Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Tips voor als je gaat speeddaten

Tips voor als je gaat speeddaten

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Speeddaten is ooit verzonnen door rabbijn Yaacov Deyo. Hij zocht naar een manier om Joodse singles zo veel mogelijk mensen te laten ontmoeten. Het speeddaten zoals we het vandaag de dag kennen was geboren. Misschien heb je het al ooit wel eens gedaan (zonder succes), maar misschien sta je wel aan de vooravond van je eerste speeddate-ervaring en kun je wel wat tips gebruiken. In welke situatie je je ook mag bevinden: in dit artikel ontdek je de beste tips voor als je gaat speeddaten!


Wat is speeddaten precies?

Voor iedereen die nog onbekend is met het fenomeen speeddaten hieronder een korte beschrijving:

“Tijdens een speeddate-event word je in rap tempo in contact gebracht met single mannen of vrouwen. Elk gesprek duurt een x aantal minuten (maximaal 10) waarna een bel af gaat. Dit is het teken om een plaatsje door te schuiven naar de volgende gesprekspartner. Tijdens de gesprekken kun je aantekeningen maken zodat je aan het einde van het speeddate-event een goed overzicht hebt van de singles waar je graag verder mee in contact zou willen komen. Je kunt bij een wederzijdse klik bijvoorbeeld contactgegevens uitwisselen om een vervolgdate af te spreken.”

Een speeddate-evenement wordt dus altijd volledige georganiseerd en georkestreerd. Het enige wat jij hoeft te doen is op te komen dagen en aan tafel te schuiven. Dit brengt logischerwijs voordelen met zich mee, maar zeker ook nadelen.


Voordelen van speeddaten

 • Om bij het positieve te beginnen: hier de voornaamste voordelen van speeddating.
 • Je leert in korte tijd veel singles kennen. Zo ontdek je snel wat je wél leuk vindt (en zoekt in iemand) en wat vooral niet. Ook is de kans groter dat er een leuk iemand tussen zit. Je hebt immers meer keuze dan wanneer je bijvoorbeeld in de kroeg een ‘slachtoffer’ zoekt.
 • Mensen die in ‘real life’ moeite hebben om iemand aan te spreken slaan een stap over in het flirtproces. Je hoeft iemand namelijk niet meer aan te spreken. Dit is al georganiseerd voor je. Ideaal dus als je zelf erg verlegen bent en niet zo gauw op iemand af durft te stappen.
 • Een afwijzing gebeurt niet openlijk. Je krijgt pas aan het einde van het speeddate-event te horen of er een match was. Veel minder pijnlijk dus als wanneer je iemand in de kroeg aanspreekt en daarbij een blauwtje loopt.
 • Een waardeloze date duurt altijd maar eventjes. Na een x aantal minuten gaat de bel immers weer en staat er een nieuwe kandidaat voor je neus. Is er wel een wederzijdse klik? Dan is het natuurlijk des te leuker om elkaar na afloop beter te leren kennen.
 • Je kansen op een match worden groter. Gemiddeld krijgt men op een online datingsite 1 op de 100 keer een match. Bij speeddating is dat gemiddelde ongeveer 2 tot 3 op de 10 mensen.
 • Je krijgt een goede eerste indruk van iemand. Al kan dit ook tegen je werken, maar daarover meer bij de nadelen van speeddating.

Nadelen van speeddating

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn bij speeddaten. Hieronder de grootste nadelen van speeddating.

 • Je kunt je eerste indruk grandioos verpesten. Het laatste voordeel wat we hierboven noemden kan dus ook faliekant tegen je werken. Als je bijvoorbeeld superzenuwachtig wordt van die prachtige man of vrouw waar je bij aanschuift kan je zomaar niet meer uit je woorden komen en 10 minuten lang maar wat brallen.
 • Het is altijd een momentopname. Want zeg zelf: hoe goed kun je iemand leren kennen in een paar minuten? Iemand kan een compleet ander beeld van zichzelf schetsen waardoor je een verkeerde indruk van de ander krijgt.
 • Er wordt voor je gekozen. Je hebt immers geen inspraak in welke singles er tegenover je komen te zitten. Op een online datingsite of in de kroeg bepaal je helemaal zelf wie je aanspreekt en wie niet. Bij speeddating zal je het moeten ondergaan. Of je de ander nu leuk vindt of niet.
 • Het kost tijd. Je moet tenslotte naar het evenement afreizen en je vrije avond er voor opgeven. Online daten kan lekker lui op de bank terwijl je in je pyjama zit. Je hoeft er de deur niet voor uit. Bij speeddaten zal je altijd naar een locatie toe moeten gaan en als het even kan jezelf om moeten toveren tot een geweldige verschijning.

Tips bij speeddating

Los van de voor- en nadelen die we hierboven besproken: het is nooit gek om eens iets nieuws te proberen. Zeker als je zoektocht naar de ware tot nu toe nog niet echt een succes is geweest. Een speeddate-event bijwonen is een ervaring die je leven alleen maar rijker maakt. Vind je je droompartner er? Top! Gebeurt dit niet? Ook niets aan de hand. Je bent een ervaring rijker en hebt misschien wel nieuwe leuke mensen leren kennen voor nieuwe vriendschappen.

Om je ervaring met speeddating tot een succes te maken hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld die je kunnen helpen tijdens een speeddate-event.

De eerste indruk

Zoals gesteld kan die eerste indruk tegen je, maar ook voor je werken. Zaken als spanning en overrompeld worden door de schoonheid van je gesprekspartner heb je doorgaans niet in de hand. Je eigen eerste indruk – je vertoning – uiteraard wel. Zorg dus dat je er fris bijloopt. Ga naar de kapper, maak jezelf mooi op en trek een toffe outfit aan. Door verzorgd voor de dag te komen maak je de kans op succes natuurlijk alleen maar groter!

Geen verwachtingen

‘Expectation is the mother of all disapointments…’  – een waarheid als een koe en zeker bij speeddating. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga een speeddate-event altijd in met de instelling dat je er niets van verwacht. Dan kan het namelijk alleen maar meevallen. Als jij van tevoren zeker weet dat je je droompartner die avond gaat ontmoeten, dan is de teleurstelling uitermate groot wanneer dit niet gebeurt. Andersom kan natuurlijk ook. Als jij verwacht dat er alleen maar losers zullen zijn, kun je nooit open staan voor een objectief gesprek met iemand. Ga er dus zonder verwachtingen in en laat je verrassen door het moment zelf.

Wees enthousiast

Niemand houdt van ongeïnteresseerde mensen. Wees dus enthousiast wanneer je bij een nieuwe gesprekspartner aanschuift. Vertel vol overgave en luister aandachtig. Zo maak je een betere indruk dan wanneer je gesprekspartner alle woorden en zinnen uit je moet trekken en je de indruk wekt liever elders te zijn dan hier met hem of haar.

Houd het luchtig

Je hebt maar kort de tijd tijdens een gesprek en zware onderwerpen kun je dus beter maar vermijden. Vrouwen die in de 30 zijn en hun eierstokken horen klapperen kunnen dit beter niet melden tijdens een gesprek op een speeddate avond en voor de heren die denken dat het interessant is om over hun ex te praten; absolute no-go!

Praat niet alleen over jezelf (maar maak er ook weer geen interview van)

Juist omdat je maar kort de tijd hebt om een goede indruk achter te laten is het belangrijk dat het gesprek in balans is. 10 minuten lang over jezelf praten is dus niet aan te raden en je gesprekspartner overladen met standaardvragen ook niet. Het moet een mix zijn van hoor- en wederhoor en als je daarbij authentiek en verrassend bent scoor je pluspunten. Vergeet dus de vragen als: ‘wat voor werk doe je en wat zijn je hobby’s?’. Kom liever op de proppen met iets als: ‘hoe ziet je ideale dag er uit?’ of ‘als je uit alle mensen op de wereld mag kiezen, met wie zou je dan eens uit eten willen gaan?’.

Kom eerder, vertrek later

Zowel voor, als na de speeddate-gesprekken is er vaak alle mogelijkheid om met elkaar te kletsen. Het loont dus om iets eerder te komen en na de gesprekken nog even te blijven plakken. Je kent de overige singles nu namelijk al wat beter en wellicht is de informelere setting net hetgeen jij (of de ander) nodig hebt om overtuigd te worden van de ander. De spanning die er was tijdens de georganiseerde gesprekken kan bijvoorbeeld prima weg vallen achteraf, waardoor die man of vrouw die zo zenuwachtig oogde, opeens een hele fijne gesprekspartner blijkt te zijn. Ook is dit natuurlijk hét moment om een vervolgdate af te spreken met de gesprekspartner waar je een fijne klik mee had gedurende het speeddate-event.


Deel je ervaringen met ons en andere lezers!

Heb jij wel eens meegedaan aan een speeddate-evenement? Laat ons je bevindingen dan weten via een reactie onderaan de pagina. Wie weet heb jij wel de gouden tip waarmee een andere lezer van dit artikel zijn of haar droompartner aan de haak weet te slaan tijdens een speeddate-event!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies