Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Een open relatie; 10 tips en valkuilen

Vreemdgaan
Een open relatie; 10 tips en valkuilen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Open relaties komen steeds vaker voor. Het houdt in dat jij en je partner seks kunnen hebben met anderen buiten de relatie. Bij sommige stellen past dit perfect, terwijl het anderen juist weer niet aanspreekt. Weer andere mensen zijn er nieuwsgierig naar: hoe is het om een open relatie te hebben en wat zijn de valkuilen ervan? In deze blog kom je dat allemaal te weten en bespreken we wat een open relatie inhoudt en wat de tips en de lastige aspecten zijn. Tot slot geven we tips over online daten met een open relatie.


Wat is een open relatie of een vrije relatie?

Als je een open relatie hebt, dan is het toegestaan dat je seks hebt met anderen. Bij mensen die hiervoor kiezen, wordt seks en liefde niet aan elkaar gelinkt. De reden dat mensen hiervoor kiezen kan heel divers zijn:

  • Het kan zijn dat je je nog niet wilt binden, je wilt misschien ook seks hebben met anderen en niet met één persoon en dan biedt een vrije relatie een uitkomst.
  • Ook als je meer spanning zoekt is dit een optie. Je kunt iedere keer iemand anders ontmoeten, wat ook iedere keer weer spanning met zich meebrengt. Je kent diegene niet en zo kun je dus ook op seksgebied steeds experimenteren en ontdekken wat de andere leuk vindt. Hierdoor wordt je seksleven niet saai en houd je afwisseling.
  • Wil je je seksleven verbeteren? Ook daarvoor kan een tijdelijke vrije relatie een oplossing  zijn. Je kunt tijdelijk seks hebben met anderen en daardoor wat nieuws ontdekken. Na een tijdje kom je weer bij elkaar, elk met nieuwe ervaringen op het gebied van seks.
  • Seks met anderen kan er – hoe gek dat ook klinkt – voor zorgen dat je juist meer close wordt met je partner.

Een relatievorm die op een open relatie lijkt maar anders is, is een polyamoreuze relatie. In zo’n relatie kan je er meerdere liefdesrelaties op na houden dan met alleen je (oorspronkelijke) partner. Je hebt dan dus meerdere liefdespartners.
Bij een open relatie gaat het vooral om de vrijheid die je hebt om seks te hebben met anderen.


Word je gelukkiger van een open relatie?

Er zijn mensen die beweren dat mensen van nature niet monogaam zijn. Hier ziet een kern van waarheid in. Toch zijn er nog altijd veel mensen die oprecht monogaam zijn. Dit zijn mensen bij wie een open relatie duidelijk niet goed past. Wat ook regelmatig voorkomt, is dat mensen echt verliefd moeten zijn om seks met iemand te hebben. Seks zonder dat daar liefde bij zit, past niet bij deze mensen. Een open relatie dus ook niet.

Voor andere mensen is het juist belangrijk om buiten hun relatie seks te kunnen hebben, zonder dat dit met hun partner te maken heeft. 

Voor je een open relatie begint, is het belangrijk dat je je afvraagt waarom je dat eigenlijk wil. Hieronder lees je alle tips om een open relatie te laten slagen en hoe je omgaat met de valkuilen ervan.


1. Vraag jezelf eerst af waarom je een open relatie zou willen

Belangrijk is dat je zeker weet dat, én waarom je een open relatie wil. Een open relatie is een goede oplossing voor mensen die buiten hun relatie stimulans nodig hebben van anderen(zonder daarbij op anderen verliefd te zijn). Als dit bij jou zo is zonder dat je iets te kort komt in je relatie, dan kan je er rustig over nadenken om het hierover met je vriend(in) te hebben. 
Wat niet werkt, is een open relatie beginnen om de volgende redenen:

  • Je bent niet meer gelukkig met je vriend of vriendin en je wil eigenlijk graag een ander ontmoeten. Dit kan je beter eerlijk bespreken (en tijdig uit elkaar gaan), want anders wordt de ander onnodig extra gekwetst.
  • Je hebt een seksverslaving; hier kan je beter professionele hulp voor zoeken. Een open relatie met je partner kan misschien voorkomen dat je vreemdgaat, maar het probleem van overmatig bezig zijn met seks blijft bestaan.
  • Je voelt je rusteloos en je bent op zoek naar algemene spanning, het maakt niet uit wat. Dat kan soms seks zijn, maar ook iets anders.
  • Je houdt heel veel van je partner, maar er zijn problemen in de relatie. Deze problemen kan je beter eerst oplossen. Als je daarna nog steeds verlangt naar sekservaringen buiten je relatie, kan je het misschien een keer overleggen (een open relatie bespreken als er veel ruzie is, wordt geen succes, dus doe dit als jullie problemen uit de lucht zijn).

Als er één van bovenstaande situaties aan de gang is, is het belangrijk om die eerst op te lossen. Daarmee voorkom je dat sommige problemen alleen maar groter worden.


2. Een open relatie bespreekbaar maken met je partner

Sommige mensen weten beide vanaf het begin van de relatie al dat zij een open relatie willen. In dat geval maak je samen die keuze. Niet zo moeilijk dus. Veel mensen zitten echter in een andere situatie.
Hoe kan je het in een monogame relatie bespreekbaar maken als je op het gebied van seks niks tekort komt, maar je toch verlangt naar spanning bij een ander?

Je vriend of vriendin zal in de eerste plaats schrikken of misschien boos worden

Het bespreekbaar maken van een open relatie kan om drie redenen een negatieve reactie teweeg brengen bij je partner. Hoewel open relaties regelmatig voorkomen, is seks buiten de relatie nog steeds een moeilijk onderwerp voor veel mensen. Je partner kan het zien als vreemdgaan of zelfs als taboe.

Een andere redenen dat je partner in paniek raakt of kwaad wordt, is dat hij of zij bang is dat je niet meer verliefd bent, of iets tekort komt qua seks. Dat kan veel pijn doen. 
De laatste nare reactie is evolutionair: mannen vinden het van nature onaangenaam als hun vrouw seks heeft met een andere man. Vrouwen willen biologisch gezien dat hun man hen trouw is, om samen voor het nageslacht te zorgen. 
De eerste stap is dus om jezelf voor te bereiden op een paniekerige of boze reactie.

Toch bespreken, hoe?

Als het voor jou belangrijk is om nu en dan seks te hebben met een ander, zal je het toch bespreekbaar moeten maken.
Belangrijk is daarbij dat je laat merken dat je om je partner geeft. Dat moet dus ook het uitgangspunt zijn.

Wat je bijvoorbeeld zou kunnen zeggen is: ‘Ik ben nog steeds stapelgek op je, en ik kom niets te kort bij jou. Niks lijkt me mooier dan een nacht met een andere vrouw/man en het volgende moment weer bij jou zijn. Ik zou me juist heel close voelen met je.’

De weerstand bij de ander zal dan nog steeds niet meteen over zijn. Respecteer dat en stel vragen. Het gaat niet alleen om jouw geluk, maar ook om het geluk van je partner.


3. Maak afspraken met elkaar en kijk hoe het bevalt

blank

Zoals een monogame relatie niet bij iedereen hetzelfde is, zo is een open relatie dat ook niet. Verschillende mensen hebben verschillende behoeftes. Spreek met elkaar af hoe jullie met de open relatie omgaan en stem óók af wat eventuele grenzen zijn. 
Het klinkt misschien stom, maar pak even een pen en schrijf het samen ergens op.

Zo kunnen er minder snel misverstanden ontstaan. 
Na alles samen besproken te hebben, kan je eerst samen kijken hoe het bevalt. Probeer daar luchtig in te staan en bespreek op tijd ervaringen met elkaar. Stel een proefperiode in.


4. Heb geduld

Is het initiatief voor een open relatie van jou gekomen en niet van de ander, blijf dan geduldig als je partner het moeilijk vindt.
Een open relatie vraagt van beide kanten altijd geduld en respect. Dat geldt zeker wanneer de één oorspronkelijk erg aan het idee moest wennen, maar jij niet.

Als je partner en jij nog steeds gek op elkaar zijn, zal je oog moeten hebben voor elkaars behoeften: degene die met het initiatief kwam voor een open relatie, moet zich inleven in de ander die daar aan moet wennen. De ander moet proberen zich in te leven in de partner die regelmatig of soms, seks wil met een ander, zonder verliefdheid.

Het kan helpen om iemand die de open relatie nog moeilijk vindt, te wijzen op de vrijheid die hij/zij heeft, net als dat jij die hebt. Voor mannen kan het spannend zijn om seks te kunnen hebben met meerdere vrouwen. Voor een vrouw kan het spannend zijn om eindelijk een keer het bed in te duiken met die aantrekkelijke man.


5. Als je partner een open relatie wil, maar jij niet

Dit is lastig, maar er valt wel uit te komen. Wat je in elk geval niet moet doen, is alleen instemmen met de open relatie omdat de ander het wil. Daar word je zielsongelukkig van. Belangrijk is dat er een oplossing komt waar jullie allebei mee kunnen leven. Niet alleen jij, maar je partner ook. 
Waar kan je zelf over nadenken om een goede situatie te creëren:

  • Waar ligt wat jou betreft de grens als het gaat om je partner die omgaat met anderen?
  • Waarom ligt die grens daar voor jou?

Probeer ook te bedenken dat een echte, goede open relatie draait om vertrouwen en allebei gelukkig worden. Je kan er samen zelfs meer close van worden en samen extra genieten van seks. Jij hebt in seks met anderen dezelfde vrijheid als je partner.


6. Zo ga je om met jaloezie in de relatie

blank

Jaloezie is een emotie die iedereen van nature kan ontwikkelen. Het komt voor in elke relatie, dus ook in een open relatie. Sterker nog, zelfs bij twee mensen die volledig achter het idee staan van een open relatie, kan er jaloezie ontstaan. Belangrijk is dat je het bespreekbaar maakt, en dat je beide beseft dat jaloezie in alle relaties voorkomt.

Maak het niet te groot, en bekijk of de open relatie blijft werken voor jullie. 
Ben je zelf jaloers, ga dan eens met jezelf in gesprek en vraag je af waardoor de jaloezie veroorzaakt wordt. Dit kan helpen om je gevoelens onder controle te houden. Vaak maak je je druk om dingen die dat niet waard zijn. 
Merk je dat je partner jaloers is, dan is het goed om erbij stil te staan of je hem of haar genoeg aandacht geeft.


7. Veilige seks

Als tiener heeft iedereen het duizenden keren geleerd: veilige seks. Vergeet dat ook als volwassenen in een open relatie niet. Het voorkomt een hoop ellende. 
Aangezien je alleen met anderen omgaat vanwege seks, zit er niemand op een zwangerschap of een SOA te wachten. Ga er allebei verantwoordelijk mee om, hoe spannend het ook kan zijn.


8. Omgaan met onbegrip uit je omgeving

blank

Een open relatie is nog steeds niet de relatievorm die het meeste voorkomt. In bepaalde kringen is het gewoon taboe, raar of onacceptabel. Denk bijvoorbeeld aan het christelijke milieu. 
Er kunnen een paar dingen helpen:

  • Hang het niet aan de grote klok.
  • Probeer de mening van de ander te respecteren: iedereen kijkt anders tegen relaties aan.
  • Sta erboven als iemand zure opmerkingen maakt, het is jullie zaak.
  • Trek je niets aan van mensen die op je gevoel in proberen te spelen met uitspraken als ‘Als je echt van elkaar houdt is dat toch niet nodig?’ Deze mensen begrijpen niet dat de liefde wel goed zit, maar dat het om seks en nieuwe ervaringen gaat.

Als het goed is, ben je zelf gelukkig in de open relatie en ervaar je liefde en vertrouwen. En daar gaat het om.


9. Toch verliefd op een ander; wat nu?

In zowel een open als een monogame relatie kan het voorkomen dat er iemand verliefd wordt op een ander. In dat geval kan je een paar dingen doen:

  • Het eerlijk aan je partner vertellen. Dit neemt vaak voor een deel de spanning van de verliefdheid al weg.
  • Ervoor kiezen om de persoon in kwestie niet meer te zien.
  • Kiezen voor een relatie met de ander: doe dit niet zomaar. Realiseer je bij een goede relatie wat je dan weggooit.

10. Datingsites; online daten met een open relatie

Online daten komt ook met open relaties veel voor. Het is belangrijk hier aan te geven waar je precies op zoek bent. Staat er in je profiel dat je specifiek op zoek bent naar vrijheid zullen mensen reageren die hier ook voor open staan. Dit geldt ook als je zelf mensen gaat zoeken voor een open relatie.

Staat het in het profiel? Vraag dan bijvoorbeeld aan diegene dit precies voor zich ziet. Chat er over met de desbetreffende persoon en geef je wensen, grenzen en mogelijkheden aan. Als het klikt kan je een keer afspreken. Hieronder geven we een paar suggesties voor datingsites of apps waar je prima kan daten met een open relatie. Het voordeel van specifieke datingsites is dat je meer gelijkgestemden tegenkomt, zodat de kans op een klik met iemand groter is.

Hier kan je goed terecht voor online daten in een open relatie

Tot slot geven we enkele suggesties voor datingsites waar meer mensen met een open relatie op af komen dan op gemiddelde datingapps. 
Je kan deze sites of apps eens proberen:


Second LoveBezoek Second Love

Ben je op zoek naar verbreding van je seksleven dan raden we je aan om specifiek op zoek te gaan naar een website met gelijkgezinden. Op de Nederlandse datingsite SecondLove vind je veel mannen en vrouwen die ook graag hun seksleven verbreden. Ze hebben in de meeste gevallen al hun liefde gevonden maar zoeken meer spanning.
Let op: SecondLove richt zich natuurlijk voornamelijk op vreemdgaan. Veel gebruikers op deze datingsite zitten dus al in een relatie. Het voordeel hiervan is, dat leden op SecondLove ruimdenkend zijn en open staan voor een open relatie.

Bezoek Second Love

NovaMoraBezoek NovaMora

Hier vind je gebruikers en stellen die open staan voor partnerruil of swingen. Je vindt hier waarschijnlijk veel gelijkgestemden, die een stuk vrijer in het leven staan dan op traditionele datingsites. Afhankelijk van je wensen vind je op een site als NovaMora mensen die op zoek zijn naar vrijblijvend contact, maar ook serieuzere gebruikers die op zoek zijn naar een open relatie.

Bezoek NovaMora

C-DateBezoek C-Date

Gaat het je echt om de seks dan is wellicht een sexdating website iets voor jou. De website C-Date biedt een platform voor intieme contacten. De meeste leden van deze site zijn niet op zoek naar een nieuwe liefdesvlam maar gaan liever voor een one-night-stand. C-Date betekent eigenlijk Casual Dating en hoewel de website in instantie niet heel erotisch lijkt zijn de meeste mensen echt op zoek naar online sexdate.

Bezoek C-Date

RegioSwingersBezoek RegioSwingers

Ook deze site is een goede uitvalsbasis voor mensen die ruimdenkend in het leven staan en open staan voor polyamorie. Ook hier vind je voornamelijk stellen, maar ook veel singles die op zoek zijn naar nieuwe contacten. Deze swingercommunity is erg hecht en het is via deze site gemakkelijk om in het wereldje te rollen. Als je op deze site op zoek bent naar een open relatie, laat dit dan wel nadrukkelijk weten in je profiel, zodat andere gebruikers ook weten waar ze aan toe zijn.

Bezoek RegioSwingers

Een open relatie is goed mogelijk op basis van vertrouwen

Niet iedereen wil een open relatie, maar als degenen die het wel willen samen afspraken maken kan je er allebei gelukkiger van worden. 
Als de één nog niet weet dat jij een open relatie wilt, moet je voorbereid zijn op paniek of boosheid.

Iemand kan het idee moeilijk vinden, of is bang om niet meer aantrekkelijk gevonden te worden. Maak dus duidelijk dat dat niet het geval is. Ook belangrijk is om jezelf af te vragen of je écht een open relatie wilt, of dat er iets anders aan de hand is. 

Het uitgangspunt van een open relatie is dat je daar allebei gelukkiger van wordt. Belangrijk is daarom om met elkaar in gesprek te blijven, afspraken te maken en als jullie van mening verschillen, een middenweg te vinden.

Online dating bij open relaties komt veel voor. Het prettigst is om jezelf op een site aan te melden waar meer gebruikers een open relatie hebben. Je komt zo makkelijker gelijkgestemden tegen.


Open relatie ervaringen

Heb je zelf ervaring met een open relatie, dan horen we graag jouw mening hierover. Beviel het je wel of juist niet? Wat vond jij wel of niet fijn? Laat een reactie achter via het onderstaande formulier en we plaatsen jouw ervaring op de site.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies