Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Online daten: Hoe gaat het in zijn werk?

Online daten: Hoe gaat het in zijn werk?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je bent nieuwsgierig geworden, je bent al een poosje single en je overweegt om online dating een kans te geven. Tijdens het uitgaan, via via of in de rij van de supermarkt kom je maar niemand tegen of je vindt het lastig om iemand aan te spreken. Steeds vaker hoor je de succesverhalen om je heen. Het taboe rondom online dating lijkt te zijn verdwenen en er zijn al vele voorbeelden van stelletjes die elkaar vonden dankzij het internet.

De keuze van een datingsite
Vele soorten mensen en zo ook vele soorten datingsites. Voor de verschillende wensen en eisen van eenieder is er altijd wel een passende datingsite te vinden. De keuze begint al bij jouw doelgroep. Welke personen wil jij online bereiken? Datingsites voor hoger opgeleiden, 50-plussers, homo’s en lesbiennes of wellicht heb je voorkeur voor de reguliere sites die geschikt zijn voor iedereen. Een aantal datingsites zoals bijvoorbeeld Pepper promoten de betrouwbaarheid van de site. Op deze datingsite bevinden zich voornamelijk singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie en alle profielen zijn bij de aanmelding handmatig gecontroleerd.

Inschrijven
Over het algemeen vragen datingsites je om een persoonlijkheidstest in te vullen bij je aanmelding. Aan de hand van de antwoorden die jij geeft, ontstaat er een profiel en word jij gekoppeld aan geschikte mannen of vrouwen. Het is belangrijk om de test zo goed en compleet mogelijk in te vullen om de beste matches te krijgen. Probeer zo echt mogelijk te blijven op jouw profiel en upload een leuke, mooie maar realistische foto.

Kosten
Bij de aanmelding op de datingsite wordt meestal nog geen betaling gevraagd waardoor je gratis kunt bekijken welke matches jij krijgt. Vaak wordt er dan wel geld in rekening gebracht om berichtjes te kunnen openen en/of versturen. Heb je leuke matches waarin je geïnteresseerd bent of heb je berichtjes ontvangen die je graag wilt lezen, zal je waarschijnlijk een abonnement moeten afsluiten. De hoogte van het maandbedrag is afhankelijk van de periode van jouw abonnement en verschillend per website. Het is verstandig om de voorwaarden goed te lezen en te bekijken of het abonnement stopt na een X-aantal maanden of dat de verlenging automatisch in gang wordt gezet.

Dating
Heb je besloten om te betalen voor een tijdelijk abonnement, dan zijn alle opties toegankelijk. Je kunt berichtjes sturen naar jouw matches en berichtjes terug ontvangen van iedereen die zich aangesproken voelt door jouw profiel. Sommige sites bieden een chatfunctie waardoor je op een veilige manier met elkaar kunt kletsen en erachter kunt komen of je samen een eerste date wilt plannen.

Voordelen
Er zijn genoeg voordelen te bedenken waarom online dating het proberen waard is. Als je op weinig plekken komt om nieuwe singles te ontmoeten, kan het weleens lastig worden om een potentiële liefde te vinden. Als jouw sociale kring beperkt is, of het wil gewoonweg niet lukken, wat staat jou dan in de weg om online dating een kansje te geven? Iedereen op deze websites is elkaar aan het versieren en dus hoef je je niet ongemakkelijk te voelen. Ben je in contact met iemand gekomen die na korte tijd toch niet in je straatje blijkt te passen? Geen probleem, deze persoon is zo weer uit jouw chatcontacten verwijdert. Heb je besloten om een profiel aan te maken? Probeer er zo open mogelijk in te stappen en je verwachtingen laag te houden. Zorg er in eerste instantie voor dat je een leuke avond achter de laptop hebt. Mocht er een contact uitgroeien tot meer, is dat mooi meegenomen!

Nadelen
Uiteraard, online dating heeft ook nadelen. Velen vinden het onnatuurlijk en een gemaakte situatie. Alle leden op deze website zijn op zoek en er is geen toevallige romantische ontmoeting bij zoals iedereen dat eigenlijk het liefste zou hebben. Het daten begint niet door een natuurlijke aantrekkingskracht maar door een combinatie van een datingprofiel en het sturen van berichtjes. Online zijn er ook mensen bij die hele andere verwachtingen zullen hebben dan jij. Het is belangrijk om het kaf van het koren te leren scheiden om niet teleurgesteld te worden. Een eerste date kan erg spannend zijn, je hebt elkaar immers nog nooit gezien. Zou de aantrekkingskracht er offline ook zijn?

Tips
Om op een leuke en goede manier te beginnen aan online dating kun je wel wat tips gebruiken. In eerste instantie is het belangrijk om je te focussen op jouw eigen profiel. Kom je over zoals je werkelijk bent en heb je een goede foto geplaatst? Het heeft geen zin om een toneelstukje op te voeren om beter uit de verf te komen, uiteindelijk zoek je toch naar een offline date! Wil je in contact komen met iemand? Vertel dan kort maar krachtig waarom zijn of haar profiel er voor jou uitsprong. Als je eenmaal in contact bent met een leuke match, probeer dan na verloop van tijd een afspraak in te plannen. Hoe langer je online berichtjes naar elkaar blijft sturen, hoe groter het verwachtingspatroon zal worden en hoe meer informatie jullie zelf zullen gaan invullen. De kans op een teleurstelling wordt hierdoor groter en kun je maar beter voorkomen. Uiteraard plannen jullie je eerste afspraakje op een openbare plek waar jullie je beiden veilig kunnen voelen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies