Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Tinder alternatieven: 7 datingsites die beter zijn dan Tinder

Tinder alternatieven: 7 datingsites die beter zijn dan Tinder

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Online dating is sinds de komst van Tinder gemakkelijker en toegankelijker geworden dan ooit tevoren. Na de app op je mobiele apparaat geïnstalleerd te hebben, kun je binnen enkele minuten in contact komen met een hoop singles. Inmiddels maken dagelijks zoveel mensen gebruik van de app dat de kans groot is dat je binnen een korte tijd veel matches krijgt. Die matches komen echter veelal tot stand op basis van het uiterlijk, waardoor de app meer dan regelmatig wordt bestempeld als “oppervlakkig”. In dit artikel kun je daarom de beste alternatieven voor Tinder vinden.

Of Tinder de juiste manier van online dating voor jou is, is afhankelijk van het doel dat je voor jezelf gesteld hebt. Wil je zonder poespas ontdekken welke singles zich in jouw buurt of omgeving bevinden, dan is Tinder een goede dating app om mee te beginnen. Ben je gericht op zoek naar iemand die zowel qua uiterlijk als persoonlijkheid goed bij je past? Dan kun je beter de onderstaande alternatieven onder de loep nemen.


LexaBezoek Lexa

Onze favoriete datingsite & app is Lexa. De profielen op Lexa zijn in tegenstelling tot Tinder mega gedetailleerd. Je kunt dus matchen op basis van uitgebreide zoekcriteria zodat je singles kan vinden met gelijke interesses. Alle profielen op de site zijn geverifieerd en het is ook heel eenvoudig om in je eigen regio te zoeken. Net als bij Tinder zitten er gebruikers op Lexa die op zoek zijn naar bijvoorbeeld snelle contacten of een serieuze relatie. Een absolute aanrader dus!

Pluspunten
  • Meest gekozen dating app
  • Specifiekere profielen dan op Tinder
  • Meer gerichte matching dan Tinder
  • Goede privacy en veiligheidsopties
  • Beschikt over Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
  • Dating app is zwaarder dan Tinder (downloaden op WiFi)
Bezoek Lexa

ParshipBezoek Parship

Deze dating app is het beste getest door Kassa. Je kunt hier terecht vanaf 18 jaar en ook je opleidingsniveau maakt - volgens de site - niet uit. Wel kun je instellen waar je geïnteresseerd in bent. Zo kun je op zoek zijn naar een HBO-geschoold iemand, waardoor je ook alleen die mensen naar voren krijgt. Het is de bedoeling dat wanneer je je aanmeld voor deze site, je ook daadwerkelijk op zoek bent naar een serieuze relatie. Ook maakt het niet uit waar je op valt, iedereen is welkom, wat je geaardheid ook is.

Pluspunten
  • Best gekozen door Kassa
  • Serieuze dating app
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Goede premium functies om gebruikers te leren kennen
Minpunten
  • Abonnement wordt niet automatisch gestopt
Bezoek Parship

MetJouBezoek MetJou

MetJou is een datingsite waarbij het in niet alleen draait om het uiterlijk. Bij veel datingsites en apps - en ook zeker Tinder - is het soms een ware vleeskeuring. Dat is bij MetJou zeker niet het geval. Vooral de FotoZapper is een leuke extra waarbij je naast een kleine omschrijving door profielen kunt bladeren. Dit populaire dating platform mag zeker niet ontbreken want het is een heel goed alternatief voor Tinder.

Pluspunten
  • Laagdrempelig mensen ontmoeten met de Fotozapper
  • Onderdeel van Safe Dating Networks
  • Uitgebreide profielen met veel informatie
Minpunten
  • Geen dating app beschikbaar (wel goede mobiele site)
Bezoek MetJou

EliteDatingBezoek EliteDating

EliteDating is de datingsite die bestemd is voor hoger opgeleiden. Wanneer je op zoek bent naar een liefde op (letterlijk) niveau, is dit de app waar je terecht kunt als single. Het is een app waar betrouwbaarheid hoog in het vaandel staat. Ook kun je instellen wat jouw interesses zijn zodat, het vinden van een geschikte kandidaat gemakkelijker gaat. Mocht je het lastig vinden om in die hooiberg de juiste speld te vinden, kun je een datingcoach inschakelen. Hij of zij helpt jou op weg door persoonlijk advies te geven.

Pluspunten
  • Datingcoach ondersteunt je bij online daten
  • De beste optie voor hoger opgeleiden dating
  • Nauwkeuring matchingsalgoritme zorgt voor goede matches
  • Dating app en website werken prettig en ogen fijn
Minpunten
  • Minder laagdrempelig dan Tinder
Bezoek EliteDating

NovaMoraBezoek NovaMora

Ben je op zoek naar de mogelijkheden van een site en het gebruiksgemak van een app en ben je op zoek naar vrijblijvend, casual contact? Dan is Novamora misschien wel het beste alternatief voor Tinder. Door je gratis aan te melden op Novamora kun je inloggen op zowel de mobiele site als de website en kun je zeer snel een hoop nieuwe mensen ontmoeten. Het platform is alleen beschikbaar in Nederland en de beste keuze voor swingers, vrijblijvend contact of Friends with Benefits. Je hoeft niet te vrezen dat je gekoppeld wordt aan iemand uit een plek mijlenver van je vandaan, omdat Novamora gebruikt maakt van je huidige locatie en leden laat zien die zich in jouw omgeving bevinden.

Pluspunten
  • De beste optie voor swingers, vrijblijvend contact of Friends with Benefits
  • Goede opties voor discretie, privacy, anonimiteit en veiligheid
  • Je deelt alleen de informatie die je zelf wilt
Minpunten
  • Absoluut niet geschikt voor het vinden van een serieuze relatie
Bezoek NovaMora

Match4MeBezoek Match4Me

Wanneer je tussen de 20 en 40 bent en op zoek bent naar een serieuze relatie, dan is Match4Me zeker een aanrader. De site wordt omschreven als gebruiksvriendelijk zodat iedereen er terecht kan. Vooral voor de mannen die op zoek zijn naar een vrouw, is deze site een aanrader. Namelijk 55% van de gebruikers is vrouw, dus als mannelijke single is dit een zeer goede website om eens te proberen. Net als Tinder is Match4Me gratis in gebruik en inschrijving, alleen voor een aantal extra's moet je betalen.

Op Match4Me hoef je jezelf niet te etaleren als een superster, maar kun je gewoon jezelf zijn. Terwijl je het op Tinder vaak met slechts één foto moet doen, geeft Match4Me haar gebruikers de gelegenheid een totaalplaatje aan andere leden te presenteren. Op deze datingsite kunnen gebruikers namelijk naast hobby’s en interesses ook aangeven welke eigenschappen van zichzelf ze minder leuk vinden. Combineer die informatie met een leuke foto en voilà: je kunt binnen een paar oogopslagen een betere inschatting maken of iemand wel of niet goed bij je past.

Pluspunten
  • Een van de grootste datingsites van Nederland
  • Veel leden in alle regio's
  • Geen vleeskeuring, maar wees jezelf
  • Al jaren een gevestigde naam in Nederland
Minpunten
  • Soms inactieve leden
Bezoek Match4Me

PepperBezoek Pepper

DIt is een van de beste datingsites van Nederland. Pepper richt zich op een breed publiek en heeft een onwijs gebruiksvriendelijk datingsysteem. Zowel via de website van Pepper, als via de Pepper app, kun je je matches onderhouden of nieuwe matches vinden. Pepper doet zelf partnersuggesties zodat je zelf niet door hele lijsten met profielen hoeft te scrollen. Deze partnervoorstellen worden gegenereerd door een wetenschappelijk gefundeerd algoritme dat al meerdere malen zijn succes heeft bewezen. Wil je liever niet betalen om online te daten? Dan biedt Pepper de perfecte optie met het gratis proefabonnement. Hiermee kun je eerst proberen of de website en app goed bij jou passen.

Pluspunten
  • Unieke manier van contact opbouwen
  • Uitgebreide profielen met veel visuele elementen
  • Dating app wordt regelmatig geüpdate
Minpunten
  • Geen premium opties met gratis account
Bezoek Pepper

Anti-Vleeskeuring opties

Wanneer je geen voorkeur hebt, als het gaat om leeftijd of opleidingsniveau, dan zijn Lexa en Relatieplanet dus echte aanraders. Je komt daar iedereen tegen en valt er niet alleen hele groep weg. Mocht je juist wel op zoek zijn naar iemand die HBO- of WO-geschoold is, kun je goed terecht bij Elitedating. Ook wanneer je ouder bent blijkt online daten zeker een aanrader, daarvoor kun je het beste terecht bij 50Plusmatch. MetJou wordt als de nummer één gezien wanneer je niet zit te wachten op een vleeskeuring, maar eerst iemand echt wilt leren kennen. Tinder wordt namelijk toch gezien als de vleeskeuringsapp en alle bovengenoemden willen dat zeker niet zijn, dus wanneer Tinder niets voor jou is, is er keus genoeg!


Tinder concurrenten

Hoewel Tinder ontzettend succesvol is, blijkt dat steeds meer mensen overstappen naar andere apps of datingsites. Bovenstaande datingsites bieden dan ook behoorlijke concurrentie aan Tinder. In het app-landschap zijn het vooral andere apps zoals OnceHappn of Badoo die mondjesmaat gebruikers afsnoepen van Tinder. Deze dating apps voeren vaak een ander concept waarbij ze het ‘platte’ aspect wat Tinder biedt proberen te voorkomen en iets meer diepgang willen bieden.


Waarom is Tinder toch zo populair?

Er zijn een hoop redenen te benoemen waarom Tinder op dit moment zo populair is. Niet alleen is het gebruik van de app (in basis) gratis, ook is aanmelden ontzettend eenvoudig (met je Facebook account) en is het concept door iedereen te begrijpen. Blader door de foto’s, veeg naar links als je er niet warm of koud van wordt of veeg naar rechts als de dame of heer op de foto je aanspreekt. Vegen beide personen naar rechts, dan is er een match en heeft men de mogelijkheid om een gesprek te starten.

Dat hoeft echter niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk een gesprek plaats gaat vinden. De meeste matches sterven namelijk een stille, roemloze dood. Dat komt enerzijds doordat mensen meerdere (lees: veel) matches kunnen krijgen en daardoor keuzes gaan maken, anderzijds omdat met openingszinnen de plank volledig misgeslagen wordt. Maar who cares? Met zoveel vissen in de Tinderzee kan er naar hartenlust doorgeswiped worden om nieuwe matches in het netje te vangen.


Conclusie: Wel of niet Tinderen?

Doordat Tinder zo toegankelijk en gratis is, kent Tinder onwijs veel leden en maken deze dagelijks gebruik van de app. Tussen het enorme aantal leden bevinden zich singles die serieus op zoek zijn naar een nieuwe liefde, maar ook mensen die voor spek en bonen wat rondneuzen of enkel behoefte hebben aan een snelle wip. Op het eerste gezicht is het moeilijk in te schatten wat voor vlees je in de kuip hebt. Daarnaast zijn matches voornamelijk gebaseerd op uiterlijke kenmerken, waardoor je na het vinden van een match zult moeten ontdekken of het ook qua karakter en persoonlijkheid klikt. Dat kun je maar op één manier doen en dat is door een gesprek met diegene te starten. Een originele openingszin is daarbij vaak van cruciaal belang, aangezien men meerdere matches kan hebben en je op zult moeten vallen in het oerwoud van pogingen tot een matchvervolg.

Dat kunnen goede redenen zijn om voor de alternatieven voor Tinder te kiezen. Die bieden de leden over het algemeen veel meer informatie over een lid aan, waardoor het makkelijk wordt om de geschiktheid van een kandidaat te bepalen. Natuurlijk zul je altijd met iemand in gesprek moeten gaan om iemand te leren kennen, maar wanneer je tijdens het profielbezoek al een aantal raakvlakken hebt gezien, dan maakt dat een gesprek starten en voeren eenvoudiger. Ook hoef je op de meeste online datingsites niet eerst te wachten tot een ander jou ook interessant heeft gevonden om een gesprek te kunnen starten, zoals op Tinder wél het geval is. Door de inzet van een goede, aansprekende opening kun je zo alsnog de interesse wekken van degene waar jij wel eens een beschuitje mee zou willen eten.

Uiteindelijk bepaal je altijd zelf wat voor jou het beste werkt en daar kom je enkel maar achter door het uit te proberen! Niet tevreden met de alternatieven die wij hier bieden? Kijk dan gerust eens rond op onze site, we bieden nog veel meer goede (online) datingsuggesties.


icon app Tinder

Dit artikel is onderdeel van ons dossier over Tinder. Klik hier om alle artikelen over Tinder te bekijken.

Bekijk alles over Tinder »
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies