Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

10 goede openingszinnen voor tijdens het chatten

10 goede openingszinnen voor tijdens het chatten

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

“Weledele dame. Mag ik van deze gelegenheid gebruik maken om u ten dans te vragen?” – De tijd dat dit de standaard-openingszin was van vrijwel iedere man ligt al wel weer een tijdje achter ons. Heel misschien dat je opa of vader ‘m heeft gebruikt om je moeder of oma te versieren, maar vandaag de dag geschiedt een doorsnee openingszin toch net wat anders.

We schreven al een artikel over openingszinnen die je in ‘real life’ kunt gebruiken, maar vandaag helpen we je een eindje op weg als het om digitale openingszinnen gaat. Benieuwd hoe je het beste een gesprek kunt openen tijdens het chatten? Lees dan vooral verder!


Verschil tussen online en offline openingszinnen

Het internet heeft ons veranderd. Op tal van vlakken, waar we in dit artikel niet dieper op zullen ingaan. Waar we je wel graag wat meer over willen vertellen is het verschil tussen een openingszin in het echte leven en een openingszin via de digitale snelweg. Er zit namelijk best wel wat verschil tussen en als je dit verschil her- en erkent zal het gemakkelijker voor je worden om ook in het digitale versierspel met de beste openingszin te komen.


De zeer korte aandachtsspanne op het internet

Allereerst is de aandachtsspanne op het internet korter dan in ‘real life’. Ook in real life zijn we tegenwoordig snel afgeleid, maar nog lang niet zo snel als via het internet. Staat de profielfoto op een datingsite of app ons niet aan? Weg ermee en door naar de volgende. Is de foto wel leuk, maar de profielomschrijving slecht? Ook weg er mee. Duizend anderen voor jou in de plaats. Bevalt de profielfoto en de profieltekst en is het tijd om een gesprek te beginnen? Berg je dan maar, want ook na je slechte openingszin kun je zo de deur gewezen worden. Hoe cool jij zelf ook bent en hoe goed je intenties ook waren. De ander kan dat nooit in zo’n kort tijdsbestek te weten komen en neemt doorgaans niet de moeite om achter de ‘ware ik’ van de ander te komen. Een eerste indruk is dan ook super-belangrijk op het internet en nog meer dan in het echte leven, maak je die geen tweede keer.


Je mist een groot deel van de communicatie

Communicatie an sich is al een moeilijk geheel. Er zijn altijd twee partijen: zender en ontvanger. De zender zendt iets uit en de ontvanger vangt iets op. Wat de ontvanger opvangt is afhankelijk van hoe hij of zij de boodschap interpreteert. Hoe vaak heb je het zelf wel niet meegemaakt dat hetgeen je zei compleet anders werd geïnterpreteerd door de ander? Bedenk je dan dat communiceren via de digitale snelweg nog vele malen moeilijker is.

Bij online communicatie mis je namelijk twee essentiële onderdelen van communicatie die je in het echte leven wél tot je beschikking hebt: lichaamstaal en intonatie. Je kan met je lichaam of de manier waarop je iets zegt veel goed maken als je openingszin waardeloos is. Je kunt namelijk extra informatie meegeven. Bijvoorbeeld door contact te maken door je hand op iemands schouder te leggen of je stem lager of juist hoger te laten klinken. Op die manier begeleid je dus de woorden die uit je mond komen en deze begeleiding ontbreekt volledig als het om online communicatie gaat. Bij online communicatie zul je het 100% van de geschreven woorden moeten hebben, eventueel begeleid met een smiley. Maar dat is dan ook je enige hulpmiddel tijdens het chatten. Goed om in acht te nemen als je iemand succesvol wilt versieren met een digitale openingszin.


Tips voor goede openingszinnen op het internet

Nu je weet dat er een duidelijk verschil zit tussen online openingszinnen en offline manieren om het gesprek te openen is het goed om eens te kijken naar het KUPA principe. KUPA helpt je namelijk altijd met online versieren en geldt voor zowel mannen, als vrouwen.
Wat is KUPA?

KUPA is een acroniem en staat voor Kort, Uniek, Persoonlijk en Amusement. Dit zijn belangrijke elementen die je kunt toepassen bij je openingszin tijdens het chatten. Een openingszin volgens het KUPA principe is namelijk:

  • Kort – De korte aandachtsspanne op het internet zorgt er voor dat korte zinnen het beter doen dan langere zinnen.
  • Uniek – Je match krijgt waarschijnlijk tal van matches en berichten op een dag. Het is dus belangrijk dat je je weet te onderscheiden van de massa.
  • Persoonlijk – Door je openingszin persoonlijk te maken geef je aan dat je hebt opgelet. Iets uit de profielfoto of profielomschrijving benoemen bijvoorbeeld, is altijd goed.
  • Amusement – Iedereen houdt van humor en vrolijke mensen. Een grapje of een kwinkslag is de perfecte ijsbreker tijdens het chatten.

Een goede openingszin tijdens online communicatie is dus kort, uniek, persoonlijk en (licht) humoristisch. De perfecte openingszin bevat al deze elementen, maar ook wanneer je slechts één of enkele element(en) gebruikt verhoog je al de kans op succes.


10 kant en klare openingszinnen voor tijdens het chatten

Eigenlijk zou je met bovenstaande tips zonder verdere hulp al tot een goede openingszin moeten kunnen komen. Maar speciaal voor de luie lezers onder ons hebben we hieronder 10 kant en klare openingszinnen voor je op een rijtje gezet die je zelf alleen nog maar hoeft te kopiëren en te plakken.

1. “Hey vreemdeling…”
Hoe simpel wil je het hebben? En toch is ie effectiever dan alleen “Hey” of “Hey naam…”. Je erkent dat jullie vreemden van elkaar zijn en triggert de ander om daar verandering in te brengen.

2. “Gefeliciteerd met mij als match…”
Deze is gedurfd, maar speels tegelijk. Je wekt min of meer de schijn dat de ander ‘blij’ moet zijn met jou als match en nodigt op die manier je match uit om te ontdekken waarom dat dan zo is.

3. “Doen, durven of de waarheid…”
Oh zo puberaal, maar zeg eerlijk: vond je het niet reuze spannend om het spelletje te spelen met een jongen of meisje waar je een oogje op had? Ook in ons volwassen leven prikkelt zo’n zin de fantasie en nodigt hij uit tot een reactie. Ook is het knap moeilijk om een gesprek dood te laten bloeden of saai te laten worden met zo’n openingszin. Je zou immers voldoende extra gespreksstof moeten kunnen genereren aan de hand van de gestelde vragen en de verkregen antwoorden.

4. “Hoe ziet je perfecte dag er uit?”
Iedereen fantaseert wel eens over zijn of haar perfecte dag. Het is dan ook een prima manier om te achterhalen met wat voor soort persoon je te maken hebt. Bereid je wel voor op de wedervraag, want waarschijnlijk zal hij of zij het berichtje eindigen met: en jij?

5. “Als je morgen overal ter wereld wakker zou mogen worden, waar zou dat dan zijn?”
Goed vergelijkbaar met de vorige openingszin. Ook deze prikkelt weer de fantasie, maar kan ook oude herinneringen ophalen. Aan die ene fijne vakantie of rondreis bijvoorbeeld. Heb je meteen het vervolg van je gesprek ook op gang en kun je dus weer gemakkelijk achterhalen hoe reislustig je gesprekspartner wel of niet is en daarom wel of juist niet bij je past.

6. “Je lijkt me het type die in de vrije uurtjes ….. doet/beoefent/speelt etc.”
Veel mannen (maar soms ook vrouwen) denken dat (online) versieren een interview houden is. Vraag na vraag komt voorbij en de gesprekspartner denkt daadwerkelijk dat hij of zij voor een sollicitatiegesprek is gekomen. Een normale vraag die vrijwel iedereen stelt is: “wat zijn je hobby’s?”. Door de vraag anders te formuleren en ‘m om te buigen tot een statement verklein je de kans dat je openingszin als ‘boring-zoveel-heb-ik-er-genoeg-gehad’ wordt gezien.

7. “Wat vind je zo leuk/lekker/fijn dat iemand je er ‘s nachts voor mag wakker maken?”
Met deze openingszin trigger je het brein van de ander om aan iets positiefs te denken. Iets leuks, fijns, spannends, grappigs, etc. Een positieve associatie doet het altijd goed en de vraag is natuurlijk ook redelijk uitlokkend: je match die je midden in de nacht wakker maakt voor iets leuks, lekkers, fijns, etc. Dat kan alleen maar goeds betekenen natuurlijk!

8. “Geloof je in liefde op de eerste swipe/klik?”
Een speelse openingszin die vrijwel altijd een reactie uitlokt (en meestal ook wel een glimlach teweeg brengt) bij de ander. Niets meer, niets minder. Uiteraard wel even aanpassen aan de hand van het gebruikte platform.

9. “Wat is het meest avontuurlijke wat je ooit gedaan hebt?”
Ook weer zo’n uitlokkende openingszin die vaak positieve associaties opwekt. Je hebt hierbij echter wel kans dat de ander aan iets anders ‘avontuurlijks’ denkt dan jij, maar aan de andere kant weet je dan wel meteen met wat voor type je te maken hebt.

10. “Naam, jij bent veel te leuk/knap/cool/awesome voor ‘platform’. Stop er mee!”
Deze openingszin is volledig volgens het KUPA principe. Hij is kort, persoonlijk (door het naamgebruik), redelijk uniek en humoristisch. Zeker weten dat je hiermee een glimlach op het gezicht van de ander weet te toveren en een tegenreactie gaat ontvangen. Ook hier wel natuurlijk weer even de juiste gegevens zoals de naam en het platform invullen voordat je ‘m kopieert en plakt!


Jouw ideale openingszin?

We hopen je met dit artikel een eindje op weg te hebben kunnen helpen om tot de perfecte openingszin te komen voor digitaal chatten. We zijn nu echter wel benieuwd naar jouw ideale openingszin voor op de digitale snelweg. Heb je er één (of meerdere natuurlijk)? Laat hem ons dan weten via een reactie onderaan dit artikel. Wie weet help je je mede-lezers wel zijn of haar droomman/vrouw er mee aan de haak te slaan!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

parship openingszin
© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement