Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 tips om online anoniem te daten

5 tips om online anoniem te daten

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Ben je ooit wel eens gecatfished en was dat voor jou eens maar nooit meer? Of zit je misschien in een relatie en wil je niet dat je partner achter je online uitspattingen komt? Wat de reden ook mag zijn om anonymous te gaan: in dit artikel geven we je 5 tips om online anoniem te daten.

Anonieme datingsite

Internet heeft ons leven flink veranderd. Dat hoeven we jou niet uit te leggen. Contact leggen met een leuke meid of jongen is in een paar muisklikken gebeurd tegenwoordig. Maar uiteraard zit daar ook een schaduwzijde aan. Elke muisklik wordt immers geregistreerd en opgeslagen en je weet nooit zeker of de persoon aan de andere kant wel echt is wie hij of zij zegt te zijn. In dat geval wil je er van verzekerd zijn dat de website waar je je inschrijft vertrouwelijk omgaat met je gegevens. Daarnaast wil je er voor zorgen dat andere gebruikers niet zomaar alles op je profiel mogen lezen, en dat je zelf controle hebt over de gegevens of foto’s die je deelt.

Gelukkig zijn er wel datingsites te vinden waar privacy en veiligheid hoog in het vaandel staat. We hebben de betrouwbaarste voor je geselecteerd.


Second LoveBezoek Second Love

Als er 1 dating site is waarbij de gebruikers absoluut niet graag hun ware identiteit prijsgeven, is het Second Love wel. Second Love is een datingsite waar je naast je huidige partner op zoek kunt gaan naar een spannende affaire. Logisch dat de gebruikers van Second Love niet graag gesnapt willen worden tijdens hun overspelige perikelen en daarom is het ook niet vreemd dat de beheerders van Secondlove.nl er alles aan doen om de privacy en veiligheid te waarborgen. Omdat Second Love vooral bekend is als 'vreemdgaan' site, zul je hier voornamelijk gebruikers vinden die al in een relatie zitten.

Bezoek Second Love

ParshipBezoek Parship

Zodra je Parship bezoekt is vrijwel het eerste wat je leest: 'Veiligheid en zekerheid staan voorop'. Met het keurmerk 'veilig daten' en het 'thuiswinkel waarborg kenmerk' op zak zorgt Parship er dan ook voor dat gebruikers de website op een veilige en verantwoorde wijze kunnen gebruiken. Na het invullen van de persoonlijkheidstest word je gekoppeld aan potentiële matches waarbij jij helemaal zelf bepaalt wie je foto's te zien krijgen en wie niet zodat je met een gerust hart veilig (en anoniem) kunt daten. De gebruikers van Parship zijn op zoek naar uiteenlopende zaken: van een gezellige date tot een bloedserieuze relatie.

Bezoek Parship

5 tips om online anoniem te daten

Nu je weet op welke dating sites je het veiligst online kunt daten is het tijd om jezelf nog wat verder in te dekken. Met behulp van onderstaande 5 tips date je zo veilig en anoniem als het maar kan!

Deel nooit persoonlijke gegevens

De grootste open deur uit de geschiedenis, maar toch zijn er mensen die bijvoorbeeld hun NAW gegevens in hun dating profiel zetten. Op bovenstaande websites (Second Love en Parship) worden de profielen handmatig gecontroleerd en word je dan ook door de beheerders gewezen op privacygevoelige informatie die je in je profiel zet. Op overige datingsites bestaat echter de kans dat het niet tegen je wordt verteld dat het niet bepaald handig is om je achternaam in je profiel te zetten met alle mogelijke gevolgen van dien.
Zaken die je NOOIT moet delen op een online datingsite:
Je volledige naam
Je adres
Je werkgever
Je e-mailadres
Je telefoonnummer
Zodra je wat beter contact hebt met een leuke dame of heer kun je na verloop van tijd uiteraard wel persoonlijkere zaken delen zoals je e-mailadres of je telefoonnummer. Maar zet bovenstaande gegevens dus nooit in je profiel en deel deze gegevens ook niet in de eerste paar berichten die je naar elkaar zendt.

Communiceer via de datingsite

Communiceer in beginsel enkel met elkaar via de datingsite. Op Parship en Second Love heb je de mogelijkheid om via de datingsite met elkaar te ‘kletsen’ zodat jullie elkaar wat beter kunnen leren kennen. Pas wanneer je een goed beeld hebt van de ander zou je er voor kunnen kiezen om je (privé) e-mail adres en/of telefoonnummer te geven zodat de communicatie via één van die wegen kan verlopen.

Om jezelf daarbij nog extra in te dekken kun je overwegen om een alternatief e-mail adres aan te maken die je enkel voor de datingsite gebruikt. Mocht je inschatting fout blijken te zijn is je privé e-mail in ieder geval nog veilig. Ditzelfde geldt voor het weggeven van je telefoonnummer. Je kunt een eenvoudig prepaid toestel kopen met een nieuw nummer zodat je eigen telefoonnummer alleen bij mensen die je echt kent bekend is.

Ga niet over 1 nacht ijs

De vonken spatten van je beeldscherm af. “Wow, die dude of chick is wél errug leuk zeg. Ik wil hem of haar ontmoeten. Liever gisteren nog dan vandaag…” Zodra die gedachte bij je opkomt moet je hem meteen de kop indrukken. Neem je tijd om iemand wat beter te leren kennen en ga absoluut niet over 1 nacht ijs.

Gevoelens en emoties kunnen nog wel eens de overhand nemen en vooral via communicatie via een online dating platform kan dit veel sneller gaan dan in ‘het echte leven’. Je hebt immers de tijd om na te denken over je antwoorden. De andere partij kan daardoor misschien precies zeggen waar jij op hoopt. Hij of zij raakt de juiste snaren. Drukt op de juiste knoppen. Is dit in ‘real life’ dan ook meteen zo? Hoeft niet natuurlijk.

Wees daarom bedachtzaam en kijk de kat eventjes uit de boom. Houdt het gevoel aan? Dan kun je na verloop van tijd een stapje verder gaan. Bijvoorbeeld door een echte date te organiseren of door eens een keer te bellen met elkaar. Weet je snel genoeg of je gevoelens terecht zijn of niet.

Als het tot een date komt

Geen tip die om anoniem daten gaat, maar als alles goed is gegaan zal er vroeg of laat wel een date van komen. Zelfs als alles koek en ei lijkt in jullie eerdere gesprekken, kun je compleet voor de gek zijn gehouden waar je tijdens de date pas achter komt. Daarom hier een aantal korte tips die je helpen om veilig de eerste date door te komen.

  • Spreek af op een openbare plaats, het liefst waar veel mensen zijn.
  • Laat vrienden en/of familie weten waar je je bevindt en hoe laat je verwacht thuis te zijn.
  • Regel je eigen vervoer van en naar de datelocatie.
  • Hou je persoonlijke bezittingen tijdens de date in de gaten. Laat ze nooit onbeheerd achter.
  • Zet je ‘hulplijn’ als sneltoets in je mobiel zodat je hulp kunt inschakelen als dit nodig is.
  • Pas op met alcoholgebruik en hou je drankje altijd in de gaten.

Vooral voor vrouwen is het raadzaam om bovenstaande tips op te volgen. Ook al laat hij je nog zó veilig voelen in jullie online gesprekken, je weet pas wat je voor je hebt zodra hij daadwerkelijk voor je staat. En dan nog heb je geen enkele garantie. Wees dus altijd bedachtzaam en laat je emoties niet de overhand nemen tijdens de eerste date. Je merkt snel genoeg of hij (of zij) daadwerkelijk is wie hij of zij zegt te zijn.

Wanneer iets te mooi lijkt te zijn om waar te zijn…

Dan is het dat vaak ook. Bloedmooie vrouwen die je in de kroeg geen blik waardig gunnen en absolute hunks die in het echte leven ‘way out of your league’ zijn; zodra dit soort mensen hemel en aarde bewegen om met je in contact te komen en letterlijk alles van je willen weten, moet er ergens een belletje gaan rinkelen. Je zult op z’n minst op je hoede moeten zijn. Er zit een verschil tussen online en offline daten, dat zeker, maar zo heel erg veel verschil zit er nu ook weer niet tussen. Als het in het echte leven te mooi zou zijn om waar te zijn, is het dat op het internet zeker weten!
Laat je niet in de luren leggen door zielige verhalen of ‘prachtige mensen’ die acuut een relatie met je aan willen gaan zonder dat je hem of haar ooit gezien hebt. In de meeste gevallen heb je te maken met oplichters die achter je geld aan zijn, of nog erger; je identiteit.

Gebruik je gezond verstand en bedenk altijd bij jezelf hoe de situatie (en je reactie) zou zijn wanneer dit je in real life zou overkomen. Je zal absoluut niet de eerste (en zeker) niet de laatste zijn die in de luren wordt gelegd door een gewiekste internetoplichter.

De oplossing bij deze laatste tip is overigens vrij simpel: gebruik een online datingsite die je privacy waarborgt en waar de profielen handmatig worden gecontroleerd zoals bijvoorbeeld Parship of Second Love en pas vervolgens bovenstaande tips toe. Weet je vrijwel zeker dat je veilig en anoniem aan het online daten bent!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies