Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Datingsite test 2020

Datingsite test 2020

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020

Anno 2020 kun je er echt niet langer meer om heen: daten via het internet is doodnormaal gebleken. Er worden alsmaar meer zogenaamde ‘Tinder-huwelijken’ gesloten en in elk ‘genre’ is wel een specifieke datingsite te vinden die mensen met succes met elkaar in contact brengt. Op elk potje past een deksel en veelal vind je je pot of dekseltje kinderlijk eenvoudig via een online datingsite. In dit artikel nemen we de som op de proef met een uitgebreide datingsite test en onderwerpen we verschillende datingsites aan een nadere inspectie. Zodat jij je alleen nog maar hoeft in te schrijven, omdat wij al het voorwerk al gedaan hebben voor je.


Datingsite test, de beste 5 datingsites van 2020

Datingsites zijn er in vele vormen, soorten en maten. Aan de ene kant heb je bijvoorbeeld zeer specifieke datingsites die zich richten op éen bepaalde groep zoals dating voor volslanke vrouwen en mannen of hoger opgeleiden. Logischerwijs is het aantal leden op dit soort sites kleiner dan het ledenaantal op grote algemene sites als Relatieplanet, Lexa of Parship.nl.

Op onze website vind je uitgebreide reviews over alle datingsites en dating apps in Nederland. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we je daarom graag naar de top 10, of één van de categorieën in het menu. In deze test hebben we een selectie gemaakt van de populairste datingsites in verschillende deelmarkten, namelijk: algemeen, homo- en biseksueel en 50+ dating.

Lees voor aanvullende informatie vooral onze specifieke reviews over de verschillende datingsites.


ParshipBezoek Parship 

Parship.nl bestaat al sinds het jaar 2000 en het is dan ook niet zo vreemd dat deze datingsite tot de giganten in Nederland hoort. Voorheen richtten ze hun pijlen enkel op hogeropgeleiden, maar vandaag de dag is iedereen er welkom.

Parship is vooral geschikt wanneer je op zoek bent naar iets serieus. Eens serieuze date die mogelijk uitmondt in een serieuze relatie. Dat ze daar succesvol in zijn mag uit de statistieken blijken: 1 op de 3 leden vindt er een serieuze relatie. De verhouding man/vrouw is prima in orde. 52% van de leden zijn van het vrouwelijke geslacht, 48% is man. Omdat de datingsite nogal serieus van karakter is vind je er voornamelijk wat oudere leden. 76% van de leden is 30 jaar of ouder. Gemiddeld gezien zijn de leden tussen de 30 en 55 jaar oud.

Daten via Parship gebeurt 100% veilig. Ze beschikken over het Keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel Waarborg Keurmerk. Daarnaast worden ook nog eens alle profielen handmatig gecontroleerd zodat fakers en inactieve leden er snel worden uitgefilterd. Parship bezoeken kan via je computer of laptop, maar net zo gemakkelijk via de speciale app voor Apple en Android apparaten. Ook mobiel kun je dus via Parship op zoek gaan naar de liefde van je leven. Inschrijven op Parship.nl is daarbij helemaal gratis. Je kunt dus risicoloos ontdekken of Parship aansluit bij hetgeen je zoekt. Al met al is Parship dus niet voor niets onze nummer 1 in algemene datingsites.

Schrijf je gratis in bij Parship

RelatieplanetBezoek Relatieplanet 

Relatieplanet geldt als de grootste algemene datingsite van Nederland. Sinds 2009 worden ze jaar na jaar verkozen als beste datingsite. Logisch dat we Relatieplanet hebben opgenomen in dit artikel, maar we hebben hem niet op 1 gezet vanwege de inactieve profielen die je af en toe tegenkomt op Relatieplanet.nl.

Omdat de website al zo lang bestaat zijn er een flink aantal leden die met succes een partner hebben gevonden via het platform, maar hun profiel niet hebben verwijderd en zodoende nog steeds opduiken in de zoekresultaten. Niet erg handig als je op zoek bent naar je nieuwe vlam natuurlijk. Daar staat dan wel weer tegenover dat de vijver waar je uit kunt vissen enorm is. Er is altijd wel iemand online op Relatieplanet waar je een gesprekje mee aan kunt knopen. Een grote plus ten opzichte van andere algemene datingsites.

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden zitten de meeste gebruikers op Relatieplanet om een serieuze partner te vinden. Ook dit platform is daarin weer uitermate succesvol gebleken. Inmiddels heeft Relatieplanet meer dan 200.000 koppels bij elkaar gebracht. Waanzinnige aantallen natuurlijk!

Een groot extra pluspunt van Relatieplanet zijn de offline events die ze regelmatig organiseren. Denk dan aan dating- of relatieworkshops, speeddatingevenementen en wandelingen maken met leden van de website. Zo kun je de digitale profielen eenvoudig in levende lijve ontmoeten in een ongedwongen setting. Net als Parship beschikt Relatieplanet over beide keurmerken en is daten via het platform dus 100% veilig. Inschrijven is wederom gratis en ook hier kun je weer mobiel daten via een speciale app voor iOS en Android apparaten.

Schrijf je gratis in bij Relatieplanet

50liefdeBezoek 50liefde 

What's in a name, right? Duidelijk wat je hier gaat vinden, alhoewel er ook wel nieuwe vriendschappen gesloten worden via 50Liefde. De basis ligt echter bij het vinden van een nieuwe partner en dat dat via 50Liefde prima kan blijkt wel uit het succespercentage: 33% van de leden vindt een nieuwe partner via het datingplatform.

Ook de man/vrouw-balans is op 50Liefde weer prima in orde. Ongeveer 57% van de leden is vrouw, 43% van het mannelijk geslacht. Je kunt via 50Liefde.nl zelf op zoek gaan naar je nieuwe vlam, maar het matchingsysteem selecteert ook alvast potentiële partners voor je zodat je automatisch al in contact kunt komen met mensen die mogelijkerwijs goed bij je zouden kunnen passen. Groot pluspunt van 50Liefde is de eenvoudige werking van de website. Het lettertype is wat groter dan normaal zodat alles goed leesbaar is en navigeren door de datingsite is kinderlijk eenvoudig.

De website werkt ook prima vanaf je mobiel of tablet. Ook onderweg kun je dus rondneuzen op het datingplatform. Inschrijven doe je net zoals bij alle andere websites weer helemaal gratis en de mogelijkheden met een gratis lidmaatschap zijn ruim. Om berichten te kunnen versturen zal je echter een betaald lidmaatschap moeten aanschaffen en dit gebeurt altijd via veilige betaalmethodes en een veilige verbinding. Om je privacy en veiligheid hoef je je dan ook geen moment zorgen te maken bij 50Liefde.nl. Wat ons betreft dus dé datingsite voor 50 plussers en senioren!

Schrijf je gratis in bij 50liefde

GaybuddyBezoek Gaybuddy 

Gaybuddy is één van de grootste platformen in Nederland voor homo- en biseksuele mannen. Daar wringt dan eigenlijk ook wel meteen de schoen: deze datingsite richt zich echt alleen op heren. Lesbiennes en biseksuele vrouwen hebben op Gaybuddy werkelijk niets te zoeken. Gelukkig is er voor hen een prima alternatief die we hieronder zullen bespreken.

Voor de homo- en biseksuele heren is Gaybuddy echter dé place to be. Het grote voordeel van dit platform is de diversiteit. Mannen uit alle lagen van de bevolking en van jong tot oud zijn er op zoek. Naar een serieuze relatie, maar ook naar (eenmalige) sekscontacten. Dit maakt Gaybuddy uitstekend geschikt voor elke homo- of biseksuele man. Je vindt er tenslotte altijd wel hetgeen je naar op zoek bent. Een ander voordeel van Gaybuddy is dat je de website helemaal anoniem kunt gebruiken. Fijn als je niet open en bloot op het internet wilt uitkomen voor je seksuele geaardheid, alhoewel Gaybuddy natuurlijk afgeschermd is voor leden. Niet-leden kunnen niet zomaar je profiel bekijken.

Een nadeel van Gaybuddy is dat ze niet over een eigen app voor je smartphone of tablet beschikken. Gelukkig is de website echter ook vanaf een mobiel apparaat goed te bezoeken, dus een écht minpunt is het nu ook weer niet. Ook op Gaybuddy schrijf je je helemaal gratis in, maar om berichten naar andere leden te kunnen sturen heb je credits nodig. Deze zijn veilig en anoniem aan te schaffen. Ook hier hoef je dus weer geen zorgen te maken om je privacy en veiligheid.

Schrijf je gratis in bij Gaybuddy

LexaGayBezoek LexaGay 

LexaGay is net als GayBuddy al jaren actief als datingplatform en speciaal voor mensen die op mannen of vrouwen van hetzelfde geslacht. Lexagay is minder geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een vluchtige (seks)date.

Over het algemeen zijn de leden wat serieuzer op zoek, al zijn er natuurlijk altijd wel leden te vinden die wel te porren zijn voor eenmalig contact. Zoekt en gij zult vinden en dat kan bij Lexagay gelukkig eenvoudig via de uitgebreide zoekfunctie.

Lexagay maakt echter ook gebruik van een speciaal matchingsysteem waarbij je automatisch single mannen of vrouwen voorgeschoteld krijgt die mogelijkerwijs goed bij je zouden kunnen passen. Ideaal als je zelf al gauw door de bomen het bos niet meer ziet, want Lexagay geldt als één van de grootste datingsites voor homo- en biseksuele mannen en vrouwen. Het ledenaantal is fors en de kans dat je hier een gelijkgestemde vindt is dan ook groot.

Uiteraard beschikt Lexagay over het Veilig Daten- en het Thuiswinkel Waarborg Keurmerk en is inschrijven zoals gebruikelijk weer 100% gratis. Met je gratis account zijn de mogelijkheden behoorlijk ruim ten opzichte van andere datingsites en kun je bijvoorbeeld onder meer gebruik maken van de speciale app voor Apple of Android apparaten. Voor homo's en lesbiennes die wat serieuzer op zoek zijn, is Lexagay dan uiteindelijk ook wel de beste optie in deze categorie.

Schrijf je gratis in bij LexaGay

Onderzoek naar datingsites

Omdat online dating al lang zo gek niet meer is zijn er de laatste jaren genoeg onderzoeken en testen gedaan rondom datingsites. Over de succes resultaten bijvoorbeeld. Of hoeveel mensen er gebruik van maken. Hoezeer het maatschappelijk geaccepteerd wordt. En wat het voornaamste gebruiksdoeleinde is van mensen die hun heil op een datingsite zoeken. Wie een beetje zoekt op Google vindt tal van onderzoeken naar datingsites. Een tweetal onderzoeksteams springen er altijd wel uit omdat ze zo toonaangevend zijn: het onderzoeksteam van Kassa en de Consumentenbond.


Datingsites volgens Kassa, TROS Radar & Consumentenbond

Consumenten dienen beschermd te worden bij (online) aankopen. Een goede aanbieder zorgt zelf voor op en top service, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Soms helpt een boze brief of een dwingend telefoontje, maar soms heb je als consument wat hulp van anderen nodig om je gelijk te krijgen.

Zowel Kassa, als de Consumentenbond maakt zich hard voor de rechten van consumenten en doet regelmatig onderzoek naar tal van zaken. Eén van de zaken die ze de afgelopen decennia meerdere keren hebben onderzocht zijn datingsites. Logisch, want in een landschap waar in principe iedereen een datingsite zou kunnen beginnen, wilt het nog wel eens gebeuren dat een malafide aanbieder er alleen inzit voor de centjes en niet als primair doel heeft om mensen bij elkaar te brengen.

In het ergste geval gaat het om pure oplichting, maar in minder ernstige gevallen schort het bijvoorbeeld aan de klantenservice of zijn de abonnementsgelden niet helemaal in balans. Dit zijn enkele zaken die Kassa en de Consumentenbond onder de loep nemen als ze een datingsite aan een onderzoek onderwerpen. Er wordt onder meer gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de website, de prijzen van de diverse abonnementen, succesratio’s, transparantie en inactieve profielen. Het meest recente onderzoek dateert al weer van een paar jaartjes geleden, maar komt redelijk overeen met de bevindingen die wij deden voor dit artikel. Onder meer Relatieplanet en Parship kwamen naar voren als betrouwbare aanbieders en zodoende is het niet vreemd dat ook wij deze toppers in dit artikel hebben opgenomen.


Test vooral zelf!

Natuurlijk kun je van ons aannemen dat de datingsites die we in dit artikel bespreken tot de crème de la crème behoren en ook Kassa en de Consumentenbond zullen het ongetwijfeld wel weten, maar wat is er nu beter dan zelf de diverse datingsites eens aan een nadere inspectie te onderwerpen? Zoals gezegd schrijf je je op elke datingsite geheel gratis in en kun je dus kosteloos en risicovrij ontdekken of een datingsite aansluit bij hetgeen jij zoekt of niet.

Ga daarom vooral zelf op onderzoek uit en deel vooral ook je bevindingen met ons door een reactie onderaan deze pagina te plaatsen. Reacties worden door ons (én je mede-bezoekers) enorm gewaardeerd!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement