Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe komt het dat je op oudere leeftijd nog maagd bent?

Hoe komt het dat je op oudere leeftijd nog maagd bent?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De meeste mensen doen in hun puberteit hun eerste ervaringen op op het gebied van seks. De een begint al jong met zoenen en zal niet veel later de eerste keer seks hebben, terwijl anderen daar liever iets langer mee wachten. Naast de mensen die in hun puberteit hun eerste ervaringen opdoen, zijn er ook veel mensen die dat niet doen. Mensen die nog maagd zijn als ze 20, 30 of 40 jaar oud zijn.

Hoewel de media, de ‘norm’ en de ervaring van anderen doen lijken alsof er iets mis mee is als je op oudere leeftijd nog maagd bent, is dat absoluut niet zo. Er kunnen immers een hoop redenen zijn waarom je op oudere leeftijd nog maagd bent. In dit artikel lees je daar meer over.


Datingsites met de hoogste succes-ratio

lexa

1. Lexa

Bezoek
metjou

2. MetJou

Bezoek
parship

3. Parship

Bezoek


6 redenen waarom je nog maagd bent

Voor veel mensen vindt de eerste keer seks plaats in hun puberteit. De gemiddelde leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben is zo rond de 17 jaar. Hoewel dit dus door velen als een soort ‘standaard’ gezien wordt, zijn er ook héél veel mensen die hun eerste keer pas veel later beleven. Dit kan veel verschillende redenen hebben. Hieronder bespreken we een aantal van deze redenen.


blank

Reden 1. Het ontbreken van de juiste persoon

Wachten tot je die ene persoon tegenkomt met wie je de eerste keer graag zou willen delen, is een vaak geziene reden waarom mensen langer maagd blijven. In plaats van hun maagdelijkheid ‘zomaar’ weg te geven, willen ze de ervaring met iemand delen van wie ze houden, iemand die het waard is. Een speciaal iemand met wie ze ‘het’ graag zouden willen ontdekken.

Het tegenkomen van die juiste persoon kan echter soms best lastig zijn, vooral als je bijvoorbeeld weinig sociale contacten hebt of als je het heel druk hebt met je studie of werk. Hierdoor kan het zo zijn dat je op oudere leeftijd nog steeds niemand bent tegengekomen met wie je die eerste keer zou willen delen.

Het internet kan je helpen om nieuwe mensen te leren kennen. In dit artikel lees je meer over online daten en hoe het werkt. Onderstaand artikel kan je helpen om (ook buiten het internet) nieuwe mensen te ontmoeten en je sociale cirkels te verbreden.


Reden 2. Worstelen met seksualiteit

Er zijn veel mensen die om wat voor reden (en op wat voor schaal) dan ook worstelen met hun seksualiteit. Dit kan een reden zijn waarom iemand nog geen seks heeft gehad. Het kan zijn dat je door het worstelen met je seksualiteit geen intimiteit met anderen wilt of durft te hebben. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je aseksueel bent en daardoor geen romantische (of seksuele) gevoelens hebt voor andere mensen.

Dit is niets om je voor te schamen en komt vaker voor dan je denkt. Worstel je met je gevoelens of met je geaardheid? Dan kan het absoluut helpen om daar hulp bij te zoeken. Dit kan door met iemand te praten die je vertrouwt, maar je kunt ook hulp zoeken van een therapeut. Zo krijg je ruimte om in een veilige setting te bespreken en uit te vogelen hoe het zit met jouw seksualiteit.


blank

Reden 3. Verstoord zelfbeeld

Heel veel mensen hebben een probleem met hun zelfbeeld. Ze vinden zichzelf niet knap, slim, lang, dun, gespierd, grappig, creatief of aardig genoeg. Dit negatieve zelfbeeld kan een reden zijn dat je nog nooit iemand dichtbij hebt laten komen of dat je nog nooit iemand hebt durven benaderen. Hoe dit verstoorde zelfbeeld is ontstaan, is iets wat je uit zou kunnen zoeken met behulp van een professional. Wil je geen hulp zoeken, omdat je dat vervelend vindt? Dan is dit iets waar je zelf ook best iets aan kunt doen.

Schrijf bijvoorbeeld eens minstens vijf dingen op die jou zo leuk maken en hang dit briefje op je spiegel. Zeg deze dingen tegen jezelf en zorg dat je ze ook echt voelt en geloofd. De negatieve dingen die we onszelf vertellen, zijn namelijk vaker niet dan wel waar. Door de focus te leggen op alles wat je wél bent en wat wél leuk aan je is, krijg je mogelijk iets meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je je minder ongemakkelijk voelt in contact met andere mensen.


Reden 4. Religie

Religie speelt voor veel mensen een grote rol als het draait om je maagdelijkheid verliezen. In veel gevallen is het namelijk zo dat je geen seks mag hebben voor het huwelijk. En ja, als je dan nog niemand hebt gevonden met wie je zou willen trouwen, is het gevolg dat er op het gebied van seks dus ook niets gebeurt. Daar is niets mis mee, tenzij jij er persoonlijk veel last van hebt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je worstelt met de druk die op je staat of dat je met vragen zit over seks en de manier waarop dat zou moeten verlopen. Ook kan het zijn dat je het moeilijk hebt met de regels die jouw geloof je oplegt. In dat geval kan het heel goed zijn om daar met iemand over te praten. Dit kan iemand zijn die je vertrouwt of eventueel een therapeut.


Reden 5. Angst

Naast bovenstaande redenen kan ook angst een grote rol spelen als het gaat om de eerste keer. Misschien vind je het idee dat iemand jou naakt zal zien heel eng. Of misschien ben je bang dat je prestaties tegenvallen of dat anderen je niet aantrekkelijk zullen vinden. Dat het heel erg pijn zal doen of dat anderen je zullen afwijzen omdat je geen ervaring hebt. Wanneer je last hebt van angsten als het gaat om seks, dan kan het goed zijn om hier met iemand (bijvoorbeeld een goede vriend(in) of een therapeut) over te praten. Meestal zijn die angsten namelijk goed te behandelen en/of weg te nemen.


Reden 6. Nare ervaringen

Mensen die (in hun verleden) te maken hebben gehad met nare ervaringen op seksueel gebied, kunnen veel moeite hebben met intimiteit. Ze worden liever niet aangeraakt of ervaren seksuele gevoelens misschien zelfs als iets wat slecht is. Als je zelf te maken met hebt gehad met seksueel misbruik of seksueel geweld, dan kan het enorm helpen om hier met een professional over te praten.

Niet alleen seksueel misbruik of geweld kunnen invloed hebben op hoe iemand naar seks kijkt of hoe iemand zich daarbij voelt, maar ook andere nare gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat er problemen zijn op seksueel gebied. Ook in dit geval is het aan te raden om de hulp van een therapeut in te schakelen.


blank

Schaam je niet voor je maagdelijkheid

Als je op oudere leeftijd nog maagd bent, dan is de kans aanwezig dat je je daar voor schaamt. Er wordt namelijk veel over gesproken en ook in de media is seks iets wat veel voorkomt. Als je ‘het’ nog nooit hebt gedaan, kunnen dit soort dingen ervoor zorgen dat je steeds meer het gevoel krijgt dat je raar bent of dat het raar is dat jij het nog nooit hebt gedaan. Onthoud dat er veel meer mensen zijn die op oudere leeftijd nog maagd zijn. Er is geen regel qua leeftijd waarop je seks moet hebben gehad. Dit is persoonlijk en verschilt per persoon. Schaam je dus niet als je wat later bent, daar is helemaal niets mis mee.

Zoek hulp als je dat nodig hebt

Ben je nog maagd terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt? Dan kan het zo zijn dat een van bovenstaande redenen daar de oorzaak van is. In dat geval zou je bijvoorbeeld de hulp van een seksuoloog in kunnen schakelen. Daarnaast kan therapie je helpen om met angsten om te leren gaan of om nare (of traumatische) gebeurtenissen te verwerken/behandelen. De stap om daadwerkelijk hulp te gaan zoeken, kan een moeilijke zijn. Onthoud dat je zeker niet de enige bent en dat er niet voor niets therapeuten zijn die zich hebben gespecialiseerd in dit soort problemen. Ze zijn er om je te helpen en er is niets om je voor te schamen.

Maagd zijn op oudere leeftijd

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom iemand nog maagd is op oudere leeftijd. Misschien heeft iemand gewoon nog niet de juiste persoon gevonden of misschien wil iemand eerst graag trouwen. Ook iemands seksualiteit kan een reden zijn waarom iemand nog maagd is. Daarnaast zijn angsten, een verstoord zelfbeeld (onzekerheid) en religie ook vaak geziene redenen. Onthoud in ieder geval dat het niets is om voor je voor te schamen. Er zijn geen regels voor wanneer je seks ‘moet’ hebben gehad. En het is goed om ‘het’ pas te doen als jíj daar klaar voor bent. Heb je hulp nodig omdat je worstelt met bepaalde problemen, je seksualiteit of angsten? Dan kun je online of via je huisarts een therapeut bij jou in de buurt vinden die je daarmee kan helpen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies