Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoeveel singles zijn er in Nederland?

Hoeveel singles zijn er in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De tijd dat je als single op meewarige blikken kon rekenen is inmiddels wel voorbij. Men leeft alsmaar meer onder het mom ‘liever happy single, dan ongelukkig in een relatie’. Vooral in de Randstad en in de grotere steden leven steeds meer singles een gelukkig leven. Ze plannen hun eigen tijd in, doen waar ze zelf zin in hebben en hoeven aan niemand verantwoording af te leggen. Het klinkt allemaal als rozengeur en maneschijn, maar is het dat ook? We beantwoorden de vraag in dit artikel over de hoeveelheid singles die er in Nederland te vinden zijn.


Steeds meer singles, maar keiharde cijfers zijn er niet

Wie op zoek gaat naar keiharde cijfers over het aantal vrijgezellen in Nederland komt al snel bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit. Maar logischerwijs kan het CBS ons geen harde feiten overleggen. Jij meldt je scharrel immers ook niet bij het bureau toch?

Als we naar de cijfers kijken omtrent de gezinsgrootte van een huishouden valt op te merken dat er ongeveer 3 miljoen mensen alleenstaand zijn. Ook hier valt niet precies uit op te maken hoeveel singles er in Nederland zijn, want LAT relaties (wanneer partners niet samen een huishouden delen) zijn bijvoorbeeld niet uit deze resultaten gefilterd.


In 2050 is de helft van Nederland single

Onderzoekers in Nederland en België luiden echter wel de noodklok. Het aantal singles neemt namelijk drastisch toe. Hoogleraar sociale demografie, Jan latten, stelt dat in 2050 ongeveer de helft van de Nederlanders een single bestaan leeft. Zowel ouderen, als jongeren zijn hier voor verantwoordelijk en er liggen meerdere redenen aan ten grondslag.

Zo switchen jongeren veel gemakkelijker van partner dan pakweg 50 jaar terug. Waar partners vroeger een verbintenis voor het leven sloten en bij elkaar bleven, ook als de relatie niet altijd koek en ei was, zien we dat jongeren tegenwoordig veel sneller een relatie de nek omdraaien. Ze willen gelukkig zijn met een partner en als er dan een kink in de kabel komt wordt er niet gevochten voor de relatie, maar neemt men afscheid van elkaar.

De ouderen die op latere leeftijd vrijgezel worden (door sterfte of een scheiding) kiezen vaak bewust voor een vrijgezellenbestaan. Veelal hebben ze de fase van het gezinsleven al doorlopen en prefereren een verder leven zonder vaste partner. Uiteraard zorgt ook de vergrijzing daarbij voor meer oudere singles.


We redden het prima in ons uppie

Een andere oorzaak voor de toename in singles is het feit dat je het tegenwoordig ook vaak prima in  je uppie kunt redden. Vroeger trouwden mensen zodat ze samen een stabiele basis konden vormen. Vrouwen werkten niet en konden dus onmogelijk in hun eigen levensonderhoud voorzien. Vandaag de dag ligt dit natuurlijk volkomen anders. Vrouwen verdienen hun eigen boterham en zijn dus niet langer afhankelijk van hun partner om een fijn en rijk leven te leiden.

Ook binnen de maatschappij wordt er ingespeeld op de toename in singles in Nederland. De vele eenpersoons-maaltijden in de supermarkt zijn hier voorbeelden van, maar bijvoorbeeld ook de verandering in woonvormen. Er komen steeds meer plekken waar alleenstaanden samenleven met anderen, maar wel hun eigen plekje hebben om zich terug te trekken.


En toch zijn datingsites populairder dan ooit…

Mocht je nu denken dat het vrijgezelle leven de nieuwe norm gaat worden heb je het volkomen mis. Hoe verklaar je het anders dat de 3 miljoen vrijgezellen die Nederland ongeveer rijk is allemaal massaal aanwezig zijn op de online datingsites? In ons artikel over de grootste datingsites van Nederland lieten we al zien dat de grootste spelers binnen de online datingwereld maandelijks honderdduizenden bezoekers over de vloer krijgen. Zo blij is dus niet iedereen met het leven als single…

Natuurlijk is niet iedereen die actief is op een online datingsite per definitie op zoek naar een serieuze relatie. Er zijn zat mensen die op zoek zijn naar nieuwe vriendschappen of een eenmalig avontuurtje. Het merendeel van de leden op de online datingsites is echter wél op zoek naar een serieuze relatie.

We zien dit terug aan de hoeveelheid aanmeldingen op serieuzere datingsites zoals Parship.nl of Elitedating.nl. Dit zijn websites die alles in het werk stellen om hun leden aan een serieuze relatie te helpen. In veel gevallen zijn ze daar ook behoorlijk succesvol in: op Parship vindt bijvoorbeeld 1 op de 3 zijn of haar partner voor het leven.


Uiteindelijk wilt iedereen liefde ervaren

Gek is het niet dat er zoveel mensen zijn ingeschreven op een online datingsite en/of buiten de datingsites om naar een partner voor het leven zoeken. Of in ieder geval een partner die ze op dat moment liefde kan geven. Het is mens-eigen. We willen allemaal geliefd zijn. We willen allemaal liefde kunnen ervaren. Iemand naast ons hebben die blij is met onze aanwezigheid en ons hart sneller kan doen kloppen. De aard van het beestje verandert niet zo snel.

Het single bestaan kent absoluut voordelen. Je eigen gang gaan, geen vervelende (schoon)familie-verlichtingen en je sokken en onderbroeken in de hoek van de kamer laten slingeren zonder dat een partner je er op wijst. Maar aan de andere kant zijn we ook allemaal naarstig op zoek naar die schouder waar we op uit kunnen huilen. De hand die door ons haar streelt als we ons even rot voelen. Of de man of vrouw die de vader of moeder van onze kinderen wilt zijn.

Vandaag de dag leef je gelukkig in de beste tijd ever. Je kunt je als single prima redden in de hedendaagse maatschappij en hoeft je geen moment te vervelen. Ben je het vroeg of laat toch zat om constant maar alleen te zijn? Dan hoef je je telefoon of laptop er maar bij te pakken en er liggen ongeveer 3 miljoen Nederlandse singles zo voor het oprapen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement