Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe kan je Instagram als dating app gebruiken?

Hoe kan je Instagram als dating app gebruiken?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Instagram is de perfecte plek om jezelf te showen en niet in het minst wanneer je single bent. Dat maakt Instagram dan ook een uitstekende plek om op jacht te gaan naar een nieuwe partner. Steeds meer mensen gebruiken Instagram daarom tegenwoordig als een verkapte dating app. Maar hoe werkt dat en hoe kun je de app – die oorspronkelijk alleen bedoeld was om je foto’s met vrienden te delen – zelf gebruiken om een date met een leuke single te vinden? Dat en meer lees je in dit artikel over Instagram als dating app.


Beste alternatieven voor Instagram Dating

lexa

1. Lexa

Bezoek
metjou

2. MetJou

Bezoek
parship

3. Parship

Bezoek


Ontspannen contacten leggen

Als je het goed aanpakt is Instagram een leuke manier om heel ontspannen met andere singles in contact te komen. Dat komt vooral juist doordat Instagram geen dating app is. Dat haalt namelijk alvast een groot deel van de verwachtingen en de spanning weg waar online dating vaak mee gepaard gaat. Het is heel verfrissend om nieuwe mensen te leren kennen zonder jezelf geforceerd bij elke nieuwe persoon af te moeten vragen of je met hem of haar een serieuze relatie zou kunnen hebben. Dat levert direct een mate van ontspanning op waar veel mensen zich prettig bij voelen. Dat merk je niet alleen bij amoureuze contacten opdoen via Instagram, maar bijvoorbeeld ook bij het daten via Facebook of Twitter.


blank

Hoe vind je singles op Instagram?

Er zijn een aantal verschillende manieren om profielen van leuke singles te vinden op Instagram. Hoe pak je dat het beste aan? Dat is afhankelijk van die situatie:

Een bekende vinden via gezamenlijke vrienden

De makkelijkste manier is om direct naar de Insta te gaan van iemand waarvan je weet dat hij of zij single is en die je ook wel ziet zitten. Dat is eenvoudig als je bijvoorbeeld al weet wat hun Instagram is, of als het gaat om een vriend van je vrienden. Dan kan het soms nog altijd even zoeken zijn, maar weet je meestal wel het juiste profiel te vinden.

Via Facebook of andere sociale media

Het kan wat lastiger worden als je de exacte naam van het profiel niet weet en als jullie waarschijnlijk geen vrienden met elkaar gemeen hebben. Als je wel de echte naam van die persoon kent, dan kun je ook via ander wegen proberen het Insta-account te achterhalen. Bijvoorbeeld via Facebook of Twitter, want veel mensen die op meerdere sociale media actief zijn koppelen die platforms onderling. Maar door te zoeken tussen vrienden van je vrienden kun je vaak alsnog het Instagram account lokaliseren.

Zelf zoeken via Instagram

Tot slot kun je natuurlijk ook simpelweg door profielen gaan zoeken tot je iemand tegenkomt die je leuk lijkt. Het is dan wel handig om te weten of die persoon ook daadwerkelijk single is. Vaak wordt dat uit de foto’s al duidelijk, want een vrouw die alleen met haar vriendinnen en nooit met slechts 1 man op de foto staat is waarschijnlijk single.

Hierbij is het overigens wel belangrijk om niet te ver van huis te raken, want een single in Australië kan er nog zo leuk uit zien, de kans dat je eenvoudig snel op een date kunt gaan is klein.


blank

Een leuke Insta single gevonden, en nu?

Wanneer je een leuke single bent tegengekomen op Instagram moet je een manier zien te vinden om met hem of haar contact te krijgen, of in elk geval onder de aandacht te komen. Welke opties heb je daarvoor?

1. Foto’s liken

Instagram draait om foto’s en een van de beste manieren om bij iemand onder de aandacht te komen is daarom ook de juiste foto’s te gaan liken. Daar krijgt die persoon ook een melding van zodat je meteen in de kijker bent. Het is daarbij wel belangrijk dat je de juiste foto’s liket. Daarvoor volg je het beste deze strategie:

  • Als de single in kwestie veel selfies heeft geplaatst is het geen enkel probleem om enkele daarvan te liken, want daarmee laat je zien dat je interesse gewekt is en je de persoon in kwestie aantrekkelijk vindt.
  • Door alleen maar de selfies te liken kun je echter al snel een verkeerde indruk maken. Vooral wanneer het om sexy foto’s gaat. Combineer deze likes dus ook met duimpjes omhoog voor foto’s waarop de single actief is met een sport of hobby, of wanneer ze een plaatje van een lekker gerecht of iets dergelijks hebben geplaatst. Kortom, voorwerpen en activiteiten die niet direct om hun uiterlijk draaien.
  • Schroom niet om ver terug te gaan in de Insta tijdlijn, want hoe ouder de foto die je liket hoe meer je laat zien dat je het profiel echt serieus hebt bekeken. Dit wordt deep-liken genoemd en de meeste mensen beschouwen dat als een compliment omdat ze jou blijkbaar langere tijd wisten te boeien.

2. Een DM (Direct message) sturen

Op Instagram kun je heel direct met andere leden in contact komen door een DM (Direct Message) te sturen. Dat kan heel eenvoudig via de Instagram app zelf, dus je hoeft verder geen contactgegevens uit te wisselen. Wanneer je echter zonder enige interactie van de andere persoon meteen om een date vraagt is de kans groot dat je regelrecht genegeerd zult worden omdat dit al snel als opdringerig wordt gezien. En dat is niet zo gek, want uiteindelijk is Instagram natuurlijk niet een 100% dating app. Dit fenomeen wordt op Instagram “Sliding into his/her DMs” genoemd en die verkeerde eerste indruk wil je (vooral als man) echt voorkomen.

Hoe kun je het dan wel aanpakken? Ten eerste maak je veel meer kans als de single in kwestie ook interesse in jou heeft getoond. Een kort bezoek heb je weinig aan en is vaak een teken dat er niet meer in zit. Maar als hij of zij langere tijd op je profiel is geweest en ook enkele foto’s heeft geliket dan maak je een goede kans op meer interactie. Dat is dan vaak ook het perfecte moment om een verkennende DM te sturen.


Je eerste DM naar een andere single

Wat is nu de perfecte eerste DM aan een leuke Instagram single? In onze ervaring is dat toch wel het berichtje waarin je algemene interesse toont of een compliment maakt over de foto’s die hij of zij op Instagram heeft geplaatst. Je zet daarmee nog niet alles op het spel door om een date te vragen maar geeft als het goed is wel voldoende ruimte voor een positieve reactie.

Vermijd in het eerste berichtje dat je verstuurt dus ALTIJD onderwerpen als relaties en dating. Ga liever in op een onderwerp dat op de Insta van de persoon in kwestie sterk tot uiting komt. Dat kan bijvoorbeeld lekker eten zijn als het om een Instafoodie gaat, een bepaalde sport of andere vrijetijdsbesteding die veel terugkomt in de foto’s of iets anders dat je opvalt.

Daarbij is het wel belangrijk om door te laten schemeren dat het je ook gaat om de persoon achter de foto’s, het gerecht, de sport of de hobby. Anders zit je voor je het weet recepten uit te wisselen of de ins en outs van waterpolo te bespreken. Je toon mag daarom ook best een beetje flirterig zijn.

Let op: maak niet de fout om een stortvloed aan reacties en berichtjes over iemand uit te storten, want hoe goedbedoeld je enthousiasme ook is, iemand anders zal het al snel als ongewenst en opdringerig beschouwen. Hou het dus bij een enkel berichtje tot je een reactie hebt gehad. Komt die reactie nooit? Laat het dan gewoon rusten. Het laatste wat je wilt is als een stalker gezien worden.


Tot slot: wat is Tindstagramming?

Er is ook nog een andere manier waarop Instagram bij het online daten betrokken kan raken en dat gebeurt niet altijd omdat je daarom vraagt. Sinds enige tijd biedt datingapp Tinder namelijk de mogelijkheid om je Tinder-profiel aan je Instagram te koppelen. Andere gebruikers na het bekijken van een Tinder-profiel via Instagram benaderen wordt Tindstagramming genoemd.

Het probleem daarmee is dat je dan minder controle hebt over wie jou kan benaderen. Stel dat je iemand op Tinder niet interessant genoeg vindt om te liken of na het ontvangen van een berichtje liever niet wil antwoorden of een afwijzing hebt gestuurd. Dan is er niets wat die persoon ervan weerhoudt om je alsnog via je Instagram te benaderen. Als je dat wilt voorkomen kun je het beste Instagram en Tinder weer ontkoppelen.

Bekijk hier de beste alternatieven voor instagram dating »


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies