Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Dating via chat: deze datingsites hebben een chatfunctie

Dating via chat: deze datingsites hebben een chatfunctie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Wanneer je oog op iemand is gevallen, dan verschijnen er ineens een hoop vraagtekens in je gedachten. Je raakt nieuwsgierig en wilt het liefste zoveel mogelijk over deze persoon te weten te komen.

Dat doe je door een gesprek aan te knopen en vragen te stellen. Dat kan op veel verschillende manieren, zoals via de chatfunctie van een online datingsite.

Goede chatsites om te daten voor singles

Sinds de introductie van MSN Messenger is chatten niet meer weg te denken uit onze manier van communiceren. Inmiddels is dat programma alweer museummateriaal en zijn er talloze manieren op de markt verschenen die digitaal babbelen faciliteren, waaronder WhatsApp en Facebook Messenger. Wanneer je van plan bent een nieuwe liefde te zoeken via een datingwebsite, dan wil je natuurlijk niet meteen je nummer of je Facebookprofiel prijsgeven aan iemand die je interesse gevangen heeft. Daarom is het fijn wanneer een datingsite een chatfunctie heeft, zodat je de eerste gesprekken via deze weg kan laten plaatsvinden. In dit artikel hebben we de beste datingsites met chatfunctie voor jou op een rijtje gezet.


LexaBezoek Lexa

Al meer dan 10 jaar staat Lexa in de top 10 van meest populaire datingsites. Dat komt niet alleen door de gebruiksvriendelijkheid van het platform, ook gaat Lexa met de tijd mee. Sinds de introductie van de chatfunctie LexaMessenger, kunnen leden die wederzijdse interesse hebben elkaar nòg sneller beter leren kennen. LexaMessenger biedt naast het maken van een praatje ook de mogelijkheid om foto’s te delen en digitaal te flirten met andere gebruikers. De site heeft een ontzettend grote ledendatabase, waardoor er altijd veel leden online zijn die net zoals jij op zoek zijn naar een nieuwe liefde.

Bezoek Lexa

ParshipBezoek Parship

Parship is een online datingplatform dat van online daten een visueel feest maakt. Dat doen ze door jou de mogelijkheid te bieden een fotocollage op je profiel te plaatsen. Dat zegt immers meer dan duizend woorden. Wanneer je dat gedaan hebt en je verder je profiel 100% in orde hebt gemaakt, dan presenteert Parship jou een lijst met matches. Aan de rechterkant van je profiel kun je vervolgens zien wie van je matches online is, zodat je een praatje kunt maken. Start je een chat, dan wordt een mix van elkaars profielfoto’s in het scherm geladen. Zo krijg je een plaatje bij het praatje en mogelijkerwijs gespreksstof.

Bezoek Parship

WeetWieJeDateBezoek WeetWieJeDate

Zoek je een betrouwbare manier om iemand beter te leren kennen, dan is WeetWieJeDate een goede optie. Op deze website worden namelijk alle profielen handmatig gecontroleerd, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken of de persoon met wie je praat echt is en geen chatrobot. Heb je iemand gevonden waar je interesse in hebt, dan is het starten van de chatfunctie kinderlijk eenvoudig. Heb je een leuk gesprek en voelt het vertrouwd, dan kun je ervoor kiezen de videofunctie te activeren, zodat je diegene met wie je gezellig aan het kletsen bent live kunt zien. Zo kom je er gauw achter of degene die je interesse heeft gevangen, deze ook vast kan houden.

Bezoek WeetWieJeDate

Van chat naar date

Chatten is een fijne manier om iemand snel beter te leren kennen. Door de laagdrempeligheid is het voor veel mensen ook een veiligere manier om een gesprek aan te knopen. Je hoeft immers niet op iemand af te stappen of bang te zijn dat je met het schaamrood op je kaken in een publieke ruimte af moet druipen.

Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het chatten. We zetten hieronder uiteen hoe je het beste van een leuke chat tot een gezellige date komt.

Wees creatief en een interessante gesprekspartner

Hoewel online chatten laagdrempeliger is dan een real life gesprek, wilt dat niet zeggen dat je geen moeite hoeft te doen om een gesprek te beginnen. Je kunt er namelijk niet van uitgaan dat de persoon in wie jij interesse hebt, op basis van jouw profiel en foto’s kan bepalen of jij een leuke gesprekspartner bent.

Start met een goede openinszin

Start daarom het gesprek met een pakkende en frisse openingszin, die inspeelt op datgene wat die leuke vent of knappe dame op het profiel heeft staan. Zo zet je meteen de toon en wek je interesse.

Een opening zoals “hoi, alles goed” is echt not done en wordt vaak linea recta richting de prullenbak verwezen. Neem gerust de tijd om met iets creatiefs op de proppen te komen, des te groter is de kans dat diegene waar jij je oog op hebt laten vallen op jouw uitnodiging voor een chatsessie ingaat. Het is sowieso verstandig om in je openingszin de naam van je match te benoemen. Onderzoek heeft uitgewezen dat je hiermee 60% meer kans hebt op een reactie.


Online profilering versus real life

We doen het allemaal, zowel de mannen als de vrouwen: jezelf optimaal online profileren. Op Facebook, Instagram en Snapchat laten we vooral de leuke dingen van ons leven zien. Op een dating site is dit niet veel anders. Niets mis mee, zolang je er rekening mee houdt tijdens het chatten met die zo perfect lijkende man of vrouw.

Bedenk dan ook dat je tijdens het chatten altijd te maken hebt met een bepaalde vertragingstijd. Jullie hebben beiden even de tijd om over je antwoord na te denken, iets wat in het dagelijks leven natuurlijk net wat anders in de praktijk gaat. Hierdoor kan je gesprekspartner online erg sympathiek over komen terwijl hij of zij in real life bijvoorbeeld veel minder spontaan blijkt te zijn.


Wees altijd voorzichtig

Het kan voorkomen dat je al snel een enorme klik hebt met iemand via de chat. De digitale vonk springt over en het liefst deel je direct alles met die ander. Wees daar toch liever wat voorzichtig in. Er liggen bij online daten altijd risico’s zoals bijvoorbeeld datingfraude op de loer.

Op de hierboven benoemde datingsites worden de profielen handmatig gecontroleerd. Je weet dan ook (vrijwel) zeker dat je spreekt met diegene die je denkt te spreken. Helaas zijn er zat datingsites die werken met chatrobots, ingehuurde mensen of erger nog; met fraudeurs of derde partijen die je (persoons) gegevens inkopen.

Hoe leuk iemand ook lijkt via de chat, geef nooit zomaar:

  • Je volledige naam
  • Je adres en woonplaats
  • Je telefoonnummer
  • Je privé e-mail

Je voelt na een aantal chats vanzelf wel aan of jullie een stapje verder kunnen gaan. Er zijn vandaag de dag talloze manieren om het contact voort te zetten zoals Facebook Messenger, Kik Messenger, Viber, Skype en Whatsapp, maar wanneer de chatgesprekken goed verlopen zijn en zowel jij als je potentiële match het gevoel hebben dat er een klik is, dan zal het normaliter niet lang duren voordat jullie besluiten een date in te plannen.

Een mooie gelegenheid om de gesprekken die jullie via de digitale snelweg hebben gehad een goed vervolg te geven en elkaar nòg beter te leren kennen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies