesses de standaard activiteiten die vrouwen leuk vinden, te mijden. Winkelen, uitgaan en lekker eten vinden veel vrouwen leuk. Daar onderscheid je je niet mee, en je zal er minder interessante mannen mee aantrekken. Vraag jezelf dus af wat unieke, positieve punten of interesses van jou zijn.

Wat je verder beter kan vermijden is dat je profieltekst te lang wordt. Andere zaken die je beter niet in je tekst kan zetten zijn hoge eisen, negatieve ervaringen met mannen, dat je een serieuze relatie wilt, en inspirational quotes.

Tot slot maken enkele duidelijke foto’s je profieltekst af. Kijk daarbij uit met hele sexy foto’s. Het is zonde als mannen alleen daarvoor oog hebben. Plaats bijvoorbeeld een portretfoto, een foto waar je helemaal op staat en een foto waarop je iets doet wat je leuk vindt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies