Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Seks met je ex; is dat verstandig?

Seks met je ex; is dat verstandig?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Als je relatie eindigt, kan het zijn dat je eenzaamheid en liefdesverdriet ervaart. Daarnaast is het vaak zo dat je ineens minder seks hebt dan dat je had in een relatie. Dit kan er voor zorgen dat je contact zoekt met je ex, ondanks dat je hier achteraf spijt van kunt hebben. Hier gaan we het in dit artikel hebben. Want waarom hebben mensen seks met hun ex? En hoe verstandig is het om nog te vrijen met iemand waarmee je eigenlijk niet meer intiem hoort te zijn? Deze – en meer vragen – beantwoorden we in onderstaand artikel.


Relaties komen vroeg of laat altijd ten einde. In het meest gunstige geval heb je elkaar voor het altaar eeuwige trouw beloofd en is het Magere Hein die een einde aan de relatie komt maken. In de moderne maatschappij is dit echter de uitzondering en niet langer de regel. Mensen komen bij elkaar, blijven een tijdje bij elkaar en gaan vervolgens – om wat voor reden dan ook – weer uit elkaar. Elkaar loslaten is dan niet altijd even eenvoudig. Omdat er misschien niet een hele grote reden is geweest (zoals bijvoorbeeld overspel) waarom het uit is gegaan, maar omdat jullie wellicht beetje bij beetje uit elkaar zijn gegroeid. In dat geval komt het vaak voor dat je niet met slaande deuren bent vertrokken.

Jij en je ex kunnen wellicht nog prima een gesprek hebben zonder elkaar – bij wijze van spreken – de hersens in te slaan. Juist in deze situaties ligt seks met je ex op de loer. Je kent elkaar tenslotte door en door. Het is vertrouwd. Zowel buiten, als tussen de lakens. Een onverwachte kus kan dan al snel ontaarden in een stevige vrijpartij. Niets mis mee zou je misschien zeggen, maar vaak ligt het hebben van seks met je ex toch net wat gecompliceerder.


Kun je er verstandig mee om gaan?

Heel kort door de bocht genomen zou je de mensen die seks met hun ex hebben kunnen onderverdelen in 2 groepen: zij die er wél verstandig mee omgaan en zij die er niet verstandig mee omgaan. Let op: dit is erg gegeneraliseerd. Iedere situatie is uniek en je hebt natuurlijk altijd te maken met twee unieke individuen. Het kan dus zijn dat de één er wél met het volle verstand inzit en de ander weer niet. Ook is hier vaak een duidelijk verschil te maken als het om mannen en vrouwen gaat. Vrouwen zijn over het algemeen meer emotioneel betrokken. Mannen kunnen seks en emoties relatief goed van elkaar scheiden, al zijn hier uiteraard ook weer voldoende uitzonderingen op.

Waarom heb of wil je seks met je ex?

Seks met je ex doe je meestal vanuit verschillende motieven. De meest voor de hand liggende reden is het vertrouwde gevoel. Je hebt al die tijd (goede) seks met elkaar gehad, dus waarom zou je niet nog even van elkaar genieten voordat jullie definitief een andere weg inslaan? Sommige mensen hebben, nadat een (lange) relatie ten einde is gekomen, de behoefte om te gaan ‘hoeren en sloeren’. Anderen hebben die behoefte juist niet en vinden het juist fijn om seks met iemand te hebben die hun lichaam en behoeftes door en door kent. Wie is er dan een betere kandidaat dan de man of vrouw waar je tijden mee bent samen geweest?

Iemand niet los kunnen laten

Een ander motief dat vaak te zien is bij exen die nog seks met elkaar hebben, is het ‘nog niet los willen/kunnen laten’ van de ander. Door (regelmatig) seks te hebben houd je hem of haar aan je gebonden. Meestal met de hoop dat de relatie weer goed komt. Mensen die vanuit deze beweegredenen elkaar weer opzoeken zou je kunnen indelen in de ‘onverstandige’ groep. Seks tussen twee mensen is iets prachtigs. Volgens sommigen zelfs het hoogste niveau van spiritualiteit. Als je het dan gaat inzetten om doelen te behalen wordt het gedegradeerd tot een middel en dat kan nooit de bedoeling zijn binnen een gezonde relatie natuurlijk.


Risico’s: gevoelens en emotie

blank

Hoe je het ook wendt of keert: als je vrijt met je ex zijn er altijd nog bepaalde gevoelens aanwezig. Dit hoeft niet per definitie meteen iets slechts te zijn. Het gaat erom dat je je bewust bent van de gevoelens en hoe je er mee omgaat. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevoelens van de ander. Je hoeft hier in principe geen rekening meer mee te houden (jullie zijn tenslotte uit elkaar, toch?), maar het siert je als je een beetje meedenkt met degene waarmee je al die tijd samen bent geweest.

Doe je dit niet, dan kan dat voor grote problemen zorgen. Er kan een verkeerd verwachtingsbeeld ontstaan waardoor je straks misschien alsnog met slaande deuren vertrekt. Zonde als jullie verstandhouding nu gewoon goed is natuurlijk.

Zorg dat je op één lijn zit

Seks met je ex kan goed zijn, maar het is alleen verstandig als jullie qua gevoel en verwachting op één lijn zitten. Als de één alleen seks heeft met de ander vanwege de intimiteit en de ander doet het omdat hij of zij hoopt daarmee de ex terug te winnen, dan is de situatie logischerwijs in disbalans en zal je meer kapot maken dan je lief is.

Praten (en dan vooral ook eerlijk zijn naar elkaar toe) is erg belangrijk als jullie – na het einde van de relatie – besluiten om nog intiem te zijn met elkaar. Dit kan misschien overbodig lijken (je hoeft tenslotte geen verantwoording meer af te leggen naar elkaar), maar zorgt er wel voor dat jullie beiden weten waar je aan toe bent.

Het beste advies dat we kunnen geven, is om geen seks met elkaar te hebben als jullie beiden anders over het motief denken. Ja, het is verleidelijk om toch nog een keertje toe te geven aan elkaar, maar zoals gezegd kan dat ervoor zorgen dat jullie alsnog met de grootst mogelijke heibel ‘uit elkaar gaan’. Je moet jezelf dan afvragen of dat het je waard is, of dat je toch liever op een normale manier afscheid neemt van elkaar.


Tips

Zo halverwege dit artikel is de vraag min of meer al wel beantwoord: seks met je ex is alleen verstandig als jullie er beiden hetzelfde instaan. Is dit niet het geval, dan is het devies simpelweg: NIET DOEN! In het tweede deel van dit artikel gaan we er dan ook maar vanuit dat jullie allebei op dezelfde golflengte zitten en in (goede) samenspraak hebben besloten om nog even van elkaar te genieten voordat jullie beiden een andere richting uitgaan. Hieronder volgen een aantal tips die van jullie sex-relatie een succes zullen maken.

Safety first

In vrijwel alle gevallen wordt er in een relatie op een bepaalde manier aan voorbehoedsmiddelen gedacht. Mensen vrijen met condooms, vrouwen zijn aan de pil of een spiraaltje en misschien hebben jullie je beiden laten testen voor of tijdens de relatie. In de meeste gevallen hebben mensen binnen een relatie dan ook sex zonder verdere bescherming en daarom is het erg verleidelijk om onveilige sex met je ex te hebben. Niet verstandig, want als een relatie ten einde komt veranderen er zaken. Zoals we hierboven al beschreven hebben sommige mensen behoefte om eens flink de beest uit te gaan hangen na een (lange) relatie. In een rap tempo wordt het bed gedeeld met meerdere bedpartners en soms gebeurt dat dus onveilig. Omdat je feitelijk geen enkele verantwoording meer hebt af te leggen naar je ex toe (en hij of zij dus ook niet meer naar jou), is het niet geheel verstandig om onveilige sex met je ex te hebben. Je weet nooit wat hij of zij in de tussentijd heeft uitgespookt en een SOA van je ex zal niet hetgeen zijn waar je op zit te wachten. En laten we dan nog maar helemaal niet beginnen over een kindje met je ex, want leg dat maar eens uit aan de buitenwacht.

Discreet

Over die buitenwacht gesproken: vrienden, vriendinnen en familie zullen het doorgaans niet bepaald toejuichen als jullie nog intieme momentjes beleven samen. “Wat doe je toch nog met die gozer? Laat hem lekker los…” zullen de meeste mensen in je omgeving toch wel tegen je zeggen als je aankaart dat jullie elkaar nog steeds zien na de relatiebreuk. Het is daarom verstandig om jullie intieme momentjes lekker tussen jullie te houden. Als je er behoefte aan hebt, vertel het dan tegen 1 of 2 goede vrienden/vriendinnen, maar laat het daar verder bij. Uiteindelijk gaat het niemand wat aan welke keuzes jij maakt.

Praat, maar zeg niet alles

Zoals eerder in dit artikel gesteld, is het belangrijk dat je met elkaar praat over gevoelens en verwachtingen. Dit betekent echter niet dat je alles tegen je ex hoeft te zeggen. Dat jij de nacht daarvoor met die en die in bed hebt gelegen gaat je ex natuurlijk helemaal niets aan. Bovendien zal hij of zij dat doorgaans niet bepaald op prijs stellen, zelfs als duidelijk is afgesproken dat jullie beiden mogen gaan en staan waar jullie willen. Spreken is zilver, zwijgen is goud in sommige gevallen.


Houd het bij seks

Het grootste gevaar van seks met je ex (zeker wanneer jullie allebei nog bepaalde gevoelens voor elkaar hebben) is dat grenzen kunnen gaan vervagen wanneer jullie ook andere dingen gaan ondernemen. Denk daarbij aan samen uit eten gaan of ergens een drankje gaan drinken. Dit hoeft wederom niet per definitie slecht te zijn.

Als jullie je er beiden goed bij voelen en het duidelijk is wat de verwachtingen van de ander zijn, kan dit prima. Maar als de één er toch net even anders in staat dan de ander, kan dit voor problemen zorgen. Het kan dan (voor de één) al snel weer op een (beginnende) relatie gaan lijken en als het de ander toch echt alleen maar om de seks te doen is (met hier en daar een gezellige uitspatting in een restaurant, café of bar), dan heb je weer te maken met de disbalans die zoveel meer kapot maakt dan je lief is.

Blijf niet slapen

Hier op aansluitend is het ook verstandig om niet de nacht met elkaar door te brengen. Ja, het is verleidelijk om na een orgasme in elkaars armen in slaap te vallen, maar ook hier ligt weer het gevaar dat de gevoelens en verwachtingen uit elkaar gaan lopen. Door gewoon in je eigen bed te gaan slapen na een sekspartij met je ex houd je zaken duidelijk gescheiden en maakt dat de situatie voor beiden helder(der).


Aan alles komt een einde

Een zinnetje om goed in het achterhoofd te houden als jullie, nadat de relatie is uitgegaan, toch nog seks met elkaar blijven hebben. Want ook hier komt vroeg of laat weer een einde aan. Welk einde, dat is helemaal aan jullie. Misschien komen jullie hierdoor bijvoorbeeld tot de conclusie dat jullie het toch wel voor elkaar waren en stopt de seksrelatie met je ex en beginnen jullie weer een ‘gewone’ relatie. Het kan natuurlijk ook voor komen dat de één vroeg of laat verliefd wordt op een derde en dat er daarom een einde komt aan jullie seksuele uitspattingen met elkaar. Een nieuwe relatie begint en zorgt daarmee automatisch voor een einde van de seksrelatie met je ex.

Een derde mogelijkheid is nog dat tussentijds duidelijk wordt dat jullie er allebei anders instaan. Verstandige mensen kappen dan de seksrelatie met hun ex af. Om zichzelf en/of de ex te beschermen. Dit zijn de mensen waar je je petje voor af zou moeten nemen. Het is tenslotte nooit makkelijk om definitief afscheid te moeten nemen van iemand, zeker niet als jullie onderling nog erg fijne sex hebben met elkaar. Door verstandige keuzes te maken toon je aan dat je het beste met jezelf en je ex voor hebt en daar is alleen maar respect voor op te brengen. Want alhoewel seks een prachtig iets is, moet het voor beide partijen een aangename bezigheid blijven en zodra de één er andere gevoelens en verwachtingen bij heeft dan de ander, is het toch echt tijd om er een einde aan te breien. Hoe moeilijk dat dus soms ook is.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement