Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Datingsites zonder aanmelden; waarom is dit niet verstandig?

Datingsites zonder aanmelden; waarom is dit niet verstandig?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Wanneer je online op zoek wilt naar een leuke date of een relatie dan heb je de keus uit allemaal verschillende datingsites, datingapps en contactsites om oproepjes te plaatsen of op die van andere singles te reageren. Zo zijn er gratis datingsites en betaalde datingsites, maar bijvoorbeeld ook datingsites waar je je niet eens hoeft aan te melden om te kunnen daten. Dat worden er echter steeds minder en in dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is. Daten via sites zonder registratie is namelijk niet heel verstandig en dus ook steeds minder populair.


Waarom een datingsite zonder registratie?

Sommige singles – waaronder wellicht jij – kiezen voor een datingsite of platform waarvoor ze zich niet hoeven aan te melden. Daar liggen vaak zorgen aan ten grondslag over hun privacy, maar ook over onverwachte kosten of simpelweg doordat ze zo weinig tijd hebben dat ze zo snel mogelijk tot het daten over willen gaan. Hieronder bespreken we deze drie bezwaren tegen aanmelden, en geven we je meteen goede oplossingen over hoe je daarmee om kunt gaan.

Zorgen over privacy

Zorgen over je eigen privacy zijn natuurlijk volkomen terecht en worden eigenlijk steeds actueler. Steeds meer mensen zijn bezorgd over wat er met hun gegevens gebeurt en hoe lang die nog vindbaar blijven op internet. Vooral wanneer het over zoiets persoonlijks als liefde en daten gaat kun je je dan afvragen of het wel slim is om jezelf in te schrijven op een site. Wat nu als jouw romantische oproepjes over enkele jaren nog steeds online te vinden is?

Oplossing: Kies specifiek voor een datingsite die het Keurmerk Veilig Daten heeft ontvangen. Dat is een onafhankelijk keurmerk waaraan je kunt zien dat de privacy en  beveiliging van een datingsite goed is geregeld. Je weet dan bijvoorbeeld dat al je gegevens meteen helemaal wordt weggehaald wanneer je je profiel verwijdert. Maar het keurmerk heeft ook nog wat andere voordelen, die niet direct met privacy te maken hebben:

  • Vaak worden alle profielen gecheckt op echtheid zodat je minder last hebt van kwaadwillende mensen.
  • Oude profielen die niet meer actief zijn worden vaak na een tijdje verborgen, zodat je geen tijd verspilt aan inactieve leden.

Tot slot kun je ook je eigen privacy bewaken door zo min mogelijk traceerbare informatie op je publieke profiel te delen. Die info delen is ook helemaal niet nodig, want je hebt een veilig profiel waar geïnteresseerde singles je direct kunnen bereiken.

Onverwachte kosten

Niemand zit te wachten op onverwachte kosten na zich aangemeld te hebben op een datingsite. Dat kan ook een reden zijn voor sommige mensen om zich maar helemaal niet in te schrijven. Tegenwoordig zijn verreweg de meeste datingsites waar je echt een kans maakt op een leuke date of relatie echter wel de betaalde sites, wanneer je een gratis datingplatform wilt gebruiken zijn de mogelijkheden heel beperkt.

Oplossing: Let altijd goed op de betrouwbaarheid van elke site waar je je aanmeldt. Is het een grote en bekende datingsite? Maar ook: beschikt het over de Thuiswinkelwaarborg? Daarmee ben je namelijk verzekerd van je rechten als consument en weet je ook dat er nooit zomaar geld van je rekening zal worden afgeschreven. Bovendien is er ook altijd een kundige helpdesk die je kan helpen als er toch iets fout gaat.

Weinig tijd

Jezelf inschrijven op een datingsite kost tijd, want je moet een inschrijfformulier invullen en het account via e-mail valideren. Maar eigenlijk mag dat geen bezwaar zijn, want het matchen, flirten, chatten en daten zelf vergt nog veel meer tijd dan alleen je eerste registratie. De perfecte relatie vind je nu eenmaal lastig in een paar minuten tijd.

Oplossing: Als je zo weinig tijd hebt dat zelfs het aanmelden te lang duurt moet je je waarschijnlijk afvragen of het wel zin heeft om op dit moment te gaan daten. Schoon liever je agenda op zodat je er wel serieus de tijd voor kunt nemen. Tenslotte wil je ook voor de mensen die je ontmoet een serieuze kandidaat zijn. Vrijblijvend wat chatten op een gratis datingsite waarvoor geen registratie is vereist kan heel leuk zijn voor even, maar een echte duurzame relatie zul je daar niet snel aan overhouden.

Risico’s van daten zonder registratie

Hoe goed het idee ook lijkt om een datingsite te gebruiken waar je jezelf niet hoeft aan te melden om te kunnen daten, in de praktijk valt dat altijd behoorlijk tegen. Vooral wanneer je op je privacy bent gesteld en ook veiligheid belangrijk vindt is het zelfs zeer onverstandig, en wel vanwege de volgende redenen:

  • Ten eerste ben je niet alleen zelf anoniem, want alle andere mensen op de site zijn dat ook. Maar dat is nog niet het ergste, wat het namelijk pas echt ronduit gevaarlijk maakt is dat er ook helemaal geen toezicht is op wie er verder allemaal lid wordt. Er is een mogelijkheid dat de ander serieus is, maar de kans is net zo groot dat je in contact komt met fakers (mensen die niet zijn wie ze zeggen te zijn) of zelfs de beruchte Nigeriaanse scammers die alleen proberen om je geld afhandig te maken.
  • Wanneer je niet een profiel hebt om op terug te vallen kan het heel lastig zijn om contact te houden met een andere single die je wel leuk vindt. De meeste mensen lossen dit (voor hun gevoel goed) op door makkelijker hun privé-informatie zoals e-mailadres of telefoonnummer te delen. Maar dat is natuurlijk funest wanneer je op je privacy gesteld bent. Een anoniem profiel op een betrouwbare datingsite is dan echt veel verstandiger en veiliger.

Veilige en discrete datingsites met snelle registratie

Het mag duidelijk zijn dat daten op een site waar je je niet hoeft aan te melden zelden de veiligste, meest discrete of zelfs efficiëntste manier is om leuke singles te leren kennen. Daarom raden we je aan om liever te kiezen voor een van de volgende datingsites waar je wel gewoon een account aanmaakt. We hebben de sites geselecteerd op alle factoren die we in dit artikel hebben besproken. Zo beschikken ze allemaal over zowel een Thuiswinkelwaarborg als een Keurmerk Veilig Daten en kun je er ook nog eens heel vlot lid worden. Er zou dus eigenlijk geen enkel bezwaar moeten zijn om op deze websites te gaan daten.


LexaBezoek Lexa

Lexa is natuurlijk een heel bekende naam, want het is een van de grootste en meest succesvolle datingsites van Nederland. Hier kun je betrouwbaar en veilig daten met je eigen profiel. Met de snelle inschrijvingsprocedure ben je al binnen een paar minuten bezig met zoeken, matchen en chatten. Lexa is een algemene datingsite, wat betekent dat je allerlei verschillende mensen kunt leren kennen, uit het hele land en uit alle lagen van de bevolking. De prijzen vallen ook nog eens reuze mee want onbeperkt daten kan al vanaf 10 euro per maand.

Bezoek Lexa

PepperBezoek Pepper

Net als Lexia is ook Pepper een algemene datingsite en ook hier vind je dus mensen van alle leeftijden en van allerlei pluimage. Daten via Pepper is enorm leuk, want het gebeurt hoofdzakelijk aan de hand van een fotocollage die je zelf hebt samengesteld.  Dat het met je consumentenrechten hier wel goed zit wordt bewezen doordat Pepper al meerdere keren de jaarlijkse Shopping Award in de wacht heeft weten te slepen. Ook is de site al eens verkozen tot een van de meest betrouwbare datingsites van Nederland. Je profiel is bij Pepper niet vindbaar via zoekmachines zoals Google.

Bezoek Pepper

MetJouBezoek MetJou

Metjou is een van de populairste datingsites van Nederland. En net zoals Lexa beschikt ook Metjou over een Thuiswinkelwaarborg, waarmee je rechten als consument worden gegarandeerd, en het Keurmerk Veilig Daten. Metjou is misschien niet de datingsite met de meeste leden, maar wel de populairste. De site is namelijk al tien opeenvolgende jaren verkozen tot Website van het Jaar in de categorie datingsites. Met de betrouwbaarheid zit het dus ook wel goed! Metjou is een algemene datingsite met allerlei verschillende leuke singles uit het hele land. Een betaald abonnement is vereist om effectief te kunnen daten. De kosten daarvan vallen echter reuze mee, want voor 15 euro per maand heb je al onbeperkte toegang.

Bezoek MetJou

ParshipBezoek Parship

Parship is een betrouwbare en veilige datingsite die bekendheid geniet als een van de beste datingplatforms voor hoogopgeleide singles. Je komt hier dus voornamelijk in contact met alleenstaande mannen en vrouwen die een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond. Het grootste nadeel van Parship is dat de abonnementsprijzen vrij hoog zijn, want kies je voor een abonnement met een looptijd van 6 maanden dan kost het nog altijd ongeveer 45 euro per maand. Maar wanneer het vooral je privacy en veiligheid is die je belangrijk vindt en je dit geld daar graag voor over hebt, dan is Parship natuurlijk een uitstekende optie.

Bezoek Parship

50plusMatchBezoek 50plusMatch

Tot slot noemen we ook nog de datingsite 50PlusMatch, die heel populair is onder alleenstaande mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder. Het begint eentonig te worden, maar wederom vind je hier zowel het Keurmerk Veilig Daten als de Thuiswinkelwaarborg. Daten is hier dus veilig en zonder vervelende verrassingen voor je portemonnee. Consumentenprogramma Kassa beoordeelt 50PlusMatch.nl steevast als betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en veel waar voor je geld. Sterker nog, als een van de weinige datingsites biedt 50PlusMatch haar leden de mogelijkheid om ook met de gratis leden te kunnen communiceren.

Bezoek 50plusMatch

foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies