Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Je voorbereiden op een eerste date: 18 handige tips!

Je voorbereiden op een eerste date: 18 handige tips!

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Via een datingsite heb je een leuke man of vrouw ontmoet. Jullie hebben avonden lang gechat en nu is het tijd voor de volgende stap: een date. Spannend! Maar dit wil je natuurlijk niet laten merken. Als je niet al te nerveus wilt overkomen, is het slim om je goed voor te bereiden op je eerste date. In dit artikel geven we je 18 tips.

1. Wees uitgerust

Hoe kun je je nu voorbereiden op een eerste date? Zorg er allereerst voor dat je uitgerust en fris op date gaat. Als je je de hele dag hebt moeten haasten voor werk, boodschappen en misschien wel de kinderen zal je niet ontspannen op date gaan. Doe het daarom rustig aan en verwen jezelf bijvoorbeeld eens met een lekker bad. Scrub jezelf, knip je nagels en houd een goede scheersessie. Dit klinkt misschien als een open deur, maar uiterlijke verzorging heeft meer invloed dan je denkt. Als je er goed uitziet zal je je ook beter voelen. Dat straal je uit en ja, ook je date zal dat zien!

Plan dus voldoende tijd in voor je schoonheidsritueel, zodat je ook zeker weet dat je op tijd op je date arriveert. Want te laat komen, dat is echt not done op een eerste afspraak. Je wilt natuurlijk wel een goede eerste indruk maken.

2. Besteed aandacht aan je kleding

Bedenk voor je op date gaat goed wat voor kleren je aan gaat doen. Kies comfortabele kleding waar je je aantrekkelijk in voelt. Maar: verlies niet uit het oog dat de gekozen kleding vooral bij jóú moet passen. Kleding vertelt namelijk een hoop over je identiteit, en je date zal dat onthouden. Daarnaast zal een outfit die bij je past je zelfverzekerder laten voelen. En zo wil jij natuurlijk graag overkomen op je eerste date!

3. Kies een goede locatie

Wil je je goed voorbereiden op een eerste date? Kies dan een leuke locatie! Een goede locatie is niet voor iedereen hetzelfde. Een leuk café of een gezellig restaurant doet het altijd goed, maar misschien ben bang dat je al gauw uitgepraat raakt. In dat geval kan je ook samen iets gaan doen. Naar de bioscoop bijvoorbeeld, maar je kan ook iets actiefs gaan doen wat goed bij jullie past. Houden jullie van fotografie? Dan zouden jullie het Fotografiemuseum in Amsterdam kunnen proberen! Zijn jullie sportiever aangelegd? Ga dan eens naar een klimwand of ga een avondje salsa dansen.

4. Dek jezelf een beetje in

Omdat je toch op stap gaat met een onbekende, is het een goed idee om jezelf een beetje in te dekken. We willen niet te negatief doen, maar je eerste date hoeft het geen uren te duren – wat nou als het toch niet zo klikt? Maak jullie eerste echte kennismaking lekker kort, en spreek dat van tevoren ook zo met elkaar af.

Mocht het nou hartstikke leuk zijn, kunnen jullie altijd nog op dat moment besluiten om toch meer tijd met elkaar door te brengen. Door van tevoren de tijdsduur te bepalen hou je de verwachtingen ook in toom. Trouwens, vertel ook altijd even aan een vriend of familielid waar en met wie je bent en hoelang jullie date ongeveer zou duren. Gewoon, voor de zekerheid: je weet het maar nooit.

5. Zorg ervoor dat het ‘waar en wanneer’ van jullie date helder is

Om op tijd op je date te kunnen arriveren, is het natuurlijk wel handig dat jullie allebei weten hoe laat en waar jullie hebben afgesproken. Zorg ervoor dat dit heel duidelijk is: zo sla je geen flater omdat jij bij de ene ingang van het restaurant staat te wachten, en je date bij een andere ingang, die er toevallig ook is. Of heeft ‘in de namiddag’ toch net een wat andere betekenis voor jou dan voor je date, zodat je tijden op elkaar staat te wachten. Dat zorgt voor ongemak en irritatie, dus zorg ervoor dat het glashelder is waar en wanneer jullie date begint.

6. (Video)bel elkaar nog even

blank

Hebben jullie heerlijk gechat op de datingsite waar jullie elkaar van kennen, maar elkaar nog nooit in het echt gesproken? Het is een goed idee om elkaar voorafgaand aan jullie date nog even te bellen. Zo krijg je een iets meer vertrouwd gevoel met elkaar en kun je tijdens je ontmoeting nog refereren aan een opmerking uit jullie telefoongesprek, als je even niet zo goed weet wat je moet zeggen.

Helemaal goed: tegenwoordig kun je ontzettend gemakkelijk videobellen en krijg je een nog realistischer beeld van je date. Zo weet je ten eerste zeker dat je daadwerkelijk met de persoon afspreekt waarmee je hebt gechat, en is het ijs meteen gebroken.

7. Ga – een klein beetje – op vooronderzoek uit

Natuurlijk wil je niet als een stalker overkomen, maar een beetje vooronderzoek naar je date is nooit verkeerd. Verdiep je een beetje in de interesses en het werk van je afspraakje. Zo kun je als je eenmaal echt tegenover elkaar zit een leuk gesprek voeren over hetgeen wat je date interesseert. Het scheelt ook weer ongemak als hij of zij over een functie of een hobby begint te praten waar je werkelijk waar nog nooit van hebt gehoord.

Als het gesprek even stilvalt, kun jij het door je opgedane kennis meteen oppikken met een leuk weetje over de hobby van je date. Extra tip: kijk wel een beetje uit dat je het alleen hebt over de dingen die je al kón weten, omdat je date deze informatie op zijn of haar profiel had staan of diegene je er zelf over heeft verteld. Je wilt natuurlijk niet als een engerd overkomen…

8. Droom niet te veel weg, maar blijf realistisch

Zo’n date kan natuurlijk best spannend zijn, en in je hoofd is de avond al meerdere keren als een soort film afgespeeld. Je hebt al wat vooronderzoek gedaan en weet meer van de interesses van je afspraakje. Misschien hebben jullie al een paar keer met elkaar gechat, of zelfs gebeld, en heb je al een heel beeld van je kersverse date geschetst.

Probeer in voorbereiding voor jullie date je dagdromen op een laag pitje te zetten, en ga met een realistische houding jullie afspraakje in. Je kunt het beeld van je date pas bevestigen als jullie elkaar écht hebben gezien en gesproken. Als je al een heel beeld bij zijn of haar gedrag, stem en uiterlijk hebt, geef je jouw date geen eerlijke kans. Probeer daarom niet te veel weg te dromen en realistisch de ontmoeting aan te gaan.

9. Denk van tevoren over de begroeting na

Drie kussen, een high five, een handdruk? Soms is een begroeting met je neef al ongemakkelijk, laat staan met je date die je voor het eerst ontmoet. Denk dus alvast even na over de manier waarop jij je afspraakje gaat begroeten.

Onze tip: kondig je keuze aan. Zeg bijvoorbeeld: wat leuk om je te zien, ik geef je drie kussen, hoor! Zo vermijd je dat ongemakkelijke moment dat jullie misschien allebei een andere begroetingskeuze maken, of dat jullie gewoonweg even niet weten wat jullie moeten doen.

10. Heb een leuk gesprek

blank

Jullie hebben natuurlijk al via de chat gepraat, maar in real life is het misschien moeilijker om een gesprek gaande te houden. Bereid daarom van tevoren al wat vragen voor die je zou kunnen stellen. Gesprekken over hobby’s en passies zijn altijd goed. Probeer zo veel mogelijk open vragen te stellen, zodat je date niet het gevoel heeft aan een kruisverhoor onderworpen te zijn.

Wees jezelf, maar laat zware onderwerpen als voorgaande liefdes en stress op het werk vooral achterwege. Dat komt wellicht later wel – dit is jullie eerste ontmoeting, het is nu tijd om nog even af te tasten. En: een beetje mysterieus is niet verkeerd, toch? Klets over luchtige dingen, lach veel en geniet vooral van de gezellige avond. Voor je het weet is hij of zij van jou!

11. Toon lekker veel interesse

Het kan echt zenuwslopend zijn om met een heel nieuw persoon af te spreken. Jij wilt diegene leren kennen, maar jezelf ook van je beste kant laten zien. Daardoor kun jij je heel erg gaan focussen op wat je zegt, hoe je doet en hoe je tafelgenoot zich gedraagt. Een gesprek beginnen met iemand die je niet kent, lastig, hoor.

Wat we je willen meegeven: geniet lekker, en toon vooral interesse in je date – als je het leuk met hem of haar vindt, natuurlijk. Stel wat leuke vragen over het werk, dromen of hobby’s en luister geïnteresseerd naar het antwoord. Zo komt het gesprek meteen lekker op gang én laat je jouw afspraakje meteen weten dat je hem of haar wel ziet zitten. Score!

12. Waak voor een bepaalde bewijsdrang of juist verlegenheid

blank

Je date zal jou natuurlijk ook vragen stellen over je leven. Dat kan soms best lastig zijn, want hoe moet je eigenlijk antwoorden? Je wilt natuurlijk niet gaan opscheppen over je werk, maar je wilt ook niet timide overkomen. Misschien krijg je daardoor de neiging om de dingen die je doet een beetje te gaan ophemelen, om maar zo leuk en interessant mogelijk over te komen.

Of je klapt juist een beetje dicht, omdat je geen arrogante indruk wilt wekken. Aaargh, wat moet je nou zeggen? Probeer die bewijsdrang of juist die verlegenheid echt los te laten en gewoon jezelf te zijn. Dat is echt makkelijker dan het klinkt. Hoe zou je deze vraag bijvoorbeeld beantwoorden als een vriendin hem stelde? Je bent leuk zoals je bent – zolang je dat in je achterhoofd houdt, komt het helemaal goed.

13. Vergeet niet je telefoon onzichtbaar te maken

Je ziet het soms in datingprogramma’s op televisie: iemand gaat tijdens een afspraakje uitgebreid zitten bellen op het toilet. Doe dit zeker niet als je een goede indruk wilt maken op je eerste date, maar zet je smartphone lekker op stil en stop hem diep in je tas. Je wilt je aandacht schenken aan diegene met wie je een afspraakje hebt, en niet aan je vrienden die op dat moment heel nieuwsgierig zijn naar hoe je date gaat. Jij zou het toch ook niets vinden, als je date constant op zijn of haar telefoon zit (of nog wel heel lang op het toilet zit…).

14. Flirt een beetje met je date

Vergeet niet dat je op date bent – en niet op een sollicitatiegesprek. Jullie zijn hier samen om elkaar te verkennen en om te kijken wat jullie relatie samen kan worden. Daar mag dus best geflirt worden. Raak je date af en toe subtiel een beetje aan: leg bijvoorbeeld je hand even op zijn arm of geef haar drie kussen op de wang bij de ontmoeting.

Door de aanraking wordt de flirterige spanning versterkt, en dat wil je natuurlijk op je date. Ook door je lichaamstaal kun je verleidelijk overkomen: zorg voor een open houding, veel oogcontact en natuurlijk een glimlach.

15. Drink met mate

Voor veel mensen hoort bij een gezellige avond ook een lekker drankje. Bij je eerste afspraak kan een drankje soms ook de spanning er een beetje afhalen. Let alleen wel goed op je alcoholinname tijdens je eerste date, en drink echt met mate. Je wilt niet per ongeluk met een dubbele tong praten, of dingen doen die je achteraf eigenlijk helemaal niet had willen doen.

Het is erg ongemakkelijk als jij diegene bent die een borreltje te veel op hebt, maar ook samen flink drinken is niet per se de bedoeling van jullie eerste date. Dit is het moment om elkaar beter te leren kennen – en dat gaat toch het beste nuchter.

16. Bereid je alvast voor op de rekening

blank

Net als bij de begroeting, is ook het betalen van jullie drankje, eten of uitje een heikel punt. De grote vraag is natuurlijk: wie gaat er betalen? We leven in 2019, de man hoeft echt niet de rekening meer te betalen, of is het juist galant? Daar verschillen de meningen nogal over, dus het kan best lastig zijn om je hier haarfijn op voor te bereiden.

Bedenk daarom gewoon alvast wat je zelf prettig vindt en hoe je het beste kan reageren op je date. Dringt je afspraakje bijvoorbeeld aan om te betalen, en word je daar een beetje ongemakkelijk van? Accepteer met een glimlach en bied aan tijdens de volgende date de rekening te betalen. Zo laat je meteen merken dat je nog wel eens wilt afspreken.

17. Neem op tijd afscheid

Stel, de date is zo gezellig dat jullie al over jullie eerder afgesproken tijdslimiet (zie tip 4) zitten? Neem gerust langer de tijd om elkaar te leren kennen, maar probeer wel op het hoogtepunt te stoppen. Oók als jullie midden in een geanimeerd gesprek zitten, kan het juist een slimme zet zijn om afscheid te nemen.

Zo blijf je lekker mysterieus en zal hij of zij nog lang aan je blijven denken… Je zult al gauw een belletje kunnen verwachten voor een nieuwe date, om het gesprek weer voort te zetten. En wat is er nou leuker dan die spannende vlinders na een geslaagde eerste date?18. Last, but not least: geniet er gewoon van

Misschien heb je al een tijd niet gedate, vind je het erg spannend om af te spreken of heb je het gevoel dat je snel op zoek moet naar de ware: probeer het daten toch niet al te serieus te nemen. Een eerste date is er om van te genieten, niet om meteen trouwplannen te maken.

Geniet dus van het gezelschap van je afspraakje, jullie gezellige setting en die heerlijke spanning. Je zult er in de toekomst met een heerlijk gevoel op kunnen terugkijken! Hadden jullie toch niet zo’n klik? Geen probleem, want er zwemmen meer vissen in de zee. Je hoeft niet teleurgesteld te zijn als je het daten niet al te serieus neemt en van elke date probeert te genieten. Veel plezier!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies