Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Let op: De datingsite Relatieplanet bestaat helaas niet meer. We adviseren Lexa als alternatief.
Bekijk hier de beste alternatieven

Relatieplanet datingsite review

Relatieplanet

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

‘Gewoon voor iedereen.’ Dat is de insteek van Relatieplanet. Of je nu hetero, lesbisch of biseksueel bent, een jaartje jonger of ouder óf hoger opgeleid; er is een match voor iedereen te vinden. Relatieplanet is er dan ook voor iedereen die op zoek is naar een serieuze relatie. Door niet te focussen op een bepaalde doelgroep is Relatieplanet de datingsite met het grootste ledenaantal van Nederland.

Niet alleen online laat de datingsite je in contact komen met andere singles, maar ook offline worden er leuke events, single party’s en andere activiteiten georganiseerd. Wil je kijken of Relatieplanet iets voor jou is? Maak dan kosteloos een profiel aan en wie weet heb je al snel een leuke klik of eerste date te pakken!

Waarom kies je voor Relatieplanet?
 • Grootste datingsite van Nederland
 • Grote website met veel leden online
 • Website is eenvoudig te navigeren

Gratis functies

Na het aanmaken van een profiel en het bevestigen van je e-mailadres kom je terecht op de homepage van Relatieplanet. Hier zie je een uitgebreid overzicht van je profiel, je berichten, matches zijn en je favorieten. Wil je weten of Relatieplanet wat voor jou is, dan kun je gratis een profiel aanmaken. Met een gratis account kun je niet alles, maar wel gebruik maken van de onderstaande functies:

 • Zien wie je matches zijn
 • Je laatste berichten bekijken
 • Uitgebreid zoeken naar nieuwe matches
 • Flirten met andere leden
 • Op elk moment je instellingen wijzigen
 • Je profiel aanpassen en optimaliseren

Flirten met andere leden

blank

Relatieplanet heeft een leuke flirtfunctie. Er zijn drie voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je hiervan gebruik kunt maken. Je moet een profielfoto hebben, je moet een profielscore van 50 of hoger hebben en je mag geen foto’s ‘op verzoek’ hebben. Wanneer je hieraan voldoet krijg je al snel de geselecteerde ‘flirts’ voor je te zien.

Je ziet een samenvatting van hun profiel en de profielfoto. Heeft iemand je nieuwsgierigheid gewekt? Klik dan op het groene hartje. Spreekt iemand je niet zo aan dan kun je op het kruisje klikken. Iedereen die je leuk vindt of die jou leuk vindt wordt in een aparte map geplaatst. Vinden jullie elkaar beiden leuk, dan hebben jullie een flirt! Het lijkt een beetje op Tinder, maar de intentie is een stuk serieuzer.

Zoeken naar nieuwe matches

De datingsite geeft zelf direct veel suggesties voor nieuwe matches, maar het kan natuurlijk ook heel leuk zijn om zelf op zoek te gaan naar die ene leuke single. Relatieplanet heeft daarom een uitgebreid zoekfilter waarmee je selectief naar andere leden kunt zoeken.

Uiteraard kun je eerst de algemene kenmerken aangeven, zoals leeftijd, provincie en opleidingsniveau, maar je kunt je zoekfilter ook uitgebreider maken. Vind jij het belangrijk dat iemand een kinderwens heeft of zoek je iemand die ook gelovig is, dan kun je hierop zoeken. Je kunt je aangepaste filters ook opslaan voor de volgende keer. Op deze manier kun je gemakkelijk controleren of er nieuwe gebruikers zijn die aan jouw eisen voldoen.

blank

Online video speeddate

Regelmatig organiseert Relatieplanet digitale online speeddates. Middels de camera van je computer en microfoon wordt je automatisch verbonden met andere leden die zich hebben ingeschreven voor de speeddate en heb je drie minuten om elkaar beter te leren kennen. Een leuke, laagdrempelige en persoonlijke manier om nieuwe mensen te ontmoeten.


Inschrijven

Op Relatieplanet kost het aanmaken van een profiel weinig moeite. Het is leuk dat je bij het openen van de website meteen al even de zoekfunctie kunt uitproberen zonder direct een profiel aan te hoeven maken. Ben je een nieuwsgierig aagje en wil je weten hoe de datingsite eruit ziet of wie erop zit, dan kun je dit dus al even uittesten zonder je direct in te hoeven schrijven.

blank

Matchingsvoorkeuren

De eerste stap bij het aanmaken van een profiel is het opgeven van een profielnaam en wachtwoord. Wil je iets specifieker op zoek dan kun je hier al meteen aangeven dat je alleen hoger opgeleiden zoekt of vijftigplussers. Hierna volgt wat algemene informatie. Geef aan wat je beroep is, je opleidingsniveau, of je kinderen hebt of wilt en of je religieus bent. Vervolgens wordt er naar je e-mailadres een bericht gestuurd om je account te activeren.

blank

Nu is het tijd om jezelf voor te stellen! Heb je op dit moment even geen inspiratie dan verzint Relatieplanet uit zichzelf al even een voorlopig verhaaltje voor je waarin staat dat je het leuk vindt dat iemand je profiel bezoekt en dat je binnenkort een leuke tekst schrijft. Genoeg tijd dus om je hersens te kraken voor een leuke introductie. Klik je op je gebruikersnaam dan kom je terecht op je profiel dat je nu kunt invullen en persoonlijker kunt maken.

Profiel persoonlijk maken met vragen

blank

Je kunt van allerlei vragen beantwoorden en zelf kiezen waarop je wel of niet antwoord wil geven. De vragen die niet zijn ingevuld worden niet weergegeven op je profiel. Geef aan waar jij blij van wordt, wat je zoekt in een man of hoe jouw ideale date eruit ziet. Ben je een echte sportliefhebber, heb je een lievelingsfilm of ben je enorm fanvan een bepaalde band, dan moet je dit zeker niet onbenoemd laten. Een profiel waarop meer informatie te lezen is over interesses, karaktereigenschappen en hobby’s is nou eenmaal aantrekkelijk om een kijkje op te nemen. Met een persoonlijk profiel heb je al de eerste stap gezet naar een leuke uitnodiging.

Maak je profiel af door het uploaden van één of meerdere foto’s. Kies hierbij foto’s uit waarop je zelf goed te zien bent. Je kunt zelf aangeven bij je instellingen wie je foto’s mogen zien. Wil je informatie toevoegen of wijzigen, dan kun je op elk moment je profiel aanpassen.


blank

Relatieplanet app

Relatieplanet beschikt over één van de betere dating apps. Via de mobiele applicatie die te downloaden is voor Android en iPhone heb je toegang tot alle functies die je ook op de datingsite vind. Wel zo makkelijk als je je gesprekken en matches onderweg wilt bijhouden. Lees alles over de Relatieplanet app in onze app review.

Lees de Relatieplanet app review


Relatieplanet doelgroep

‘Gewoon voor iedereen’ is de slogan van Relatieplanet. Het maakt dus niet uit wat voor leeftijd, geaardheid of opleidingsniveau je hebt, iedereen kan een leuke match vinden en is welkom op deze datingsite. Relatieplanet is er dus voor iedereen die op zoek is naar een serieuze relatie. De meeste leden zijn tussen de 35 en 65 jaar oud, maar er zijn ook voldoende jongere en oudere leden te vinden op de datingsite.

Eerste indruk

Bij Relatieplanet vinden ze dat een eerste indruk erg belangrijk is en hechten ze veel waarde aan het opbouwen van leuk contact. Focus niet direct teveel op een relatie, het is namelijk belangrijker dat die klik er is en dat je op een ontspannen manier elkaar beter leert kennen. Online daten is een veilige, ontspannen omgeving dus.

Sta je er ook op deze manier in? Dan is Relatieplanet wellicht de ideale datingsite voor jou.


Beveiliging en privacy

Bij Relatieplanet zijn ze alert en professioneel op het gebied van privacy en veiligheid. Dagelijks worden alle nieuwe profielen, teksten en foto’s handmatig gecontroleerd door een speciaal team. Zo kan de datingsite direct actie ondernemen tegen oplichting, ongewenst contact of aanstootgevende foto’s. Vertrouw je het zelf niet helemaal, dan kun je op elk moment contact opnemen met de klantenservice of iemand rapporteren.

Foto’s op verzoek

Met de functie ‘Foto’s op verzoek’ kun je ervoor kiezen om de foto’s in je profiel af te schermen. Je kunt hiermee zelf beslissen aan wie je welke foto’s kenbaar wilt maken. Wel zo prettig als je waarde hecht aan je privacy.

blankPersoonlijke gegevens

Je persoonlijke gegevens zijn goed beschermd bij Relatieplanet en worden nooit zomaar verstrekt aan derden. Daarnaast vindt het online daten plaats middels een beveiligde SSL-verbinding, waardoor gegevens beschermd en versleuteld worden. Aangezien Relatieplanet voldoet aan een lijst met criteria op het gebied van veiligheid, mag de datingsite het keurmerk Veilig Daten voeren en het Thuiswinkel Waarborg Keurmerk.

In de Privacymeter van de Consumentenbond, uitgevoerd in januari 2020, scoort Relatieplanet de hoogste score. Dit betekend dat de Consumentenbond geen of weinig problemen heeft ontdekt op het gebied van privacy.

Keurmerk Veilig Daten

blank

In samenwerking met de Nederlandse Consumentenbond is het keurmerk Veilig Daten in het leven geroepen. Datingsites die dit keurmerk krijgen, voldoen aan een strenge lijst kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid, klantenservice en transparantie. Zo weet je als lid zeker dat je op deze datingsites veilig online kunt daten. De Stichting Keurmerk Veilig Daten controleert of datingsites voldoen aan deze toelatingseisen én of ze datingsites zich aan de regels blijven houden.

Thuiswinkel waarborg

blank

Het Thuiswinkel Waarborg keurmerk wordt verstrekt in samenwerking met het keurmerk Veilig Daten. Een belangrijk onderdeel van de veiligheid op datingsites is namelijk, dat je in een beschermde omgeving je aankopen kunt doen. Datingsites met dit keurmerk zijn bijvoorbeeld open over abonnementskosten, beschermen je privacy-gevoelige gegevens, en zijn duidelijk over je rechten en plichten op de website.


Bekendheid

Relatieplanet is een van de grotere spelers op de Nederlandse datingsite markt. Dat de datingsite populair is zie je niet alleen terug in het ledenaantal, maar ook aan de awards die ze binnen hebben gesleept. Maar liefst 7 jaar op een rij (2009 t/m 2015) hebben ze de award ‘Populairste Datingsite van het jaar’ gewonnen. Daarnaast kwam de datingsite goed uit de bus bij de bekende ‘VARA Kassa Datingtest’ en won Relatieplanet de ‘Thuiswinkel Award’ voor datingsites.

In verschillende reclames en advertenties is de datingsite vaak te vinden op sociale media of de televisie. Mede door deze inspanningen is de datingsite de grootste van Nederland weten te worden en heeft de datingsite een goede naamsbekendheid.


Contact en klantenservice

Bij de klantenservice staan privacy, kwaliteit en betrouwbaarheid centraal. Je kunt het hele jaar door terecht bij de klantenservice met al je vragen. De klantenservice is namelijk 365 dagen per jaar te bereiken van 09.00 tot 23.00 uur. Je kunt de klantenservice telefonisch, per e-mail of per contactformulier bereiken.

Adres:
Helperpark 290A
9723 ZA Groningen
Nederland

KVK: 02079316

Telefoonnummer: 050-5018080 (elke dag te bereiken van 09.00 tot 23.00 uur)

E-mail: klantenservice@relatieplanet.nl


Advies en tips

Heb je nog nooit online gedate of kun je gewoon wel wat extra hulp gebruiken? Dan biedt Relatieplanet op veel verschillende gebieden datinghulp aan. Op de website zijn veel pagina’s te vinden over liefdesadvies en tips voor het online daten. Zo is er een pagina waar je ervaringsverhalen kunt lezen van anderen, een pagina met datingtips en is er een datingblog met leuke artikelen.

blank

Single events en speeddates

Daarnaast organiseert Relatieplanet leuke events, speeddates, workshops, wandelingen en zelfs singlereizen. Een leuke manier om singles te ontmoeten met dezelfde insteek. Wil je liever persoonlijk advies, dan is Relatieplanet er ook om je op weg te helpen. De professionele datingcoaching en imagocoaching zorgen ervoor dat je zelfverzekerd het date avontuur kunt beginnen.

Je kunt met je vragen via de site ook terecht bij Nelleke Mulder, zij is imago-expert en weet alles op het gebied van de presentatie van je profiel. Ze kan je bijvoorbeeld helpen met het kiezen van de juiste profielfoto of welke kleuren of kleding je gebruikt in je datingprofiel.


Kosten

blank

Spreekt de datingsite je aan en ben je tevreden, dan kun je kiezen voor een betaald lidmaatschap. Met een abonnement heb je namelijk veel meer mogelijkheden en kun je in persoonlijk contact komen met andere leden. De belangrijkste voordelen van een abonnement zijn, dat je onbeperkt berichten kunt versturen, alle foto’s van andere leden kunt bekijken en zien wie je profiel heeft bekeken.

De abonnementen zijn af te sluiten voor 1 maand, 3 maanden, 6 maanden of 12 maanden. Het goedkoopste lidmaatschap kost 5,95 per maand en het duurst lidmaatschap is 24,95 per maand. Abonnementen zijn af te sluiten via iDeal, Paypal en creditcard.

Meer info over de kosten van Relatieplanet »


Afmelden bij Relatieplanet

Je abonnement wordt automatisch elke maand verlengd. Wanneer je dit niet wilt, dan kun je je abonnement stopzetten. Na de eerste abonnementsperiode is je abonnement op elk moment op te zeggen. Ga hiervoor naar ‘mijn inschrijvingen’ en wijzig je accountgegevens in ‘handmatig verlengen’. Doorloop hiernaar de controlevraag en sla je wijzigingen op.

Wil je gebruik maken van het herroepingsrecht dan kan dit tot 14 dagen na je aankoop. Je moet hiervoor het herroepingsformulier invullen en in die tijd geen gebruik hebben gemaakt van premium diensten. Je krijgt je geld hierna binnen 14 dagen terug met hetzelfde betaalmiddel als waarmee je zelf hebt betaald. Het formulier kan worden opgestuurd naar de klantenservice.


Onze ervaringen met Relatieplanet

Pluspunten:
 • Grootste datingsite van Nederland
 • Grote website met veel leden online
 • Website is eenvoudig te navigeren
Minpunten:
 • Veel reclame voor een full membership
 • Inactieve profielen

Veel gestelde vragen over Relatieplanet

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies