Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

De beste vragen om elkaar beter te leren kennen

De beste vragen om elkaar beter te leren kennen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Na je ogen goed de kost te hebben gegeven, bijvoorbeeld op een online datingsite, is er iemand die jouw aandacht getrokken heeft. Je hebt kort kennis gemaakt en wilt deze potentiële prins of prinses beter leren kennen. Dat ga je natuurlijk doen door verder te babbelen én vragen te stellen. Maar welke vragen kun je stellen om erachter te komen wat voor vlees je in de kuip hebt? Je leest het in onderstaand artikel.

Vragen stellen is altijd de basis

Vragen stellen. Dat is de basis van elke soep die in het leven gebrouwen wordt. Uiteindelijk gaat het erom dat die soep goed smaakt en je zintuigen prikkelt. En dat bereik je door de juiste vragen te stellen. Vragen die er voor zorgen dat je wijzer wordt, welke vervolgstappen je moet nemen of erachter komt waar je aan toe bent. Dat geldt ook wanneer je iemand ontmoet hebt die je beter wilt leren kennen. Door goede vragen te stellen, te luisteren en verder te vragen, laat je niet alleen je interesse blijken, maar vogel je ook uit of diegene met wie je praat goed bij je past of gaat passen. Je wilt immers niet achteraf tot de conclusie komen dat je aan een dood paard getrokken hebt.

Dan rijst natuurlijk wel de vraag: Wat zijn goede vragen?

Open vragen

Om een goedlopend gesprek te creëren is het belangrijk om open vragen te stellen. Dat zijn vragen die beginnen met een “hoe, wat, wie, wanneer of waar”. Door open vragen te stellen, laat je geen ruimte over voor de ander om je vraag simpelweg met “ja” of “nee” te beantwoorden. Wanneer je iemand beter wilt leren kennen zijn dat de antwoorden waar je weinig tot niets mee kunt. Natuurlijk kan het één of meerdere keren voorkomen dat je een gesloten vraag stelt. Geen paniek. De open vragen stellen je altijd in staat om door te vragen en zo meer te weten te komen.
De 5 beste vragen die je iemand kunt stellen
Wanneer je iemand hebt leren kennen die jou aanspreekt, dan wil je natuurlijk het liefste hem of haar het hemd van het lijf vragen. Waar moet je beginnen en welke vragen kun je stellen? Wij hebben een aantal vragen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn je hobbies?
Oké, deze vraag voelt eigenlijk aan als een verplicht nummertje en een beetje cliché, maar je wilt toch weten wat de ander leuk vindt om te doen in zijn of haar dagelijks leven. Je kunt deze vraag op verschillende manieren stellen. Vaak staat een hobby gelijk aan een passie, dus je zou bijvoorbeeld ook kunnen vragen wat zijn of haar klokje laat tikken. Wanneer de ander zijn passie of hobby heeft benoemd, dan zou een goede vervolgvraag zijn waarom deze activiteit of dit onderwerp zo dicht bij zijn of haar hart ligt. Mensen praten graag over datgene wat hen aanspreekt, dus met deze vraag kun je de plank niet misslaan.

Op welke goede eigenschap ben je trots?
Door te vragen naar eigenschappen, kun je iemands karakter leren kennen. Om het gesprek lekker positief te houden, begin je natuurlijk bij de goede eigenschappen. Om het niet slechts bij één eigenschap te houden, kun je na deze vraag doorvragen naar de andere positieve eigenschappen die bij deze persoon horen. Echte lefgozers kunnen eventueel ook vragen naar de minder goede eigenschappen, maar de vraag is of je deze bij aanvang van het kennismakingsproces al voor je kiezen wilt krijgen. Ook kan het zo zijn dat je hier geen eerlijk antwoord op krijgt. Men profileert zich in eerste instantie natuurlijk het liefst als de beste potentiële partner ever. Zonde, want uiteindelijk gaat het altijd om het totaalplaatje en daar horen minder goede karaktertrekken ook bij.

Wat waardeer je het meest in een vriendschap?
Door deze vraag te stellen, kun je erachter komen hoe deze persoon omgaat met vriendschappen en waar hij of zij waarde aan hecht binnen een vriendschap. Ook niet geheel onbelangrijk als je iemand beter wilt leren kennen. Aangezien de mens een groepsdier is zegt de manier waarop we met onze vrienden omgaan veel over onszelf.

Als het ijs al wat meer is gebroken, of je kent elkaar al wat beter, kan het ook ontzetten leuk zijn om wat gênantere vragen te stellen. Op die manier kun je leuke dingen over elkaar te weten komen en elkaars innerlijk beter begrijpen.

Wat is je favoriete serie?
Om te checken of een avondje bankhangen en Netflix met jouw potentiële match ook tot de mogelijkheden behoort, zou je deze vraag kunnen stellen. Misschien delen jullie op dat vlak wel dezelfde interesses of genres. Het kan ook zijn dat de ander liever helemaal geen series kijkt en er liever op uit trekt. Daar kom je maar op één manier achter en dat is (juist) door er naar te vragen.

Wat wil je bereiken in je leven?
Heeft de persoon met wie je praat een plan of leeft hij of zij van dag tot dag? Voor sommigen is ambitie een ontzettend belangrijk onderwerp. Wanneer jij tot die categorie behoort, dan wil je natuurlijk weten welke doelen iemand gesteld heeft in het leven en wat hij of zij eraan doet om er voor te zorgen dat de doelstellingen behaald worden. Deze vraag gaat je daarbij helpen.

Wees oprecht
Naast de bovenstaande vragen zijn er natuurlijk een hoop andere vragen die je kunt stellen om een persoon beter te leren kennen. Denk daarbij aan vragen als “hoe ziet jouw perfecte dag eruit?” of “hoe belangrijk is familie voor je?”. Het allerbelangrijkste bij het stellen van de juiste vragen en het creëren van een goed gesprek is je oprechte interesse. Ben je oprecht geïnteresseerd in de ander, dan stel je vragen vanuit je hart en zul je merken dat dit het gesprek ten goede komt.

Krijg je in de eerste instantie niet het antwoord waar je op gehoopt had, dan kan het zeker geen kwaad om door te vragen met een open vraag. Toon je geen oprechte interesse, dan zul je het effect daarvan merken in de ‘kwaliteit’ van je gesprek. Ongemakkelijke stiltes zullen dan vaak meer regel dan uitzondering zijn.

Om je voor te bereiden op een gesprek kun je ook een aantal vragen voor jezelf op papier zetten. Denk daarbij goed na over wat jij belangrijk vindt om te weten. Gebruik je notities echter niet als een afvinklijstje maar stel je open vraag en luister goed naar het antwoord. Dat kan namelijk een mooie gelegenheid voor een nieuwe vraag zijn, die misschien niet op je lijstje stond en zo kun je hem of haar alleen maar nog beter leren kennen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement