Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat is een LAT relatie en hoe ga ik er mee om?

Wat is een LAT relatie en hoe ga ik er mee om?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

LAT is een afkorting van het Engelse “Living Apart Together”. Dit houdt dus in dat 2 personen een relatie hebben, maar niet samen wonen. Een goede reden om een LAT relatie aan te gaan, kan zijn om je vrijheid te behouden en verplichtingen te beperken. De meeste LAT relaties zijn gebouwd op een monogame relatie.

Het is hierbij dus niet gebruikelijk , zoals in een polygame (open) relatie, dat er vreemdgegaan wordt of dat (seksueel) contact met meerdere partners geaccepteerd wordt. De LAT relatie werd in de jaren zeventig populair in Nederland en nog steeds zijn er veel partners die met elkaar een LAT relatie aangaan


De voordelen van een LAT relatie

Onderzoek heeft uitgewezen dat een LAT relatie de nodige voordelen kan hebben op je mentale gesteldheid. Een bekende reden hiervoor is dat je de spanning en de prikkelingen van een nieuwe relatie langer houdt. Op deze manier raak je niet verveeld van elkaar en kom je niet in een relatiesleur terecht. Daarnaast heb je meer aandacht voor elkaar op de momenten dat je elkaar kunt zien.

Mensen in een LAT relatie zullen eerder een speciaal jurkje, of een knap overhemd aantrekken en staan langer in de spiegel voor een date om indruk te maken op elkaar. Wanneer je samen iets leuks gaat doen, zul je sneller buiten je comfort zone treden en je leven verbreden.

Een LAT relatie biedt je een hele goede basis voor het opbouwen van een vaste relatie, omdat de drempel om de relatie te beëindigen niet groter wordt. Doordat je elkaar minder ziet en minder met elkaar leeft ben je minder toegewijd aan je relatie.

Voor mensen in een doorsnee relatie is het makkelijker om in de sleur van een relatie te belanden en niet snel leuke, nieuwe activiteiten te ondernemen. Het gevolg is een monotone relatie die sneller saai wordt en waarin je minder aandacht hebt voor elkaar.


Nadelen van een LAT relatie

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een dergelijke relatie. In principe beperk je je relatie om de spanning er in te houden, en dat kan soms ook erg frustrerend zijn. Daarnaast moet je veel meer plannen dan in een normale relatie en zul je de spontane momenten die je normaal hebt als je bij elkaar bent misschien moeten missen.

Ook kan de sleur van een relatie soms ook júist prettig zijn, omdat het ook wel eens lekker kan zijn om even met zijn 2en op de bank te ploffen. Als je echt voor elkaar wilt gaan is een LAT relatie ook geen goed idee, omdat het er voor kan zorgen dat je beiden minder inzet toont voor de relatie en je eerder uit elkaar wordt gedreven. Dit zorgt op zijn tijd voor spanningen en het kan de verleiding om een affaire aan te gaan vergroten.

Mensen zijn van nature sociale wezens dus wel samenwonen kan er voor zorgen dat je een betere band opbouwt en beter aan elkaar hecht in een relatie.


Duidelijk afspraken maken

Het fundament van een goede LAT relatie ligt in de afspraken die je met elkaar maakt. Er zijn een aantal zaken die je goed met elkaar door moet spreken als je wilt dat jullie relatie op die manier kan gaan werken.

Daarnaast moet je elkaar vertrouwen geven om de vrijheid die een dergelijke relatie biedt goed te benutten en hier geen misbruik van te maken. Een LAT relatie vereist een goede planning als je het meeste er uit wilt halen. Daarnaast moet je beiden de discipline opbrengen om je hier aan te houden. Andere vragen waar je bij na moet denken en waar je op moet letten zijn onder andere:

  • Hoe vaak wil je elkaar zien? Vind je dit beiden genoeg?
  • Hoe doe je het met financiën? Een gedeelde rekening is niet verstandig als je een ander bestedingspatroon hebt.
  • Hoe combineer je een LAT relatie met kinderen? Zijn er al kinderen of is er een kinderwens?
  • Wil je uiteindelijk wel samenwonen, of is de LAT relatie voor langere termijn?
  • Geef duidelijk aan wat je graag uit de relatie wilt halen en waar je grenzen liggen.

blank

Lat relatie als tijdelijke oplossing

Een LAT relatie is vaak een goede tijdelijke oplossing als je nog niet met elkaar wilt samenwonen. Je kunt op een laagdrempelige manier elkaar liefde ontdekken en haalt meer plezier uit de dingen die je samen onderneemt. Als je te lang blijft hangen in een LAT, kan dit er voor zorgen dat je je aan elkaar gaat storen of elkaar niet helemaal meer durft te vertrouwen.


Relatie op een lange afstand

Vaak wordt een LAT relatie ook aangegaan omdat de betrokken personen een grote afstand van elkaar wonen. Dit valt echter niet te verwarren met een relatie op afstand, waarbij er vaak niet bewust wordt gekozen om los van elkaar te wonen. In een lange afstand relatie kiezen betrokkenen vaak om niet bij elkaar te gaan wonen, vanwege persoonlijke zaken als werk, familie of vrienden.


Datingsites voor een LAT relatie

Ben je enthousiast geworden over een LAT relatie, of wil je graag eens online in contact komen met mensen? Dan raden wij onderstaande datingsites aan om op zoek te gaan naar de liefde.


PepperBezoek Pepper

Op deze datingsite kun je op een laagdrempelige manier in contact komen met andere singles. Pepper is een moderne datingsites waar mensen van alle geaardheden en leeftijden welkom zijn. De website heeft een betrouwbaar portaal met een goed systeem waarbij je automatisch in contact komt met mensen die dezelfde interesses hebben als jij.

Bezoek Pepper

LexaBezoek Lexa

Een van de eerste datingsites van Nederland en daarmee heeft Lexa zich al jarenlang bewezen als matchmaker in online dating. Vele andere gingen je voor en haalden een LAT relatie of huwelijk uit hun inschrijving. De inschrijving is volledig gratis en een betaald abonnement is niet extreem prijzig. Een goede aanrader in je zoektocht naar liefde. Via de Lexa app kun je je datingsite-contacten gemakkelijk onderhouden.

Bezoek Lexa

Conclusie: Een LAT relatie, is het wat?

Naar aanleiding van dit artikel, kun je voor jezelf de voor- en nadelen van een LAT relatie naast elkaar leggen. Is het wellicht wat voor jou om te proberen? Denk je dat het op de langere termijn ook kan werken?

We zijn erg benieuwd naar jouw mening over LAT, dus laat gerust een reactie achter in de comments hier onder.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies