Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Waaraan voldoet een goede datingsite?

Waaraan voldoet een goede datingsite?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je wilt je graag gaan inschrijven op een datingsite en beginnen aan het online dating avontuur. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een datingsite, er zijn er zoveel! Bij het lezen van de homepages lijkt alles op elkaar en je kunt wel wat tips gebruiken om de juiste keuze te maken en je in te schrijven bij een goede datingsite. Wij vertellen je graag waar je op kunt letten om een goede datingsite te kiezen die (minimaal) voldoet aan de standaard.

Keurmerk
Tegenwoordig bestaat er een keurmerk voor datingsites. Het keurmerk heet Veilig Daten en vele Nederlandse datingsites dragen dit keurmerk inmiddels. De aangesloten datingsites voldoen aan een viertal standaards: eerlijkheid en transparantie over prijzen en abonnementsmodellen, klantvriendelijke voorwaarden, goede bereikbaarheid en een felle beleidsvoering tegen oplichting. Het belang van de consument staat bij deze sites voorop. Als de datingsite van jouw keuze dit keurmerk draagt, kun je uitgaan van een goede standaard. Niet alle sites die dit keurmerk niet dragen zijn per definitie slecht. Wil je bij voorbaat iets meer zekerheid om je aan vast te houden, is het een goed idee om een site met keurmerk te kiezen.

Kosten en voorwaarden
Zoals hierboven genoemd zijn eerlijkheid en transparantie een belangrijke waarde voor het keurmerk. Hiermee wordt bedoeld dat je duidelijk in kunt zien wat een abonnement per maand kost en wat de opzegtermijn van een abonnement is. Wordt het abonnement automatisch stopgezet na de afgesproken periode of is er sprake van stilzwijgende verlenging? Op een goede datingsite is direct terug te vinden zonder al te veel kleine lettertjes te hoeven doorspitten. De meeste serieuze datingsites vragen een vergoeding, abonnementsgeld, om berichten te kunnen sturen en ontvangen. Dit hoeft echter zeker geen nadeel te zijn. Als er een betaling aan te pas komt hebben serieuze leden zich ingeschreven en is er minder kans op oplichters. Het grootste gespuis wordt hierdoor al van de website geweerd.

Goede bereikbaarheid
Als je je suf moet zoeken naar de contactgegevens van de klantenservice van een site, is dit een slecht teken. Een goede site, waar men trots op is, is goed bereikbaar en altijd bereidt om de consument te helpen waar nodig. Het is voor hen immers belangrijk dat jouw ervaring goed is waardoor jij dit weer tegen anderen kunt vertellen. Een slechte ervaring is voor hen ook slechte reclame en een goede en betrouwbare site zal er alles aan doen om dit te voorkomen.

Doelgroep
Een eerste selectie om een datingsite te kiezen is snel gemaakt als je weet tot welke doelgroep je jezelf rekent. Er zijn behoorlijk wat datingsites gericht op een bepaalde doelgroep waardoor er ook een hoop datingsites niet bij jou zullen passen. Er zijn datingsites gericht op senioren, hoger opgeleiden, swingers, het vinden van een vriendschap, voor homo’s en lesbiennes of bijvoorbeeld gebaseerd op geloofsovertuiging en zo nog vele anderen. Pas jij niet bij een specifieke doelgroep dan kun je je aanmelden op de algemene datingwebsites. Een goede datingsite maakt een dergelijke doelgroep direct duidelijk op de homepage zodat jij je op de juiste site aanmeldt. De volgende datingsites zijn voor iedereen toegankelijk en een goede optie:

 


LexaBezoek Lexa

Als één van de grootste datingsites van Nederland heeft Lexa tienduizenden leden. Wie weet zit jouw favoriete match hier wel tussen! Dankzij de vele aanmeldingen zijn er continue veel leden online en is de kans op een match groot. Bij je aanmelding hoort een persoonlijkheidstest waarop jouw matches gebaseerd worden. De site biedt een chatfunctie waardoor je op een gemakkelijke manier in contact kunt komen met deze matches. Door middel van de zoekfilter kun je de resultaten beperken tot bijvoorbeeld een bepaalde regio of een bepaalde leeftijdscategorie. Plan een avondje op de bank met een laptop en geef het online daten een kans op deze betrouwbare en bekende website. Lexa draagt het keurmerk Veilig Daten.

Bezoek Lexa

be2Bezoek be2

De datingsite Be2 geeft aan dat ze geen typische datingsite zijn maar werken aan ‘relatiebemiddeling’. Door middel van een sterke persoonlijkheidstest word je voorgesteld aan mensen die bij jou passen. Op het profiel van jouw match zie je hoe goed jullie bij elkaar passen op basis van deze test en wat jullie gedeelde interesses zijn. Hoe completer je jouw persoonlijkheidstest invult, hoe beter jouw matches zullen kloppen. Het is dus aan te raden om genoeg tijd te nemen voor deze test! Leuke matches kun je aanvinken als favoriet en daardoor snel terugvinden. Dankzij de uitgebreide test kun je ervanuit gaan dat de leden die de moeite nemen deze test in te vullen, serieus zijn en net als jij op zoek zijn naar een relatie. Be2 is een voorbeeld van een betrouwbare site die niet in het bezit is van het keurmerk Veilig Daten.

Bezoek be2

Bereik en reviews
Als je de homepage van een goede datingsite opent zie je waarschijnlijk al snel staan hoeveel leden ze hebben of hoeveel leden zich per dag nieuw aanmelden. Dit is wel zo fijn om te weten want het heeft weinig zin om je aan te melden op een website waar amper singles te vinden zijn! Naast het bereik van de website is het goed om wat reviews van (voormalige) gebruikers na te lezen op onafhankelijke sites als deze. Negatieve reviews verspreiden zich erg snel en mocht een website niet deugen, dan kom je hier snel achter.

Gebruiksvriendelijkheid en apps
Voordat je je aanmeldt op een datingsite is het verstandig om wat heen en weer te klikken op de website. Is er een goede uitleg te vinden over hoe de website werkt en vind je alles gemakkelijk terug? Jouw eerste indruk is belangrijk en zegt meestal veel over de rest van de website. Ziet het er op het eerste gezicht goed en overzichtelijk uit? Dan kun je ervan uit gaan dat ditzelfde niveau wordt herhaald na je aanmelding. Ben je binnen een paar minuten de weg al kwijt en is er geen duidelijke handleiding te vinden? Dan is het slimmer om nog even verder te zoeken naar een datingsite die technisch beter in elkaar zit en dus fijner navigeert. Op een goede datingsite heb je een uitgebreide mogelijkheid tot het filteren van jouw matches. Op die manier kun je snel in contact komen met bijvoorbeeld matches in de juiste leeftijdsklasse en binnen jouw maximale reisafstand. Heb je dagelijks een drukke planning en ben je veel onderweg? Voor jou is het wellicht een fijne toevoeging als de website ook een app heeft om waar je ook bent jouw matches en berichtjes te kunnen bekijken.

Een goed gevoel
Als je alle bovenstaande tips in acht hebt genomen en hebt toegepast wat voor jou belangrijk is, rest er nog maar één ding. Je moet een goed gevoel hebben over de website! Heb je het idee dat de website betrouwbaar is, krijg je leuke berichtjes en zitten er interessante matches tussen? Dan zit jij op je plek en is dit een goede website voor jou. Happy dating!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies