Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Wat doe je als je ex (meteen) een ander heeft? 11 tips

Wat doe je als je ex (meteen) een ander heeft? 11 tips

Laatst bijgewerkt: 29 juni 2020

Een verbroken relatie is nooit makkelijk, ongeacht wiens keuze de breuk was. Zonder je partner krijgt je leven ineens een hele andere wending en je vraagt je dagelijks af hoe het met je ex is en of hij/zij je mist.

Als je even later op zijn/haar Facebookprofiel kijkt, schrik je: zie je dat nou goed? Je zoomt in op de foto of het bericht en balt je handen tot vuisten: je ex heeft blijkbaar al vervanging gevonden. Wraak nemen lost weinig op, maar wat moet je wél doen als je ex meteen een ander heeft?


1. Kijk vooruit, ga zelf ook daten

Nu je relatie voorbij is, wordt het tijd om vooruit te kijken. Waarom is het eigenlijk uitgegaan en wat zou je in een toekomstige relatie anders willen zien? Val je eigenlijk nog op hetzelfde type, of ben je zelf in de loop van van de jaren ook veranderd? Online daten is een goede manier om positieve energie te krijgen en jezelf weer beter te leren kennen op liefdesgebied:


LexaBezoek Lexa 

Op de datingsite van Lexa wordt er veel aandacht besteed aan iemands positieve én minder positieve kanten. Je kunt dus ongegeneerd profielen bekijken om uit te vinden wat voor type er in de toekomst aan jouw zijde mag lopen. Als je wel wat hulp kunt gebruiken, kun je ook altijd de ‘shuffle optie’ gebruiken: hiermee zoekt Lexa een match voor je uit en kun je zelf aanklikken of je wel of niet geïnteresseerd bent. Voordat je het weet heb je al uren niet meer aan je ex gedacht en heb je jouw pijlen gericht op een potentiële match bij jou in de buurt.

Bezoek Lexa

Relatieplanet

in je vorige relatie heb je vast gemerkt hoe belangrijk het is om dezelfde interesses te delen. Dat is een aspect wat op Relatieplanet flink wordt benadrukt, zodat je direct al iets gemeenschappelijk hebt. Daarnaast kun je onbeperkt scrollen door alle knappe koppen bij jou in de buurt, een leuk tijdverdrijf waar je meer aan hebt dan het facebook profiel van je ex bestuderen. Ben je zelfs al toe aan een afspraakje? Kijk rustig rond in de grote database van Relatieplanet en trakteer jezelf op een leuke date.


2. Hoe weet je dat je ex een ander heeft?

Als het net uit is met je ex-partner, heb je wellicht nog regelmatig contact met elkaar. Misschien kampen jullie met vragen, is het lastig om definitief afscheid van elkaar te nemen of moeten er nog spullen verdeeld worden. Als je merkt dat het contact verandert, is dat een teken dat je ex doorgaat met zijn leven. Er kan echter ook een nieuwe partner in het spel zijn en de volgende signalen kunnen daarop wijzen:

  • Ander contact: waar het contact eerst normaal verliep, worden je berichtjes en telefoontjes ineens genegeerd of afgekapt.
  • Afstandelijkheid: als je ex ineens erg afstandelijk reageert, kan het zijn dat hij je probeert te vergeten. Maar misschien dringt zijn nieuwe vriendin er ook wel op aan.
  • Social media: wordt je ex door een onbekende ineens getagd in allerlei memes of zelfs in een foto? Dit zou zomaar eens de nieuwe partner van je ex kunnen zijn.
  • Via via: als jullie gezamenlijke vrienden en kennissen een nieuwe naam hebben horen vallen bij je ex, dan heeft hij of zij waarschijnlijk een nieuwe partner. Als je ex zelf vaak iemands naam noemt, weet je al helemaal hoe laat het is.

3. Wat doe je als je ex meteen een ander heeft?

Het kan erg pijnlijk zijn als je ex meteen een ander heeft, maar dat betekent niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. De volgende tips zorgen ervoor dat jij niet al te veel gebukt gaat onder het nieuws en zelf ook sneller openstaat voor een nieuwe liefde:


4. Wees realistisch

Hoewel het respectloos kan overkomen, heeft jouw ex alle recht om meteen direct na jullie relatie opnieuw te beginnen met iemand anders. Hoe gekwetst je ook bent, je ex is niet langer verantwoordelijk voor jouw gevoelens. Het is dus aan jezelf hoe je ermee omgaat; het beste kun je je focussen op andere aspecten van je leven waar je wél controle over hebt.


5. Uit je gevoelens

En nee, niet richting je ex. Hoe groot de verleiding ook is om uitleg te vragen of om ruzie te zoeken; het doet zowel jouzelf als je ex geen goed. Gevoelens opkroppen heeft ook geen zin, als je verdriet geen ruimte geeft blijf je nog langer verdrietig. Deel gevoelens daarom met vrienden en familie, maar overdrijf niet en blijf relativeren.


6. Ga niet vergelijken

Het is een hele natuurlijke reactie om jezelf aan de nieuwe partner van je ex te spiegelen: is hij/zij wel even knap? Hoezo valt mijn ex ineens op sportfanaten? Probeer dit soort vragen echter te vermijden, want ze veranderen niets aan de situatie. Bovendien is de nieuwe vriend of vriendin geen upgrade van jezelf, maar een ander persoon waar jouw ex weer om andere redenen op valt. Het laatste wat je wil is dat je zelf onnodig onzeker wordt.


7. Ontloop ontmoetingen

Waarschijnlijk ben je razend benieuwd naar je ex’ nieuwe partner, maar probeer de plekken waar je ze samen kunt tegenkomen zoveel mogelijk te vermijden. Het is nog maar net uit, dus het weerzien van je ex kan allerlei gevoelens oproepen, laat staan als zijn/haar nieuwe aanwinst er ook bij is. Kies liever naar een plek uit waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten.


8. Vermijd (online) stalking

Sommige mensen ontpoppen zich tot een heuse detective en pluizen de social media profielen van hun ex en de nieuwe partner tot op het bot uit. Dit kost niet alleen heel veel negatieve energie, maar levert je ook niets op. Als je op een leuke koppelfoto stuit, word je waarschijnlijk alleen maar verdrietiger. Dit geldt ook voor contact met je ex: berichtjes, belletjes en mails zorgt misschien wel voor frictie tussen je ex en zijn nieuwe partner, maar hij/zij zal het je niet in dank afnemen en al helemaal niet bij je terugkomen.


9. Vergeet hem/haar

Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want er zijn voortdurend dingen in je omgeving die herinneringen oproepen. Zoek daarom afleiding, bijvoorbeeld door meer met vriend(inn)en op te trekken of door een leuke cursus te gaan doen. Focus je op dingen waar je positieve energie van krijgt, zoals een goed boek of lekker koken. Laat hierbij romantische boeken, films en muziek even links liggen: daar kan je liefdesverdriet door worden versterkt. Meer weten over je ex vergeten? Kijk dan eens bij dit artikel.


10. Herken een rebound relatie

Iedereen gaat anders met een break-up om: waar de een zichzelf troost met een enorme bak chocolade-ijs, komen anderen er bovenop met veel afleiding. Deze afleiding wordt vaak gezocht in zogeheten ‘rebound relaties’, waarbij je meteen na de break-up een nieuwe relatie begint. Meestal zijn rebound relaties er onbewust voor bedoeld om de vorige relatie te vergeten, het zou wel erg toevallig zijn als je ex meteen de ware tegen het lijf is gelopen…

  • Tijd na break-up: als je ex meteen een ander heeft, kan dit wijzen op een rebound relatie. De break-up is namelijk nog te vers om er écht overheen te zijn.
  • De nieuwe partner: hieraan kun je best veel aflezen. Een nieuwe partner die precies het tegenovergestelde is dan dat jij bent, maakt het makkelijker om jou te vergeten.
  • Erover opscheppen: als jouw ex de nieuwe relatie wel erg veel benadrukt (tegen jou of via social media), dan getuigt dit van grote onzekerheid. Je ex probeert zichzelf er tevergeefs van te overtuigen dat het zo goed met hem/haar gaat.
  • Serieuze stappen: hoe sneller nieuwe relatie van je ex serieuze vormen aanneemt, hoe groter de kans dat het om een rebound relatie gaat.

Als afleiding jou helpt om eerder over je ex heen te komen, zou je een rebound relatie kunnen overwegen. Dit kan in principe geen kwaad, zolang je maar realistisch blijft over je eigen gevoelens en rekening houdt met de gevoelens van je nieuwe (tijdelijke) partner. Meer weten over rebound relaties en datingsites waar je een rebound relatie vindt? Klik dan hier.


11. Geen druk

Dat jouw ex een nieuwe liefde heeft gevonden, wilt niet zeggen dat je druk moet voelen om ook een nieuwe vriend of vriendin aan de haak te slaan. Realiseer je, dat jij vrijgezel bent en vrij bent om te gaan en staan waar jij wilt. Dit biedt je een mooie gelegenheid om tijd te spenderen aan het ondernemen van leuke activiteiten met bijvoorbeeld je vrienden of vriendinnen. Organiseer een leuke dag uit naar een pretpark of sleur je maatjes mee naar een kekke film.
Ongetwijfeld gaat dat de afleiding bieden die jij nodig hebt, want dat je afleiding kunt gebruiken wanneer je nog veel met je ex in je hoofd zit moge duidelijk zijn.

Uiteraard ben je ook vrij om eens even flink de bloemetjes buiten te zetten door op stap te gaan. Onder het genot van een drankje even met de voetjes van de vloer en genieten van goede muziek. Het bezoeken van een concert van jouw favoriete artiest is ook geen slecht idee. Zo zijn er talloze manieren te bedenken om te genieten van je vrijgezelle bestaan en niet te denken aan de nieuwe relatie van je ex.

Ga in ieder geval niet bij de pakken neerzitten, ook al doet het pijn jouw ex met een ander te zien. Natuurlijk mag je even verdrietig zijn, maar raap jezelf daarna gauw weer op, droog je tranen en steek tijd in het terugkrijgen van de lach op je gezicht. Dat maakt je een veel leuker mens en zo vergroot jij de kans dat anderen je willen leren kennen.

Of je je nu aanmeldt op een datingsite of je geluk beproeft in de discotheek, wanneer je positief blijft zul je daar uiteindelijk misschien wel mooiere vruchten van plukken dan degene die je had.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement