Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Wanneer afspreken bij dating op het internet? 7 tips

Wanneer afspreken bij dating op het internet? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Met online daten kun je eenvoudig voor langere tijd vanuit je luie stoel contact leggen met andere mensen. Maar laten we eerlijk zijn: ooit komt er een dag dat je je date in het echt gaat ontmoeten! Wanneer dat is?

Dat is voor iedereen verschillend, maar binnen drie weken na het eerste contact blijkt goed te werken. Je wilt alleen geen stress hebben over jullie eerste afspraakje – misschien kun je wel wat hulp gebruiken. Daarom geven we je meer uitleg over wanneer af te spreken bij dating op internet in dit artikel.


1. Wat is het perfecte tijdsbestek om af te spreken

Je wilt graag afspreken met je online flirt. Maar wanneer kun je nu het beste sturen op een face to face afspraak? Je wilt niet wanhopig overkomen, maar je wilt ook je tijd niet verdoen als het niet klikt. Zoals je eerder al las, is de perfecte tijd om af te spreken ongeveer drie weken na jullie eerste contact.

Afspreken tussen 17 en 24 dagen na jullie eerste bericht

Om heel precies te zijn: tussen 17 en 24 dagen na jullie eerste hallo zijn de beste dagen om elkaar in het echt te ontmoeten. Volgens wetenschappers die onderzoek deden naar online dating, zul je tussen deze dagen het meeste jezelf zijn – en heb je dus een goed beeld van je online date. Natuurlijk verschilt het per persoon en per situatie wanneer je af wilt spreken, maar dit is het perfecte tijdsbestek voor een ontmoeting met iemand die je van een datingsite kent.


blank

2. Waarom je niet té lang moet wachten met afspreken

Je weet nu dat je het beste in ongeveer drie weken na jullie eerste contact kunt afspreken. Maar vind je het toch nog spannend om je online date in het echt te gaan ontmoeten, of heb je het gevoel dat je toch nog wat langer de tijd nodig hebt om diegene te leren kennen? Dat is natuurlijk geen enkel probleem, maar té lang wachten kan wel een probleem worden. We leggen je uit waarom.

Je hebt meer kans op een teleurstellende date

Hoe langer je met iemand praat die je nog nooit in het echt hebt gezien, hoe meer je zelf een beeld van diegene gaat vormen. En dat beeld klopt heel vaak niet – je date wordt steeds meer naar je eigen gedachtes gevormd. Hoe langer jij dat doet, hoe hoger je de lat voor je online flirt legt: diegene kan uiteindelijk nooit meer aan jouw verwachtingen en het beeld dat jij schepte voldoen. En dat zou erg zonde zijn, want met een open blik kom je veel verder. Om een teleurstellende date te voorkomen, moet je dus beter niet te lang wachten met het maken van een afspraak.

Om niet over je eigen grenzen te gaan

Het chatten vanuit je eigen luie stoel kan heel fijn zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je misschien wel dingen zegt die je in een face to face gesprek nooit zou zeggen. Het voelt veilig om online te blijven praten, maar het zorgt er ook voor dat je sneller over je eigen grenzen gaat als je alleen online met elkaar communiceert.

Je date kan gaan twijfelen aan je intenties

Als je erg zenuwachtig bent voor je date, dan wil je hem het liefste zo veel mogelijk uitstellen. Maar verplaats je eens in de schoenen van je flirt: hij of zij wil graag met je afspreken, maar jij houdt steeds af. Diegene kan dan gaan denken: is mijn online date wel wie hij of zij zegt dat ze is, heeft mijn date wel tijd voor me, of erger nog – ligt het aan mij dat we niet afspreken? Je wilt natuurlijk niet voor twijfels en onzekerheid zorgen, daarom is het goed om niet al te lang te wachten met een ‘echte’ afspraak.

Om een catfish te voorkomen

Je kent vast het programma Catfish wel – helaas is niet iedereen precies wie hij of zij zegt te zijn op het internet. Hoe sneller je met iemand afspreekt, hoe sneller je zeker weet dat je echt met die leuke jongen uit Tilburg aan het praten bent en niet met een oudere man uit Leeuwarden. Om dat ‘catfish effect’ te voorkomen, is het fijn als je elkaar in het echt hebt gezien. Ook al is het maar voor een klein kopje koffie om elkaar te ontmoeten en daarna verder te chatten op het internet. Het zou jammer zijn als je al een emotionele connectie voelt en dat je online date niet blijkt te zijn wie jij dacht.

Om zeker te weten dat jullie hetzelfde willen

Sommige mensen vinden dat ‘jagen’ op datingsites gewoon hartstikke leuk. Met zo veel mogelijk mannen of vrouwen praten, en zich begeert voelen. Dat is prima, maar niet als jij er heel anders in staat: als je op zoek bent naar een serieuze relatie en weken aan het chatten bent met iemand die het alleen maar prima vindt om met elkaar te praten, kan dat voor een teleurstelling zorgen. Door niet te lang te wachten met afspreken weet je zeker dat jullie neuzen dezelfde kant op staan, en dat jullie allebei op zoek zijn naar een serieuze relatie / een wat lossere flirt / iemand om mee naar bed te gaan.


blank

3. Waarom je niet te snel moet afspreken

Dat je niet te lang moet wachten met afspreken, is nu duidelijk. We willen het niet moeilijk voor je maken, maar ook te snel afspreken met je online date is niet zo’n goed idee.

Je wilt wel voldoende gespreksstof hebben

Natuurlijk hoef je niet álles van je online love interest te weten, maar het is wel fijn als je voldoende weet om een fatsoenlijk gesprek op gang te kunnen houden. Jullie spreken natuurlijk af als jullie iets gemeen hebben of als jij je interesseert in iets wat diegene doet: of dat nou zaken als hobby’s, muzieksmaak of werk zijn, het is wel fijn als je voldoende gespreksstof hebt voor jullie date.

Om zeker te weten dat jullie hetzelfde willen

Ook bij te snel afspreken kun je al gauw verschillende intenties hebben. Als je op zoek bent naar een wat serieuzere date, kun je bij te snel afspreken al snel de indruk wekken dat je gaat voor een leuke nacht samen. Helemaal datingsites als Tinder of InnerCircle, die erg op uiterlijk zijn gebaseerd, kun je al gauw dit misverstand krijgen. Door nog iets langer met elkaar te chatten, weet je zeker dat jullie hetzelfde willen van jullie ontmoeting.

Je moet diegene wel kunnen vertrouwen

De belangrijkste reden om niet te vlug met iemand af te spreken die je online kent, is natuurlijk veiligheid. Het is belangrijk dat je het vertrouwen hebt in diegene met wie je afspreekt, want je wilt niet in een onveilige situatie terecht komen. Natuurlijk heeft het chatten via een datingsite niet de garantie op dat je iemand door en door kent en dus ook kunt vertrouwen, maar je kunt wel beter een inschatting maken als je niet te snel met je online date afspreekt. Vaak zal iemand die je beter wil leren kennen ook het beste met je voor hebben.


blank

4. Wie vraagt wie voor een date?

Als je het gevoel hebt dat je jouw online date wel in het echt wilt ontmoeten, is het moment daar: je moet het initiatief gaan nemen, of ervoor kiezen om af te wachten tot de ander het initiatief neemt. Dit kan erg lastig zijn, want je wilt niet te gretig overkomen, maar ook niet te afwachtend.

Bij de vraag wanneer je afspreekt bij dating op het internet, komt ook dit aspect om de hoek kijken. Er zijn geen vaste regels voor wie nou wie vraagt voor een date. Het is 2020, dus de vrouw hoeft echt niet meer te wachten tot de man haar op date vraagt: als jij wilt afspreken, kun jij jouw online date gewoon uitnodigen om in real life wat te gaan drinken.

Als je liever afwacht tot de ander je vraagt, is het wel een goed idee om een paar subtiele hints te geven dat jij een ontmoeting wel ziet zitten. Het belangrijkste is: doe wat goed voelt!

Ga op onderzoek uit voordat je besluit om elkaar in het echt te ontmoeten

Het internet is werkelijk waar top als je wilt daten. Via datingsites kun je leuke vrijgezellen ontmoeten, maar je kunt ook goed op onderzoek uitgaan als je al iemand hebt gevonden. Voordat je de keuze maakt om elkaar in real life te gaan zien, is het een goed idee om even de detective uit te hangen. Kijk via een zoekmachine wat er over je date te vinden is. Kijk of jullie wellicht gemeenschappelijke vrienden hebben, en het belangrijkste: of de verhalen die hij of zij je vertelt wel kloppen. Doe dus je huiswerk voordat je besluit te gaan daten: dat geeft toch een veiliger gevoel en kan je een boost geven om die afspraak te maken.


5. Het belangrijkste: ben je er al klaar voor?

Nu je weet dat je het beste na ongeveer drie weken elkaar kunt ontmoeten, dat het niet uit maakt wie nou wie op date vraagt en dat je een beetje online onderzoek moet doen voordat je gaat afspreken, staat niets je meer in de weg. Het belangrijkste is nu om te kijken of je er echt klaar voor bent.

Natuurlijk zul je een beetje zenuwachtig zijn, maar kijk je ook naar jullie ontmoeting uit, of heb je er eigenlijk helemaal geen zin in? Heb je genoeg informatie over diegene, of heb je echt het gevoel dat je met een wildvreemde gaat afspreken? Kijk dan of je toch meer tijd nodig hebt voordat jullie elkaar ontmoeten. Dat geldt natuurlijk ook andersom: als je staat te springen om af te spreken, maar er zijn nog geen drie weken voorbij, hoef je echt niet te wachten tot het zo ver is. Als jij er klaar voor bent, en je date ook, ga er dan voor!


6. Stel je verwachtingen goed vast

Het is belangrijk om te kijken wat jij van je date wilt. Noteer bijvoorbeeld voor jezelf de drie dingen die je erg belangrijk vindt in een potentiele lover, en drie dingen waar je écht op afknapt. Hou in je achterhoofd dat jij je verwachtingen niet te hoog moet stellen: niemand ziet er precies zo uit als op zijn of haar profielfoto – je kiest natuurlijk je allermooiste foto uit – en je date zal waarschijnlijk ook zenuwachtig zijn om jou te zien.

Ongemakkelijke stiltes

Soms zullen er misschien ongemakkelijke stiltes vallen omdat jullie even niet weten wat te zeggen. Dat is helemaal niet erg, maar het is wel belangrijk dat jullie uiteindelijk hetzelfde willen. Gaat hij voor seks, terwijl jij op zoek bent naar een potentiele bruidegom? Dan gaat er echt wat mis. Stel daarom van tevoren je verwachten goed vast en deel deze verwachtingen ook met je online liefje, zodat jullie tijdens jullie ontmoeting niet van de koude kermis thuiskomen.

Afgesproken? Volg dan dit advies

Yes, jullie date staat! Jullie hebben een datum en een locatie om elkaar in het echt te zien. Omdat je toch online aan het daten bent, is het wel belangrijk om altijd iemand in te lichten waar je naar toe gaat. Hou bijvoorbeeld je vrienden op de hoogte van de date en spreek af op een openbare plek, zodat je nooit in een onveilige situatie terecht komt. Nu hoef jij je alleen nog maar voor te bereiden op jullie eerste ontmoeting. Tips nodig? Lees dan dit artikel.


7. Leer elkaar online beter kennen

Heb je zelf een leuke man of vrouw ontmoet online maar heb je nog niet zo’n behoefte om elkaar al face to face te zien? Leer elkaar dan online iets beter kennen. Zo ga je toch een nieuwe stap in en laat je zien dat je wel meer van jezelf wilt laten zien. Wissel bijvoorbeeld je Facebookprofiel uit, zodat jullie meer inzicht krijgen in elkaars leven. Daarnaast kun je vragen naar meer foto’s en kun je aanbieden zelf ook meer foto’s op te sturen. Op deze manier stellen jullie je toch allebei open voor een nieuwe stap én kunnen jullie een beter beeld over elkaar vormen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement